Ten nejnižší: Život svatého Františka

Ten nejnižší: Život svatého Františka https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/233758/bmid_ten-nejnizsi-zivot-svateho-frantisk-233758.jpg 4 8 3

Ani životopis ani hagiografie, nýbrž poetický text o životě Svatého Františka z Assisi, text o kráse matek a radosti dítěte a o andělském úsměvu Boha. Chlapec odešel s andělem a pes šel za nimi. Ta věta se zázračně hodí na Františka z Assisi. Moc se o něm neví a to je dobře. To, co se o někom ví, popravdě brání, abychom ho poznali. Přes to, co se o něm říká v přesvědčení, že dobře víme co, na něj vlastně nevidíme. Třeba se říká: sva-tý-fran-ti-šek-z-a-si-zi. Jako ve snu, aniž by se člověk probudil z mrákot jazyka. Vlastně se nic neříká, tak nějak se to nechá říct. Necháváme přijít slova, ta ovšem přicházejí v pořadí, které nepatří nám, nýbrž lži, smrti, životu ve společnosti. Jak málo skutečných slov si denně sdělíme, skutečně málo. Možná se zamilováváme jen proto, abychom konečně promluvili. Možná si otvíráme knihu jenom proto, abychom začali konečně naslouchat. Chlapec odešel s andělem a pes šel za nimi. Kniha ověnčená cenami Prix des Deux Magots a Grand Prix Catholique de Littérature... celý text

Žánr:
Duchovní literatura , Náboženství

Vydáno: , Dauphin
Originální název:

Le trés-bas , 1992


více info...

Kmotr99
Kmotr99
13.03.2020 3 z 5

Text tak poetický, až se v něm (aspoň pro mě) ztrácel reálný obsah.

bookemma
bookemma
26.03.2019 4 z 5

"Je za tím ruka Boží. Ruka Boží či ruka ďábla, kdo ví. Když je vám dvacet, je vám vědění ukradené."
Pěkné lyrické povídání o tom, co má skutečně v našich životech tu nejvyšší cenu.


roman9739
roman9739
05.03.2018 5 z 5

Útlá, ale nabušená knížka - tedy v případě, že Vás zajímá život Františka z Assisi. Vlastně abych to řekl správně, život Františkův Vás ani zajímat nemusí, spíš pokud Vás zajímá vlastní život na pozadí života Františkova.
Člověk nemusí být věřící, aby ho fascinoval světec. Bobin tohoto světce nazírá z pohledů, které mohou být kontroverzní, ale zdají se mi uvěřitelné - z pohledu dítěte, z pohledu třináctého i dvacátého století, z pohledu Bible. A samozřejmě z pohledu rodičů.
A jak píše na straně 58: mít oba rodiče je pro dítě dobrá věc, jeden ho chrání před druhým: otec před požíravou matkou, matka před panovačným otcem.

Štítky knihy

svatý František z Assisi, 1182–1226 světci

Autorovy další knížky

Christian Bobin
francouzská, 1951 - 2022
2012  86%Krokem bláznivým
2014  78%Ten nejnižší: Život svatého Františka

Kniha Ten nejnižší: Život svatého Františka je v

Přečtených9x
Knihotéce6x
Chystám se číst12x
Chci si koupit2x