Temný příliv

Temný příliv https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/474568/bmid_temny-priliv-7ss-474568.jpg 4 41 13

Jack Irish série

< 2. díl >

TAJEMSTVÍ OBKLOPUJÍCÍ ZMIZELÉHO SYNA MÁ OSTŘÍ NABROUŠENÉ JAKO BŘITVA… Jack Irish se coby občasný soukromý vyšetřovatel z australského Melbourne zabývá především pátráním po zmizelých osobách. Tentokrát ho ale další případ zavede do velmi nebezpečných vod, v nichž může snadno přijít o život. Jack přijme nabídku, která se neodmítá. Navštíví ho přítel jeho otce Des Connors s prosbou, aby mu našel ztraceného syna. Zmizelý Gary ale rozhodně nebyl bez poskvrnky a stopy vedou přímo do nelítostného světa milionáře Stevena Levesqua, vlivného muže bez skrupulí, zato však se spoustou dobrých známých, kteří se neštítí ničeho. Čím více Jack Irish zabředá do temných lží obklopujících marnotratného Connorsova syna, tím více lituje, že tuhle zakázku přijal. Protože v prohnilém srdci milionářova království zeje jako hnisající rána tajemství, jehož odhalení může mít fatální důsledky pro všechny zúčastněné. Včetně samotného Jacka.... celý text

Detektivky, krimi Romány Thrillery
Vydáno: ekniha , Mystery Press
Originální název:

Black Tide , 1999


více info...

Přidat komentář

mol378
14.02.2024 3 z 5

První díl série mě navnadil vtipem, svižností, zajímavým Melbourne a okolím a postavou samotného Jacka, druhý díl zklamal roztříštěností, která mně neumožňovala úplně držet nit. Množství postav, které byly a jednaly na jedno brdo, množství názvů účelově založených firem, přesouvajících peníze, majetky, aktéry tam a zase sem, no, táhlo se mi to. Osvěžujících dostihových, hospodských, milostných a truhlářských vsuvek podstatně ubylo, ale nikoli ku prospěchu dějové konzistence. Četla jsem to nechutně dlouho a fakt to nebylo jen tím, že nebyl čas. Jedna hvězda za milého Jacka, jedna za Austrálii a poslední ze staré známosti. Nevím, jestli se mi bude do dalšího dílu chtit.

Artep25
14.12.2023 3 z 5

Tento díl byl o chlup slabší než první. Asi to bylo tím, že tam bylo příliš mnoho jmen a musela jsem sledovat spletitou strukturu vztahů, abych pochopila kam to celé směřuje a neztratila bych nit. Jinak mohu doporučit.


emamat
12.09.2023 3 z 5

Sympatický detektiv - právník, který řeší tak zamotané případy, že se v nich vyzná asi jen on. Už druhou knihu se snažím orientovat se v množství postav ,developerských firem a mafiánských společností, že mi úplně uniká samotný příběh. Škoda- hlavní hrdina je sympatický. Jeho humor, je originální, stejně tak jako jeho přátelé kolem dostihů. No zkusím ještě třetí díl

ThomasRuhe
27.11.2022 2 z 5

První díl s Jackem Irishem se mi líbil, tak jsem neváhal a půjčil si i druhý. Jenže tady jsem narazil. Příběh byl zdlouhavý a rozvláčný a vůbec nic se nedělo, a když nepočítám epizodní historky z dostihů, skoro nebylo co číst. Měl jsem chuť to vzdát, ale poslední třetina knihy se nakonec ukázala jako nejlepší část, která vylepšila moje celkové mínění. Přesto, dalo to dost usilovné práce pročíst se až do téhle fáze. Nebylo to snadné, a proto moje hodnocení je spíše střízlivé 2/5. Původně jsem se chtěl pustit i do třetího dílu, ale dám si pauzu.

zbuy
20.07.2022 4 z 5

O něco slabší než první kniha s Jackem, spoustu postav míň akce, ale pořád kvalitní detektivka.

Simstr
07.07.2022 4 z 5

Do půlky knihy jsem v tom měla docela dost zmatek, moc názvů, moc jmen. Ale na konec to všechno do sebe krásně zapadlo. Styl psaní se mi moc líbí, Jack Irish je občas vtipálek i když kolem něj kulky lítají :-) Doporučuji, i když nedám plný počet kvůli ... viz.první věta. další díl si rozhodně přečtu :-)

jarin58
19.12.2021 3 z 5

Zbytečně dlou há kniha s kvantem postav ve kterých se těžko orientuje.

Katania
17.08.2021 3 z 5

Špatně se mi orientovalo v postavách a tyhle zápletky také moc nemusím. Nicméně se mi tahle série líbí. Jack je sympaťák.

vera4669
20.07.2021 4 z 5

Kniha se mi hodně líbila, ale něčeho tam bylo moc, celkem špatná orientace ve jménech, konec to ovšem vylepšil, nicméně si myslím, že kniha mohla být i poloviční. Každopádně na další díl se určitě budu těšit

čef
17.07.2021 5 z 5

Chvíli mi trvalo, než jsem se začetl, mnoho jmen a složitá situace doplněná koníčky hlavního hrdiny v orientaci příliš nepomohla. Nakonec jsem ocenil napínavý příběh z prostředí kriminálníků nejhrubšího zrna, jejichž moc sahá až do největších špiček mnoha zemí, navíc plný inteligentního, vtipného a duchaplného textu a důsledného pátrání. Autora tedy nadále držím mezi svými oblíbenci.

Lmslaver
30.06.2021 5 z 5

Mystery Press nám umožnila po pár měsících vrátit se do australského Melbourne za Jackem Irishem. Na cca čtyřech stovkách stran jsem navštívil hospodu se štamgasty a fanoušky fotbalového klubu Fitzroy, zjistil, co je nového v Taubově uměleckém truhlářství a trochu zase nakoukl pod pokličku drsných dostihových praktik. Co se týká detektivní stránky, Jack Irish se zapojil do hledání zmizelého syna, starého přítele svého otce. Počáteční banální pátrání se změnilo v odhalení závažných okolností, které se staly pro hlavního hrdinu otázkou přežití. Kniha má pomalejší rozjezd, ale s přibývajícími stránkami napětí exceluje. Peter Temple potvrdil, že umí vytvořit skvělou detektivní zápletku, kterou jsem následně společně Jackem na stránkách Temného přílivu s chutí rozmotával.

mikika
24.06.2021 4 z 5

sychravá podzimní Austrálie jako podkres podobně depresivnímu příběhu o chlápkovi, který se snaží jen tak protloukat, ale život mu stále podkopává nohy. jsou tu pochybné dostihy, zaplivané putyky a taky stařík, kterého Jack vidí poprvé v životě, a přesto kvůli němu málem dostane lístek na krchov... dobré.

trudoš
09.06.2021 5 z 5

Přesně tenhle druh literatury já prostě můžu. Detektivka drsná jako sibiřská zima, prodchnutá cynickým humorem, který však nejde zbytečně přes čáru a je spíš vedlejším produktem než ústředním mottem. Peter Temple má navíc fantastický stylistický talent a dokáže několika mála slovy načrtnout jakoukoliv situaci, přičemž vy obratem získáváte plastický obraz, který je živější než skutečnost. To samé platí i o postavách, přičemž častokrát právě ty zcela vedlejší jsou bezděčně vyprofilované k naprosté dokonalosti. Australské prostředí tomu pak dodává správně cizokrajnou šťávu, třebaže rozdíl mezi předměstím Melbourne a Edinburghu byste našli leda pomocí lupy na čtení.
Po vzoru Raymonda Chandlera rozehrává autor jednoduchou kriminální zápletku, ve které brzy ztratíte přehled, kdo za koho kope (či do koho). Neutuchající gradace, silné motivy a dokonalé slovní přestřelky vás však nenechají knihu odložit, dokud ji nedočtete do samotného konce. Za mě jednoznačně nejlepší detektivka tohoto roku.