Drsné pobřeží

Drsné pobřeží https://www.databazeknih.cz/img/books/57_/57277/mid_drsne-pobrezi-toz-57277.jpg 4 39 6

Drsné pobřeží série

1. díl >

1. díl série Broken Shore: Vysoce hodnocená kniha od mistra australského kriminálního žánru (získala mj. prestižní Duncan Lawrie Dagger Award). Jde o román o prostředí, rodině, politice, moci a o potřebě žít slušně ve světě, kde je toho tolik shnilého… Je to kniha stejně dojímavá jako poutavá. Patří k těm, které bourají hranice žánrů. Jako příslušník melbournského oddělení vražd si Joe Cashin z nepovedené policejní akce odnesl těžké zranění, takže mu téměř každý pohyb přináší nesnesitelné bolesti, ale ještě hůř má pochroumanou psychiku. Jako venkovský policista teď obývá se svými psy ruinu domu dávného prapředka, která stojí v kraji Cashinova dětství, a zuby nehty se snaží dát dohromady to, co zbylo z jeho života. Když u sebe ubytuje záhadného vandráka, který si říká David Rebb, upne se Joe k téměř neskutečné myšlence, že staré nešťastné sídlo společně zrekonstruují… Mezitím je ve svém rozlehlém domě surově zbit starý Charles Bourgoyne a i po převozu do nemocnice zůstává v kómatu. Za viníky útoku na všemi respektovaného boháče jsou označeni tři domorodí chlapci, o čemž v místech vzmáhajícího se rasismu není radno pochybovat. Cashin však pochybuje a další tragédie, které na sebe nenechají dlouho čekat, ho v jeho pochybách utvrzují… K hlavním přednostem detektivky Drsné pobřeží Petera Templa patří navenek často až cynicky drsný, ale uvnitř ušlechtilý a dobrácký detektiv, který nejednou upomene na legendárního Phila Marlowa, svižné a překvapivé rozvíjení stále komplikovanějšího a tajemnějšího příběhu a v neposlední řadě skvělé zachycení exotické atmosféry odlehlé části Austrálie, kde vládne korupce a nepokrytý rasismus.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

The Broken Shore , 2005


více info...

Přidat komentář

kalache
18.09.2023 4 z 5

..."Když tak koukám na tu vázu,"řekl Cashin,"nemohl by to být zamítnutý prototyp úložiště jaderného odpadu?"...

jprst
15.06.2023 4 z 5

Dobrý thriller z australského prostředí, občas sice děj ztrácí spád, ale plusem je slušně vystižená atmosféra policejního vyšetřování, vyhrocené vztahy mezi domorodci a bílými přistěhovalci a lidsky vykreslené postavy s obvyklými kladnými i zápornými vlastnostmi, těžko se mezi nimi hledá vyložený "klaďas nebo záporák", prostě vydařený příběh.


LeDock
05.06.2019 3 z 5

Priemerná detektívka zasadená v exotickom a čitateľsky neokukanom prostredí Austrálie, kvôli čomu stojí predsa len za pozornosť fanúšika žánru. Budete sa však musieť prelúskať veľmi podivným prekladom, pri ktorom som mal neustále pocit, že sa v ňom mnohé stratilo, medzi iným najmä cynický humor dialógov. Občas sa dá až spätným prekladom do angličtiny zistiť význam viet – ako príklad (citujem voľne, nechce sa mi to dohľadávať): „podávali sme si dym“ (asi pass a smoke, čiže niečo ako podávali sme si oheň/cigy), či "trtkajúci vedúci tábora" (predpokladám originál v znení "fucking camp leader", teda vo význame skurvený vedúci tábora).

trudoš
19.04.2016 4 z 5

Kvalitní thriller pro náročnější z australského teritoria. Základním kamenem je hutná atmosféra nevděčné policejní práce, kdy vyšetřující hrdinové schytávají kritiku ze všech stran. A na náladě nepřidají ani vyostřené vztahy mezi tmavými domorodci a bílými přistěhovalci. Ovšem jak jsou kulisy skvěle rozestavěné, zápletka samotná se už na můj vkus trochu tříštila. Sice udeřila dostatečně silně na všechna důležitá místa v duši, ale taky se vlekla celých čtyři sta stran rychlostí parního válce.
Co však rozhodně kvituji s povděkem je autorův cit pro autentické zachycení prostředí. Z klokaního kontinentu moc detektivek nenajdete a rozhodně ne takhle dobře napsaných. Což ještě podkresluje paleta lidských postav, z nichž žádná není vyloženě kladná nebo záporná. Lidé tu jsou prostě cyničtí, nevzdělaní, bezprostřední, sobečtí, či jen tak přežívající. Jednoduše konec světa na druhou, který přiroste k srdci každému čtenáři, kterému už ruch velkoměsta zničil ušní bubínky a ochromil mozkové závity.

AAndulka
10.02.2014 2 z 5

Knihu jsem téměř ani nedočetla. Ztrácela jsem se v naprostých banalitách. Protože kniha mi přijde psaná ve zkratce, jako kdyby mi stále něco unikalo, nejsou tam odstavce tak jak by měly být apod. Nevím, zda je to překladem nebo je ta kniha takhle psaná, ale velmi mi to vadilo a zkazilo zážitek z jinak docela chytré zápletky... jen tak tak dávám dvě hvězdy a rozhodně nedoporučuji lidem, kteří mají rádi kalsicky psané detektivky...

Věro
29.10.2013 5 z 5

Moc dobrá a velmi čtivá kniha. Postupně si čtenář spolu s protagonisty uvědomuje, že ne všechno je černobílé a lidi nelze rozdělovat pouze na dobré a špatné. Každý by se ale měl z těch špatných rozhodnutí poučit.

Štítky knihy

zfilmováno australská literatura

Autorovy další knížky

Peter Temple
australská, 1946 - 2018
2020  79%Staré dluhy
2021  79%Temný příliv
2007  75%Drsné pobřeží
2011  70%Pravda
2022  84%Konec světa

Kniha Drsné pobřeží je v

Přečtených54x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce29x
Chystám se číst12x
Chci si koupit7x