Těm nejmenším

Těm nejmenším https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/424058/mid_tem-nejmensim-A9F-424058.jpg 5 11 6

Výbor ze Sládkových veršů pro děti přináší nejživější a nejvtipnější básně klasika naší dětské literatury. I v tomto souboru jsou shromážděny verše o dětech, jejich radostech a zábavách, ale i o strachu, jejž učí básník překonávat. Dobrý znalec dětské duše přibližuje také svým čtenářům srozumitelně a vtipně svět, přírodu, lidi a věci, které děti obklopují.... celý text

Přidat komentář

DádazPrahy
15.11.2022 5 z 5

Tohle je opravdový klenot - pěkné, mnohdy i vtipné básničky, ze kterých přímo vyzařuje radost z každodenního života a přírody, k tomu překrásné ilustrace. Básně J. V. Sládka pro děti jsou nestárnoucí klasikou a je škoda, že dnešní děti je už skoro neznají. Myslím si, že tato knížka by si zasloužila vydat v původní podobě znovu - díky krásným ilustracím i rozsahu 63 básniček (vyšly sice novější výbory ze Sládkovy dětské poezie, ale v žádném z nich nenajdeme tak krásné ilustrace a tolik básniček). Doporučuji.

Kontryhelka
01.02.2022 5 z 5

Hodně stará a velmi vzácná kniha pro děti, která na mně velmi ovlivnila a doslova uhranula od dětství a od té doby je to můj malý poklad. Krásné verše, které se navždy zapíší do srdce každého milovníka knih již od dětství. Krásné ilustrace dodávají tomuto pokladu ten pravý lesk.


Jelitovna
06.09.2019 5 z 5

Bohužel máme salátové vydání, některé stránky chybí a z části básniček jsou jen torza. "Znám křišťálovou studánku" umím dodnes nazpaměť, tu známe asi všichni; neodpustím si dvě jiné ukázky.

Macíček
Není macík jako macík,
- to je macíček!
Nejsmělejší, nejmlsnější
ze všech kočiček.
Celý den u kamen leží,
vyhřívá se rád,
zlíbi-li se, milostivě
dá se pochovat.
Ze všeho mu na tom světě
nejmilejší klid,
přede, ale neupřede
ani jednu nit.
K práci nemá chutě žádné,
do hry, - to je let!
A kde hrnek se smetánkou,
to ví o něm hned.....

Ulekaná Nána
Spadla moucha do komína,
to vám byla rána!
V kamnech právě topit chtěla
ulekaná Nána.
Jak tu ránu uslyšela,
vzkřikla: "Už je amen!"
Kde se vzala, tu se vzala,
mušla lezla z kamen.
"To jsem ráda," řekla Nána,
"že jsem neutekla!" -
"To jsem ráda," řekla muška,
"žes mne neupekla!"

limetka2008
07.11.2015 5 z 5

Bože můj! Právě jsem tu našla poklad - při pohledu na obrázek knížky se mi vracejí vzpomínky na krásné dětství a naskakují v hlavě celé básničky, pronášené maminčiným hlasem. A ty nádherné ilustrace! Myslím, že je čas hrábnout v knihovničce hodně dozadu a najít nejen tuhle knížku. Sladká nostalgie :)

morava
20.10.2015 5 z 5

Moc pekne rikanky s nadhernymi ilustracemi.

kazecha
17.08.2012 5 z 5

Nádherně ilustrovaná knížka plná básní - mezi mé oblíbené patří lesní studánka a okáč (já jsem děvče okaté, šatečky mám strakaté, vypadám v nich celičká, jak ta lesní pěnička ...)