Tajná řeč broží: Příběhy z mé šperkovnice

Tajná řeč broží: Příběhy z mé šperkovnice https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/47628/bmid_tajna-rec-brozi-pribehy-z-me-sperko-eLP-47628.PNG 4 53 8

„Pomalu mi docházelo, že aniž bych to vědomě plánovala, staly se šperky součástí mého osobního diplomatického arzenálu. Bývalý prezident George H. W. Bush proslul svým výrokem „Čtěte mi ze rtů!“ (Read my lips). Začala jsem své kolegy i reportéry žádat, aby „četli z mých broží“ (Read my pins).“ Tajná řeč broží je bohatě ilustrovaná memoárová kniha i poutavé pojednání o sociálních dějinách. Umožňuje nám nahlédnout do soukromí Madeleine Albrightové prostřednictvím broží, které nosila. Její sbírka má nadnárodní i demokratický charakter – laciné brože za pár korun tu mají své čestné místo vedle značkových šperků i rodinného stříbra. Najdeme tu jak starožitného orla, jehož si bývalá ministryně zahraničí pořídila v době svého jmenování, tak zebry, které si vzala na setkání s Nelsonem Mandelou, či valentinské srdce vyrobené její tehdy pětiletou dcerou. Knihu Tajná řeč broží oživuje více než dvě stě fotografií a mnoho zajímavých a často humorných příběhů o špercích, světové politice a životě jedné z nejuznávanějších a nejvýraznějších amerických diplomatek.... celý text

Literatura naučná Biografie a memoáry
Vydáno: , Práh
Originální název:

Read My Pins , 2009


více info...

Přidat komentář

joanb
30.12.2023 5 z 5

Krásné fotky broží s krátkými příběhy. Moc se mi líbilo, že nejmilovanější brož pro M.A. byla ta ve tvaru srdce od nejmladší dcery Katie.

Čtenářka73
25.01.2023 4 z 5

Paní Madeleine považuji za úžasnou osobnost, diplomatku a dámu v tom nejlepším slova smyslu. V této knížce představuje své brože jako jeden ze způsobů komunikace a sdělování svých názorů. Četla jsem ji v době vyhrocených předvolebních debat a napadlo mě, jak by bylo pěkné, kdyby se ten „pozitivní“ prezidentský kandidát neustále se ohánějící mírem inspiroval u Madaleine, připnul si na hruď třeba holubici míru a místo lží, urážek a pomluv začal mluvit slušně a k věci.


Renatka11
15.12.2021 5 z 5

Úžasně originální a ženské představení světových osobností a událostí skrze brože, jejichž prostřednictvím Madeleine v diplomacii vyjadřovala své názory a postoje. Knížka je velmi čtivá a navíc krasně graficky zpracovaná.

DádazPrahy
05.04.2020 5 z 5

Kniha mne mile překvapila. Představuje asi 280 broží ze sbírky Madeleine Albrightové, bývalé ministryně zahraničí USA s českými kořeny. Brože jsou představeny prostřednictvím dostatečně velkých barevných fotografií, na kterých jsou detaily broží dobře vidět. Brože jsou řazeny do skupin dle námětu, např. brože ve tvaru srdce, symboly USA, zvířata, hudební nástroje, hmyz, květiny. Z vyobrazených broží mne nejvíce zaujal asi jantarový motýl z Litvy, brož ve tvaru hradu z Turecka a brož, jejíž součástí je maličký úlomek berlínské zdi. Oceňuji rejstřík na konci knihy, kde jsou o každé broži podrobné informace (datum a místo výroby, výrobce, použité materiály, rozměry).
Ale tato kniha není jen soupisem broží - neméně zajímavý je i příběh, který se k některým z broží vztahuje - autorka prozrazuje, od koho brož získala a hlavně, při jaké přiležitosti si konkrétní brož zvolila a co tím chtěla vyjádřit či jak brož vyjadřovala její náladu. Jsou zde i fotografie z četných setkání autorky s různými státníky během její diplomatické kariéry, kde její oděv zdobí popisovaná brož. Madeleine Albrightová v knize říká:"....opravdová hodnota šperku nesouvisí s pravostí materiálu nebo dokonalostí jeho designu, ale s emocemi, které do něj vkládáme."
Pokud máte rádi brože a Madeleine Albrightovou, tato kniha vám určitě udělá radost.

Péťa1950
28.09.2019 5 z 5

Krásně podaný politický život ve spojení se šperky, které charakterizují M.Albrightovou jako ženu s velkým "Ž".

Pavlaj
26.07.2019 3 z 5

Zajímavý nápad na knihu, vzhledem k tomu, že je to obrazová publikace, přečtete za dva večery. Textově je to ale takový nekoncepční mišmaš. Většinou se opakuje "tuhle brož jsem dostala od xy a vzala jsem si ji při příležitosti abc, abych vyjádřila def". Proloženo trochou rodinných vzpomínek nebo obecných úvah a historických útržků, které se dohromady v nic podstatného neposkládají. Pokud je někdo fanoušek do bižuterie, doporučuji, pokud se chcete dozvědět víc o autorce nebo o politice, nic moc.

zuzi1162
26.11.2014 5 z 5

Za mě to byla nádherná kniha - krásně psaná, plná příjemných historek a obrázků broží autorky. V téhle knížce o politiku nejde, takže pokud někdo nesouhlasí s politikou MA, jako pan Kapis dole v komentářích, tak ať se vyjadřuje jinde. Knih nebo webů o politice a určitě najde taky dost, když už si dal práci sem umísťovat odkaz na cizí text.

WEIL
30.09.2011

I ona patří mezi ty, co jsou důkazem, že "americký sen" je možný. Patři mezi ty, co emigrovali s rodiči po 1948, v Anglii se jich ptali kam pojedou dál, v USA nikdy nikdo. To je ten rozdíl, tak to tvrdila....ale to bylo v jiné době a je třeba zdůraznit, že Anglie a Švédsko přijímali lidi z ČSSR bez problémů, jiné státy už s těžkostmi, tedy při velké emigrační vlně po únoru 1948.

Štítky knihy

paměti, memoáry obrazové publikace vzpomínky šperky politici diplomaté Madeleine Albright, 1937-2022

Autorovy další knížky

Madeleine Albright
česká, 1937 - 2022
2012  88%Pražská zima
2003  84%Madeleine
2010  78%Tajná řeč broží: Příběhy z mé šperkovnice
2018  68%Fašismus: Varování
2020  79%Peklo a jiné destinace