Tajemství

Tajemství https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/485507/bmid_tajemstvi-kTm-485507.jpg 4 53 17

Co vedlo vzdělanou dívku plnou života, dceru českého krále Přemysla Otakara I., o jejíž ruku žádal sám císař, k rozhodnutí vzdát se světské moci, tělesné lásky a stát se jeptiškou? Příběh, který Tajemství vypráví, stojí na půdorysu dochovaných historických faktů. Nahlíží 13. století jako období protichůdných mocenských i duchovních proudů, v jehož centru stojí Anežka: nejdřív jako osamělé dítě putující po evropských dvorech, později jako dívka s hlavou popletenou rytířskými mýty, zrazovaná, a přesto toužící po lásce a naplnění – zároveň ale i dívka vědomá si vlastní zodpovědnosti – vůči své rodině a zemi. Možná, že její život skrýval tajemství, které by křesťanské legendy nedovolily vyprávět. Při hledání pravdy o dívce, která nad českou zemí z hlubin 13. století stále drží ochrannou ruku, vstoupily do vyprávění obrazy bytostí lesů, démonů přítomných v gotických chrámech a magické myšlení středověkých příběhů – i když o nich už Anežčini legendisté mlčí.... celý text

Přidat komentář

takana
19.11.2023 5 z 5

Kniha se mi líbila, ale spíš jako fantasty ne jako historický román.

Tove
05.07.2023 4 z 5

Kniha je zajímavá. Kniha na mě působila hodně niterne. Je plná introspekce, myšlenkových pochodů a emocí z pohledu Anežky. Nedokázala jsem ji přečíst na jeden zátah, musela jsem ji překládat i jinou literaturou.


Shardlake
22.04.2023 2 z 5

Tato kniha mne velmi zklamala. Těšila jsem se na příběh o životě svaté Anežky České a místo toho zde byl Zelený muž, hadi a draci. Za mne velké zklamání a těm, kdo nevyhledávají fantasy žánr tuto knihu nedoporučuji!

broskev28
30.03.2023

Tak tuhle knihu bych určitě nezařadila do kategorie historický román.
Po několika kapitolách jsem byla dokonale rozpolcená: odložím ji hned, nebo zkusím ještě kousek přečíst? Potom mě něco přimělo v četbě pokračovat, abych si o několik stran dále povzdechla: proč jsem ji neodložila hned?!?
Nevím, kde se stala chyba, ale autorčin styl mi prostě nějak nevyhovoval, místy mě spíše odpuzoval a popuzoval například když ve Václavově snu byli samí hadi, ale on přitom mečem sekal do draků. Ale to byl spíše výjimečný detail, mnohem více mi chybělo třeba alespoň naznačené vysvětlení Fenelina původu nebo identity záhadné paní z Růže. A to nemluvím o fantasy prvcích tohoto příběhu, na něž jsem vůbec nebyla připravená.
Nezachránily to ani ilustrace P. Nikla, jehož práce - jak kresby, tak texty - mám velmi ráda; tady mě vůbec neoslovily. Je zřejmé, že kniha si své nadšené čtenáře už našla a další jistě najde, ale já mezi ně patřit nebudu.
P.S. Překvapivě jsem tady narazila na historické události podrobněji popsané v romantické knize, kterou jsem nedávno přečetla - Nevěsta z kláštera: křížová výprava exkomunikovaného císaře, který jako jediný i bez bitvy dosáhl cíle: zpřístupnit Kristův hrob v Jeruzalémě pro křesťany!

ropotamo
27.03.2023 5 z 5

Rozhodně zajímavá kniha. Je psána neotřelým stylem, který nemusí každému sedět. Mně osobně nevadil, ale pravdou je, že některé pasáže mi přišly zbytečně zdlouhavé. Nicméně je to kniha, jejíž děj jen tak rychle člověk nezapomene a proto 5 hvězd.

zuzana2599
19.02.2023 5 z 5

"Nemůžu dopustit, aby si mé tělo, mou duši brali muži bez lásky. Vždyť co mám víc ?"
Jako milovnici historických románů mě neskutečný příběh Anežky České lákal a vábil. Časem jsem neodolala, stejně tak jako kdysi dávno Anežka poslechla touhu své duše a vstoupila do kláštera. Román Tajemství líčí životní příběh Anežky, dcery krále Přemysla Otakara I., a královny Konstancie, a současně odkrývá tajemství její duše.
Ponořila jsem se do 13. století a první polovina románu mě zcela pohltila. Anežka, narozená v roce 1211, už jako tříletá musí odjet se svou chůvou Fenelou do kláštera v polské Třebnici kvůli dohodnutému sňatku. Snoubenec umírá a ona se pak vrací po třech letech do Prahy, aby znovu odjela, tentokrát bez chůvy, sama, do Vídně, osmileté dítě. Ani na dvoře u Leopolda Babenberského štěstí nenajde, mladý císař sňatek zruší a ona se po letech potupená, zklamaná vrací domů.
Příběh je propletený mystikou, láskou k přírodě, rytířskými mýty. A láskou k Bohu. Tam Anežka směřuje svou duši, tam chce zůstat, pomáhat chudým a potřebným.
Děkuji paní autorce za neobyčejné a moderní zpracování příběhu o svaté Anežce České.

Marcela52
10.12.2022 5 z 5

Život dcery českého krále Přemysla Otakara I., která se vzdala světské moci i tělesné lásky a stala se jeptiškou, je velmi poutavě napsaný. Autorka představuje čtenářům, málo známou historii 13. století jako období mocenských i duchovních zápasů, v jejichž proudu se ocitá Anežka, jako osamělé dítě putující po evropských dvorech a později jako dívka s hlavou plnou rytířských mýtů.
Tato výjimečná dívka, která je na svou dobu velmi vzdělaná, se nechce smířit s podřadnou úlohou královské dcery, která je vnímána hlavně jako dobrá investice a žena, od které se očekává, že bude rodit děti a čekat na svého pána. Přestože je tento poetický a tajemný příběh pouze historickou fikcí, určitě zaujme nejen ty, kteří se zajímají o českou historii. Kniha je krásná nejen obsahem, ale také po výtvarné stránce. Velmi jí sluší ilustrace Petra Nikla, tak si nenechte tuto v mnoha směrech krásnou knihu ujít. Zvlášť v adventním čase vás může potěšit i poučit. Cenu Magnesia litera získala plným právem.

tulipi
04.09.2022

Kniha nemá žádnou extrémně dramatickou zápletku (byť osud Anežky v mnohém drama připomíná), přesto děj plynul příjemně, kniha se mi četla dobře a vtáhla mne tak, že jsem se k ní vracela v každé volné chvilce.
Za mne velmi povedená kniha, která ty, jimž stylem "sedne", opravdu potěší.
Určitě si ani další knihu autorky nenechám ujít.

Uruana
02.05.2022 5 z 5

Kniha se čte sama, vtahuje do děje vzpomínáte si na ducha jež plul kolem když jste byli malí, srdce se chce opět otevírat křehkou plností, Anežka je láskyplná i silná v překonávání osudových ,,témat" a druzí lidé hmmm... a že jsou tam smyšlenky třeba? Za mě super. Čistota, moudrost, syrovost, světlo, uzavření, napojení, volnost, nutnost...to mi prostě vyhovovalo, jako lék. Podivuji se jak to autorka mohla takhle pro mne vzácně napsat.

Ambo
23.04.2022 5 z 5

Krásná kniha! Krásné ilustrace, moc se povedla.

Terez1977
20.04.2022 2 z 5

Tady se mi potvrdilo, že to, že něco dostane Magnesia Literu, neznamená, že se to bude dobře číst. Možná to funguje spíš naopak. Ilustrace to pozvedly trochu výš, ale ten styl se mi vůbec nelíbil, byl krkolomný, opakovala se slova, bylo těžké se tím prokousat. Celkem se mi líbila zápletka s tím lesním mužem, ale původně jsem si chtěla přečíst příběh Anežky České, ne smyšlené fantasy. Anežka to jistě neměla lehké, ale tady je vykreslená jako přemoudřelá světice už jako úplně malá holčička, takže je to strašně neuvěřitelné a vlastně jsem nevěděla, proč to čtu a čemu z toho můžu věřit. Takový podivný zmatený mix...

Chocolat
17.04.2022 5 z 5

Kniha je skvělá pro ty, kteří neocekavaji klasický historický román. Autorka dává spoustu podnětů k zamyšlení nejen ohledně minulosti, ale jde to aplikovat i na naše životy... Kam směřujeme, kdo nás ovlivňuje... Vykreslene pocity, myšlenky... Za mě super.

Nina291
26.03.2022 1 z 5

Čekala jsem historický román ala Vaňková. Tohle to bohužel nebylo, ani nevím co to bylo. Každopádně mi nevyhovoval styl psaní a ilustrace ..... no nic moc. Mám ráda tohle období, v každé knížce o něm jsem našla nějakou atmosféru - tady nic. Další kniha, kterou odkládám nedočtenou - ach jo

PrincaListicka
27.02.2022 4 z 5

Musím říci, že zkraje jsem vůbec nevěděla, co mám od příběhu čekat. Popravdě jsem nečekala, že bude zápletka taková, jaká je. Ale musím také říci, že to bylo překvapení veskrze pozitivní. Nikdy jsem podobný příběh nečetla. A protože jsem člověk, který miluje fakta, byla jsem nadšená, když jsem zjistila, že autorka svůj příběh skutečně vystavěla na těch malých střípcích informací, které z této doby máme.
Jen se na něj podívala úplně jinak, než všichni ostatní. Především se snažila na vše nahlížet očima ženy tehdejší doby. Četla mezi řádky a do rovnice doplnila neznámé, které se sice mohou jevit jako naprosto liché...ale co když ne? Když připustíte, že je něco takového možné, začne celý příběh dávat smysl a už navždy ve vás zůstane.

Děj knihy neutíká příliš rychle. Vlastně chvílemi máte pocit, že se neděje skoro nic. Jde totiž především o pocity hlavních postav, o jejich myšlenky, morální zásady a pochybnosti, se kterými se musí vypořádávat. Podstatná je duchovní stránka a také víra a bůh. Existuje jen ten křesťanský? Nebo je i jiný bůh, který prostupuje vše kolem nás, který je v každém listu, větvičce či květů? Podobných konfliktů je v knize spousta a i když na ně logicky nedostaneme jednoznačnou odpověď, donutí nás k zamyšlení.

Charaktery jednotlivých historických osobností jsou vykreslené uvěřitelně, rozhodně nejsou ploché či prvoplánové. A i když s přihlédnutím k historickým faktům tak nějak tušíte, jak příběh skončí, je dost nepravděpodobné, že byste předem byli schopni odhadnout, co je oním tajemstvím, okolo kterého se ovíjí dějová linka.
Velkým bonusem jsou pak nádherné ilustrace, které doplňují jednotlivé kapitoly Anežčina příběhu, a které překrásně dokreslují atmosféru děje.

honeybee
16.02.2022 4 z 5

Kniha Tajemství od Terezy Dobiášové není typickým historickým románem, vnímám ji spíše jako melancholickou pohádku pro dospělé vycházející z historických faktů předávaných v legendách a také z jejich čtení mezi řádky.

Autorka popustila uzdu své fantazie a příběh mladé královské dcery, jejíž život určovala sňatková politika jejího otce, Přemysla Otakara I., okořenila mystickými prvky.

Více se dozvíte v mé recenzi - Tváří v tvář osudu
https://www.databazeknih.cz/recenze/tajemstvi-485507

ondras666
17.01.2022 4 z 5

Třeba to tak mohlo být. Zvláštní kniha, ale styl psaní mi vyhovoval. Doplněna ilustracemi.

denisa7430
11.01.2022 5 z 5

Krásná kniha, plná historických údajů a k tomu jde o téměř umělecké dílo - velmi pěkně zpracované ilustrace. Pastva pro oči.