Tajemná řeka

Tajemná řeka https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/39773/bmid_tajemna-reka-2YN-39773.jpg 5 145 30

Sean Devine, Jimmy Marcus a Dave Boyle společně vyrůstali v irské dělnické čtvrti Bostonu. Jednoho dne je z klukovských her na ulici vyrušil příjezd auta se dvěma muži, jeden z chlapců nastoupil a nechal se odvézt. To, co následovalo, ukončilo chlapecké přátelství a změnilo život všech tří navždy. O dvacet pět let později je z Davea traumatizovaný neurotik, který se snaží udržet při životě své manželství a nepouštět z řetězu démony, jichž je plný. Jimmy, bývalý trestanec, je majitelem krámku a ze Seana se stal kriminalista. Při vyšetřování brutální vraždy mladé dívky se bývalí přátelé opět setkávají na místech, kde prožili dětství. Tajemná řeka je nejen napínavý a drsný psychologický thriller, ale i epický román o lásce a věrnosti, víře a rodině, v němž lidé nevratně poznamenaní minulostí zjišťují, že se ocitli na cestě, která nevyhnutelně vede ke srážce s nejtemnějšími skrytými pravdami o nich samých.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Thrillery

Vydáno: , Doplněk
Originální název:

Mystic River , 2001


více info...

Přidat komentář

andrii24
20.01.2024

Zatekla do duší. Rozvodněná. Zařekla se. Vtáhla do proudu osudí otupené utopené, "neotužilce bytí." Jantarová pára, která z ní utíká do ovzduší. Ve svých splývavých (p)ramenech, kadeřích nese zanesené časy, bažinné řasy, které omotaly tamní nářeky nábřeží. Temné.

berila
28.10.2023 3 z 5

Tak dotčeno a celou dobu si říkám, co napsat. Četla jsem jako eknihu, takže nevím, zda díky tomu byl překlad tak divný. Výrazy mnohdy vůbec neměly s češtinou nic společného a s nespisovnou češtinou v knize mám vždy problémy. Celá kniha ve mně zanechala dost deprimující pocit, prostě mi nesedla a tím pádem ani nenadchla.Pokud ostatní autorovy knihy vypadají stejně, tak do nich nejdu. Tři hvězdy jsou za mě až moc.


momo01
15.06.2023 5 z 5

Skvěle stupňované napětí, mimořádně dobře napsané. Nedýchala jsem od začátku do konce a naprosto nechápu, že ji hodnotilo tak málo čtenářů. Denis Lehane umí a na jedné, dvou stránkách dokáže rozvinout postavy víc, než se jiní snaží na padesáti. Doporučuji.

Astonius
07.05.2023 5 z 5

Člověku se občas dostane do ruky kniha, u které si potvrdí, že někdy prostě svoje požadavky na kvalitu nemusí omezovat a hledat si alespoň části, které by vyzdvihl. Ač (jen) detektivka, způsob, jakým byla napsaná, byl opravdu řemeslný a šel do hloubky. Některé pasáže myšlenek, úvah a vzpomínek jsem upřímně obdivovala, takové knihy si zaslouží být vydávány, u nich si člověk uvědomí ten rozdíl mezi spisovatelem a pisálkem, kterých je v současné době tolik a jejichž výtvory psané bez umu se houfně vydávají. Příběh byl uvěřitelný, i popsané policejní vyšetřování, i když pachatele jsem si tipla už zhruba v polovině knihy a jak se ukázalo, správně. Určitě si vyhledám další autorovy knihy, tuto moc doporučuji.

martina2540
27.08.2022 5 z 5

Kniha pro mě nebyla čtivá natolik, že bych ji přečetla za pár dnů, ale četla jsem ji několik měsíců. Děj se mi líbil a závěr byl pro mě překvapením. Určitě na ni dlouho nezapomenu.

Mona-Lisa
09.01.2022 5 z 5

Mám nutkavou touhu hned zkraje podotknout, že toto je recenze veskrze chválící do nebes a hned vzápětí dodávám, že knihu jen tak neseženeš.
Boston 1975/2000
Tři nerozluční přátelé z dětství, jejíž cesty se rozdělí, aby je osud zase spojil. Ok, slyším, jak strojeně to zní a jak všechny slova, co mě napadají, nezachytí to kouzlo knihy. Ta sžíravá beznadějná bolest, ale i láska v mnoha podobách.
Od určitého okamžiku se tu táhne hmatatelné napětí a hustá atmosféra.
A ty vidíš démony na každé straně.
Hlavní linka je vyšetřování zločinu a alfou a omegou knihy je depka dvakrát podtržená.
Nicota a smutek, které si na sebe nabalíš v dětství a už je nesetřepeš -to by mohl být podtitul jak vyšitý.
Dialogy jsou opravdu filmového charakteru a není divu, že nezměněné putovaly do adaptace z rukou Eastwooda. Co to znamená?
Že si opravdu připadáš jak při policejním výslechu. Dynamika slovních přestřelek tě uhrane.
Otočíš stránku a jsi u osudové pomsty a sotva lapáš po dechu s děsivým poznáním, že už to nejde zvrátit.
Pro mě to je knížka mj. o tom, jak si je člověk v sám sobě schopný okecat i to největší zlo, aby se nezbláznil. Jak mizí poslední špetka svědomí a viny v nicotě a ty přemýšlíš, jestli v té dané postavě vlastně kdy byla.
Ty postavy tou knihou opravdu v mých očích ožily a dlouho na ně budu vzpomínat. Na vůní jablek a kluka, který utekl vlkům a dospěl.

P. S. Celou tu dobu jsem vzpomínala na první čtení Kmotra od Puza a Zelené míle od Kinga. Pro mě stejně na dřeň díla, které taky automaticky putovaly do osobní top 10.

Babo
15.04.2021 4 z 5

Zajímavá kniha ,emotivně napsaná . Jak osudové setkání zamíchá životy několika obyvatel Bostonu .
Tento osudový den se jako nit proplétá celým dějem až k dramatickému vyústění .
Kniha je napsaná velice čtivě a pravděpodobně .
Největší dramata vznikají nedorozuměním , nevyřčením skutečností .
Líbila se mi .

Toffee
07.02.2021 5 z 5

Vyborné! Drsný příběh z drsného prostředí. Událost z dětství, po které už nikdo nebyl stejný. Vyrovnávání se s výčitkami svědomí, že se dalo něco udělat, že se osudu dalo zabránit. A taky spousta tajemství a potlačovaných traumat. Postavy jsou propracované, dialogy skvělé, atmosféra temná a hlavně citlivé a velmi emotivní vykreslení rodiny zasažené ztrátou milované osoby. Tuhle knížku si budu pamatovat.

Jaruš7
23.01.2021 5 z 5

Temná řeka - superlativum pro zážitek drsného kalibru.
Je v něm vše,, co život poznamená jak z cituplné stránky, tak i té hořké a kruté.

Citace:" Mučil se momentkami ..viděl ji jako batole, jak mu pláče v náručí půl roku poté , co se vrátil z vězení a ptá se , kdy se vrátí maminka. Viděl jak vřeští ve vaně a jak se vrací na kole ze školy. Viděl ji usměvavou i nafrněnou, s tváří svraštělou zlostí a zase zmatkem, jak sedí na houpačce s rovnátky.. Viděl ji jak ječí a uráží se a hádá se s ním v dospívání, a přesto mu ty obrázky byly dražší než ty roztomilé, rozzářené.
Viděl Katie, Katie a zase Katie, a stejně nemohl plakat.
To přijde, šeptal mu klidný hlas uvnitř hrudi. Seš akorát v šoku.
Až to pomine, budeš něco cítit.
Už něco cítím.
To je žal, říkal hlas. To je smutek.
To není žal. To není smutek. To je vztek.
Ten budeš trošku cítit taky. Ale přejde tě.
Nechci, aby mě přešel."

Další skvělé rezonující dílo.

Lenka0007
01.09.2020 5 z 5

Příběh tří chlapců, jejichž životy se dvakrát osudově spojily. Nespravedlivě opomíjená kniha, která zaujme tématem, jazykem a v neposlední radě i překladem. Vyzdvihuji mistrovsky napsané dialogy, vykreslené postavy, závěr, ke kterému vše neodvratně směřuje a který nelze dostat z hlavy.

March
06.05.2020 5 z 5

Kniha měla velkou sílu, celou dobu co jsem ji četla mě bylo úzko, ta ponura nálada, těžká téma, únos dítěte, zneužití, vražda...no, melo to úplně všechno, nebylo zadne hluche misto na oddych. V průběhu čtení jsem zjistila, že je kniha zfilmovana. Doporučuji, nejen knihu, ale i film, který je i skvěle obsazen.

Magráta
29.04.2019 5 z 5

Když jsem vzala knihu do rukou a zjistila, že se jedná o detektivku, skoro jsem ji vrátila do regálu. Pak jsem ji otočila a přečetla si slova jejího překladatele Roberta Křesťana, která mě na četbu navnadila. A jsem ráda. Přestože jsem dávno věděla, jak to dopadne, nemohla jsem se od knihy odtrhnout. Po dočtení ve mně zůstal smutek.

zahadum
09.11.2018 5 z 5

Čo dodať po tom všetkom čo tu k tejto úžasnej knihe sa napísalo ? Jednoznačne skvelá vec a dá sa povedať,že literárny počin dekády. Je to originálnym prepleteným námetom ktorý sa nikdy nezníži do niečoho lacného ako je účelovosť brutality, emócii alebo nejakej povrchnej nelogiky. Drží sa to kruto zemi a ľudí v príbehu ktorý je temný a studený ako už len vie byť život sám. Živé postavy ktoré vedú dokonalé dialógy so svojím okolím a čo je ešte krajšie sú tú vnútorné dialógy ktoré sú až dokonalým obratom človeka ako po psychologickej tak aj filozofickej stránke.To,že sú v knihe dokonalé dialógy svedčí aj fakt,že sú skoro v nezmenenej forme použité aj vo filmovej adaptácii. Kniha má svoje tempo ktoré si krásne odsýpa a každé slovo má zmysel a každá veta má význam k tomu aby sa to celé stretlo v ľudskej dráme ktorá má plač, bolesť, lásku a premárnené nádeje.Je dobré,že existuje taká dokonalá filmová adaptácia lebo si človek dokáže vierohodne dosadiť známe tváre do vedomia a ľahšie sa mu potom pracuje s knihou ktorá je veľmi komplikovaná ale napísaná je jasným a zrozumiteľným štýlom za čo je veľká vďaka fenomenálnemu prekladu ! Hovorový jazyk málokto dokáže vierohodne preniesť z originálu do prekladu...niekto môže mať výhrady, že je to miestami vulgárne...súhlasím..však preto ak sme v bare...v autobuse..v chudej štvrti alebo len proste na ulici nebudeme počuť Tolstoja alebo reči ako vystrihnuté z telenoviel ktoré sú " sci-fi " čo sa týka ľudskej reality. Teda klobúk dolu pred autorom knihy ! klobúk dolu pred filmovou adaptáciou ! a klobúk dolu pred prekladom ktorý knihu priniesol v nezmenenej podobe ! Knihu odporúčam.

Killingjoke
13.09.2018 5 z 5

Bývali to tři kamarádi, malí kluci vyrůstající v irské čtvrti Bostonu. Zdánlivou idylu dětství však narušil únos jednoho z nich a nic na tom nezměnilo ani to, že se po několika dnech vrátil domů. Démony toho dne si chlapci přenesli do dospělosti. Každý z nich, tím či oním způsobem prožívá ne zcela podařený život a jejich dětské kamarádství je dávno pohřbeno pod nánosem bahna času a tajemství. Navíc teď mezi ně vstoupila vražda dcery jednoho z nich... Dennis Lehane vyrůstal v bostonských čtvrtích a tak velmi dobře rozumí jejich obyvatelům. To ostatně předvedl ve své sérii z ranku detektivky drsné školy - Kenzie & Gennarová. V Tajemné řece se však asi víc než na detektivní linku zaměřuje na budování sociálního dramatu. Nepotřebuje žádnou zběsilou akční jízdu, nepotřebuje zbytečně prolévat krev. Lehane si vystačí s propracovanou psychologií postav a bravurními dialogy. Touto kombinací, tak spolu s prostředím nehostinných ulic, buduje neopakovatelnou atmosféru, až z toho mrazí v zátylku... Dennis Lehane je můj velký oblíbenec, spisovatel, u jehož knih cítíte, že nečtete jen další obyčejný román. Tajemná řeka rozhodně patří mezi jeho nejlepší knihy a směle ji řadím po bok své nejoblíbenější - Sbohem, baby.

WugWugs
29.03.2018 5 z 5

"Poslyš, Jimmy? Už musím končit. Je mi blbě. Jsem unavená.“
„Fajn, holčičko.“
„Miluju tě.“
„Já tebe taky.“
„Jimmy? Že jsme nikdy neměli oranžový závěsy?“
„Ne.“
„Divný,“ řekla a zavěsila. Poslední, co mu kdy řekla: Divný.

Jo, bylo to divný. Mateřský znamínko, cos měla na ruce od kolíbky, když ses dívala na roztančené kousky lepenky zavěšené nad sebou, najednou ztmavne a o čtyřiadvacet týdnů později, skoro celé dva roky od chvíle, kdys naposled ležela v posteli se svým mužem a obtočila nohu kolem něho, tě strčí do truhly a pohřbí do země, zatímco manžel stojí padesát metrů od hrobu s ozbrojenými strážci po obou stranách a zápěstí i kotníky má svázané v želízkách."

Lehaneho spôsob rozprávania je obdivuhodný, jeho krátke plynulé retrospektívne prechody a návraty k súčasnej línii sú úplne prirodzené. Ani raz som nemal pocit, že sa v deji a postavách strácam. Vôbec sa nečudujem Clintovi, že po príležitosti sfilmovať silný materiál hneď skočil.

Vykonať zločin býva zvyčajne formálne oveľa ľahšie, ako tento istý zločin úspešne vyšetriť. Detektívky sú populárne lebo vyšetrovanie naskýta nepreberné možnosti, kdežto popis samého zločinu (aj s jeho genézou) ide po jednej línii, zriedka po slepej uličke. O to ťažšie je popis zločinu a jeho individuálny historický zmysel dostatočne ozvláštniť v knihe tak, ako sa to podarilo Lehanemu v Mystickej rieke, ktorá na nás dýchne autentickou atmosférou života na predmestí - detstva, dospievania, rodiny, potu, snov a zločinu, ktorý je v tom všetkom votkaný. Cítiť tú všadeprítomnosť kriminality. Vyústenie celému príbehu dáva zmysel bez toho, aby lacno šokovalo, čo je v časoch senzáciechtivých konšpiratívnych thrillerov a detektíviek veľmi nedostatková spisovateľská zručnosť. 4.5

Banny_L
15.02.2018 5 z 5

Kniha skvělá, jen..pro mne je velký oříšek číst nespisovnou češtinu..ale i tak..skvělá :)

Shindo
06.12.2017 5 z 5

Tajomné, desivé a neustále udržujúce človeka v očakávaní toho, čo sa stane. Odporúčam.

Kamil2
27.09.2017 5 z 5

Výborný příběh, který sice plyne pomalu ale čtenáře udržuje dostatečně v napětí. Tajemnou řeku směle řadím mezi TOP knihy, které jsem kdy četl. Lehane prostě umí.

Zoy
20.08.2017 5 z 5

Naprosto úžasná kniha a film samozřejmě taky. Co dál dodat, doporučuji ji přečíst

Roubas
25.03.2017 5 z 5

Filmové zpracování je jedním z mých nejoblíbenějších filmů. Není divu jelikož naprosto přesně vychází z téhle skvělé knihy. Není to svižná detektivka plná akce, krve a hrůzy. Jde o pomalý příběh z jedné čtvrti, kde se podruhé v životě propojí osudy třech přátel z dětství. Autor je mistr ve vykreslování postav a jazyk je skvělý, vnitřní svět postav je popisovaný skvělými přirovnáními. Kniha ze které sálá životní tíha.

Štítky knihy

zfilmováno americká literatura Boston

Autorovy další knížky

Dennis Lehane
americká, 1965
2009  88%Prokletý ostrov
2004  90%Tajemná řeka
2016  81%Pod rouškou noci
2023  89%Sbohem, baby
2012  79%Černá nenávist

Kniha Tajemná řeka je v

Právě čtených4x
Přečtených175x
Čtenářské výzvě12x
Doporučených23x
Knihotéce107x
Chystám se číst169x
Chci si koupit50x
dalších seznamech1x