Synové ďábla

Synové ďábla https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/13618/synove-dabla-13618.jpg 4 87 26

Historický román s kriminální zápletkou se odehrává v roce 1547 ve městě v Horním Harzu, kde se alchymista snaží zachránit dívku obviněnou z čarodějnictví a objasnit vraždy tří žen. V dubnu roku 1547 je čtyřicetiletý magistr Ludolf Lapidius, zámožný alchymista z Braunschweigu, který se před půl rokem usadil v Kirchrode, povolán na radnici, v jejímž sklepení mladá kořenářka Freyja Säcklerová, obviněná na základě svědeckých výpovědí dvou obyvatelek města ze spolčení s ďáblem, upadne během mučení do bezvědomí. Lapidiovi se podaří dívku vzkřísit a na první pohled zjišťuje, že je nakažena syfilidou. Vzbudí pochybnosti o její vině a přesvědčí soudce, aby si vyžádal stanovisko svých nadřízených z Goslaru. Proces je na dvacet dnů přerušen, a tak získá čas, aby se pokusil těžce nemocnou Freyju uzdravit. Odvede ji do vlastního domu, kde ji léčí značně drastickou metodou v horké komoře. Nepřestává věřit v úspěch, neboť i jemu před devíti lety pomohla. Ve městě mezitím vzbudil velký rozruch nález těla znásilněné a zavražděné mladé ženy, na jejímž čele byla vyříznuta písmena F a S. Za několik dnů je objevena hlava další oběti a v lese zabitá košíkářka. Mezi lidmi se šíří neklid a panika. Alchymista, pevně rozhodnutý prokázat dívčinu nevinu a zabránit jejímu upálení, se pouští do nebezpečného pátrání po skutečném pachateli.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Historické romány
Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

Die Hitzkammer , 2006


více info...

Přidat komentář

sssimkova
13.03.2023 2 z 5

Dobře vymyšlený příběh, super námět, jen to autor neuměl uchopit a chvílemi dost nuda. Zajímal by mě odborný názor lékaře, zda se takto opravdu dalo léčit... Jsem to manželovy popisovala jako: Představ si, že chytneš pohlav*í nemoc, zavřou tě do udírny, a tam to vypotíš..." Ale minimálně tři palce za nápad. Mohla by to být klidně četba pro náctileté, historické pozadí je moc pěkně vysvětleno...

zdenka4808
02.02.2023 3 z 5

Námět se mi líbil, žena obviněná z čarodějnictví léčená v horké komoře a k tomu další vraždy. Dál už mi děj připadal trochu jednodušší, ale četlo se to dobře.


Belanna
15.01.2023 3 z 5

Středověk, mladá žena obviněná z čarodějnictví a alchymista, který se snaží očistit její jméno a zároveň vyléčit její nemoc.
I když je příběh jednoduchý, chvíli mi trvalo mu přijít na chuť. Když pak Lapidius rozjel pátrání a ukázaly se jeho schopnosti používat logiku a dedukci, začala se mi knížka líbit.
Pohled do myšlení tehdejších lidí mi také připadal zajímavý.
Hodnotím jako lepší průměr.

Jája92
14.08.2021 3 z 5

Námět knihy jako takový je poutavý, bohužel jeho zpracování mě příliš neoslovilo a často jsem se nutila do čtení, abych zjistila, jak příběh dopadne. Žádná z postav mě k srdci nepřirostla a konec knihy je trochu nadnesený.

Ivanule
08.06.2020 5 z 5

Od autora už jsem si přečetla jeho první série Ranhojič,a tak jsem se ráda začetla i do jeho další knihy. Příběh byl velice zajímavý, ke konci byl děj hodně napínavý,ale konec jsem si tak nějak představila,že skončí:)

smisekL
26.03.2020 5 z 5

Kniha se krásně četla už od začátku, ale od posledních cca 50 stran jsem se nemohla urvat. Takhle napjat jsem u knížky už dlouho nebyla.

harvan69
21.08.2019 5 z 5

I mně se kniha četla dobře. Spisovatele už znám ze série o Ranhojičovi, která se mi moc líbila.

pingu1
27.02.2019 4 z 5

Historický román s detektivkou dohromady, chvílemi jsem si říkala, že je to trochu přitažené za vlasy, ale četla se dobře :-)

moudivlacek
20.03.2017 5 z 5

Mé první setkání s autorem a dle mého velmi podařené. Kniha mne chytla od začátku, mělo to spád, nikdy jsem se nenudila a rozhodně jsem se dozvěděla při tom i plno zajímavých věcí z té doby.
Lapidius byl mým kladným hrdinou od začátku, a určitě jsem mu fandila.
Jsem ráda, že nežiji v době honby na čarodějnice, kdy život vzala jedna pomluva či chuť se někomu jen tak pomstít.

Miruš
26.02.2017 5 z 5

senza zápletka

ELMA
04.09.2016 2 z 5

Za tohle dílo mám chuť autora zavřít do horké komory!

orinka3
12.08.2016 1 z 5

Ad Babo - Ranhojič je mnohem lepší!!! Jsem ráda, že jsem to nevzdala a zkusila další.

Babo
12.08.2016 3 z 5

Ani slaný, ani mastný. Původně jsem si chtěla v knihovně půjčit Ranhojíče, ale protože byl vypůjčený ,rozhodla jsem se pro tuto knihu , abych zjistila styl psaní. Nebyla to dobrá volba. Námět byl sice zajímavý, ale jako celek mě opravdu nezaujal a posledních 150 stránek jsem jen prolítla .
Ale toho Ranhojíče přece zkusím . :-)))

ppetaa27
20.04.2016 3 z 5

Takivy prumer. Zadna bomba, ale spatna taky nebyla. Myslim, ze zkusim i jina autorova dila.

orinka3
06.04.2016 1 z 5

Snaha tu byla. Za ni dávám jednu hvězdičku. Ovšem....takovou slátaninu jsem už dlouho nečetla! Divně a toporně jednající postavy, ústřední Lapidius zřejmě moc rozumu a předvídavosti nepobral, ale nevadí - odvahou to nahrazuje. Neuvěřitelně přitroublá hospodyně Marta neustále maže chleba máslem, třese se strachy před zlými mocnostmi a natírá rtuťovou mastičkou pacientku v horké komoře. Že natírá syfilitičku, tak na to pochopitelně sama nepřijde. Happy end na konci knihy je za vlasy přitažený stejně jako kniha celá. Ba dokonce věřím, že léčené Freyi v manželství s alchymistou dorostou zbrusu nové zuby i vlasy. Scénky v jeskyni jsou spíše k popukání, destilát hlouposti je oblíbené rčení buď autora anebo překladatele, leč já bych ho přisoudila spíš autorovi tohoto literárního zázraku:)....takže závěrem: jde o typicky humpolácký německý škvár a je poznat, že je napsaný ne příliš vzdělaným "spisovatelem". Aspoň vím, čemu se do budoucna vyhýbat v knihovně.

hankapimi
21.12.2015 2 z 5

Oddechová středověká kriminálka o šíleném vrahovi mladých žen a složitém pátrání v tehdejší době... Neurazí, nenadchne....

marimari
24.11.2015 5 z 5

Musím říct, že tato kniha se mi líbila daleko víc, než celá série o ranhojičovi!

Trissi
06.10.2015 4 z 5

Uznávám, že Ranhojiče to nepřekoná, ale i tak jsem tuto knihu s chutí přečetla.

jindrusa
02.05.2015 4 z 5

Ranhojič to sice není, ale špatné čtení to nebylo :-)

popomala
29.06.2014 5 z 5

V knihovně mě oslovila a při čtení nezklamala.