Zrození zimy

Zrození zimy https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/25300/bmid_zrozeni-zimy-WXL-25300.jpg 4 47 15

Svět bez bohů série

1. díl >

Největší legendy jsou psány krví… Je to svět ledu. Je to svět krve. Je to svět bez bohů. První věk začal, když bohové stvořili svět. Druhý věk začal, když bohové stvořili Pět ras. Třetí věk začal nepřítomností bohů a chaosem. Mezi thany Pravých klanů panuje nejisté příměří. Teď, s příchodem další zimy, vyráží armáda Černé stezky ze svého vyhnanství za Údolím kamenů k jihu. Některým přinese válka rychlou a násilnou smrt. Jiní neuslyší řinčení mečů ani nespatří bojiště posetá těly. Místo toho uvidí příležitost, jak naplnit své vlastní ctižádostivé touhy. Všechny ale brzy zahalí stín, který se snáší na svět. Protože zatímco zuří bitvy, vydává se jeden muž po stezce, která v něm probudí strašlivé síly – a jeho odkaz bude psán krví. Přeložila Svatava Kretková.... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: , Fantom Print
Originální název:

Winterbirth , 2006


více info...

Přidat komentář

Predator3313
31.12.2023 4 z 5

Ano, první polovina knihy je jeden velký zmatek
Šílená jména. Navíc je jich fakt hodně, naštěstí ta mapa to celkem zachraňuje, bez ní bych neměl šanci se v tom vyznat.
Taky uznávám, že že začátku jsem si říkal, co jsem to proboha začal číst?
Ale celkový děj mě přes to všechno docela zaujal, protože velký svět se spoustou lidí je velká možnost děje a možnost velkých masakru...
I přes to, ze se čte kniha docela pomalu mě to nakonec bavilo a po dočtení jsem hned sáhl po dalším dílu

Gl4dr
06.03.2023

Ok. Tuhle knihu nebudu hvězdami hodnotit. Nechci házet špínu na něco co mě nezaujalo. Ale kniha mě prostě nechytla. Ani na 4ty pokus jsem se do ní nedokázal pořádně začíst. Na mě hodně zmatený úvod. Spousta jmen a výrazů které mi nic neříkaly. Neříkám že je kniha špatná ale z mého pohledu mě prostě ztratila. Měl jsem z ní stejně pocity jako z GOT které jsem skončil se čtením v podobném bodů.

Nechci nikoho odkazovat. Všichni kdo by si ji chtěli přečíst přeji fajn zábavu


Luigi1
11.05.2020 3 z 5

No čekal jsem od toho daleko víc než z toho vzešlo.Škoda.

Zelený_Drak
22.01.2019 2 z 5

Na knihu jsem nadávala celou dobu, co jsem ji četla, rozečtenou jsem ji měla asi dva měsíce a přeci jen jsem po dočtení měla chuť vytáhnout z knihovny další díl – ne ale takovou, aby přebila chuť dočíst Otroky panství nebo sáhnout po dalším dílu Nočních běžců (ano, Svět bez bohů převálcovala prakticky neznámá kniha pro děti i dobrodružná fantasy sága o homosexuálním svazku dvou elfů). Dám tedy určitě šanci druhému dílu, ale trilogie se nezařadí k dílům, která bych četla vícekrát.

Proč? Protože jak už napsal Rudla333, postavy jsou ploché a postrádají charakter. Autor ve skutečnosti píše celkem slušně, ale dost rozvlekle. A rozvleklost nefunguje, když jsou čtenáři postavy většinu času ukradené. Fungující postavy jsou pro mě na knize asi to nejdůležitější. Je mi vcelku jedno, jestli příběh byl vyprávěn teprve stokrát nebo už tisíckrát, ale postavy musí být uvěřitelné, zajímavé, propracované. To tahle kniha nenabízí. To, že postava není černobílá, automaticky neznamená, že je dobře napsaná. Děj je předvídatelný, a knihu vlastně zachraňují hlavně na'kyrimové a kyrininové. Tyto fantasy prvky mě nalákaly na další díl. Víc než všichni thanové dohromady mě zajímá, jak budou kyrininové fungovat mezi lidmi.

ladaol
20.05.2018 4 z 5

Zmatek ve jménech, i když vzadu jsou některé postavy vyjmenovány, zmatek v místních názvech různých hradů měst, atd., i když je vpředu mapka. Jinak je to pěkný příběh, čtivý, souhlasím, že ať jsou nazýváni různě, jsou to určitě elfové...

Rudla333
09.02.2018 3 z 5

Zklamání. Ale asi jsem od knihy prostě čekal příliš.

Zrození zimy není nijak špatnou knihou, jen zkrátka nepřináší do světa fantasy nic nového, nejedná se o žádný extra propracovaný svět, ani komplikovaný příběh. Přesto je ale třeba říct, že příběh není nějak klišovitý a černobílý, jak to v moderní době bohužel bývá.

Největším plusem knihy pro mě je reálnost světa. Ve Zrození zimy nenajdete žádného všemocného Temného pána, který by chtěl zničit svět a ani dokonalé Mirky Dušíny, kteří proti němu bojují. Konflikty jsou zde reálné, motivy všech zapojených stran pochopitelné a člověk zde snadno najde podobnosti s naším světem. Postavy se nedají rozdělit na dobré a zlé, všechny strany mají své důvody a kdyby autor chtěl, dokázal by jako dobráky vykreslit kteroukoliv z nich.

Dále bych chtěl pochválit to, že se autor nebojí zabíjet postavy a to v kterékoliv fázi knihy. To je pro mě vždy velký plus, který dodává na napínavosti.

A teď k mínusům. Nejvíce mi vadil asi autorův styl psaní. Netvrdím, že je nutné každé místo a situaci nějak více popisovat (i když osobně mám barvité popisy rád), ale nějaké popisy zkrátka třeba jsou. A musím říct, že v knize mi často chyběly. Většina míst a situací je popsána jen dost mdle a já osobně mám pak problém si je představovat. Celkově je na knize znát, že autor patří spíše k těm začínajícím, styl psaní je dosti jednoduchý.

Hodně mi také vadily šedé postavy. Například Orisian, který je vlastně hlavní postavou knihy, je pro mě jen jméno na papíře. Absolutně bez charakteru. A takových postav je v knize bohužel většina. A přitom je to škoda, jelikož autor rozhodně umí napsat i zajímavé postavy. Celá kultura na'kyrimů působí zajímavě, v čele s Aeglyssem, který je naopak dost originální a zajímavá postava, rozhodně nejsilnější v knize.

V neposlední řadě bych knize vytkl chybějící finále. Samozřejmě, je to jen první díl ze tří, ale myslím si, že i jednotlivé knihy si zaslouží nějaké vyvrcholení a to mi tady chybělo. Na druhou stranu, konec byl hezkým příslibem do dalších dílů. Tak snad se mi budou líbit více.

Svářeč
02.01.2018 4 z 5

Jedno z příjemných překvapení roku 2009, Popravdě, čekal jsem další plagiát Tolkiena a ejhle! Známý pocit "tohle jsem už jsem někde četl" se dostavil jen jednou, a to během pobytu hlavních hrdinů v táboře lesní rasy. Jednou z předností knihy je drsný a propracovaný svět, jehož syrovost je ještě umocněna téměř úplnou absencí magie. Knize ubírám hvězdu z ryze subjektivních důvodů. Autor ze začátku mezi dějovými liniemi přebíhal dost nerovnoměrně a taky mě štve, když si nějaký autor vymyslí další napodobeninu elfů, místo aby prostě použil elfy samotné. Můžete je pojmenovat třeba hotentoti, ale každý vidí, že to jsou prostě elfové.

Jirka92333
03.08.2017 4 z 5

Tahle kniha je opravdu nedoceněnou literaturou. Jak už se zmiňovali čtenáři dříve. Já dal 4/5 pro dvě slepá místa kdy jsem se opravdu nudil. Začátek cca prvních 60 stran a také doba čekání v horách než se skupina hlavních hrdinů vydá do města sehnat loď. Jinak dobře propracované a záživné čtení. Doporučuji všem fanouškům fantasy jako jsem já :-D:-D

Plague
08.10.2016 5 z 5

Výborné čtení. doporučuji všem, kdo mají rádi fantasy a už se začínají nudit u elfů a draků a trpaslíků a čarodějů a čarodějnic a králů a jednorožců a.... a .... no prostě u těch klasických postav, které si půjčuje většina autorů (to samozřejmě neznamená, že bych i je s oblibou nečetl). Tahle série se četla jedním dechem. Nečekal jsem jsem nic nového, ale přesně toho jsem se dočkal - nepředvídatelný děj, barvité a zajímavé prostředí, neobvyklí hrdinové. Ač drsňák, u poslední kapitoly jsem byl na měkko. Palec nahoru a upřímně doufám, že se od Ruckleyho ještě nějakého počinu dočkám.

Kakiko
16.02.2016 5 z 5

Je mi líto, že tahle kniha nemá o něco lepší hodnocení. Já osobně jsem z ní byla nadšená, více než z Písně ledu a ohně například.
Ruckley má dokonalý styl psaní, který mě naprosto nadchl. Postavy byly ještě lepší. Dokázala jsem si oblíbit většinu z nich, kladné i záporné. Co se mi dále líbilo bylo to, že postavy jsou černobílé, žádná z nich není jen špatná nebo dobrá.
Samozřejmě bych knihu nečetla, kdybych se mi nelíbil její příběh, ale co jsem ocenila nejvíce, byla takřka nulová milostná zápletka. Už jsem totiž přečetla dost knížek, které byly romancemi narvané k prasknutí. Líbilo se mi, že se tu objevily milostné vztahy, sourozenecká láska (jiná než v GoT, abychom si rozuměli), ale Rucley to dokázal udržet na poživatelné hladině.
Hlavně na goodreads lidi knihu kritizují, protože není ničím zajímavá. Jasně, podobných knih je spousta, ale v dnešní době je dle mého skromného názoru těžké přijít s něčím novým. Mně se na knize líbilo to, že zde nejsou žádná kouzla, které zrovna moc nemusím, protože mi přijdou postavená na hlavu. Zrození zimy je dost realistické, dá se všemu věřit. A o to mi jde. Kniha mě musí přesvědčit a být čtivá. Jestli jsou zde již podobné příběhy, je mi vcelku ukradený.

Ellbereth
15.04.2015 4 z 5

Mě osobně se série dost líbila. Je to ponuré fantasy, to je pravda, ale řekla bych, že na druhou stranu se zde dočkáte poměrně hodně nečekaných zvratů, rozhodně dost věcí nelze dopředu odhadnout. Knihy vás donutí přemýšlet o tom, co jsou si lidé v zájmu víry vzájemně provádět. Hlavní záporná postava je nenávidění hodný blázen, kterého k tomu ovšem vedou pochopitelné důvody. Vlastně všechny postavy zde rozhodně nejsou ani černé, ani bílé. A to je možná to, co se mi na tom líbilo nejvíc. Žádné velké kouzla zde nečekejte, je to spíš dost reálné. Asi bych to přirovnala k světu, který se nachází někde mezi světem LOTR a GOT, ale pořád zůstává svůj. Jediné co mi zde chybělo, byla asi aspoň malinkatá milostná zápletka. Kniha je tímto trochu chladná. Za sebe mohu doporučit.

tsal
29.10.2014 1 z 5

Odloženo po 80. stránce, byť možná přečtu ještě pár stránek, než nadejde návštěva knihovny. Ne snad proto, že by kniha byla vyloženě špatná, že by v ní bylo něco, co by mě donutilo skřípat zuby. Ne, i to by alespoň byly pocity. Jenže tahle hromádka papíru ve mně neprobudila nic. Ani negativní emoce, ani pozitivní emoce, ani zájem. Je nijaká. Jako nejšedivější šeď v zemi šedivců. Impulsem k odložení pro mě bylo, když jsem si tři hodiny po posledním čtení nebyla schopná vybavit ani kousíček děje. A proč číst něco tak nezajímavého, když se mi hned vedle válí kniha, která zaujme prvním odstavcem?

Eneo
17.06.2013 5 z 5

Podle mě nedoceněná série, kterou bych určitě doporučila fanouškům Hry o trůny. Fantaskní příběh je prokládán historií a legendami z tamějšího světa, vždycky na začátku kapitoly, což se mi moc líbilo a dodalo to knížce "to něco navíc". Těším se na další díl.

steppen-wolf
23.03.2013 3 z 5

Po řemeslné stránce dobré, čtivé, ale nic výjimečného. Nesmírně temné, ponuré, cynické a depresivní - přesně v trendu současné zábavné fantasy.

Vivienne
26.03.2011

Dle mého povedená kniha. Snad poprvé se mi stalo, že jsem "záporáka" Aeglyssa litovala.

Autorovy další knížky

Brian Ruckley
britská, 1966
2009  72%Zrození zimy
2010  77%Dědic klanu
2011  74%Pád Thanů

Kniha Zrození zimy je v

Právě čtených1x
Přečtených72x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených4x
Knihotéce78x
Chystám se číst34x
Chci si koupit11x
dalších seznamech1x