Superman: Mír na Zemi

Superman: Mír na Zemi https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/412246/bmid_superman-mir-na-zemi-2ke-412246.jpg 4 29 12

Legendární kreslíř Alex Ross v luxusní obří publikaci! Velký malíř si nic menšího nezaslouží! Po Lize je tu další kniha, ve které si můžete vychutnat Rossovu malbu – a tentokrát je jejím hrdinou sám Superman! Rozhodl se jen nezachraňovat, ale pomoci celé Zemi a ukončit světový hlad. Jenže to není tak jednoduché, jak by se mohlo zdát. Na některé problémy ani Superman nestačí.... celý text

Literatura světová Komiksy Fantasy
Vydáno: , Crew
Originální název:

Superman: Peace on Earth , 1998


více info...

Přidat komentář

Hor89
07.01.2023 3 z 5

Komiksová jednohubka v obřím formátu. Na komiksu okamžitě zaujme nádherná detailní kresba Alexe Rosse, která ve velkém formátu ještě více vynikne - vůbec by mi nevadilo kdyby všechny Rossovy komiksy vycházely ve větších formátech. Scénář je na tom bohužel hůř. Hlavní myšlenka komiksu je sice zajímavá, ale samotné provedení už moc povedené není.

dexterman
10.12.2022 4 z 5

Hezky napsáno . Dobrý námět na příběh . Ještě lépe však nakresleno . Škoda jen že to uteče takhle rychle a není to delší . Kresbě nemám co vytknout . Alex se tady opravdu vyřádil . Nicméně musím říct a to nevím zda je dobře či ne , že Supermanova Idea v tomto příběhu byla moc odvážná i na samotného Supermana.


Ivan Kučera
01.06.2021 4 z 5

„Problém jsou lidi.“ Superman je veľký a taký musí byť aj jeho komiks. Spolu s JLA: Svoboda a spravedlnost („náhodou“ od rovnakého dua Dini/Ross) jeden z najväčších (nie najhrubších) komiksov na našom trhu. Samozrejme, väčší neznamená lepší. Toto každopádne maľoval neskutočný Alex Ross (ďalej napr. Zázraky alebo Království tvé). Alex je vo svete komiksu fenomén. Jeho výtvarná stránka rafinovane stiera hranice medzi bežným komiksom a obrazovým románom. Jeho výtvarné práce sú neskutočné, v podstate až, ehm, nadkomiksové. Niekto možno povie, že Superman: Mír na Zemi ponúka úchvatné obrazy, ale scenár je slabý. No mne sa ohromne páčil aj ten. V tej svojej obyčajnosti (osievanie) je to poctivá, ľudská nádhera. Oceňujem realističnosť, že nič nie je také jednoduché, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať a hoci by Superman vyriešil problémy s celosvetovým hladomorom, naráža na to, že niektorí ľudia sú proste svine a nie sú ochotní začať premýšľať. Čo je myšlienka, ktorá určite poteší každého mizantropa. Nedostatok akcie mi nielenže nevadil, ale som si ho dokonca vychutnal. Teoreticky sa komiks dá prelistovať za pár minút, ale bol by to hriech. Maľbou sa treba kochať a vychutnávať si nie že každú stranu, ale každý detail.

R47
03.02.2021 3 z 5

Alex Ross zase jednou zachraňuje rádoby výjimečný scénář.

jarynek
16.07.2020 4 z 5

Supermanovo poselství humanismu, které mnohými není přijímáno tak nadšeně, jak by Superman očekával. Ono není nic černobílé a i snaha o dobrý skutek může být z jiného úhlu pohledu chápán jinak a především pokud určitý čin není podepřen dalšími skutečnostmi, tak nemusí nic znamenat. Ano, je to trošku agitka, ale ono to tak nějak k Supermanovi patří a na celkovém vyznění příběhu mi to nevadilo. O kresbě Alexe Rose asi není potřeba nic moc uvádět. V takto velkoformátové knize prostě výborné.

DennisMoore
22.05.2020 5 z 5

Supermanova úvaha - otevřený dopis lidstvu, nádherně ilustrovaný Alexem Rossem, chtělo by se říct :) Ne, o příběhu tentokrát opravdu nemůže být moc řeč, ale také o něm řeč být neměla. Jde o to poselství, o tu myšlenku, dvě strany mince a fakt, že největším nepřítelem člověka je on sám. Líbilo se mi, kolikrát se Superman sám nazval člověkem. Kéž by také co nejvíc lidí chtělo být Supermanem.

fvalek
09.03.2020 5 z 5

Jak vždy říkám, kresba Alexe Rosse je dokonalá, ale není úplně můj šálek kávy... nicméně tohle je doopravdy skvostné veledílo (myslím skutečně velikostně) a krásný sběratelský kousek. Dějově je to sice taková jednohubka, ale co se dá dělat, kniha nevznikla proto, aby nás blažila epickou akcí, ale snaží se poukázat na reálné problémy, a že jich tam je.

Mír na zemi naprosto reálně poukazuje na problém, který tu je už desítky možná stovky let. Problém hladu není v nedostatku, ale špatném přerozdělování. To ostatně konstatují ekologové a sociologové ve svých studiích už desítky let. Superman se chopil nesplnitelného úkolu, napravit to, ale bohužel narazil na další velice reálný problém, a to ten, že tuhle problematiku nevyřeší materialismus, ale musíme se změnit od základů my sami. Lidé jsou prostě špatní, jsou tu zlí lidé, co nechtějí ostatním pomoct, naopak jim ještě více chtějí škodit. Pak jsou tu lidé, co si nenechají pomoct a nebo naopak lidé, co toho okamžitě využijí. Problém tak není v tom, že by míru na zemi bránily nějaké vlivy jako je hlad, chudoba, ale samotní lidé a jejich chování. Ross se tu nejenže inspiruje skutečným světem, ale celou knihou vytváří jakousi úvahu nad tím, zda to někdo může zastavit a do hlavní role dává Supermana, nejsilnějšího člověka na zemi. Co ale můžeme dělat, když to nezvládne dokonce ani on? Je to jasné poselství, že změnit se musí masa, neexistuje jedinec, hrdina, který by nás dokázal spasit. Přesto tu ale naděje je, nová generace, která může vše změnit... No prostě tak nějak bych to shrnul, doufám, že to nenadinterpretuju. :)

celyl
28.08.2019

Po stránce malby krásné, obsahově klišé a ztráta času.

Lenka.Vílka
08.08.2019 5 z 5

Ok, všechny jako víme, že je blbost, aby se na konci všichni smáli, drželi za ruce a zpívali si, jak to ten Superman zvládnul. Jak zachránil svět. Jenže na tomhle příběhu lze krásně vidět "komplex superhrdiny". Chci pomoct všem, ale nepočítám s tím, ze třeba pomoc nechtějí, nebo mi to nebude dovoleno, protože ti druzí je potřebují na zemi, ve špíně a prachu. A jak nikde v tom vzorečku nefiguruje on sám. Vždy víc myslí na druhé. Čili to vážně působí, že je Clark z jiné planety (ha ha ha) a o to je jasné, že jeho pád budu bolet mnohem víc. Víme, že s tím měl vždycky problémy. Tak co tedy v tomhle komiksu tvůrcům jde? Vykreslit to pořádně a jít do hloubky, protože nejsou rozptylováni dalším dějem. A kresba tomu pomáhá. Alex Ross umí. Žije tím, prožívá to. A to mě na něm baví. Takže jo, děj je na druhém místě, přestože myšlenka hluboká, ale ta kresba je prostě dnes na "ach" i "wow". Snad vyjdou i ostatní knihy z "narozeninové série" :O

martinstefko
06.08.2019 2 z 5

Nebudu tvrdit, že komiks "Superman: Mír na zemi" nestojí za koupi. To rozhodně není pravda. Ale za koupi stojí jen proto, že Alexovi Rossovi zase není moc co vytknout, jeho malba je prostě krásná a budete se jí kochat, budete se na ni chtít dívat. Ze začátku je krásné, jak je Supermanův život krátce shrnutý jen v lehce hnědém odstínu a pak se najednou Alex pustí do barvy, je to prostě nádhera. Jen jsem zíral, a to i na to, jak Superman přilétává s tím stromkem a jak se s tím autor vymaloval krásně do detailu. Jenže pak jsem se víc a víc začetl a prostě se mi skoro chtělo brečet z toho, jak je Paul Dini špatný, jak je přímočarý a jak akci nebo něco překvapivého vkládá prostě jen proto, aby se neřeklo, protože kdyby tam nebyl ani jeden výbuch, tak by ho asi fanoušci skutečně poslali do háje proto, že nedal Alexovi možnost alespoň trochu vyniknout v akci, což by byla prostě nesmírná škoda. Ale je zajímavé, že v podstatě ani jedním komiksem pro DC nedostal Alex Ross možnost vytvořit takový komiks, jako dostal v případě marveláckého komiksu "Zázraky". Ani "Království tvé" není tak dobré, ne scenáristicky. A "Superman: Mír na zemi" už vůbec ne.

FireOfFilth
28.07.2019 3 z 5

Další precizní práce od Alexe Rosse. Malba opět téměř dokonalá, velký formát nám dává prostor se nad jednotlivými panely pozastavit a pokochat se. To je hlavní cíl této knihy.
Příběhově se jedná o čistou úvahu. Superman začne lidem pomáhat v rámci humanitární pomoci. Lidé, kteří ji potřebují ho opěvují a jsou neskutečně vděční. Časem se samozřejmě najdou tací, kterým se nelíbí, že pomáhá lidem a chtějí aby někteří lidé hladověli či jinak strádali.
Nakonec si Superman odpoví, že všem se prostě nedá pomoci.
Celkové hodnocení 60%

Norri
27.07.2019 4 z 5

Líbí se mi téma a potěšila mě závěrečná pointa. Asi každý se občas zamyslí nad humanitární pomocí, která je organizovaná pro chudé části světa. Každý se určitě občas ptá, proč mocní neudělají to či ono. Stejnou otázku si položil Superman a hned to i zkusil - a asi není spoilerem, když napíšu, že neuspěl. Ve své misi selhal a já jsem rád, že selhal. Ukázal totiž, že svět je složitý a jednoduchá a líbivá řešení v něm prostě nemohou fungovat. Naopak často celou situaci ještě zhorší. Co se týče malby Alexe Rosse, tak jsem byl překvapený tím, jak je zde “hrubá” - je plná nedotažených detailů a rozpité barvy. Nevadí mi to, možná mě to právě naopak o to více baví. Jenom je zajímavé srovnání této knihy s JLA: Svoboda a spravedlnost, která vznikla o pár let později a ten rozdíl v preciznosti je na první pohled vidět.

Štítky knihy

komiksy superhrdinové DC Comics Superman

Autoři knihy

Alex Ross
americká, 1970
Paul Dini
americká, 1957

Kniha Superman: Mír na Zemi je v

Přečtených32x
Knihotéce22x
Chystám se číst5x