Šumavská legenda Emil Kintzl

Šumavská legenda Emil Kintzl https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/532413/bmid_sumavska-legenda-emil-kintzl-65d2466951bfc.jpg 5 10 3

Emil Kintzl očima svých přátel a spoluautora cyklu Zmizelá Šumava. Emil Kintzl na Šumavě strávil celý život a neúnavně sbíral příběhy míst, která se už ztratila z mapy. Jeho osobité vyprávění a vtipné i laskavé historky v podání režiséra Jana Fischera vykreslují obraz tohoto legendárního šumavského patriota. Vzpomínají na něj také jeho blízcí, přátelé a osobnosti jako Zdeněk Svěrák, Ivan Hlas nebo Václav Kopta. Vznikla tak malebná koláž nesmírně pestrého osudu, který trval bezmála devadesát let. Text doprovází velké množství archivních fotografií.... celý text

Literatura faktu Literatura česká Biografie a memoáry
Vydáno: , Kniha Zlín
Originální název:

Šumavská legenda Emil Kintzl , 2024


více info...

Přidat komentář

mira.l
24.03.2024 5 z 5

Jednoznačně pětihvězdičková dvouvečerová jednohubka o legendárním Šumavákovi. Díky za ni, zase jsem si o "Emílovi" doplnil pár informací.
Jestli vše vyjde a letos se opět do těch končin dostanu, zajedu do Sušice zapálit svíčku.

SSTknihy
13.03.2024 5 z 5

Emil Kintzl byl bezpochyby legenda. Člověk, který znal každý kout milované Šumavy jako málokdo. Měl rád její přírodu, chránil ji, sbíral dávno zapomenuté příběhy, psal o místní historii, sportoval, učil, vyprávěl, sbíral vše, co by se mohlo jednou hodit, natáčel televizní pořady. A hlavně si naplno užíval života, přestože to často vůbec nebyla procházka růžovou zahradou.
Jeho život vyhasl náhle, uprostřed sjezdovky po srážce s jiným lyžařem. Odešel v plné síle a při činnosti, kterou miloval. Kniha je mozaiku vzpomínek jeho přátel, blízkých a známých, propojená historkami a informacemi o jeho životě. Je to milé, laskavé a vtipné vyprávění přesně v tom duchu, jako by to vyprávěl on sám. Ztracená Šumava díky Emilovi už nikdy nebude ztracená...


Péťa1950
24.02.2024 5 z 5

Zprávy - slyším Emila, jakoby celou kapitolu skutečně říkal sám. Mého mladšího bratra vozila v kočárku Naďa, o osm let později jsem vozila jejich Petra. Pak se odstěhovali do Kašperských Hor, tak už Alenku a Naďu ne. Kniha je pro mne velice osobní. Všechny děti jsem postupně připravovala na přijímací zkoušky, ale režim se nedal porazit. Petra opakovaně, nakonec se po několika letech našel ředitel školy a přijal ho na dálkové studium V roce, kdy se zabil, měl maturovat.
Osobních věcí je v knize několik, kdo zná Emila až z jeho knih a přednášek, ten je jen těžko pozná. Děkuji autorovi za tuto vzpomínku pro mne ne na legendu, ale kamaráda, přítele.
Celkově je kniha velice optimistická, vzpomínky na Emila jako velkého znalce Šumavy, výborného vypravěče, vytrvalého bojovníka za zpřístupnění nádherných částí Šumavy, bojovníka za pravdu a další.....Pro rodinu, milující manžel, táta, děda, praděda.