Strážci

Strážci https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/481316/bmid_strazci-7aA-481316.png 4 28 11

Po Rychlých šípech jsou Strážci druhým nejznámějším českým kresleným seriálem s klubovním námětem. Jejich dobrodružství vycházela v časopisu ABC – byť s přestávkami – plných sedmnáct let a vždy se těšila výjimečné oblibě čtenářů „ábíčka“. Souborné vydání, které máte před sebou, obsahuje nejen všechna tato dobrodružství, ale je v závěru rozšířeno o zcela nový příběh kreslený Jiřím Petráčkem.... celý text

Přidat komentář

lordchaos
04.04.2023 4 z 5

Vždycky mě potěší, když vyjdou znovu staré kultovky hezky pohromadě. Dobový kontext respektuji a nijak mě soudruzi neruší. Často je však cítit velká inspirace Šípáky a ono uvědomělé správňáctví je samozřejmě ještě mnohem vyšroubovanější, ale to k tomu prostě patří.

Turlogh
06.08.2022 5 z 5

Další z mých oblíbených komiksových seriálů, samozřejmě až po Rychlých Šípech, stejně jako Modrá Pětka, Mimozemšťané anebo 13 ze staré čtvrti. Ale přiznávám, že Strážci byli po RŠ ti druzí nejlepší! A koneckonců, dva z RŠ se v příhodách Strážců objevují, mám tím na mysli Mirka D. a Jarku M. Prostě, Strážci patří na čestné místo do galerie českého komiksu a tak díky Hadži za vše. Měj se tam nahoře dobře. Howgh.


jerisno
24.03.2022 4 z 5

Jak se píše v anotaci ke knižnímu vydání, taková levnější náhrada Rychlých šípů, ale stejně jsme je v ABC hltali a nedočkavě čekali na další čísla a příběhy. Ilustrace hodně slušné, dialogy občas poplatné době, ale co ne, v těch časech. Této slušňácké pětce, dávám slušnou čtyřku !

bazyk21
25.09.2021 5 z 5

klasika českého komiksu a celé dětství s ábíčkem

špulo
18.12.2019 5 z 5

Jasné, že som si musel toto súborné vydanie poriadiť. Staré ABC Špeciály, ktoré po tých rokoch vyzerajú ako zošity môjho školopovinného potomstva, tak majú možnosť užívať si zaslúžený dôchodok vo vitríne. Dnešným deckám tieto komiksy nič nepovedia. Nám, deťom komunizmu, pripomenú naše detstvo. A už sa mi tu akosi výrazivo opakuje, tak končím. Idem si dať jeden strážcovský príbeh, aby som si mohol starecky zanadávať na dnešné deti :)))

martinstefko
09.11.2019 4 z 5

Kniha "Strážci" je určitě skvělou vzpomínkou pro ty, kdo komiksy četli ještě přímo v ábíčku, ale myslím si, že to je zajímavé čtení i pro mladé. Možná v tom najdou něco zajímavého, co jim třeba uniká, anebo se jim alespoň odhalí to, jak děti před čtyřiceti lety a déle trávily svůj volný čas. A je to srovnání zajímavé. Jasně, možná si z toho nic nevezmou, možná to někoho zaujme. I to by stačilo. Na sbírce "Strážci" je pak krásně vidět, jak ani nevadila výměna kreslíře, i když Libuše Kovaříková a František Kobík přece jen měli každý výrazně odlišný styl. Kovaříkové tenká linka byla jaksi uhlazenější, Kobíkova silnější zase mnohdy výrazně dynamičtější. A musí se uznat, že kreslíř byl skvělý v technických věcech, což v "ABC" potvrzoval roky. "Strážci" jsou skvělým návratem do jiné doby, ale je jasné, že už to dnes nesedne každému. Ale klubácký komiks má na naší komiksové scéně nesmazatelné místo a "Strážci" jsou jeho velmi dobrým příkladem.

verjan2
11.07.2018

"Vy jste světovej, pane Bouček! Vy jste...opravdický soudruh"!

Některé hlášky opravdu stojí za to, ale co, ty příběhy jsou nostalgií a já se k nim tak vždycky rád vracím.

ondra4817
31.05.2018 4 z 5

Sou super

dalia1769
30.04.2018 5 z 5

Strážci jsou pro mne spojeni se spoustou nostalgie, ve starých ábíčkách jsem je měla velmi ráda stejně jako další komiksy Vlastislava Tomana. Jsou samozřejmě odrazem své doby, jejich hrdinové jsou občas až trochu moc velcí "vzorňáci", ale to byly Rychlé šípy také a vzhledem k době vzniku jsou mi příhody Strážců tak nějak bližší a upomínají mne na dobu mého dětství. Je skvělé, že vyšly všechny série takto pohromadě.

Zmiu
14.11.2016 4 z 5

Paráda, že vyšly všechny příběhy takhle pohromadě. Ale oproti původním z ABC je někde změna v textech, schválně jsem si to srovnala a někde chybí soudruzi, VB nebo pomocná stráž VB. Myslím, že to tam mělo být zachováno. Pokud to budou číst nějaké dnešní děti, stejně tam nebudou rozumět mnohem více věcem.

ondrej.b
14.09.2016 5 z 5

Je radost si přečíst všechny příběhy této party. Skvělé souborné vydání, které mě moc potěšilo a budu se k němu určitě vracet. Díky za to.