Šestka

Šestka https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/431534/bmid_sestka-1vl-431534.jpg 4 74 18

Stranger Things (komiks) série

< 2. díl >

PÍŠE SE ROK 1978. AMERIKA SE STÁLE NACHÁZÍ UPROSTŘED STUDENÉ VÁLKY A PROBÁDÁVÁ NEBEZPEČNÉ HRANICE VĚDY. Jak daleko doktor Brenner, ředitel tajného projektu MK ULTRA, zajde, aby získal moc, po které touží? To zjistíte v tomto prequelu úspěšného netflixovského seriálu Stranger Things. Nebýt jejích psychických schopností, byla by Francine obyčejná puberťačka ze sedmdesátých let, ale místo aby s kamarády trsala na hustou muziku, je zavřená v Hawkinsově laboratoři. Pod bdělým dohledem doktora Brennera a jeho zaměstnanců má Francine pocit, že je využívána, jako by se z ní pokoušeli udělat zbraň. Vypětí z testů, kterým ji podrobují, odemkne temnou vizi budoucnosti, budoucnosti, na které se nechce podílet, budoucnosti, o které doufá, že ji může změnit.... celý text

Literatura světová Horory Komiksy
Vydáno: , Crew
Originální název:

Six , 2019


více info...

Přidat komentář

ariannpHm
20.12.2023 3 z 5

Zajímavý komiks, který jsem si užil méně než díl první. Nedoplňuje to nic ze seriálu. 6/10

Ronnie68
28.08.2023 4 z 5

Další taková jednohubka ... tentokrát příběh z vědeckého ústavu pro nadané děti a hlavně příběh Šestky (Francine)... byli to zajímavé...


zandu
22.12.2022 4 z 5

Super pokračování. Škoda jen, že velmi krátké. A jdu si hned zitra koupit ty další dva díly.

Baru16
10.09.2022 4 z 5

Pro fanoušky ST nádhera! Zajímavé nahlédnutí do kratších dějových linek mimo tu hlavní. Nádherný konec!

Denny456
28.06.2022 3 z 5

Jedná se komiks spíše pro děti než pro dospělé. Takže od scénáře toho mnoho nečekejte. Stejně jako od kresby. Jde o klasický americký pohled na komiksovou spotřebu. Takže přečtete a zítra už nevíte o čem to moc bylo. Pro děti to ujde na začátek.

BrooksWasHere
08.05.2022 3 z 5

Tento komiks ani nepotešil, ani nič nepokazil.
Dej bol podľa mňa zbytočne naťahovaný a (ako už bolo spomenuté) pokojne by sa vošiel do niekoľkominútového flashbacku v seriáli.

Ale som si vedomý toho, že táto časť je asi najslabšia z cele komiksovej série, takže už sa teším na ostatné diely :)

Za mňa 65 %

SamanthaCook
07.05.2022 4 z 5

Komiks bol výborný, na mňa trochu krátky. Pre mňa ako fanúšika Stranger Things to bolo veľmi zaujímavé. Dej bol napínavý ale nebolo to na 5*. Koniec bol veľmi napínavý a vôbec som ho nečakala, skvelé zakončenie. 4*

lily_maleckova
23.08.2021 3 z 5

Pro mě, jako velkého fanouška Stranger Things, byla kniha přínosem a dozvěděla jsem se fajn informace️ tento komiks určitě nebyla k zahození, není to však nic, bez čeho by se člověk neobešel.
Za mě 3,5/5⭐ a přečtu si i zbylé díly

dr.horrible
04.07.2021 2 z 5

Priemerný pásový komiks, presne jak by človek od merchových vecí čakal. Miestami text nekorešponduje s obrazom, inde zas logicky nenaväzuje. A veľké celostranové maľby sú síce pekné, ale od veci úplne. Aspoň to ale neni urážka, ako Stranger Things próza. 2,5*

klaraj093
22.10.2020 3 z 5

Super pokračování .. Mohlo být delší, taková jednohubka jen..

jarynek
18.10.2020 2 z 5

Něco jako fastfood. Tak nějak na chvíli zažene hlad, ale nějak si nepochutnáte, protože je to rychle udělaný prefabrikát, který byl vytvořen bez jakékoliv invence. Když máte známou značku, tak se stává, že se na ní chce někdo přiživit a bohužel to je i případ fenoménu Stranger Things. Je to hodně zkratkovité a využívající klišé zlého individua manipulujícího s těmi hodnými. Toho zlého už známe ze seriálu a ze své role ani v nejmenším nevystoupí. A pak je potřeba v příběhu odkázat i na Jedenáctku, protože tu má rád každý, ačkoliv pro samotný příběh je to úplně zbytečné. No ještě, že toto jsem měl jen půjčeno z knihovny.

blackoutzuzi
02.10.2020 4 z 5

Naprostá nutnost pro všechny fanoušky Stranger Things! Škoda jen, že to nebylo delší, jinak by to bylo dokonalý :D
Opět se vracíme do minulosti a sledujeme Brennerovu laboratoř a jeho projekt MK ULTRA. Drsný, napínavý a taky smutný komiks, který moc doporučuji!

Gustik5
09.09.2020 3 z 5

I druhý uzavřený komiks ze série Stranger Things nijak nepřekračuje meze doplňujícího díla, které nemá dostatek potenciálu nejen přijít s něčím novým, ale třeba i v rámci oněch mezí zajímavým. Byť je příběh ve své podstatě mnohem lepší, než jak tomu bylo u Druhé strany (kterou nebylo absolutně možné číst bez znalosti seriálu) a lépe i stojí na vlastních nohou, je dění v něm natolik zhuštěné a epizodkovité, rychlé, že si k postavám neutvoříte žádný vztah a jejich předvídatelný konec vás nijak nechytí za srdce. Zkrátka a dobře, toto dílo lze doporučit jen kovaným příznivcům seriálu. Pro všechny ostatní je mnoho lepších komiksů, které stojí za to si přečíst.

Sabča92
26.08.2020 4 z 5

V Hawkinsově laboratoři se odvíjí téměř celý děj příběhu a jeho hlavní aktérkou je dívka Francine. V laboratoři se také seznamujeme s dalšími dětmi, které doktor Brenner má v péči. Jejich osudy byly bohužel jen slabě nastřeleny a nijak dále rozpracovány, což považuji za škodu, jelikož se jedná o zajímavé osoby. Děj velmi rychle odsýpá až protéká mezi prsty a čtenář je tak téměř hned na konci, bohužel. Škoda, že autoři se komiksem více nezabývali a nešli s ním více do hloubky. Šestka není nijak rozvleklý ani dopodrobna zpracovaný komiks, jedná se o takovou lahůdku pro fanoušky Stranger things. Proto k němu tak prosím přistupujte. Pokud jste fanoušci Stranger things, toto vás rozhodně nemůže minout. Šestka je příběh krutý a napínavý u kterého jsem si pobrečela. Doufám, že se časem dočkáme i dalšího komiksu z tohoto světa.

a.a.candys.life
26.07.2020 4 z 5

Komiks opět krásný. Příběh z pohledu dívky jménem šestka. Pro milovníky ST je to must have.

Lenka.Vílka
02.07.2020 3 z 5

"The Lion And The Wolf - Thrice"

Když už víte, co čeho jdete, tak je pro vás hodnocení Šestky snazší. (Tákhle jsem si představovala, že začne můj komentář ke knize. Jenže potom jsem jí otevřela a četla...)

Udělala jsem si kafe, začala číst, dopila kafe, skončila jsem čtení, ve stejnou dobu. A ne, nedočítala jsem s ledovou kávou...

Není to špatný komiks, taky to není špatný příběh. Ale...je to něco, co by se klidně dalo dát do pár minutového flashbacku do seriálu. (Temný experiment jsem ještě nečetla, ale když jsou mezi námi lidé, kteří jsou schopni si v cooboo koupit Dc ikony a potom si to samé koupit v crew, tak tohle je menší zlo, protože to není úplně to samé jako Temný experiment.)

Takže Šestka. A její poznání a její experiment. Příběh je to prostinký, tentokrát vážně nemohu hodnotit jako must have podobně jako u Druhé strany, ta totiž přinesla alespoň něco. Ostatní postavy komiksu?

Jedné je odpuštěno až moc jednoduše.
Dvojčata, to finálové rozhodnutí skoro nevysvětlené.
Experimenty, v podstatě skoro žádné.
Proč? Protože nebyl čas a prostor.
I v komiksech se o postavách a jejich motivacích dozvím. Tady ani ťuk.

Jeden by řekl, že se tedy vyřadí alespoň s kresbou. Ale ani to se nestalo. Je prostě obyčejná. Čistá, jasná, dává smysl, ale je obyčejná. Nejkrásnější věcí je tedy obálka a předely. (Na těch dělali jiní lidé než ilustator knihy samotné.) Co mě ovšem zaskočilo, byl fakt, že se jde až moc na sílu "bude tam El, lidi z toho budou hotový". Zmínku o ní chápu, ale věnovat jí dvě velké kresby? Pardon, To už bylo moc. To si raději přečtu jenom něco o ní.

Tohle mělo být o Šestce. Ale bylo to tak napůl. Vlastně tady je všechno tak napůl. A to je škoda. Kniha mi přijde prostě odfláknutá. Jistě, je to " jenom merch", ale i ten musí mít určitou úroveň. Naštěstí kniha stála jenom dvě stovky, víc by byla krádež.

PS: ale v jeden okamžik jsem se pobavila. Ta zmínka v knihovně o Carrie. Možná kdyby to tam bylo jako flashback, protože Francine nakonec na ples šla, dám o hvězdu víc ;)

DennisMoore
02.07.2020 3 z 5

V podstatě stejné téma jako Šestka už zpracoval románový Temný experiment, akorát s jinou a pro svět Stranger Things zajímavější postavou. To je podle mě největší problém Šestky - její hrdinka nemá čtenáři skoro co říct a také mu toho moc neřekne. Natož aby se z jejího příběhu dozvěděl něco nového. Minulý komiks Druhá strana u mě doplatil na to, že mě ničím nepřekvapil, nestalo se v něm nic, co bych si nemohl coby divák seriálu domyslet. Tenhle příběh už měl o trochu větší potenciál představit neznámé postavy, ale příliš tu možnost nevyužil. A nejde o to, že je zase tak krátký. Prostě se to moc nepovedlo. Škoda. A tak mi "literární doplňky" Stranger Things ze všeho nejvíc připomínají krotkou fanfikci (skvělá Temnota na okraji města je výjimkou), akorát s tím rozdílem, že je to fanfikce oficiální a profesionální.

fvalek
23.06.2020 2 z 5

Tak tohle bylo skutečně velmi kraťoučké dobrodružství, které se mi sice jako konzumentovi Stranger Things líbilo, ale nějaké extra kloudné pocity nezanechalo... Dějově je to zkrátka slabé, tak trošku o ničem a spíš to je takový "inside joke" pro skutečné fanoušky.

Celý koncept děje a postav staví na prekonceptu toho, že Brenner je ten zlý a děti hodné. Jasně, chápu. Ale délka komiksu neumožňuje nějaké velké sblížení, pochopení a vývoj postav, až na heroický závěr, což je velká škoda. Celé to pak působí jako taková nicneříkající epizoda. Také se mi nelíbí Eleven, chápu, že sto ilustrátorů, sto chutí, ale pokud to vychází ze seriálu a třeba Brenner dost sedí na herce, tak proč je El najednou blondýnka, a pokud už to je nějaké specifikum tohoto konkrétního ilustrátora, tak proč je celý komiks prošpikován kresbami naší staré známé vyholené tmavovlasé El, která ale s tímto příběhem nijak nesouvisí...

Ve výsledku je to tedy taková dost smutná franšíza, jejímž jediným smyslem je lehce obohatit seriálové universum o další "čísla", což je ale docela fajn (hrajme, že nevíme, že smyslem je vydělat). Vypadá to, jako by si úplně nevěděli rady, jak tyto komiksy pojmout, takže vždy vygenerují krátký poutavý příběh těžící z universa a jeho reálií, který pak nacpou kresbami El, čímž si ospravedlní, že to k seriálu prostě patří a hotovo. Přitom hlavní postavou je Šestka, tak proč je každá nová kapitola uvozena obrázkem El a ne právě Šestky, nesmysl. Ono pak ale v podstatě, je-li to skutečně licencované k seriálu, proč ne... proč si neobohatit svět čísel o další kromě El a Kali. Musím ale být v hodnocení trošku přísný, protože tohle prostě není to, co od komiksové podoby velkolepého Stranger Things čekáte.