Štědrovečerní návštěva

Štědrovečerní návštěva https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/406379/bmid_stedrovecerni-navsteva-jGe-406379.jpg 3 2 1

Povídky pro sváteční chvíli k Vánocům, ale nejen k nim. Tajuplné historky jako ze starých kalendářů a pak hlavně příběhy o lásce. Někdy vážné, především pak laskavé a plné pohody. Vychází jako volné pokračování v nepojmenované řadě povídek a kratších próz (Dva Štědré večery, Vánoční dárek, Námluvy).

Přidat komentář

NymphMaeve
16.01.2023 3 z 5

Poslední antologie s vánoční tématikou, která mne čekala nepřečtená v knihovně. Schválně jsem čekala až na období těsně před Vánocemi, abych si tu náladu pořádně nasála. Nastalo však velké zklamání, protože přímo Vánoc se netýkala vlastně jen jedna povídka a to o mladé vdově a návštěvě nebožtíka. Bohužel mne kniha zastihla v době, kdy jsem prožívala trauma a zdravotní problémy, takže dočtení trvalo až dlouho po Novém roce. Vzhledem k tomu, že kniha byla částěčně zimní a vánoční opravdu moc ne, nevadilo mi to. Ačkoliv miluju knihy Vlasty Javořické, zde mne nejvíce zaujala a chytila za srdce povídka Boženy Němcové - dobrý člověk, který líčí útrapy a život mladých ve Vídni. I přes složité luštění některých výrazů a horší pochopení souvislého textu kvůli starší verzi českého jazyka, povídku jsem si užila. Z knihy nadšená nejsem, ale vyloženě zklamaná také ne. Většina povídek se mi aspoň trochu líbila a kdybych byla v lepším psychickém rozpoložení, možná bych si jí užila mnohem více.