Stavitelé Prstence

Stavitelé Prstence https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/451626/bmid_stavitele-prstence-qUJ-451626.jpg 3 38 4

Prstenec série

< 2. díl >

Další román z cyklu Prstenec, ověnčeného cenami Hugo i Nebula, se odehrává ve vzdálené budoucnosti, kdy lidé už potkali ve vesmíru řadu inteligentních tvorů. Z Louise Wu se po návratu z expedice stane člověk závislý na elektrickém šimrání centra rozkoše v mozku. Žije v ilegalitě na jedné z lidských planet. Pak je unesen a nedobrovolně se zúčastní další expedice, která ihned po příletu zjistí, že Prstenec je vychýlený mimo osu a za půl druhého roku se dotkne Slunce. Aby Louis mohl Prstenec zachránit, musí se zbavit svého návyku, zničit hyperprostorový pohon jejich lodi a tedy i možnost návratu, a donutit tak Nejzadnějšího, aby spolupracoval na záchraně Prstence a tedy i své, a hlavně najít řídící centrum. Cesta k záchraně je neobyčejně složitá a je provázena napínavým dějem, v němž figuruje pačí superzbraň. Pro záchranu Prstence je nutno zlikvidovat pačího protektora, protože záchrana je možná jen za cenu 1,5 miliardy životů (pěti procent populace Prstence), a to tak, že pačí superzbraň vyvolá a nasměruje sluneční erupce do blízkosti zbylých polohovacích trysek a dvacetinásobně tak zvýší přísun jejich paliva, a tím i jejich činnost. Expedici čeká další život na Prstenci.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Laser-books (Laser)
Originální název:

The Ringworld Engineers , 1980


více info...

Přidat komentář

ludek.n
27.11.2023 3 z 5

Louis Wu a Mluvící-Se-Zvířaty, který si svou předchozí výpravou vydobyl jméno Chmee, se nedobrovolně vracejí na Prstenec, jemuž však díky vychýlení z osy a hrozí zkáza. Cesta k záchraně není jednoduchá a od obou vyžaduje zapojení jak síly, tak intelektu. Stavitele Prstence dělí od předchůdce propast deseti let a je to na nich vidět, a to jak v pozitivním, tak i negativním smyslu toho slova. Megalomanské rozměry, kterými Larry Niven obdařil své umělé vesmírně těleso, nabízí takové množství problémů, že by každý z nich mohl řešit v samostatné knize a bezpochyby by zůstalo ještě pár dalších, na které si nevzpomněl. To má samozřejmě své následky a udržet dějovou linku v přijatelných mezích, aby se nerozbíhala do všech možných směrů a dokončila vždy zvolenou myšlenku je skoro nadlidský úkol. Nivenovi se to daří vcelku dobře, přesto jsem se v první polovině románu nedokázal do příběhu dostat a po cestě do Centra údržby jsem se několikrát ztratil. Když ale začalo jít do tuhého, byla to neskutečná jízda. Jak jsem si na začátku zoufal, že mě to nebaví, tak mocně mě pak finále strhlo a odškodnilo za všechny mé stesky. Jsem zvědavý, ke které straně mince se přikloní další díly.

Bašťák
06.11.2020 4 z 5

Střih a po 23 letech se mírně obměněná výprava opět vydává na Parstenec, aby ten vydal svá tajemství. Neuvěřitelné rozměry Prstence skrývají mnohé a autor toho umí patřičně využít v gejzír těch nejfantastičtějších představ a obrazů. Konečně prozkoumávání prstence dává nějaký smysl. Musím říct, že mě to bavilo nakonec víc než první díl, už jen hledání Centra údržby se promění v neuvěřitelnou záležitost, kdy poslední část knihy jsem doslova zhltnul jako správně uzrálou sci-fi jahodu. Doporučit se dá těm, kdo se správně naladí na Nivenův Známý vesmír a všechna jeho zákoutí.


Predator3313
30.03.2019 4 z 5

Ze začátku mě druhý díl moc nebavil, ale pak jsem se do toho začetl a nakonec to bylo v pohodě.
Pravda, jednička byla lepší, především mi chyběl Nessus, Nejzadnější byl sice taky Loutkař, ale už to nebylo ono.
Každopádně jdu na trojku a dávám 4*

Jack Bauer
09.03.2012 2 z 5

První část ságy Prstenec se mě docela líbil, objevování nového, zkoumání, do druhé části Stavitelé prstence jsem se nějak nemohl začíst. Přes zajimavý námět málo čtivé, těžko stravitelné. Končím s L.Nivenem, další díly už číst nehodlám. Sci-fi mám hrozně rád, ale toto mě nějak nebere. Raději bych to zhlédl dokonale zfilmované. Myšlenka celé ságy Prstence je dobrá, ale čtivost mizerná.
Muselo by to být napsané ve stylu Clarkovi Rámy, tohle už je spíše scifi-fantasy.

Kniha Stavitelé Prstence je v

Právě čtených1x
Přečtených62x
Doporučených2x
Knihotéce70x
Chystám se číst25x
Chci si koupit7x