Staré arménské pověsti

Staré arménské pověsti https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/193372/bmid_stare-armenske-povesti-F6g-193372.jpg 3 3 1

Kniha obsahuje 15 arménských pověstí, které se věnují svému národu, jeho původu a postavení mezi ostatními národy. Jedná se o starou literární památku.

Literatura světová
Vydáno: , Svět sovětů
Originální název:

Movsés Chorenaci, Patmutyun Hayoc a Pawstos Buzand, Patmutyum


více info...

Přidat komentář

bondula
06.01.2016 2 z 5

Tak neviem. Asi sme sa s autorom trochu minuli v chápaní pojmu povesť. Knižka obsahuje pätnásť úrivkov z dávnej arménskej histórie (4. - 5.te storočie). Celé je to v štýle ten presvedčil toho, že ho chce zabiť hentamten a ten hentoho nejakým úskokom dostal na hostinu, kde ho nakoniec zabil...
Nepoznám natoľko arménsku históriu a popravde som su ani nijak hlboko spoznať netúžil, takže výpočet statočných činov hrdinov s menami na ktorých si našinec celkom slušne poláme jazyk ma veľmi neoslovil. Ešte že v poslednom príbehu sa objavili akési prvky vtipu a satiry.
V doslove zostaviteľ knižky pán Černý vysvetľuje niektoré historické skutočnosti týkajúce sa tohto dielka a nakoniec teda vnesie aspoň lúč svetla do temného kamenného chrámu týchto ťažko pochopiteľných starých rozprávaní.