Stalo se zítra

Stalo se zítra https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/17718/bmid_stalo-se-zitra-Ara-17718.jpg 4 114 10

Stalo se zítra tvoří jednu z největších antologií science fiction v češtině. Science fiction u nás žije a daří se jí skvěle, ať už jde o cesty na neznámé světy, cesty časem, setkání s mimozemšťany, pátrání po záhadách budoucích světů nebo soužití s roboty a androidy. Science fiction může být a je různorodá. Povídky a novely v této antologii mají společné jedno: nenudí.... celý text

Přidat komentář

murdoch
17.06.2023 3 z 5

Více či méně zajímavé povídky, vše čtivé, ale rozhodně nejvíc z celé antologie vyčnívá Den a noc J. Velinského. Doporučuji tím pádem i další příběhy investigativního novináře Christyho Bigse, stojí za to.

Lele61
14.04.2023 4 z 5

Domnívám se, že celkem povedená poměrně rozsáhlá antologie 39 povídek z tehdejšího Československa. Jako všechny antologie obsahuje samozřejmě povídky více i méně povedené. Podle mého názoru je těch lepších daleko více :-) Povídky jsou žánrově docela pestré, takže každý si může najít něco vhodného pro sebe, což je další plus.


knihyKeMne
20.11.2021 3 z 5

Soubor 39 povídek domácí tvorby lišících se délkou, kvalitou i naladěním. Po několika prvních povídkách jsem váhala, zda to není ztráta času. Moc mě to neoslovovalo. Nakonec jsem dočetla celé a sem tam se našlo i něco zajímavého. Často jsem se ale nechytala na pointu :-(

RoBertino27
18.08.2020 4 z 5

Společně s antologiemi Návrat na planetu Zemi a Roboti a Androidi lze Stalo se zítra považovat za pilíř tvorby sci-fi v tehdejším Československu. Pochopitelně tu jsou příběhy nepříliš zajímavé, ale také poutavé, dramatické a stejně tak humorné. Určitě si každý, kdo má rád tento druh literatury, svůj šálek čaje najde.

BStone
12.08.2018 4 z 5

Velice povedená sbírka, kterou dodnes čtu u oběda.

RichardvonT.
17.01.2017 5 z 5

Jak se pan Klásek sbližoval se ženami prostřednictvím elektronického Casanovy a jiné povídky:-)) Výtečně.

Capinka
27.11.2016 odpad!

Většina povídek se mi nelíbila, protože tehdy asi letěl určitý styl psaní, který mi nesedl. V povídkách se něco děje a najednou v poslední větě bývá něco odhaleno, co jsem prostě vetsinou nepobrala. Jedna z těch, která se mi hned nevykouřila z hlavy a nejvíce se mi líbila, byla ta o mumii. Jinak fakt nic moc...a četla jsem to fakt dlouho, jak mě to nebavilo.

eraserhead
02.07.2015 4 z 5

Už jsem to tady psal určitě několikrát a určitě to ještě několikrát napíšu (ještě jich v knihovně několik mám), ale tyhle "socialistické" sci-fi antologie mám rád. Tahle je specificky československá, rozdělená do několika tématických bloků. A v každém z nich se najdou povídky hloubavé, zábavné i naučné, reflektující tehdejší současnost, možnou budoucnosti i různé aspekty lidství, lidského života, myšlení a chování. Obecně se mi povídky líbily hodně, tu více, tu méně. Zajímavé je, že mě nejméně bavily povídky nejdelší, konkrétně detektivní DEN A NOC, mytologicky "filosofická" ORFEUS V PODSVĚTÍ, kterou jsem nakonec, navzdory mému notorickému dočítání a neustálému přemáhání, ani nedočetl a závěreční CIZINCI. Celkově ale radost číst.

lennyd
08.01.2014 4 z 5

Celkem sympatická sbírka povídek českých sci-fi autorů, samozřejmě - některé jsou velmi povedené, a některé už méně (zde platí plná úměra mezi délkou povídky a zábavností - musím říct, že tři nejdelší povídky (Den a noc, Mumie, Orfeus v podsvětí) patřily k těm nejméně zábavným). Naopak velmi kladně hodnotím : Výprava která propadla, Pořádek musí být, Kočka. Celkově jsem ale spokojen s časem, který jsem s knihou strávil.

Phoenix16.cz
07.01.2013 3 z 5

Ze světové SF jsem si "odskočila" do našich vod a to nijak současných, ale do zlatých začátků české sci-fi. Netušila jsem, co od takovéto sbírky čekat a na jejím konci pořád tak nějak nevím, co si myslet. Česká SF je rozhodně velice odlišná, ale zároveň obsahuje jeden charakteristický rys povídkové sbírky. Jsou tu hodně dobré povídky a samozřejmě i ty méně povedené. Která je která určitě závisí na názoru každého čtenáře. Za mě si z celé sbírky vzpomínám na pár dobrých kousků, ale zbytek jsem tak nějak pustila jedním uchem tam a druhým ven.