Stalo se v New Yorku

Stalo se v New Yorku https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/491083/bmid_stalo-se-v-new-yorku-tgP-491083.jpeg 4 55 17

Dcery New Yorku série

1. díl >

1942, New York. Lily Rose si užívá perfektního života pod dozorem milujících rodičů a práce snů, kterou má ve vyhlášené secesní restauraci Valentino´s. V srdci ji to však táhne do bohémské sicilské komunity v Green Village, kde voní čerstvé cannoli svádějící k hříchu. Částečně za to může Tom Morelli, talentovaný kuchař s hlubokýma hnědýma očima. Tom a Lily jsou vzájemně přitahování, pak však přijde povolávací rozkaz. Lily se uteče k rodičům pro útěchu, ale šokovaně zjistí, že její matka vztah s Tomem zuřivě neschvaluje. Lily se měla slušně vdát, vychovávat děti a být součástí smetánky. Nic víc. Dokonce dá dceři ultimátum, že vztah musí skončit. Ovšem srdci nelze poručit, i když váš se váš milovaný nemusí nikdy vrátit…... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: ekniha , Ikar (ČR)
Originální název:

A New York Secret , 2021


více info...

Přidat komentář

HH77
13.04.2024 5 z 5

Velmi pohodová a pěkná kniha.cte se velmi rychle. Hezky pribeh na pozadí 2.sv. války.

Janík511
16.04.2023

Přečten začátek a pak už jen konec. Nějak mě to nebavilo.


KvetkaN
11.02.2023 1 z 5

Knihu zařazuji do průměru, nemohla jsem se začíst, ale dočetla jsem

Kerberos
31.01.2023 5 z 5

Knížka se mi líbila jen doporučení,čtěte najedení.Hodně popisů kulinářských postupů vyšší gastronomie a stolování v restauraci pro lepší společnost na pozadí války a postupného nedostatku.Hlavní hrdinka velmi sympatická v úsilí vzepřít se matce a nalinkované budoucnosti.

Marika Vanova
19.01.2023 4 z 5

Ze začátku jsem se nemohla začíst, čekala jsem příběh z války, ale ono se to toho přímo netýká. Když jsem pochopila, o co tam vlastně jde, už se mi to četlo líp.
Spoiler !
Ale konec mi přišel trochu odbytý, že by se po třech měsících Tom takhle srovnal? Ale budiž, románové hrdince to přeju.

ikul
04.09.2022 3 z 5

Příběh neurazil, ale také nenadchl. Mezi válečnými romantickými romány je to takový průměr. Zajímavostí bylo, jak se po válce Amerika zachovala k ženám, které převzaly mužskou práci po dobu války. Zda to byla skutečnost a nebo jen autorčina fikce, ale nemohu posoudit.

Honzin
21.08.2022

K zamyšlení nad osudy žen, které za války vykonávaly mužskou práci.

ydnac
20.08.2022 5 z 5

MĚLA JSEM CHUŤ ZAČÍT VAŘIT :-)

Lily patří do rodiny, která se pohybuje ve vyšších kruzích a její matka už má pro ní vyhlédnutého perspektivního ženicha.
Není proto vůbec schopna pochopit, že její dcera vaří v proslulé New Yorské restauraci a usiluje o místo šéfkuchařky.
Za války musela být tato místa obsazena převážně ženami a Lily měla na tuto pozici všechny předpoklady.
Dokážu si představit jak muselo být pro ženy těžké, v takové době, takovou pozici získat a udržet si ji.
Vlastně je zvláštní, že každý očekával jako špičkového kuchaře muže a po staletí všichni očekávají, že v domácnostech budou vařit ženy - na to dobré jsou.
Obdivovala jsem Lilyno odhodlání a úsilí jaké vkládala do své práce. Vymýšlela recepty z ingrediencí dostupných za války. Byla ke všem milá, vstřícná, nápomocná.
Já osobně se vaření vyhýbám, ale při čtení této knihy jsem měla opravdu chuť vyzkoušet nějaký z receptů :-)
V Lilyně životě se objevuje i láska, která musí čelit rozdílnému společenskému postavení, ale hlavně válce.
Ve všem Lily podporuje její babička Josie, která je modernějšího ražení a na svojí vnučku je náležitě hrdá :-)
Příběh se mi moc líbil, dobře se mi četl.

Mandlevest
09.08.2022 3 z 5

Příběhů z 2.světové války mám načteno hodně, i když zde se o ní spíše píše jen v anotaci, v samotném příběhu se objevuje jen okrajově, a tak budu trochu přísnější. V první půli jsem to chtěla dokonce vzdát, ale druhá část se mi zdála trochu lepší a dočetla jsem. Příběh jde pouze po povrchu , zajímavější byly jen pasáže z vyhlášené restaurace Valentino's, ve které hlavní hrdinka Lily pracuje a snaží se, při nedostatku potravin, zachovat dobré jméno restaurace. A také ji tu potká láska, které rodina a doba nepřeje. Kniha není špatná, myslím, že se bude čtenářkam líbit, ale mně se zdál příběh jednoduchý a k žádné z postav jsem si nevytvořila vřelejší vztah. Škoda.

Szilvia1
11.07.2022 5 z 5

Příběh,který knížka ukrývá,je krásný.Je z jiného prostředí,ale přece stejný(válka,pracující ženy),ale v této knize se nestřetneme z hruzných činu války,ale spíš o postavení žen,které chtějí být zaměstnané a svobodné,které chtějí dokázat,že i ony jsou schopné.V příběhu se setkáme i s láskou,která začne za války a i válku přežije.Dlouho jsme čekali na tuhle knižku od této autorky,ale to čekání se vyplatilo.Doufám,že i druhá část této série bude krásná.

ivulka15
23.06.2022 4 z 5

Hezká romantická kniha, ze které se zároveň dozvíte zajímavé věci z válečného New Yorku.

čef
04.06.2022 5 z 5

Romantický příběh lásky v době druhé světové války v zázemí New Yorku. Hlavně se však probírá vaření a vedení prestižní restaurace a boj žen za emancipaci v mužském světě. Hrdinka je umanutá a vzorná, ale ostatní postavy mají svůj vývoj, což se mi líbilo. Samozřejmě se jedná o román pro ženy, ale hádám, že pohled na válečnou ekonomiku USA může být zajímavý i pro muže.

Nika.
22.05.2022 4 z 5

Krásná knížka, opravdu.
Román z období druhé světové války, kdy se děj odehrává mimo Evropu.
Líbilo se mi, že se zde řešila otázka postavení žen ve společnosti.
Určitě doporučuji přečíst :)

Sabča92
16.05.2022 2 z 5

Stalo se v New Yorku je historický román postavený na romantické lince za Druhé světové války. Hlavní hrdinka Lily je dívka z dobré rodiny, která má svou hlavu - miluje vaření a své práce ve vyhlášené restauraci se nemíní za žádnou cenu vzdát. A to i přesto, že ji v práci nemají moc rádi. Vidí ji, jako bohatou holčičku, která se co nevidět vdá a uletí. Lily se navíc zakouká do tamního kuchaře Toma, a díky němu si jde za svým. A tady nastává kámen úrazu. Celý příběh knihy je popsán v anotaci. Tady není problém, že by anotace vyzradila příliš mnoho, ale spíš kniha nic jiného nenabízí, bohužel.
Už dlouho se mi nestalo, že bych musela říct, že čtu knihu o ničem, kde mi je jedno, jak to celé dopadne. kniha v sobě nemá ani špetku emocí. Válka tu je, Tom odchází do války, ale jinak to v celém příběhu ani nijak nepostřehnete. Nikdo neumírá, nikdo není v nebezpečí, nikdo se příliš nehrozí tím, že nemá co do pusy, restaurace nadále funguje, i když je pravda, že řeší čím co nahradit, jelikož něco není. Ale zkrátka a dobře, je toho jaksi málo.
Mám ráda romantické příběhy, a Stalo se v New Yorku měl být romantický příběh. Ale je to spíše jako pohádka, protože mezi hrdiny dojde k polibku, popsaným jedním slovem a tím to končí. Lily se sice po Tomovi stýská, ale všechno, co jsem od románu čekala, se neděje. Velmi mě to mrzí, protože jsem se na knihu moc těšila, ale absolutně nechápu její tak obrovské hodnocení.

Pípasek
25.03.2022 5 z 5

Krásný román, plný romantiky , lze jen doporučit. Nic drastického i když jde o válečné období.

Raislin
23.03.2022 4 z 5

Těšila jsem se na válečný román, ale to kniha není. Příběh je o ambiciózní dívce, práci žen v době druhé světové války a jemné romanci. Čekala jsem od knihy víc, ale i tak to bylo příjemné čtení.

zuzana2599
04.03.2022 5 z 5

Během druhé světové války se odehrává v New Yorku příběh Lily, která si nechce jenom užívat privilegovaný život bohaté dcerky, ale miluje vaření a získá práci snů ve vyhlášené restauraci. Tady potkává bezva partu lidí, ale i kuchaře Toma, krásného muže se sicilskými kořeny. Jen babička Josie své vnučce Lily rozumí a podporuje ji. Pak Tom musí do války...
Víte, že já trošku váhala s výběrem této knihy ? Ale nelituji. Přečetla jsem krásný příběh, historický román s velmi jemnou romantickou linkou, působivý, svěží, dojemný a napsaný lehce a čtivě. Nebyl to přímo válečný příběh, odehrál se pouze ve válečném ovzduší, ale i tak mne mrazilo... Proto prosím, LÁSKU, NE VÁLKU !!!!!!!

Autorovy další knížky

Ella Carey
britská
2018  74%Uzamčená minulost
2018  77%Dům na jezeře
2022  75%Stalo se v New Yorku
2023  79%Ztracená dívka z Berlína
2018  83%Tajomné brehy

Kniha Stalo se v New Yorku je v

Právě čtených2x
Přečtených64x
Čtenářské výzvě6x
Doporučených3x
Knihotéce130x
Chystám se číst112x
Chci si koupit17x
dalších seznamech3x