Ztracená dívka z Berlína

Ztracená dívka z Berlína https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/489273/bmid_ztracena-divka-z-berlina-BuD-489273.jpg 4 33 8

Dcery New Yorku série

< 2. díl

1946, Berlín. Válečná zpravodajka Kate Manciniová je v Německu a přináší reportáže o následcích ničivé války. V Rusy ovládaném sektoru Berlína však Kate jednoho ledového zimního dne poruší všechna pravidla a zachrání Miu Steinovou, osiřelou holčičku, které najde nový domov a slíbí jí, že zůstanou v kontaktu. Po návratu do Ameriky Kate poznává krutou realitu nových pořádků. Rick dělá, co může, aby ji podpořil, a jejich přátelství se prohlubuje v něco víc. Pak je ale dostihne tragédie: Rick je falešně označen za stoupence komunismu. Je zatčen, zařazen na seznam nežádoucích osob a hrozí mu vězení. Kate se musí vrátit se do Německa a vyhledat Miu. S Rickem kdysi osiřelou dívku zachránili – teď může zachránit ona je.... celý text

Literatura světová Romány Válečné
Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

The Lost Girl of Berlin , 2021


více info...

Přidat komentář

HH77
14.04.2024 5 z 5

Za mne nádherná kniha u níž na konci i slzicky tekly. Pravda je,že dle anotace bych cekala více stránek ohledne obvinění z komunismu, než postavení žen za a po válce, ale mi to ani nijak zvlášť nevadilo. Pribeh je hodně propracovany a o dost zajímavější než předchozí důl série Stalo se v New Yorku. I když i ten se mi líbil.

jana1874
21.03.2024 3 z 5

„Kate na svém putování po válkou zdevastované Evropě navštívila koncentrační tábory a plynové komory, které působily jako němí svědci těch největších hrůz, jaké dokázali způsobit lidé jiným lidem.“

Vybrala jsem si tuhle knihu, jejíž anotace mě hned upoutala, ale z knihy mám po přečtení smíšené pocity.

Příběh zmiňuje následky války, politiku té doby, rozdíly mezi společenskými vrstvami, jak někdo stále kladl důraz na původ. Hodně je tu řešena situace žen po válce. Když byl nedostatek mužů, jelikož museli bojovat, v Americe to byly ženy, které převzaly některé jejich práce, ale po skončení války se od nich očekávalo, že se všechny vdají a zas se vrátí do domácnosti, kde se budou starat jen o manžela a rodinu. To se ne všem líbilo. Držela jsem palce Kate, aby to nevzdala a snažila se bojovat o to, co chce v životě dělat. Příběh je vyprávěn z pohledu více postav, všichni mají odlišné situace a máme tak možnost se do nich vcítit a pochopit je.

Jedna z věcí, co jsem nečekala je, že se většinu knihy bude řešit právě situace žen po válce, tedy hlavně Kate a její snaze prosadit, že i žena může pracovat jako reportérka. Tím pádem obvinění Ricka z komunismu a snaha o jeho záchranu byla řešena jen na pár stránkách. Dále některé věty úplně nedávaly smysl, což mohlo být i překladem, ale kazilo to trochu požitek ze čtení


MilaJ
25.02.2024 3 z 5

Zajímavý a nevšední příběh. Kniha se dobře čte. Hlavní postavy jsou hodně sympatické a hodně jsem jim fandila aby vše dopadlo co nejlíp:)

Mandlevest
03.10.2023 5 z 5

Druhý díl ze série Dcery New Yorku a já jsem velmi spokojená a je docela zajímavé, že jsem prvnímu dílu v sérii dala pouze tři* a řekla bych, že byly oba díly napsané v podobném duchu. To jen dokazuje, jak dojem z knihy a hodnocení ovlivňuje i spousta jiných faktorů, zřejmě to, jak jsme v té chvíli naladěni co se týká daného žánru nebo možná jakou jsme četli předešlou knihu, zda se nám líbila anebo moc ne. Autorka nepíše nijak složitě, jejími hrdinkami jsou mladé ženy, toužící po seberealizaci, zde primárně o místo novinářky, zabývající se politickou situací po 2. světové válce z osobních důvodů zejména v Německu. A mají
to v poválečné Americe dost těžké. Příběh se moc hezky četl, postavy jsem si oblíbila, potěšilo mě, byť malé, připomenutí postav z prvního dílu. Série má ještě dvě pokračování, jestli budou přeloženy, ráda si je přečtu. A tentokrát hodnotím maximem, v podstatě jsem četla nonstop a to se (u mě) počítá.

Mermaida
14.07.2023 3 z 5

Má první kniha od autorky a možná že i ne poslední :-)
Kniha se mi líbila svým příběh. Poválečný děj. Mladá reportérka zachrání v roce 1946 na Sovětském území Berlína opuštěnou dívku spolu se svým kolegou Rickem a najdou ji náhradní rodinu u Rickových německých přátel. Poté sledujeme Katin život v Americe, jak se snaží prosadit jako novinářka a zpravodajka v době, kdy tuto pozici vykonávali především muži. V závěru knihy, je Katin kolega Rick označen za stoupence komunismu. Jediná Mia (zachráněná berlínská dívka) jej může z tohoto falešného obvinění očistit svou výpovědí.
Příběhem to byla příjemná a dojímavá kniha, ale dlouho mi trvalo se začíst (což mám poslední dobou teď u všech knih), takže to neberte jako znak, že by se kniha špatně četla. Naopak, když jsem se konečně začetla, tak se četla lehce a děj mi rychle plynul. Osobně jsem se párkrát přistihla, že mě některé "zpravodajské" a "reportérské" pasáže trošičku nudily. Ale to je také jen o mém osobním pocitu. Ale přiznám se, že mi při čtení ukápla i nějaká ta slza, protože si příběh pohraje i s emocemi. Hlavní postavy mi byly sympatické a já jim přála, aby vše dobře dopadlo. Zda to opravdu tak bylo se dozvíte, když si knihu přečtete.

Szilvia1
25.05.2023 5 z 5

Příběh jedné dívky,kterou zachránila válečná zpravodajka Kate z Berlína je krásný příběh.Ale i Kate si musí svoje války vybít doma v New Yorku,ale časem se všechno podaří.Autorka píše krásné příběhy.

Neluš
10.04.2023 5 z 5

Zajímavý příběh, který mě bavil.

Kerberos
16.03.2023 4 z 5

Celkem dojemný příběh válečné zpravodajky Kate,která s kolegou Rickem zachrání německého sirotka.Návrat z válečné zóny je pro ni rozčarováním.Po válce o ženy v mužských povoláních nestojí.Čeká ji těžká cesta za získáním uznání a v lásce to nemá taky lehké.

Štítky knihy

pro ženy Berlín poválečná doba sirotci rok 1946

Autorovy další knížky

Ella Carey
britská
2018  74%Uzamčená minulost
2018  77%Dům na jezeře
2022  75%Stalo se v New Yorku
2023  79%Ztracená dívka z Berlína
2018  83%Tajomné brehy

Kniha Ztracená dívka z Berlína je v

Přečtených45x
Čtenářské výzvě9x
Doporučených2x
Knihotéce97x
Chystám se číst53x
Chci si koupit14x
dalších seznamech2x