Srab

Srab https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/487646/bmid_srab-pFt-487646.jpeg 4 29 9

Román o šikaně a neschopnosti postavit se tyranům Všechno to byla jen hra a přiznaná póza: zhudebňování hororové tematiky, stylizování se do rolí násilníků a vrahů, nošení děsivých masek na pódiu. Dokud Ripper nevzal do ruky skutečnou zbraň a nezměnil falešné pozérství v realitu. Pod povrchem to totiž už dávno vřelo. Kdo je Ripper? Mladý kluk, který má holku, budoucnost a dobře fungující kapelu. Jenže má taky despotického bratrance, sebevědomí, které se nedá podlézt, jak je nízké, psychické problémy a obrovský vztek na někoho, kdo kdysi ublížil jeho přítelkyni. Srab je román o psychické šikaně, o neschopnosti vzdorovat, o nechuti přijmout sám sebe. Na první pohled jde o příběh jedné drsné kapely a jejích zvláštních členů: kromě nevyrovnaného Rippera jsou tu věčně zkouřený a otravný Gram, cholerik Manson a pohodář Jidáš. Ve skutečnosti však próza vypráví o násilí v jeho různých podobách — od toho groteskně přemrštěného až po to únavně všední.... celý text

Přidat komentář

Jidu
31.01.2024 4 z 5

Pane jo! Tohle byla emoční jízda. Autor nás zavede jak do hudebního světa plného alkoholu a všeho možného, tak do absolutně dysfunkčních vztahů, z kterých mi nebylo vůbec dobře. Zároveň ale vím, že tohle se děje dnes a denně.

Psychický nátlak na Rippera byl obrovský! Ponižování, zesměšňování, fyzická nadvláda, to vše musel zažít. A to si vybralo svoji daň.

Z nadaného hudebníka, který má před sebou nadějnou kariéru a celkově život, se stal vzteklý, smutný a pro některé lidi až zlý člověk.

Bylo těžké pozorovat, jak postupně zahazuje svůj potenciál na vše a rezignuje. Celý život mu někdo hustil do hlavy, že je méněcenný..a on tomu začal věřit. Až to vše bouchlo...

Autor opravdu neskutečně vykreslil psychickou tyranii, kterou Ripper prožíval. Úplně se ve mně vřela krev a chtěla jsem do knihy skočit a toho, budu slušná, prevíta proplesknout.

Jednu hvězdičku beru za slang. Chápu, že to chtěl autor udělat autentické, z hudební skupiny, ale přeci jenom to už bylo moc. Každý z členů kapely měl totiž něco .

Celkově knihu bez debat doporučuji. Je to velmi silné dílo.

Vlasta71
14.01.2024 4 z 5

Kniha je plná vulgarismů, které jsou na místě a bez nich by to nebylo ono. Ripp je mladý vysokoškolák, kterého celý život šikanuje jeho bratranec Manson. Jeho psychické problémy ho dostanou na samotný okraj společnosti. Nepomohou mu ani přátelé z kapely ani jeho přítelkyně.


nakavusterezou
08.01.2024 3 z 5

Oceňuji výběr tématu v knize - šikana, nízké sebevědomí a jeho dopad na život, toxické vztahy, smutek. Tohle jsou témata, o kterých by se mělo více mluvit.

Když pominu četnost sprostých slov, co se v knize objevily (bez nich by zas nepůsobil příběh tak, jak by měl), tak to byla jedna z těch slabších knih.

Lucciella_L
26.12.2023

No.... Jak hodnotit? Knížka byla prostě skvělá! Jedná se úplně jiné zpracování, než jsem zvyklá, což jí dává velkou atraktivitu.

Hlavní hrdina Ripper bojuje dlouhá léta se svým vlastním příbuzným, od kterého zažívá všechno, jen ne slušné zacházení. Do toho se Ripper zamiluje, ale jeho psychický vztah se podepíše i tady a probouzí jeho "druhé já".
Do toho všeho je celý děj zasazen do jejich "šílené" kapely, která má víc než kreativní a mládeži nepublikovatelné texty.
Kam až může zajít zoufalý člověk, kterému se pod rukama rozpadl celý jeho život?
Ačkoliv jsme už na besedě byli samotným autorem upozorněni, že kniha je plná vulgarismů, přesto jsem nad některými slovními spojeními doslova žasla :D Některé scény z knihy jsou fakt drsné - to se mi četlo strašně špatně, ale k tomu prostředí to zkrátka sedlo.
Určitě nečekejte sladkou romantiku, ale krutou realitu života! A to za to přečtení fakt stojí!

kramlinka88
11.12.2023

Dovolte mi představit skokana roku Nebojte nezblaznila jsem se Proč by něco takového nemohlo existovat i v knižním světě ? Navíc když se jedná o knihu z prostředí hudebních klubů? Ovšem nečekejte pop, rock, něžné texty, tohle je úplně jiná liga, vítejte ve světě horrorcoru. Že nevíte co to je ? Taky jsem netušila. Ale představte si ty nejperverznejsi věci, co znáte, přidejte k tomu spoooooustu vulgarismů a udělejte z toho rapovou písničku nebo rovnou celé album, to je horrorcore

Ale teď už vážně, seznamte se prosím s Ripperem Rip je mladý, talentovaný vysokoškolák, bydlí u rodičů, má skvělou přítelkyni, se kterou chodí na střelnici a má taky svou kapelu spolu s Mansonem, Gramem a Jidášem.....a je to právě Manson - nejlepší kamarád, bratranec, díky kterému Rip trpí záchvaty úzkosti, paniky, sebepodceňování, sebevražedných myšlenek, až jednou jeho trpělivost přeteče a Rip na koncertě vytáhne zbraň. A tím vlastně celý příběh začíná !
"Co se stalo", říkáte si ? Co ho k tomuto činu přivedlo ?

Při čtení Rippova životního příběhu zjišťujeme, že Manson je prostě hajzl, který ho už od malička šikanoval. Ani ne tak fyzicky, jako psychicky, ovšem pořádně. Ponižování, nadávky, pomluvy, psychický teror - to vše bylo na denním pořádku A to vše pokračovalo až do dospělosti :-/

Kniha je opravdu plná vulgarismů, hovorové mluvy, gramatických chyb, které jsou tam záměrně a díky nim to knize přidává na autentičnosti. Je strašně smutná, ale místy i vtipná :-)

Kniha je také plná bolesti a depresí, ale víte co? I tak by si ji mělo přečíst co nejvíc lidí, protože šikana je téma o kterém se musí mluvit, tutlání, stydlivost...to vše nahrává agresorům Šikana se netýká jen školních lavic, týká se bohužel ve velké míře i pracovišť, týká se i rodin samotných, ovšem o tom už se nemluví, vždyť přece co se doma uvaří, mělo by se tam sníst, ne ? A na to agresoři přesně spoléhají, a přesně proto je tak snadné šikanovat člena rodiny

Přečtěte si Sraba prosím, odprostěte se od formy a dejte šanci obsahu / přesahu a hlavně poselství, které tato kniha jednoznačně má. Nenechme ji zapadnout a všímejme si toho, co se kolem nás děje a mluvme o tom, nenechme agresory vyhrát

JanaŠamšová
28.11.2023 5 z 5

"Člověk musí dělat věci hlavně pro sebe. Jinak budeš vždycky sloužit jenom ostatním. Když neděláš věci pro sebe, nemůžeš je dělat pro druhý . Nejdřív musíš milovat sám sebe. Nejde lásku rozdávat, když ji nemáš sám k sobě."

ROMÁN O ŠIKANĚ, NESCHOPNOSTI VZDOROVAT A NECHUTI PŘIJMOUT SÁM SEBE

Na Festivalu Knižních závisláků v Ostravě jsem měla tu čest poznat autora této knihy a jako člověk mě svým vystupováním velmi zaujal. Mrzelo mě, že jsem na knihu nikde nenarazila. A teď po přečtení si říkám, jaká je škoda, že se o ní nemluví. Přitom prostředí kapely, klubů se často jako téma moc neobjevuje.
Hlavní postava Ripper je mladý kluk, který má holku, vlastní kapelu a bratrance, který mu sráží už tak nízké sebevědomí. Každý máme svá tajemství, svou 13. komnatu a nejinak tomu je i u Rippera a jeho přítelkyně Andrey. Dokonce vulgarismy, které v knize jsou, tam jednoduše patří. A téma šikany je dnes velmi aktuální. Jako bonus jsou na konci knihy texty písní, které s kapelou hrají po klubech.
Doufám, že o tomto autorovi se začne mluvit a že se jeho knihy dostanou více do povědomí.

traceybeegee
12.11.2023 5 z 5

Kniha, která určitě rozpoutá mnoho rozporuplnych názoru kvůli slovnimu obohacení.
Za mne je kniha BRUTAL dobrá, velmi čtivě napsaná, nechybí zde žádná stránka.
Je plná emocí, drsných sexu lechtivych situaci, vulgár, tak ten bych Teda vůbec neřešila, protože se sem MEGA HODÍ.
MRZÍ MĚ JEDNA VĚC A TO JE VELMI SLABA PROPAGACE OD NAKLADATELSTVÍ #HOST.
Tak a teď už k samotné knize.

SRAB

autor Přemysl Krejčík
289 stran

Ripper, hlavní hrdina který se konečně staví na vlastní nohy. Kamarád mu zajistí práci a ještě spolu s dalšími (kamarády) zakládají kapelu.

Má spoustu věcí na práci chtějí vydat desku a začít s koncerty. Ale nic není dnes jednoduché.

Mezitím se seznámí s Andreou, která jak sám
později zjistí toho už má hodně za sebou.
Jeho nejbližší kamarád, jestli se tak dá nazvat člověk, který neustále toho druhého před ostatními ponižuje a nejen slovně, Manson zajde až tak daleko, že už sám Ripper přemýšlí o sobě samém...
Je opravdu tak neschopný, nemožný srab???
Pak ho jednou nakopne událost, která se mu přihodí s Petrou a ta ho vyhecuje...

ALE může být lepší než je jeho kámoš???

Čas plyne a on se dozví hodně, hodně drsné tajemství, které zničilo Andreu a její život...

V hloubi duše chtěl být s ní a být spolu šťastní, ale osud to vše zařídil úplně jinak... Možná..
Ripper zatouží po pomstě, ale neotočí se osud proti němu samotnému???

Na konci knihy emotivní texty písní jako bonus.
Dávám 5 z 5 a doporučuji si knihu přečíst.
Kdo si v životě aspoň jednou něco podobného prožil, pochopí.
A ten konec BRUTAL...

Ophelie
31.12.2022 4 z 5

Mně se kniha líbila, četla se dobře a musím říct, že dost hustej konec. Ano, v textu je hodně vulgarismů, ale to k této knize a k tomuto tématu patří, takže mě to při čtení nijak zvlášť nerušilo (ačkoli toho bylo někdy opravdu dosti ;-)). Příběh Rippera ukazuje, jakou paseku dokáže nadělat dlouhodobá šikana (nejen ta fyzická, ale i psychická), tyranizování a ponižování. Rozhodně kniha, která stojí za přečtení.

LukBook
07.11.2022 5 z 5

Za mě parádní kniha, ale je jasné, že nesedne každému. Je dosti specifická, poměrně vulgární, ale nabízí velice zajímavý pohled do hudebního prostředí (muziky zvané horrorcore). Je zábavná, ale zároveň se věnuje i vážným tématům jako šikana nebo problémy s intimitou. Nakonec je tedy vlastně i tragická. Ne co se týče kvality, tu autor potvrzuje již nějaký ten pátek.