Spor o poníka

Spor o poníka https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/187934/bmid_spor-o-ponika-187934.jpg 4 31 4

Děj příběhu se odehrává ve Svaté Heleně, v malém australském městečku uprostřed buše. Pro třináctiletého Scottyho Pirieho je poník Taff vším. A když mu jednoho dne poníka kdosi ukradne, nemůže se se ztrátou milovaného zvířete vyrovnat. Josii Eyrové, dceři zámožného vlastníka pozemků, zase pomáhá poník Bo překonávat strasti, které jí působí její ochrnuté nohy. Scotty po svém poníkovi neustále pátrá, až jednoho dne zjistí, že právě Bo je jeho divoký koník Taff, kterého nechal Josiin otec pro dceru odchytit. Využije první příležitosti a poníka si vezme domů. Josiin otec jej však ihned zažaluje. Celé městečko najednou ožije soudním procesem, který má rozhodnout, kdo je skutečným vlastníkem poníka...... celý text

Literatura světová Pro děti a mládež
Vydáno: , Albatros (ČR)
Originální název:

Sporting Proposition , 1973


více info...

Přidat komentář

JancaMia
30.12.2023 5 z 5

Knížku jsem poprvé četla ve 4. třídě ZŠ , vždy jsem si jí musela půjčit od kamarádky nebo z knihovny. Spor děvčete a chlapce o jednoho poníka kterého mají rádi oba. Milý nález v knihobudce FN Motol.

BabaJaga11
15.02.2021 4 z 5

Jde vlastně o sociální román pro mládež. Za sporem o vlastnictví poníka totiž do povědomí mladého čtenáře proniká něco mnohem hlubšího – rovnost před zákonem pro všechny, ať jste bohatí nebo chudí, ať je Vám 13 nebo 60, ať jste známí a uznávaní, anebo se na vás dívají skrz prsty.

Kniha se mi líbila, přestože věkově již dávno nejsem cílová skupina. Nejvíce mě zaujala líčení života na australském venkově někdy ve 30. letech 20. století, strasti chudých farmářů, každodenní cestování jejich dětí do školy, atd. Naopak příprava soudního sporu a spor samotný mi místy připadaly trochu rozvláčné a dost pochybuji, že dnešní mladý čtenář by byl schopen to vstřebat... ale ráda bych se mýlila :-). Hledáte-li do letošní ČV knihu s ilustracemi, s tímto titulem jistě nesáhnete vedle. Stejně tak lze zvolit i kterýkoli jiný titul z edice 13.


inachisio
31.08.2020 4 z 5

Knížka se mi moc líbila už od začátku. Nemám co vytknout, popis byl skvělý, příběh také. Milé a nenudící.

konik
26.05.2014 2 z 5

Knihu jsem si přečetla a pro mě byla velmi zamotaná a nepřehledně napsaná,ale jelikož poníka jezdím tak také plná přínosných informací. Jen ten děj by nemusel být napřeskáčku.