Taxikář

Taxikář https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/512842/taxikart3mmsw-TUx-.jpg 4 40 21

Spolužák Seržant série

< 3. díl

Den jako stvořený pro vraždu! Mrholení a mlha. Je jaro a ulicemi Prahy obchází vrah. Nejde o žádného šíleného řezníka, ale přesně kalkulujícího člověka s jasně vytyčeným cílem. Oběti nemají zdánlivě mezi sebou nic společného, avšak je tomu skutečně tak? Jedná se o loupežná přepadení nemilosrdného chladnokrevného lupiče, nebo snad existuje jiný důvod, proč museli právě tito muži zemřít? Na taxikáře se nikdo dvakrát nepodívá, je neviditelný, je tu jen od toho, aby vás dostal z místa A do místa B. Proč by někomu stálo za to vraždit taxikáře? To je právě to, na co se Vojtěch Vojáček snaží nalézt odpověď. Poutavý, chvílemi až mrazivý příběh vás vtáhne do světa drogových gangů, neúspěšných tanečníků, miliardářů, italské módy a sérií vražd.... celý text

Přidat komentář

martini.ce
05.02.2024 5 z 5

Seržant je moje oblíbená postava už z předchozí knihy, tak jsem si ji moc ráda přečetla. A setkání stálo za to. Díky.

le21nka
15.11.2023 3 z 5

Možná jsem si měla dříve přečíst recenze a předchozí knihy,. Ale i tak byla kniha čtivá.


alnahu
25.09.2023 4 z 5

Příběh zasazený do devadesátých let a událostí, které se v té době děli, popsal autor dokonale.Provede nás tehdejší temnou dobou plnou podvodů ,drog a násilí.
I když jsem se chvílemi trochu ztrácela v ději,kde figuruje dost postav,ale nakonec se v závěru knihy vše propojí a dočkáme se odhalení pachatele i motivu pomsty.
Přesto hodnotím knihu ,jako velmi povedenou i když jsem předešlé knihy tohoto autora nečetla.

harena
09.09.2023 5 z 5

Možná díky tomu, že jsem přečetla autorovy předešlé dvě knihy, jsem si knihu užila víc, než ten, kdo předešlé díly nečetl. Puťák a Seržant už byli moji staří známí, takže jsem se věnovala jen ději, který má autor do detailu promyšlený. Nenašla jsem žádná hluchá místa, protože vše, co se v devadesátkách a dalších letech dělo, jsem zažila a znovu jsem si českou minulost smutně připomněla. Abyste si čtení víc užili, doporučuji přečíst předešlé Sametové iluze a Odloženou spravedlnost. Těším se, že za dlouhých zimních večerů si znovu přečtu všechny tři díly a jsem zvědavá, jestli bude i pokračování.

ceciluska
16.08.2023 5 z 5

Doporučuji před četbou této knihy přečíst autorovy knihy Sametové iluze a Odložená spravedlnost. Taxikář je v podstatě volným pokračováním těchto knih. Chápu komentáře lidí, kteří četli pouze tuto knihu a ztráceli s v ději. Dávám 5 *, těším se na další knihy autora.

Domanovak
06.07.2023 2 z 5

Zajímavý námět ale zpracování velmi špatně stravitelné, až jsem se občas musel nutit k tomu abych knihu neodložil. Určitě si další knihy tohoto autora hodně rozmyslím.

Jiparis
28.06.2023 4 z 5

Jako příběh a detektivka nic moc, ale zaujaly mě nedávné reálii (mezinárodně známý zloděj protokolárního pera Klaus , mistr kompromisu Duka, spousta zlodějen a podvodů 90 let).

stesti.s.knihou
11.06.2023 3 z 5

Taxikář je detektivka z pera českého autora Petra Čepka. V knize sledujeme příběh taxikáře Vojtěcha Vojáčka, který čistě náhodou začne odhalovat souvislost mezi nedávno zemřelými lidmi z jeho poměrně blízkého okolí.
Příběh je zasazen do devadesátek, což je rozhodně věc, kterou hodnotím pozitivně. Připomenutí nedávné doby na dá se říct typických situacích a událostech bylo dle mého názoru velmi povedené.
Co už se mi ale moc nelíbilo byla samotná detektivní zápletka. V knize se vyskytuje velké množství postav (ve finále se v nich dá zorientovat, v úvodu je přiložen i jejich přehled), ovšem některé z nich mi připadaly výplňkové, některé jejich chováním snad až nereálné či karikaturní.
V knize je popsáno opravdu hodně událostí a hodně mezilidských vztahů, chce to pekelné soustředění, aby čtenář vše pobral.
Nechci ale hodnotit jenom negativně - líbila se mi ta originalita příběhu, to, že se autor vymyká současným trendy detektivkám, které mají za cíl být co možná nejjednodušší a nejsurovější. Pan Čepek jde ve všech směrech proti a to se mi líbí.
Od pana autora jsem četla už knihu Odložena spravedlnost, kterou bych doporučila více.

rodak
05.06.2023 4 z 5

Příběh je obalený velkou vatou, mnoha jinými událostmi,jak velmi přesně vyjádřil čef níže.Občas vtipné, občas nepřehledné. Obálka knihy skvělá, raději bych pevnou vazbu. Jednoznačně u mě vede autorův román Odložená spravedlnost.

čef
01.06.2023 4 z 5

Vlastní příběh obalil autor událostmi v ČR v devadesátkách a není to snadné čtení. Ani se moc nenasmějete, mnohé je notoricky známé, jako např. Klausovo péro, další nezajímavé - jako nácvik cikánské taneční show nebo vychcanosti okolo lichvářskému půjčování peněz nejchudším a vůbec život romské komunity, machinace majetkových šíbrů a vztahy mezi LGBT. Zajímavé mohou být různé obranářské souboje, ale vlastní příběh je zakután hluboko do mlhy okolního děje. Závěr je také neuspokojivý, i když možná překvapivý, ale celkově jsem si tedy nepošmákl.

moničina
25.05.2023 4 z 5

Veľmi vtipné, trefné kometáre na jednotlivé osoby a ich správanie a reálny triezvy pohľad na ponovembrový vývoj a "zlaté" devedesiate roky. Autor si rozhodne nedával servítku pred ústami a len nám pripomenul čo za doba vznikla po revolúcii, ironicky ale pravdivé vykreslenie politikov, podnikateľov, úžery a rôznych parazitov v spoločnosti. Nevyhol sa ani rómskej téme. Napriek surovosti deja v niektorých častiach knihy som sa pri čítaní dobre bavila na všetkých tých postavičkách, ktorých tak vtipne ironicky vykreslil. To vyvrcholenie deja bolo ale dost umelé a nenadchlo ma.

PetraN17
22.05.2023 5 z 5

Tak jsem si dala opakovací víkend, abych si osvěžila paměť přečtením všech třech knížek. Bylo to snad ještě lepší, než když jsem je četla poprvé :)))
Opravdu vřele doporučuji a už se těším na další díly

intelektuálka
14.05.2023 4 z 5

Po sametových iluzích zde dochází k procitnutí ze snu - pokud se vám ovšem dařilo snít až do roku 2011, kdy kniha začíná ....

Je tu opravdu dost účinkujících - ale s jejich seznamem se setkáte již na prvních stránkách .....
A hlavně je tu zpět Seržant a Puťák - a pátrání po pachateli záhadných vražd, které jakoby neměly souvislost ....

Postavičky různorodé se v závěru propojí a najdeme motiv pomsty ....

Já si zde ráda připomněla Janis Joplin .... ale ten děj mi znovu sundal růžové brýle ....

Jestlipak autor čerpal podněty ze své praxe ?

13werka
07.05.2023 3 z 5

Musím říci, že jsem se ve všech postavách, které se v knize objevují, trochu ztrácela a ze začátku jsem u některých jsem ani moc nechápala, jak s příběhem souvisí. Snad díky tomu se mi knížka nečetla úplně splavně. Nakonec ale vlastně všechny postavy hrály v příběhu a jeho rozluštění svou, byť někdy malou, roli. Musím říci, že mně k srdci moc nepřirostl hlavní protagonista příběhu - taxikář Vojtěch Vojáček, ani způsob autorova psaní a jeho zmínky o politické situaci. Knihu bych neoznačila jako thriller, ale spíš jako klasickou krimi.

iceVS
30.04.2023 5 z 5

Zodpovědně jsem využila slunečného dne a s Taxikářem se oddala prvním paprskům. Super den.
Mě tahle parta náramně baví a jsem hooodně zvědavá jestli ještě něco uzraje.
Miluju všechny ty reálie, jinotaje, narážky, popíchnutí, náznaky...

A když už jsem si myslela, že jsme v cíli, přišel Gyros Tzatzikos s Kebabou :-D

Danago
23.04.2023 5 z 5

Od autora čtu všechno, co napíše včetně knih pro děti.
Nemyslím si, že Taxikář je to přímo krimi, spíš bych se přiklonila k zařazení román s detektivní zápletkou. Líbí se mi, že autor čtenáře zavede o několik let zpět do nedávné historie. Jako vždy se nevyhýbá tehdejším politickým tématům, a protože jsme si to všichni zažili víme, o co se jedná. Mě osobně toto všechny autorovi knihy velmi oživuje a baví. Kniha volně navazuje na dvě předchozí, ale myslím, že se dá pochopit i samostatně. Samozřejmě nejlépe si knihu užije ten, kdo už zná naše hrdiny z obou knih minulých.
Děj do sebe perfektně zapadá, ale tak jako u předchozích knih, musíte dávat dobrý pozor na všechny souvislosti a číst velmi pozorně.
Nemůžu se úplně shodnout s některými předchozími komentáři, kniha není až tak temná tanečníci, drogy, vraždy atd. tu jsou, ale zase nečekejte něco jako drsný thriller. Je to rozhodně kniha spíše pro čtenáře, kteří ocení autorovi neotřelé názory, zamotaný děj, jemně doplněný příjemnou a nenásilnou dávkou vtipu a důvtipu.
Petr Čepek má svůj osobitý styl psaní, který mě osobně neuvěřitelně baví.

Co se týká pachatele sériových vražd, na kterých příběh leží, odhalila jsem jej až ve chvíli, kdy to autor sám chtěl, což bylo na samém konci.

klokan.1905
22.04.2023 5 z 5

Taxikář...
Třetí kniha Petra Čepka která se mi dostala do rukou a opět naprostá spokojenost... Petr Čepek prostě umí a jeho knihy by si zasloužily Vaši pozornost... V případě, že byste na knihy tohoto spisovatele teprve narazili, tak bych Vám je doporučil číst v pořadí Sametové iluze, Odložená spravedlnost a poté sáhněte po Taxikáři... Proč? Jednoduše proto, že byste o dost přišli a také proto, že s některými z osob vystupujících v předchozích knihách se potkáte i v Taxikáři... Kdyby se Vám však po předchozích knihách nechtělo sáhnout, tak nevadí, protože Taxikáře můžete číst bez obav z toho, že by Vám něco chybělo... ;-)
K samotnému Taxikáři...
Napínavý, chvílemi až mrazivý příběh vás vtáhne do drsného světa neúspěšných tanečníků, miliardářů, drogových gangů, italské módy... a sérových vražd...
Ještě před čtením knihy Vás autor seznámí s většinou vystupujících osob v knize... Takže si o každé osobě budete moci vytvořit takový obrázek... ;-) Dámy a pánové, prostě se pohodlně posaďte, připravte si dostatek času a nechte se unášet skvělým čtením autora...

Danouschka
19.04.2023 5 z 5

Jednoznačně pět hvězd. Tuto knížka jsem přečetla jedním dechem a díky ní jsem se znovu vrátila k Sametovým iluzím a Odložené spravedlnosti. Taxikář se čte dobře, kromě detektivní linie si, jak už to u Čepka bývá zvykem, rozšíříte znalosti v mnohých oborech - třeba Jesus Christ Superstar a Cikáni jdou do nebe pro pokročilé .

LukBook
11.04.2023 4 z 5

Kniha je zajímavým počin v oblasti krimi thrilleru. Připravte se ale na hodně postav a pořádně zamotanou zápletku. Jedná se vlastně o hodně temnou záležitost plnou drog a násilí.

Lokiz
28.03.2023 5 z 5

Tak treti kniha uzasneho Petra Cepka je konecne venku . Nova krimi kniha Taxikar ctenare opet vezme zpatky v case, ale tentokrat jen do roku 2011. Taxikar Vojacek prijde jako slepej k houslim k vysetrovani zahadnych vrazd v Praze a k nemu se pripoji bystra mlada tanecnice. Na pouhych 260 strankach privedl autor k zivotu desitky propracovanych postav a dej tak hutny a napinavy, ze by se dal krajet matecou. Vrazdy, lzi, podnikatele, drody, gangy, pravnici, dobra whiskey, bojova umeni, Praha a muzikaly tvori uzasnou smesici na jejimz konci ceka opet famozni rozuzleni. Holt Cepek opet zavalel. Druhe nejlepsi dilo jmenem Taxikar, co znam (Scorsese je stale cislo jedna ). 5 z 5ti hvezd.