Odložená spravedlnost

Odložená spravedlnost https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/451156/bmid_odlozena-spravedlnost-atz-451156.png 4 80 35

Spolužák Seržant série

< 2. díl >

Kniha Odložená spravedlnost zve příznivce chytrých detektivek ke spolupráci při objasnění vraždy krásné středoškolačky. Vše nasvědčuje tomu, že pachatelem je zkrachovalý galerista, avšak v dílech Petra Čepka zpravidla nic nebývá takové, jak se na první pohled zdá... Celý román se odehrává v podstatě během jednoho dne. Jde o soudní přelíčení s obviněným Josefem Sklenářem, který měl údajně zavraždit zmizelou sedmnáctiletou dívku Lenku Kulichovou. Důkazy proti němu jsou však zcela přesvědčivé. Kniha postupně střídá vypravěče - od obhájkyně Heleny Zemanové, která má ke svému obviněnému klientovi naprostý odpor a je přesvědčena o jeho vině, přes soudce a státní zástupkyni až po samotného obviněného, zkrachovalého galeristu, který velmi holduje omamným látkám. Každou další kapitolou čtenář získává nové indicie, které zprvu nevnímá jako nijak důležité, ale v závěru se spojí do zcela překvapivého vyústění!... celý text

Přidat komentář

Kerberos
04.05.2023 5 z 5

Četla jsem na doporučení a byla jsem mile překvapena.Trochu jiná detektivka z českého prostředí.Autor od kterého jsem nic nečetla,ale určitě si seženu i jiné jeho knihy.Doporučuji.

ddkk
12.04.2023 4 z 5

Tak tohle se Petru Čepkovi povedlo o hodně líp než Sametové iluze. Chlapci a děvčata ze sedmdesátých let už dospěli, něco zažili, nějak se vypracovali a mají leccos za sebou. Soudní jednání s údajným vrahem mladé dívky je jen začátek mnohem dramatičtějších událostí, které se začnou svižným tempem odvíjet poté, kdy se po několika letech ztratí další dívka...

Druhá část knihy je napínavá a plna zvratů, náznaků a falešných vějiček nastražených na čtenáře. Skoro do úplného konce věříte, vlastně s jistotou víte, kdo že je tím nechutným pachatelem, a přesto vás autor stejně překvapí...

Myslím, že knize hodně prospěl standardnější způsob vyprávění, než jaký Petr Čepek použil v předchozím románu. U mne tentokrát za čtyři.


klokan.1905
23.03.2023 5 z 5

Odložená spravedlnost..
To se takhle člověk poflakuje v knihkupectví, nasává tu vůni knih a přitom narazí na knihy českého autora Petra Čepka... Koukne na upoutávky ke knihám a řekne si proč ne?! Po přečtení knihy Odložená spravedlnost mohu uvést, že kniha samotná se odkládala jen velice ztěžka... ;-) Byl jsem velice mile překvapen, kniha byla neuvěřitelně čtivá a fakt moc dobrá!!
K samotné knize...
Jak je uvedeno v anotaci, tak se v ději podíváme do soudní síně, kde probíhá soudní líčení s Josefem Sklenářem, který je obviněný z vraždy sedmnáctileté Lenky Kulichové... Vše je popisováno jak z pohledu obviněného, tak i z pohledu advokátky, státní zástupkyně, svědkyně, znalce, soudce...
Dění v soudní síni probíhá opravdu jenom jeden den... V druhé polovině knihy se však přesunete o několik let dál...
Více Vám neprozradím... ;-) Snad jenom... Po knize určitě sáhněte, myslím, že nebudete litovat... Spíše budete lítat očima po řádcích, stránkách a přitom zběsile listovat...
Takže za mě rozhodně ano! Tleskám a dávám panu Čepkovi za pět... Hvězdiček... ;-)

Jana283
18.08.2022 4 z 5

Kniha volně navazuje na Sametové iluze, ale kdo nečetl, neztratí se. Při četbě první části ze soudního přelíčení skutečně člověka mrazí, když si představí, jak málo stačí, aby se stal „sprostým podezřelým“ a skončil za katrem. Hlavou mně proběhly kauzy z nedávné doby, kdy se dva muži ocitli ve vězení možná jen proto, že jejich chování neodpovídalo standardní představě „slušňáka“. Opět skvěle vykreslená atmosféra doby.
Seržant a Puťák – hlavní postavy druhé části jsou sympaťáci a nejde jim nedržet palce. Věřím, že se s nimi ještě potkám…

akinomV
17.04.2022 4 z 5

Za mě velké překvapení. Po knize jsem sáhla náhodou v knihovně a jsem moc ráda, že jsem ji objevila! Zajímavý příběh, zápletka. Líbily se mi pohledy různých osob, jak se vše pomalu do sebe zaplétalo a jako mnoho čtenářů jsem se nechala pěkně vodit za nos. Druhá část, kde Seržant s Puťákem pátrají, měla taky zajímavý spád. Co mě naopak nebavilo, byly části z velehor v Puťákově mysli. To bych vynechala a byla bych spokojená. Takže konečný verdikt je, že si od autora ráda přečtu další knihy a budu zvědavá, jestli bude laťka stále tak vysoko.

Inka063
03.02.2022 5 z 5

Opět další do detailu vypracované a precizně poskládané dílo pana Čepka. Potěšila mě hned první část s názvem Soudný den. Rozhodování o vině či nevině z pohledu několika v procesu zúčastněných osob. Profesní nezpůsobilost, osobní antipatie, znudění, stud ... To vše hraje roli při rozhodování v podstatě o životě člověka. Lehce naznačené předsudky. Kdo jiný by mohl být viníkem než "feťák" a zkrachovalý malíř, že?
Úspěšné pátrání na vlastní pěst nevyznívá nijak lacině, naopak se zdá velice reálné. Autor předhazuje návnady a svádí špatným směrem tak, jak by to ve správné detektivce mělo být. Chytré, čtivé, napínavé.

Osice
15.12.2021 5 z 5

Detektivka jak má být:-) Myslela jsem si, že vím, ale ukázalo se, že jsem se nechala pěkně vodit za nos a pachatele neodhalila. Příběh mě natolik vtáhl, že jsem četla až do půl čtvrté do rána. A to už se mi leta nestalo. Naposledy to bylo, myslím, s knihou Gerald´s Game od S. Kinga:-)

Odložená spravedlnost se skládá ze 2 částí, které na první pohled vypadají samostatně, ale jsou provázané a dílky do sebe postupně zapadnou a poskytnou vám jasný náhled na celou situaci a jednotlivé postavičky. Anotace zde na DK je trochu zavádějící, protože bere v potaz pouze úvodní část, při níž je souzen Josef Sklenář za údajné zabití mladé dívenky. … Jeden jediný den soudního přelíčení, během kterého jsem nakoukla do myšlenek rovnou 7, resp. 8 osob, stačil k tomu, abych je mohla poznat pěkně zblízka. Teď jsem chtěla napsat, čí myšlenkové pochody mě bavily nejvíc. Jenže se nedokážu rozhodnout:-) Samozřejmě mi učaroval kafkomil Drahomír Schnirch, ale stejně tak mě fascinoval Ivan Slepička s jeho hráčkou vášní, taktéž podezřelý Josef Sklenář přítomně nepřítomný v jednací síni a mohla bych pokračovat dál:-) Při čtení jsem si říkala, že každý z nás sám sebe nějak vnímá a že se ta naše představa asi hoooodně liší od toho, jak nás vidí ostatní lidé. … 2. část je vystavěna úplně jinak a na scénu přichází další zajímavé postavy. Fandila jsem hlavně Puťákovi:-)

K této knize jsem se dostala dost netradičně. Měla jsem tu čest seznámit se s rukopisem Italský styl, který má být volným pokračování Odložené spravedlnosti. Italský styl byl pro mě 1. dílem pro dospělé od Petra Čepka. Nebudu vám z děje nic prozrazovat, pouze řeknu, že jsem si jeho čtení nad očekávání užívala a jsem fakt zvědavá, jak bude vypadat ve finální podobě. Původně jsem si chtěla Odloženou spravedlnost přečíst před Italským stylem, abych byla v obraze, ale nebyla v naší knihovně dostupná. Shodou okolností jsem to byla já, komu čtenářka knihu vracela. Když jsem zjistila, kdo v knize vystupuje, tak jsem si ji prostě půjčit musela:-) Při čtení jsem se cítila, jako bych se potkala se starými známými. Akorát jsem se nedozvěděla, jak se postavy posunuly:-) Zato jsem se toho dozvěděla spoustu z jejich minulosti. Teď ještě musím počkat, až se vrátí Sametové iluze, abych věděla, jak to všechno začalo:-)

petula22
05.12.2021 4 z 5

Velmi vydařená detektivka, promyšleně napsaná. Jediná menší výtka, nebavily mě pasáže Puťáka, kdy se ztrácel v horách. Určitě si ráda přečtu další autorovo knihy.

Mandlevest
30.09.2021 5 z 5

Výborná knížka, originální a promyšlená a to já mám ráda. Ze začátku trochu nejistoty, netušíte co čekat, abyste byli druhou částí knihy naprosto lapeni a s napětím sledovali, jak se jednotlivé střípky událostí dokonale spojí do napínavého finále. Příběh je dokreslen různými reálnými událostmi z doby nedávno minulé a místopis Prahy mu také sluší. A tak jen otázka na závěr. Opravdu si tuto báječnou krimi přečetlo jen 50 čtenářů? Napravte to, určitě nebudete litovat. Doporučuji.

intelektuálka
22.09.2021 4 z 5

Příjemné překvapení - kniha, která zaujme.... už i proto, že zobrazuje úsek našeho života ....

Bavila jsem se v první části postřehy účastníků soudního jednání ....černobílé postavičky z masa a kostí - a nastínění viníka zločinu ....

Cynika obhájkyně - " pochybnou zkoušku člena Komory komerčních právníků by zvládl i opilý lachtan ...."

Ovšem v druhé části už jde o život mladé dívky .... a ty dvě svérázné postavičky hledačů jsou zábavné .... ale co policejní šetření ?

A jako bonus vsuvky písní Hany Hegerové ....to stojí za přečtení....i poslech ....

konicekbily
20.09.2021 5 z 5

První díl popisující jeden jediný den komentáři zúčastněných osob je hlubokým rozborem jejich charakterů, záměrů, jejich pohledů na svět - tedy spíše psychologickým románem, kde obětí se jeví obviněný. Jak to s ním dopadne - je čtenář v očekávání až do samotného konce části druhé, ve které se do děje vloudí postavy knihy předchozí "Sametové iluze".
Druhá část už je thriller, dobrý thriller! Možná by autor mohl pro své hrdiny zvážit pokračování a napsat pro ně a pro nás třetí knihu!

Evka27
10.08.2021 4 z 5

Moje první knížka od pana Čepka, netradiční, hodně překvapivá a skvěle zpracovaná.

Nikita65
28.07.2021 5 z 5

Druhá kniha od Petra Čepka a opět supr. Mám moc ráda knihy typu, kdy se z více úhlů rozvíjí příběh a v každém je nějaká indicie. Občas jsem se vracela, aby mi něco neušlo. Moc mě kniha bavila a byla jsem strašně zvědavá, kdo a proč je pachatelem. Už se těším na novou knihu od tohoto autora.

kirkpatrick
15.06.2021 4 z 5

První část byla tak perfektní až mi to připadalo příliš dokonalé. Druhá část mě už tolik nebavila a oproti Sametovým iluzím dávám o jednu hvězdičku méně.

Gabetka
25.04.2021 4 z 5

První část ze soudního líčení se Sklenářem byla výborná. Několik vypravěčů s odlišným slovníkem a stylem řeči nám odhalí střípky informací, které nás navedou na pachatele. Druhá část je na pomezí detektivky a thrilleru a autor si s námi slušně pohrává v odhalení únosce a vraha. Doporučuji číst až po Sametových iluzích, některé z postav vám budou bližší, když budete znát jejich příběh. Prozradila bych příliš, kdybych důkladně vysvětlila, proč jsem dala jen 4 hvězdy, ale může za to odlišnost obou částí.

tittanie
19.03.2021

Knihu jsem právě dočetla a jsem opravdu nadšená. V první části se mi velice líbilo vykreslení postav a jejich příběhů. Trochu mě zarazil epilog uprostřed knihy :).
Druhá část byla napínavější a autor mě pořád nutil si myslet, že je pachatelem někdo jiný. Na pachatele jsem přišla chvilku před tím, než na něj přišla Veronika.
Moc se mi líbily detaily třeba, novinové články nebo hokejové přenosy nebo zmínka o pokémonech nebo konci světa.
Jediné čeho lituju je, že jsem Sametové iluze četla moc dávno a tudíž si je nepamatuju tak dobře.

berila
11.03.2021 5 z 5

Opět skvělé, stejně jako první díl. Pro mě velké překvapení, protože autora jsem vůbec neznala, do čtení jsem se dala na základě zdejších komentářů. Teď jen doufám, že autor vydá další takovou lahůdku.

1alena1
25.02.2021 5 z 5

Popravdě knihu jsem si koupila proto, že mě zaujalo, že autor této knihy všechna svá díla hodnotí v komentářích a měla jsem nutkavou potřebu zjistit jestli "nelže" a "nechválí" se neoprávněně. Opravdu mě to nezklamalo. Je to napsané poutavě, bavila mě hezká čeština. Vlastně mě to bavilo se vším všudy. Mám ráda české autory s českou tématikou, české povahy...... no prostě doporučuji k přečtení a budu se těšit na další knihu od Petra Čepka.

Jiparis
21.02.2021 5 z 5

Tak tohle bylo počteníčko. Chytrá kniha, nevím, kam ji zařadit a tím mě asi dostala. Krásně vykreslené postavy, které nejsou jednobarevné, motivy a zápletky, které se prolínají, spojené historickými reáliemi a nakonec nečekané rozuzlení. Máme dalšího skvělého autora!

PetraN17
10.02.2021 5 z 5

Četla jsem dříve než Sametové iluze, ale vůbec to nevadilo. Styl psaní se mi líbí a budu se na další knihu moc těšit. Postupné náznaky možného pachatele a prolínání osudů hrdinů.. vážně dobré, nešlo odložit :))