Spiknutí: Tajný příběh protokolů sionských mudrců

Spiknutí: Tajný příběh protokolů sionských mudrců https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/41011/bmid_spiknuti-tajny-pribeh-protokolu-sio-P93-41011.jpg 4 22 22

Eisnerovo líčení této podivuhodné historie začíná v Paříži devatenáctého století, kde agent ruské tajné služby narazí na starší francouzský politický pamflet a na jeho základě vytvoří nový dokument, který má židovské vůdce a bankéře namočit do spiknutí na ovládnutí světa. Během následujících let se z této účelové lži stala mezinárodně uznávaná pravda. Ani ctihodné londýnské Timesy, které toto falzum roku 1921 odhalily, již nedokázaly zabránit lavinovitému šíření Protokolů, jež byly záhy publikovány v desítkách zemí. Přisvojily si je četné rasistické organizace, strany a náboženství, ať už jde o nacisty, Ku-klux-klan či islámské fundamentalisty. A ačkoli byly od té doby opakovaně vyvráceny, nadále vycházejí v arabských, asijských i evropských zemích.... celý text

Literatura světová Komiksy Historie
Vydáno: , Academia
Originální název:

The Plot: the Secret Story of the Protocols of the Elders of Zion


více info...

Přidat komentář

p3tris
02.01.2019 4 z 5

Po Židu Faginovi je to má teprve druhá kniha klasika komiksu Willa Eisnera. Hlavní devizou je úžasná, lehce karikaturní, kresba. Tentokrát se autor snaží vypořádat s pamfletem "Protokol sionských mudrců". Ten vznikl na zakázku ruské tajné služby na začátku dvacátého století. Mnohokráte byl vyvrácen jako padělek, přesto ho antisemité dodnes zneužívají. Pokud na citace z něj někde na internetu narazíte, může vám v orientaci pomoct i tento grafický román.

puml
22.05.2018 5 z 5

Výborně esejistickým způsobem zpracované důležité téma. Komiks, který svou formou osloví jistě i mladší generace čtenářů. Skoro bych si dokázal tento komiks představit jako doporučenou četbu ve školách.


Kapis
18.09.2015 3 z 5

Chápu Eisnerovu motivaci k vytvoření tohoto díla, ale vzal to trochu zkratkovitě a v zájmu přihřátí vlastní polívčičky i trochu lže a manipuluje. A samozřejmě se mocně operuje s tím populárním termínem antisemitismus, který je stále masivněji a hystericky nadužíván. Nuže, vezmu to ale popořadě, v této knize stojí obsah nad formou a kresba je zde upozaděna jen jako doplněk, který neruší. Jde vidět, že pan Eisner to měl v ruce.

Kupodivu spousta lidí si z principu samotné Protokoly přečíst odmítá. A to je chyba, já si je přečetl a zůstal jsem naprosto zděšen. Zbytek komentu věnuji jim. Mé poznatky shrnu do dvou bodů:

1) Je to samý syn Sionu, sémě Davidovo, král Izraelský apod., takhle by se židé – a ani žádná jiná spiknuvší se, rozumně uvažující skupina – nediskreditovala a neodhalovala – byť by podobný dokument považovala za sebetajnější. Ale to mě nezděsilo, akorát to bylo strašně až debilně průhledné a cíleně diskreditující.

2) Co mě poděsilo, je to, že jednotlivé body v Protokolech, ať už je psal a sestavil kdokoliv, jsou z velké části ve světě zrealizovány a na těch co zatím nejsou, se usilovně globálně pracuje. Přiznám se, že jsem zůstal sedět vyvalený a nevěřícně jsem si to musel přečíst znova. No schválně, jen si to zkuste taky přečíst.

Takže je to prokazatelně a cíleně vytvořený pamflet k očernění židů, s katastrofickým vlivem za nacismu, ale když se na to člověk podívá s nadhledem, odfiltruje všechny ty Siony, tak spatří takový hezký návod – plán, jak tento svět vyždímat a ovládat, což, jak víme, plémě Davidovo nečiní a ani se o to nesnaží.

Štítky knihy

antisemitismus konspirace spiknutí

Autorovy další knížky

Will Eisner
americká, 1917 - 2005
2008  71%Spiknutí: Tajný příběh protokolů sionských mudrců
2007  75%Žid Fagin