Specnaz: příběh sovětských speciálních sil

Specnaz: příběh sovětských speciálních sil https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/103028/bmid_specnaz-pribeh-sovetskych-specialni-PTE-103028.png 4 30 7

O existenci a fungování elitních jednotek rychlého nasazení v armádách USA, Velké Británie, Německa a dalších toho již bylo napsáno mnoho. Speciální jednotky v armádě Sovětského svazu však z pochopitelných důvodů tolik zmapovány nejsou. S jedinečným popisem elitních sovětských jednotek tak přichází známý autor Viktor Suvorov, který jako příslušník vojenské rozvědky sám prošel výcvikem Specnaz.... celý text

Literatura faktu Vojenství
Vydáno: , Naše vojsko
Originální název:

Спецназ (Specnaz) , 1987


více info...

Přidat komentář

Adapa
08.10.2021 3 z 5

Tak tato knížka od Suvorova mi nějak nesedla. Předchozí komentáře knížku hodnotí kladně, že je čtivá, že se u ní člověk nenudí. Já to měl přesně naopak. První stránky knížky super. Popis toho, co voják dovede se svou polní lopatkou je dokonalý, pak to ale najednou začne chaoticky skákat z téma na téma. Je poznat, že knížka byla napsána v 80. letech, takže vlastně vše napsané je tam již dávno zastaralé.
Voják SPECNAZ je totální neschopný blb, který nemyslí na nic jiného, než se nechat v noci zmlátit a přes den dosahovat dokonalých sportovních výkonů a pokud přijde válka, tak hrdinsky padnout za SSSR.
Zaujalo mne porovnání afghánských a libanonských povstalců. Afghánští rebelové jsou chudáci masakrovaní Sověty, musí šetřit každý náboj, nemají podporu, nemají munici. Libanonští povstalci nemusí ani mířit, střílí chaoticky, protože díky podpoře SSSR mají dostatek munice a ví, že vždy dorazí další.

JP71
02.08.2019

"Na druhou stranu je zde mnoho informací, které lze pokládat za věrohodné. Např. historie, členění jednotek, taktika, popis činnosti, vyhledávání cílů atd." (Perzeus)
Minimálně členění jednotek není vůbec věrohodné. Z knih Suvorova je zjevné, že Rusové dokázali zcela neortodoxně uvažovat. Občas přemýšlím, jestli GRU neposlalo Suvorova na Západ schválně. Suvorov dokázal Západ přesvědčit o počtu příslušníků Specnazu a jejich schopnostech tak, že z nich bylo NATO vysraný až do 90. let minulého století a od toho odvíjeli svou vojenskou strategii, která naprosto vylučovala jakékoliv vítězné tažení na Východ.


Martin_Eli
20.06.2019 4 z 5

Velmi zajímavý popis jednotek Specnaz, u kterého se člověk nenudí. Zda autor místy fabuluje, to se asi hned tak nedozvíme, ale věřím tomu, že valná část knihy je postavena na reálném základě. Ovšem z historek jak zajatcům správně při výslechu pilovat zuby, jde mráz po zádech!

Perseus
09.06.2018 4 z 5

Nevím zda to co je zde napsáno je skutečnost, nebo propaganda o ,,nepřemožitelných,, jednotkách Specnaz. Pokud to pravda je tak příslušníci těchto jednotek nejsou lidé, ale nelidské, fanatické a psychotické zrůdy, které by pro splnění mise zabili i vlastní matku. Nepochybuji o tom, že výcvik elitních jednotek všude na světě je velmi tvrdý, ale to co je popsáno zde někdy hraničí až s bujnou fantasií.
Na druhou stranu je zde mnoho informací, které lze pokládat za věrohodné. Např. historie, členění jednotek, taktika, popis činnosti, vyhledávání cílů atd. Zvlášť se mi líbí konec knihy, kde je nastíněno jak by asi vypadal začátek třetí svět. války s pohledu jednotek Specnaz, ale je nutné si uvědomit, že originál knihy vyšel na přelomu tisíciletí, a tak jsou informace již trochu zastaralé. Kdyby se toto stalo dnes, jistě by byly použity mnohem sofistikovanější prostředky.
Celkově mám z knihy smíšení pocity tak dávám 4 z 5.

VladimirTetur
15.12.2015 4 z 5

Čtivé a zábavné. Viktor si potřeboval v Anglii vydělat na chleba, tak se dal na knihy, protože s postupujícím rozpadem východního bloku byla poptávka po informacích z druhé strany sysifovského kopce NWO. Jestli jde o lhavost bájivou, nebo skutečné zážitky, ví jen autor, já to neřeším a dávám 4/5 v kategorii military bajek.

pavel80
18.10.2015 4 z 5

Suvorov je sice jinak dost kontroverzní autor, ale v tomhle případě myslím, že jeho líčení jednotek Specnaz vcelku může odpovídat skutečnosti, navíc se mu nedá upřít jeho opravdu čtivý způsob psaní. Pro zájemce o zvláštní jednotky rozhodně doporučuji.

1Franta2
13.06.2012 5 z 5

Krásná ukázka o postavení sovětského člověka ve spravedlivé sovětské společnosti kráčející k komunistickým zítřkům.
Naprosto bezprávní otroci. Tot je ideal komunismu.