Specifické aspekty výuky českého jazyka na středních školách u žáků se zrakovým postižením

Specifické aspekty výuky českého jazyka na středních školách u žáků se zrakovým postižením https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/440876/bmid_specificke-aspekty-vyuky-ceskeho-ja-4On-440876.png 5 2 1

Specifické aspekty výuky českého jazyka na středních školách u žáků se zrakovým postižením : učební text pro posluchače ČJ učitelství 2. a 3. stupně Cíle a vyučovací metody jazykové výuky u žáků se zrakovým postižením. Edukace žáků se zrakovým postižením na střední škole. Pomůcky v hodinách českého jazyka. Státní maturitní zkouška ve vztahu k žákům se zrakovým postižením.... celý text

Přidat komentář

fvalek
19.05.2020 5 z 5

Název je všeříkající, jak učit zrakově postižené žáky češtinu? Běžný čtenář to příliš neocení, ale pro budoucí i současné učitele češtiny rozhodně nutná kniha. Donedávna neběžná problematika, která se vlivem inkluze stává každodenním chlebem mnoha učitelů, co ale dělat?
Skripta jsou perfektní v tom, že v počátku vysvětlují co jsou zraková postižení vůbec zač, kolik jich existuje a jak se projevují (pro člověka, co si představí jen nevidomého je to vážně překvapení). Následně se nám dostává přehled pomůcek a různých pomocných opatření a metod, jak nejen sobě, ale hlavně ZP žákům ulehčit proces učení, a tím i celý život.
Co je skvělé, tak že skripta se zabývají i konkrétními rovinami češtiny, ukazují nejčastější problémy a tipy jak problematické a složité oblasti učit lépe. Bohatá obrazová příloha pomáhá pochopit i inspirovat se.
Celkově mi tedy tato knížečka byla velmi prospěšná, a to ZP žáky (zatím?) nepotkávám, je určitě obohacující a vhodná pro všechny - nejen pedagogy, ale i lidi, co mají v okolí někoho se zrakovým postižením, nebo se jen rádi vzdělávají v nových oblastech.

Autorovy knížky

2017  100%Specifické aspekty výuky českého jazyka na středních školách u žáků se zrakovým postižením