Spáry Chaosu

Spáry Chaosu https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/499444/bmid_spary-chaosu-qa8-499444.jpg 4 69 5

Warhammer - Otroci temnoty série

1. díl >

Ledové vichry Chaosu vanou civilizovaným světem a hrozí nakazit člověka i bestii. Když je věrný rytíř Císařství Kurt Leitzig přinucen zvolit si mezi povinností a láskou, dává se do pohybu tragický řetězec událostí.

Literatura světová Fantasy
Vydáno: , Polaris
Originální název:

The Claws of Chaos , 2002


více info...

Přidat komentář

Gordonlord
09.09.2023 3 z 5

(SPOILER) Solidní příběh ze světa Warhammeru.

Tradičnímu klišé se to vyhnulo příběhové lince, kdy čistý a zbožný rytíř Kurt hnutím okolností a zdařilou manipulací vychytralého přisluhovače temných sil Jakoba - který se s ním spřátelí - pomalu propadá temným silám a obrací se na stranu zla.

Sledujeme zde rovněž obvinění z čarodějnictví jeho dívky Uršuly, kterou se na jedné straně snaží očistit lovec čarodějnic Marius, protože odhalí její nevinu, ale na druhé straně chce zabít Kurta proto, že s jeho rodinou má nevyřízené účty. A Kurt s tou Mariovou také...

V podstatě se jedná o komorní drama, kde máme čtyři, pět postav a všechny se vyvíjí nějakým směrem. Celé je to samozřejmě psané brakovou formou, takže přechod ke zlu, práce s charaktery, motivacemi a příběhem je taková ta "levná práce na zakázku", ale oceňuji, že se o nějakou autor snažil a dal tak celému dílu život.

Závěrečných cca 100 stran, kdy Kurt propadá zlu, lovec čarodějnic Marius se nemůže rozhodnout, zda chce pomstu či spravedlnost, Uršula se snaží spasit duši svého milého Kurta a Ruprecht se snaží Maria přesvědčit, aby uvažoval a nenechal se vést zlobou...to bylo fakt skvěle vypointované a já napětím ani nedýchal.

Navíc to celé dopadne v podstatě špatně, což je také osvěžující. Vadí mi, že je konec otevřený a čtení dalšího dílu nutnost. Dále mi vadí obvyklé, zdlouhavé popisy naprosto zbytečných nesmyslů, na úkor úplného závěru, kdy je všechno zase popsané děsně rychle, jako by si autor uvědomil, že už mu zbývají jen dvě stránky a honem rychle musí všechno uzavřít. Tohle se u "frančízových novel na objednávku" podobného ražení opakuje neustále zas a znova a vadí mi to čím dál tím víc víc.

Jinak to byla skvělá zábava, klasický dobrý průměr novelek ze světa nějaké frančízy, který má k propracované a kvalitní fantasy literatuře daleko, ale nápadem, zábavností a provedením po těch čtyřech hvězdách skoro pošilhává.

Samohyb
20.09.2022 1 z 5

(SPOILER) Děj (pokud jste nečetli, přeskočte): Zbožní a čistí mladí lidé Kurt a Ursula se milují, ale vzhledem k nedostatku financí jejich platonický vztah trvá na dálku dva roky. Kurt se snaží získat ostruhy, aby se o ní mohl postarat, jak si zaslouží. Poté, co je odvelen na daleké tažení, nedostatek jídla, zlá znamení a špatná situace vyženou nenávist místních občanů k Ursule k vrcholu a rozhodnou se ji obvinit z čarodějnictví. Na místo dorazí zkušený vyšetřovatel Van Diesel, aby situaci vyřešil. Ten pozná, že za přítomnost zlé magie nemůže zbožná Ursula, ale někdo jiný a snaží se ho vypátrat. Mezitím se Kurt dozví, že Ursula byla obviněna z čarodějnictví a dezertuje. Když po dlouhé cestě a mnoha špatných rozhodnutích dorazí na místo, zachrání Ursulu z rukou davu a zmizí. Van Diesel v něm rozpozná osobu ze své minulosti, kterou nenávidí a začne ho pronásledovat za každou cenu. Kurt mezitím s Ursulou a svým společníkem Jakobem prchají daleko na sever do Norsky, kde se situace vyřeší tak, nebo tak.

Můj názor:
Vzhledem ke kultovosti a tomu, že cena této knihy vyrostla až k průměrné tisícovce a bez dotisku by to lezlo pořád dál, tak jsem čekal, že to bude o hodně lepší. Z Warhammeru jsem četl už docela dost věcí a toto je jedna z těch slabších. Není to žádná divoká akční jízda, ale autor to pojal hodně dramaticky a také tragicky. V prvních kapitolách by mě nenapadlo, kdo byl ten šampión chaosu na začátku. Od prvního špatného rozhodnutí hlavního hrdiny je to ale už jasné. Následně pak sledujeme jeho proměnu... Problém je, že ta změna je příliš náhlá, příliš se skokově rozhodne oddat se temné straně a všechno přijímá naprosto v pohodě. Asi jako Anakin v epizodě 3. Kurt je původně až příliš dobrý a jeho pád je až příliš strmý a vlastně se tomu ani nijak vážněji nebrání, což nejde dohromady s jeho původní čistou a slušnou povahou. První smrt je sebeobrana a nehoda, ale ty dvě další? To už je regulérní vražda kamaráda. Pustí se do toho až příliš snadno a bez reptání. A Ursula je povznesená, přečistá, studená panna orleánská... Není na ní nic sympatického ani zábavného, jen ze sebe chrlí pobožná moudra. Vlastně se chová dost jako slon v porcelánu, který je výrazně na výši oproti ostatnímu plebsu a ten jí to proto dává pěkně sežrat. Van Diesel mi byl sympatický, ale pak ho honba za pomstou změní a začne se chovat bez rozmyslu jako šílenec, asi jako kapitán Achab. Jakob je brán jako ďábel pokušitel a jde mu čistě o vlastní profit, kvůli kterému se neštítí ničeho. A bohužel je zobrazen velmi jednosměrně, kdy v reálu i ti nejhorší lidé v sobě mají trochu dobra. I kdyby třeba jen krmil ptáky. Jestli ale v knize udělá něco správného, je to vždy ze špatné pohnutky. Ruprecht je rozumný a snaží se jednat správně, problém je, že mu bylo dáno velmi málo prostoru, takže čtenář si s ním ten vztah moc nevybuduje. A to je konec, ostatní jsou jen epizodní postavy bez jakéhokoliv hlubšího vykreslení. Dej je jednoduchý a přímočarý. Žádné odbočky, žádné hlubší myšlenky. Jen Ursula brečí, jak je Kurt najednou zlej a hraje si na hádavou manželku. Když to srovnám třeba s trilogií Černá srdce, tak toto je velmi nezáživné a musel jsem se hodně nutit, abych to vůbec dočetl. A nijak moc se mi nechce do dalších dílů. Ale nemám rád rozečtené série, takže to třeba bude příště lepší.


Vilonejaky
20.04.2021 4 z 5

Do sveta Warhammeru som sa dostal skrz sériu o Gotrekovi a Félixovi, po prečítaní ktorej som sa vrhol na túto trilógiu. Takže pri jej čítaní ju už mám už s čím porovnať. Aj preto môžem hneď na úvod s kľudným svedomím napísať, že je perfektná a pre nových fanúšikov jasná voľba!

A teraz k prvému dielu - Spáry Chaosu - ktorý ťa poriadne vtiahne do deja a prinúti prečítať si zvyšok. Zaujímavo vykreslované postavy - predovšetkým vývoj tak Kurta ako aj Van Diesla, či útrapy Ulriky a často rozumný postoj Ruprechta - ale aj ich vzájomne prepojené osudy, čo sa čitateľovi odhalí až v druhej polovici knihy. Určite si tu nájdeš postavy, s ktorými budeš sympatizovať (mne veľmi sadol Ruprecht) ako aj tie, ktoré budeš neznášať (Jakob). A určite na začiatku prvého dielu nebudeš čakať to, ako sa to nakoniec celé vyvinie ku koncu prvej knihy.

Myslím, že jedinou, hoci hlavnou nevýhodou tejto knihy je, že sa nedá zohnať! Jedine, že budeš mať šťastie a kúpiš ju po niekom, alebo nájdeš na bazáre či online.

Hodnotenie:
5 zo 6 hviezd alebo 9/10

Predator3313
11.08.2018 5 z 5

Spoiler:
Skvěle vymyšlený děj, jak málo stačí, aby se z rytíře stal vyvolený temných bohů.
Ale nejvíc mě asi baví Jacob.
Knihu jsem četl už dávno, a trvalo mi spoustu let, než se mi ji podařilo zakoupit :D A ted jdu na další díly.

SirMartinius
17.06.2016 5 z 5

Trochu jsem měl obavy z této knihy, ale obavy se změnily v nadšení. Původně jsem čekal od knihy úplně jíný děj, že to bude zase nějaká mela dvou hlavních postav Kurta a rudovlásky Ursuly proti silám chaosu a jak jim společně nakonec nakopou zadek a že zachrání císařství a pod. Kurtův nečekaný závěr mě mile překvapil a díky tomu mě i tato postava začala hodně bavit. Ursula se mi líbila již od začátku této knihy, kdy k ní začal promlouvat božský patron říše Sigmar a díky této knize jsem se dozvěděl zase něco nového ze světa warhammeru. Dobře nakopnutý konec této knihy a tak se těším na další díl této trilogie,

Autorovy další knížky

Gav Thorpe
britská, 1974
2004  83%Spáry Chaosu
2006  79%Nositel zášti
2005  82%Čepele Chaosu
2005  83%Třináctá legie
2005  85%Srdce Chaosu

Kniha Spáry Chaosu je v

Přečtených120x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených5x
Knihotéce68x
Chystám se číst19x
Chci si koupit15x
dalších seznamech2x