Nositel zášti

Nositel zášti https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/15275/bmid_nositel-zasti-xnB-15275.jpg 4 68 5

Warhammer - Trpaslíci série

1. díl >

Cti svoje předky. Nikdy nevěř elfům. A udržuj zášť. Trpasličí král Throndin Kamenné srdce ze Zhufbaru byl zabit, zrazen na válečném poli. Královský plášť po něm přebírá jeho syn Barundin a s ním závazek, že naplní slavnostní přísahu pomsty. Barundin se vydává na zoufalou výpravu, jejímž cílem je napravit křivdy spáchané na jeho otci a zachránit svůj lid před strašnou válkou proti Temným silám Chaosu. Nikdy se nestavte mezi trpaslíka a jeho pomstu…... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: , Polaris
Originální název:

Grudge Bearer , 2005


více info...

Přidat komentář

BigFous
16.04.2024 5 z 5

Trpaslíci jsou prostě nejvíc.. Kniha ač má pouze 230 stran,tak popisuje několik desítek let krále trpaslíků že Zhufbaru Barundina... Někomu může přijít to skákání časem chaotické, ale za mě je to naprosto v pohodě.. Celé se to točí okolo cti jak ji vnímají trpaslíci a Barundin musí řešit jednu zášť za druhou, takže není prostor pro hluché místo. Pořád se něco děje a jak v knize roky rychle plynou,tak při čtení utíkají stejně rychle hodiny.. Warhammer jak má být..

Sigmarodjihu
23.07.2019 5 z 5

První kniha o trpaslících a má první i z Warhammeru. Trošku chaotický úvod do událostí mimo děj ale to se spraví a sledujeme počátek "mladého" krále a jeho boj s tradicemi, záštěmi a nesváry .. kromě toho musel všem dokázat, že si korunu opravdu zaslouží což mu neulehčil ani v pád nejvíce nenáviděného nepřítele trpaslíků. Dost mne překvapilo, že výměna pozic trvala 20 let, když závěr kapitoly hovořil o jasném zatlačení a dosažení důležité pozice. Nemůžu si vynachválit této knihy a na závěr si dovolím svou nejoblíbenější pasáž krátkou...

,,Varovné rohy z hlubin!" zavrčel Barundin. ,,Zjisti kde."
"Tvoje rány?"řekl Gudnam.
,,Grimnirovu chlupatou prdel na moje rány! Útočí na nás!"


Miro.slav
26.07.2016 5 z 5

"Nositel zášti" je ojedinelá kniha svojho druhu. Nie preto, že by o trpaslíkoch iné knihy neboli. Sú, hoci ich je stále málo. Táto kniha má však význam preto, lebo sa na trpaslíkov pozerá aj inak, ako len cez prizmu bojov a vojen. Trpasličí svet sa pred nami otvára v širších perspektívach, a preto túto knihu považujem za majstrovský kúsok. Medzi kladné stránky radím:

1. Akcent na trpasličiu kultúru, od ich ponímania cti, pomsty a zášti, cez Damnaz Kron až k tomu ako pristupujú k pivu a pivovarníctvu. Dokonca sa stretneme aj s trpasličími spevmi a piesňami, či s istou postavou akoby z ich mytológie. Stranou nezostane ani hľadanie trpasličej nevesty a čitateľ zistí, čo znamená "kančia noc".

2. Ozrejmí sa vzťah trpaslíkov k zlatu a do iného svetla sa postaví ich tzv. zlatá horúčka. Dokonca sa dozvieme, čo to znamená "dammazgromthiumgigalaz". Stranou nezostane ani malý exkurz do trpasličieho ťažobného práva.

3. Napriek tomu, že sa príbeh veľkou časťou orientuje na vyššie zmienené fenomény, tak stranou nezostávajú ani boje. Tých je tu celkom dosť. Trpaslíci bojujú so skavenmi, s grobi, s ľuďmi, s Chaosom. Okrem klasických bojov sme svedkami aj dobýjania pevnosti a do pozornosti sa dostávajú aj trpasličie technické vynálezy, ako napr. delá, plamenné delo, varhany smrti, plamenomety, vrhače šípiek, vrhače zášti, rakety, granáty, bomby či gyrokoptéry.

4. Dozvieme sa, čo sú DawiZharr a stranou nezostane ani riziko bratovražednej vojny.

5. Trpaslíci sú dlhovekí a preto inak vnímajú čas. To pochopíme práve z tejto knihy. To, čo by sme čakali ako udalosti niekoľkých dní, či mesiacov, sa tu stáva záležitosťou rokov. Napriek tomu, že ide o roky a desaťročia je text jednoliatym celkom. Príbeh, kapitoly a jednotlivé zášti na seba plynulo nadväzujú.

Okrem kladov je však dôležité podať aj istú kritiku, hoci "záporov" bude málo. Zo začiatku je dej chaotickejší, hlavne keď sa striedajú dve dejové línie. Negatívom, aspoň pre mňa, bolo to, že nad trpasličou ríšou stále visí neistota ich zániku a skazy. S tým súvisí aj to, že v texte sa takmer vôbec nerieši problematika rodenia nových potomkov a výchova mladých trpaslíkov. A už vôbec sa tu neriešia trpasličie ženy. To sú však skôr námety do budúcna, ktoré by mohli byť rozpracované v nejakom ďalšom diele (spolu napr. s tým, ako žijú trpasličí pastieri, ako prebieha chov zvierat, aké je stravovanie, ťažba a exkurz do ťažby rúd, runová mágia a pod.) Čo sa však samotnej knihy týka, vrelo ju odporúčam.

Nezabudnuteľná hláška:

„Máš hlad?" zeptal se Dran.
Barundin nadšeně přikývl. „A nějaké pivo by taky neškodilo," dodal. Ostatní trpaslíci souhlasně zabručeli. „Vsadím se, že ho budeme potřebovat spoustu. Človíčkovské pivo je jen o trochu lepší než obarvená voda."

oranos
01.10.2015 4 z 5

Veľmi odporúčam túto knihu, najmä tým, ktorí majú radi trpaslíkov a radi by sa dozvedeli čo to o trpasličích pevnostiach a živote trpaslíkov v nich. Nositel zášti mi plnohodnotne nahradil absenciu detailnejších informácii a príbehov o Morii v Pánovi Prsteňov, takže ak má niekto podobné pocity - šup šup čítať toto! :)

Covenant
22.04.2015 3 z 5

Vůbec to nebylo špatné a kniha věnovaná celá trpaslíkům se taky moc nevyskytuje, ale taky mě to úplně nenadchlo. Vadily mi například náhlé přesuny v čase, i když chápu, že trpaslíci mají mnohem delší život a co pro nás znamená rok, pro ně cca deset let. Nedokázal jsem se ztotožnit s hlavní postavou - což je vlastně i klad, protože v tom případě Gav Thorpe vystihl skvěle vlastnosti trpaslíků. Jejich přímočaré uvažování, žádné intriky (většina), tvrdohlavost a umíněnost, formovali mé představy o nich (co si budeme namlouvat - povahově, i vzhledem byla zřejmě inspirace u Vikingů). Děj se točil neustále kolem bitev a i když dobře popsaných, já čekal trochu víc. Třeba tam nejsou skoro žádné ženy. Ač trpaslíci-muži jsou popsaní do detailu, jak vzhledem, tak vlastnostmi, o něžném pohlaví jsem se nedozvěděl zhola nic. Aspoň, že tam byla např. epizodka s přípravou svatby (i když bez nevěsty), kde mě nejvíc pobavila část, kde se Barundin probudí s kocovinou a v rohu místnosti stojí zábrana pro vstup do tunelů - ihned se mi vybavil Červený Trpaslík, kde se podobně ráno v kosmické lodi probere Lister a nechápe, kde se v pokoji vzal dopravní kužel. Škoda, že to bylo jen na pár stránek a opět jsme byli v bitvě.

Štítky knihy

trpaslíci

Autorovy další knížky

Gav Thorpe
britská, 1974
2004  83%Spáry Chaosu
2006  79%Nositel zášti
2005  82%Čepele Chaosu
2005  83%Třináctá legie
2005  85%Srdce Chaosu

Kniha Nositel zášti je v

Právě čtených1x
Přečtených122x
Doporučených3x
Knihotéce72x
Chystám se číst16x
Chci si koupit16x
dalších seznamech2x