Sova byla pekařova dcera

Sova byla pekařova dcera https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/463809/mid_sova-byla-pekarova-dcera-KCl-463809.jpg 2 5 2

Prostřednictvím složitých, citlivě zpracovaných případů a analýz s pevným ukotvením v lékařském bádání nabízí důkaz, že obezita a anorexie jsou dva krajní fyzické symptomy obecného potlačení ženské přirozenosti v naší kultuře.

Pro ženy Literatura naučná Zdraví
Vydáno: , Alpha book
Originální název:

The Owl Was a Baker's Daughter: Obesity, Anorexia Nervosa, and the Repressed Feminine , 1980


více info...

Přidat komentář

Sisssi
12.04.2021

Knižní edice má opravdu pěknou úpravu, láká ke čtení, ale to je na ní také to jediné pozitivní. Jinak je to blábol nad blábol, překlad je bohužel také špatný. Krásná ukázka toho, že je třeba mít od svého badatelského tématu odstup - a anorektička od anorexie prostě odstup mít nemůže.

zuzana4291
10.07.2020 odpad!

(SPOILER) Nevím, zda tato kniha je tak špatná z důvodu překladu nebo z důvodu autorky. Prvních pár stran šlo dobře. Říkala jsem si, že to docela půjde a bude to zajímavé. První nemilé překvapení pro mě bylo, že autorka vychází ze studie, která byla prováděna na 20 žen s nadváhou (obezních žen) a 20 žen s normální váhou (kontrolní vzorek). Ženy s nadváhou kolem 10 kilo jsou jednou nazývány obezní (takže jako ženy s nadváhou přes 20 kg), a pak zase jen s nadváhou. Možná chyba překladu nebo chyba autorky - nedokážu posoudit. Pak tam přidá několik žen s anorexiií.
Autorka často citovala a odkazovala na Junga. No nevím, přeci jen si myslím, že některé jeho poznatky a názory jsou trochu mimo.
Čím víc jsem v knize postupovala, tím víc jsem se začala v knize ztrácet. Od studie přešla k náboženství a se smíření s bohem, chybnou cestou vedenou satanem (ďáblem - tyto názvy mění).
Poslední část knihy se pohybuje pouze v náboženství, s odkazem na moderní ženy.
Závěr této knihy, smiřte se s bohem a budete krásné a nebudete mít problém s váhou.