Závislá na dokonalosti

Závislá na dokonalosti https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/490961/bmid_zavisla-na-dokonalosti-Sfg-490961.jpg 5 3 1

Nevěsta tichá, nedotčená dosud. „Tato kniha pojednává o stětí zlé čarodějnice.“ Těmito slovy začíná působivý rozbor psychiky moderní ženy od jungiánské psychoanalytičky Marion Woodmanové, v němž se zabývá skrytými příčinami nutkavého chování. Čarodějnici zde zastupuje Medúsa či Lady Macbeth, archetypické obrazy, které působí v psyché ženy, ovládají jejího ducha a brání vývoji v tvořivou bytost. Hlavní příčinu poruch příjmu potravy i všech ostatních závislostí a kompulzí autorka vnímá jako hlad po duchovním naplnění. Potřeba zakusit posvátné spojení s energií, která je větší než já, nutí člověka, aby neustále hledal iluzorní ideál dokonalosti. Současná společnost, která jednostranně protěžuje patriarchální hodnoty a klade důraz na výkon a intelekt, navíc potlačuje uvolněné, receptivní postoje, jež jsou vlastní ženskému srdci. Ve své předchozí knize Sova byla pekařova dcera se Marion Woodmanová soustředila na psychologii poruch příjmu potravy. V Závislé na dokonalosti toto téma dále rozpracovává a rozborem klinických případů, snů, literatury a mytologie, jež uvádí do souvislosti s rituály, symbolikou znásilnění, křesťanstvím, sexualitou, tvořivostí a mezilidskými vztahy, se ještě hlouběji noří do ženského mystéria. Oslavuje spojení těla a duše a ukazuje, jak tato integrace může ženu dovést k odhalení síly a moudrosti ženského principu a k osobní nezávislosti.... celý text

Literatura světová Pro ženy Esoterika, astrologie, okultismus
Vydáno: , Alpha book
Originální název:

Addiction to Perfection


více info...

Přidat komentář

Lilda
24.04.2023 5 z 5

Rozhodně nelehká kniha zato velmi obohacující a potřebná pro všechny ženy, ať už bojují s příjmem poruchy potravy, perfekcionismem či nepřijetím svého vlastního těla. Vybrala jsem si perličky, které si budu pamatovat.
Oceňuji propojení různých archetypů, biblických postav a bytostí z řeckých bájí. Samozřejmě ne se vším jsem souhlasila a stavět všechno na Jungovi asi není úplně ideální, každopádně pro mě to byl hezký prožitek.

...Důvěra získává nový rozměr, protože poznáme-li vlastní temnotu, velmi dobře víme, co může způsobit temnota u druhých. Učíme se odpouštět a milovat své pokřivené bližní" svým pokřiveným srdcem".

Autorovy další knížky

Marion Woodman
kanadská, 1928 - 2018
2002  87%Král panna
2009  96%Těhotná panna
2019  36%Sova byla pekařova dcera
2020  73%Odcházení z otcovského domu: Cesta k vědomému ženství
2023  93%Závislá na dokonalosti

Kniha Závislá na dokonalosti je v

Přečtených2x
Doporučených1x
Chystám se číst12x
Chci si koupit4x