Sníh padá na cedry

Sníh padá na cedry https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/14477/bmid_snih-pada-na-cedry-5Ke-14477.jpg 4 65 11

Román o problémech soužití japonských přistěhovalců s americkými rybáři na ostrůvku v Pacifiku po útoku na Pearl Harbor. Působivý román je věnován ne příliš publikovanému tématu - vyhnání japonských přistěhovalců a jejich internace v amerických koncertačních táborech během 2. světové války . V tomto příběhu jde o japonskou menšinu , která je hrstce obyvatel ostrůvku San Piedro dobře známa, všichni vědí, že jsou to slušní lidé. Motiv vztahu mezi etniky je jednak exponován příběhem lásky japonské dívky a bělošského chlapce, jednak vyšetřováním vraždy místního rybáře, z níž je obviněn rybář japonského původu. Tento román byl v roce 1999 zfilmován.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

Snow Falling on Cedars , 1995


více info...

Přidat komentář

lucyvase4
06.01.2024 5 z 5

Kniha řeší především vztahy mezi etniky.
Jednak je tento vztah vyobrazen příběhem lásky japonské dívky a bělošského chlapce, jednak i vyšetřováním vraždy místního rybáře, z níž je obviněn rybář právě japonského původu.

Jak soudní proces dopadne? Odsoudí Kabua jen kvůli jiné národnosti?

Kniha ačkoli není úplně mým žánrem mne naprosto dostala. Byla jsem napnutá jak struna a doufala, že se nakonec vše vysvětlí.

Příběh o rasismu, kolektivní vině, zakázané lásce a o tam, jak nakonec čest a láska zvítězí nad nenávistí a lží.

Za mne velmi zajímavá kniha a já se dozvěděla i spoustu věcí, které jsem nevěděla. Viz násilne odsunutí Japonců do pracovních táborů.

intelektuálka
05.08.2023 4 z 5

Tak jsem se vrátila k tomuto působivému příběhu - o kolektivní vině - z malého ostrova v Pacifiku .....

Dětská láska dvou dětí z rozdílných skupin - ovlivněna útokem na Pearl Harbor....

A Ishmaelovo morální dilema - v otázce viny a trestu ....

To je zajímavé čtení - a divím se, že má tak nízké hodnocení ....


Nofar197
28.11.2022 5 z 5

Film jsem neviděla, ale kniha mě skutečně nadchla. Sáhla jsem po ní víceméně náhodou v knihovně a byla to dobrá volba. Neobyčejně ctive napsaný příběh s detektivní zápletkou a neočekávaným rozuzlenim. Doporučuji všem, koho dana tematika zajímá.

capar
13.03.2022 4 z 5

Film, na který tu dost lidí odkazuje, jsem neviděla. Knížku jsme dostali do práce do knihovny pro klienty a jako správný závislák jsem si jí nejdřív otestovala sama. Zajímavé téma a stále aktuální...Knížka byla čtivá, za mě možná ke konci příliš opakování řešeného, což mi trošku ubralo na hodnocení, ale chápu, že při soudním stání to tak prostě probíhá...

Matematicka
11.09.2021 4 z 5

Tato kniha mě tak nestrhla, jak bych to od dobré beletrie čekala. Téma mi ale přišlo velice zajímavé, takže jsem vytrvala a nakonec se mi kniha jako celek líbila. Určitě je ke cti autora, že opomíjené téma amerických internačních táborů pro Japonce za druhé světové války vytáhl na světlo a v uzavřeném prostoru malého ostrova ukázal, jak děsivé může být jakékoliv dělení lidí na MY a ONI.
Za mě kniha stále ještě lepší než film díky úvahovým pasážím o Američanech a Japoncích, o víře, osamělosti apod.
A na závěr jedna výtka k nakladatelství: drobných chyb a překlepů bylo v knize o trochu víc, než jsem zvyklá tolerovat.
Myslím, že kniha stojí za přečtení.

Laza27
26.03.2019 3 z 5

Pro mě první kniha, která mi přijde výrazně slabší než film

intelektuálka
18.01.2018 4 z 5

Děj se odehrává na ostrůvku v Pacifiku, kde žije i komuna japonských přistěhovalců. Má i detektivní zápletku - jednoho dne je tu nalezen mrtvý místní rybář. Z jeho vraždy je obviněn japonec Kibuo. Soužití místních obyvatel je narušeno japonským útokem na Pearl Harbor.
V probíhajícím procesu hledáme detaily případu a do děje zasáhne místní novinář Ishmael, který vyrůstal s Kibuovou ženou a pojilo je přátelství. A díky jeho pomoci dochází k rozluštění.
"Máte-li vůkol sebe jen moře, nemůžete beztrestně šlapat po citech druhých".
Tuto prvotinu doporučím.

Jolina
07.02.2017 5 z 5

Tato knížka mě oslovila. Půjčovala jsem si ji s cílem splnit zimní výzvu, ale příběh mě oslovil, velmi se mi líbila kompozice, zároveň vykreslení prostředí, počasí nahrávalo nečekaným zvratům v celém příběhu. Svět prostě není buď dobrý, nebo špatný a nikdo neví, kam nás jedno jediné rozhodnutí, o kterém si nemyslíme, že je tak důležité, zavede...

Sparkling
17.08.2016 3 z 5

Zajímavý příběh, jak už někdo psal, jde o propletení detektivní a romantické dějové linky (doplněné trochou historie a úvah o lidské povaze). Čtivá kniha, ale pro mě průměrná. Označila bych ji jako vhodnou na odpočinkovou četbu.

rajen
03.10.2015 4 z 5

Moc pěkný román. Velmi dobře se četl, jedinou výtku bych měla k tomu, že autor někdy strašně dlouho popisoval něco, co nemělo pro samotný děj až tolik význam a nikdy se už pak ani k tomu nevrátil. Bylo to příjemné čtení, trochu lásky, trochu detektivky a do toho se na pozadí příběhu dozvíte, jak Amerika zacházela s Japonci, kterí žili v Americe jíž dlouho před válkou, jak se ze dne na den stali "nepřáteli" a byli nuceni vystěhovat se ze svých domovů. Postavy v knize byly moc dobře prokreslené. Byl to můj šálek kávy.

kapllu
02.03.2015 5 z 5

Tato kniha na mě zapůsobila svou realističností - příběh je lehce uvěřitelný a v mnoha obměnách se stal už tisíckrát. Ukazuje, že v dobách příznivých vedle sebe dokáží lidé různých kultur žít celkem v míru, stačí ale, aby kultura v menšině něco provedla a už tu máme důvod, proč nenávidět všechny její členy... A protože těch odvážných, co si postoj umí udržet navzdory předsudkům, tolik není, je menšina často odsuzována neprávem. To však jen plodí další nenávist a máme tu začarovaný kruh.
Sice jsem už psala, že příběh se stal tisíckrát, ale o japonských Američanech za války a po ní jsem toho mnoho ještě neslyšela, o to více mě kniha zaujala.

Štítky knihy

zfilmováno Pearl Harbor Tichý oceán, Pacifik Japonci

Autorovy další knížky

David Guterson
americká, 1956
2000  83%Sníh padá na cedry
2000  76%Na východ od hor
2005  65%Panna Maria z lesů

Kniha Sníh padá na cedry je v

Právě čtených1x
Přečtených97x
Čtenářské výzvě8x
Doporučených5x
Knihotéce27x
Chystám se číst39x
Chci si koupit4x