Smolná sezóna

Smolná sezóna https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/289922/bmid_smolna-sezona-MCx-289922.jpg 4 196 65

Pohřbený strach. Zakázaná láska. Z každého tajemství se může vyklubat nebezpečí a za kdejakým rohem číhá smůla. Smolná sezóna. Tohle je, co o ní víme: Přichází každý rok ve stejnou dobu. Mojí rodině se stávají zlé věci. Děje se to jen nám. Nevíme proč. Smolná sezóna je součástí Cařina života tak dlouho, jak si jen pamatuje. Vždycky koncem října. Už spousta jejích příbuzných v tuhle dobu přišla o život. Cařina rodina je nevysvětlitelně náchylná k nejrůznějším nehodám. Proto schovávají nože, ostré hrany stolů omotávají vatou a vypínají elektrické spotřebiče – ale nehody je pronásledují na každém kroku a ze smolné sezóny se pomalu stává obsese a jejich největší strach. Ale proč jsou takhle prokletí? Mohou se z toho začarovaného kruhu vymanit? Opojný, zničující a intenzivní příběh s opravdu šokujícím závěrem.... celý text

Přidat komentář

MollyCornelia
28.12.2022 4 z 5

3,5*/5*
Jedním slovem: divnokniha.

Asi do poloviny jsem skoro nic nechápala. Ale pak mi došlo, že to tak asi má být a že autorka není normální, a tím pádem mi to přestalo vadit.
Přečetla jsem si tady nějaké komentáře a podle mě většina lidí tohle nepochopila. To ani omylem nebyla typická ya kniha, tohle nebylo o příběhu a logickém rozuzlení, ale o prožitku ze čtení.
Přiznám se, že postavy mi nejednou vadily, charakterizace ušla, ale u hl. postavy Cary ani nedokážu říct, jaká byla. Až moc se řešily vztahy a romantika, to mi trochu lezlo na nervy.
Na stranu druhou se to ale četlo dobře, začetla jsem se už na první kapitole. A vychutnávala jsem si tu duchařsko-čarodějnicko-tajemnou atmosféru a ten chaos a zmatek.

Shrnutí: nečekejte obyčejnou ya fantasy. Tohle je divná kniha, která nemusí sednout všem. Doporučuji lidem, kteří mají tento typ knih rádi, např. komu se líbil Neviditelný život Addie LaRue od V.E.Schwab.

ZNellyZ
05.08.2022 2 z 5

Nápad je dobrý, ale moc jsem nevěděla, co od knihy čekat. Ze začátku jsem si myslela, že jde o romantiku pro dívky, pak o detektivku či thriller a nakonec bych to označila jako psychologický román. Nápad byl dobrý, ale zorientovat se v příběhu a samotné zápletce mi trvalo skoro celou knihu. Děj byl roztáhly a ne vždy zajímavý a měla jsem celkem problém se do knihy začíst. Byla to zajímavá kniha, ale nesedla mi.


Carol1122
24.07.2022 4 z 5

Přečteno jedním dechem. Zajímavý mysteriózní příběh z prostředí obyčejného života několika obyčejných lidí, kteří prožívají během určitého období v roce mnoho nástrah a možnosti neštěstí. Netušila jsem, co si od knížky a příběhu slibovat, proto mne zápletka i celkově příběh zaujal. Ačkoliv se jedná dle mého názoru spíše o delší povídku, určitě doporučuji všem, kteří mají rádi záhady i napětí. Stojí to za to :)

kajka.bhlv
05.03.2021 5 z 5

Kniha patří mezi moje all time favourite tituly. Skoro každoročně jí čtu znovu. Je to taková správně divná kniha. Pokud nedáváte pozor, nebo nedejbože přeskakujete řádky/stránky, nebude se vám to líbit. Dalo by se to zařadit jak do YA contemporary, tak do fantasy lehce literatury. Duchovní svět a spojení náhod/nehod je skvělý námět. Překlad se povedl, od autorky určitě nebude poslední kniha, kterou budu číst.

Pralinka1910
17.07.2020 2 z 5

Knizka je zvláštní, vyzařuje z ni tajemno. Určitě není špatná, ale mne neoslovila.

knihomolka_val
26.02.2020

Za mě jedna z nejlepších knížek. Přečetla jsem ji za jeden den a hned jsem ji četla znovu. Je to čtivé, naprosto mi vyhovuje styl jakým to autorka píše. Hlavní postavy se chovají normálně a jsou sympatické. Rozhodně doporučuji.

Blančitos
20.12.2019 3 z 5

Po přečtení Smolné sezóny mám hodně rozporuplné reakce. Na jedné straně je výběr silného tématu, kdy se traumata začala po letech projevovat naprosto děsným způsobem a na druhé straně je samotné zpracování, kdy jsem se skoro 150 stránek nudila, než příběh dostal nějaký spád... Za mě takový horší průměr...

Veruu95
28.10.2019 3 z 5

Vlastně nevím, co napsat. Knihu jsem přečetla rychle, čtivá byla. Námět se dle anotace zdál také super, jenže... asi mi úplně nesedlo to zpracování. Kniha byla dost chaotická a překombinovaná (a to mi takový žánr obyvkle nevadí, naopak ho kolikrát vyhledávám). Většinu věcí jsem tušila (Cara a Sam, věc s Elsie). Nebyla to špatná kniha, ale za poslední dobu u mě jedna z nejslabších.

haaabi
08.07.2019 5 z 5

Poprvé po dočtení knížky jsem zažila ten pocit, že nemám chuť začínat číst další. Vlastně ani nevím co říct, autorka mě dostala jak příběhem, tak svým stylem, který mi hodně sedl. Od konce se nešlo odtrhnout, no a Beu s těmi jejími příběhy a čarodějnictvím bych chtěla mít za kamarádku.

Petra17
22.06.2019 2 z 5

Zamotana kniha stejne jako zivot hlavni hrdinky. Ale zase uplny odpad to neni 2* si to zaslouzi podle me... jinak ale jeden velky chaos. Divim se ze jsem to precetla za den a neodlozila to na zacatku. ????????????

E.lisabeth
15.06.2019 3 z 5

Na mne uz to bylo asi moc naivni, ale pro mladsi ctenare, proc ne:)

Libušš
18.02.2019 3 z 5

Dle recenzí na tuto knihu, jsem čekala to nejhorší, ale zas takové to nebylo.
Myšlenka/nápad příběhu pěkný, ale zpracování ne. Určitě by to byl trhák mezi mladistvými, kdyby se psaní ujal někdo jiný a víc si s tím pohrál. Stejně tak, kdyby si dal někdo práci s přebalem knihy - mě, jako náctiletou, by tento obal vůbec nezaujal, stejně tak jako mě nezaujal jako dospělou. Autorka to prostě odflákla na plné čáře.
Část postav mi přišla - jak to nazvat... retardovaná/mentálně zaostalá?
V části knihy, jsem nabyla dojmu, že mi něco uniklo vůči ději, ale nevím co.

Luffi
12.02.2019 1 z 5

Námět určitě zajímavý. Ale tady to končí. Postavy se chovají naprosto iracionálně, žádná z nich mi nijak zvlášť nepřirostla k srdci a kdyby někdo zemřel, bylo by mi to zcela jistě fuk. Sex ani drogy mi v YA literatuře nevadí, ale tady to zkrátka nefunguje. Dialogy strojené, nevyznívají vůbec přirozeně. Události běží jedna za druhou a postavy nad tím ani nehnou brvou. No, tohle prostě ne.

Eliška12
02.02.2019 3 z 5

Moc jsem nevěděla , od mám od této knihy očekávat ... Začátek mne hrozně unudil a od toho jsem začala bohužel soudit celou knihu .
Naštěstí mne docela zaujala prostřední část knihy a konec jsem opravdu nečekala .
Vůbec mi nedošlo , že Elsie je duch ( podle mne to není spoiler , když je to napsané ve štítcích ) , protože jsem myslela , že je normální živý člověk , i když trochu záhadný . Cekově mne kniha ničím moc nezaujala ale konec byl opravdu nečekaný .

RemiBlack
09.09.2018 2 z 5

2018/38
Čekala jsem tajemnou atmosféru a neuvěřitelný konec. Místo toho jsem dostala bandu teenagerů. Nebylo to mysteriózní nebo napjaté - bylo to divné.
Ale takovým špatným způsobem divné, kdy s tím už nechcete mít nic společného.
"Ostrov lhářů" je za mě mnohem lepší, a z 98% jiný.

Bohužel, ne.

Ivka14
30.06.2018 3 z 5

Kniha zajímavá,ale vůbec mi to nepřijde nějak fantasy. Je to oddychové čtení, ale kniha patří k těm horším. občas jsem měla tendenci přeskočit stránku,protože mě to nebavilo, ale zase byli pasáže,kde mě to velice bavilo.

MayaBu
16.06.2018 1 z 5

Na zadní straně obálky se píše cosi o „opojném, zničujícím a intenzivním příběhu s opravdu šokujícím závěrem.“. Byla jsem zvědavá, jak takový příběh bude vypadat.
Jedno je jisté - nelíbilo se mi to. Pozitivum vidím snad jen ve vlčích mácích na obálce, zvlášť zadní strana obálky vypadá vážně skvěle.
Děj? Chaotická změť tajemství a dalších tajemství, plus kupa dalších (mnohdy vážných) temat, to vše doplněné nezdravou dávkou cigaret a alkoholu.
Jednotlivé postavy mi přišly ploché a trochu se spíjely jedna do druhé, nedokázala jsem pochopit jejich jednání a už vůbec mi nebyly sympatické.
Dochází mi, že vlastně nevím, o čem ta kniha byla. Zklamaná nad touto podivnou pomatenou knihou jdu vzít do ruky nějakou jinou.

haki34
11.06.2018 3 z 5

teda..asi jsem fakt stará...ale jestli má být pro teenagery motivační alkohol a sex, tak nevím... váhala jsem, jestli 2 a nebo 3, ale nakonec se kloním k 3, protože snové popisy kostýmů podvrženčat neměly chybu...
každopádně - duchařina mě moc neoslovila, hlavně když Cara i celá její rodina všemi katastrofami proplouvali bez větší zejména psychické ujmy, strach, který se spomínal, vůbec nebyl cítit...a i z pokusů o tajemno (mýtina s doplňky, fotky...) vlastně žádný mráz po zádech neběžel, i když pravděpodobně to autorka zamýšlela...rovněž podivný, tajemný strašidelný dům a ejhle - naše statečná čtveřice ani brvou nemihne...takové nějaké odosobněné....
konec - možná předvídatelný, aspoň mě nepřekvapil ;) doporučit s čistým svědomím nemohu...;)

Adyx-chan
21.02.2018 4 z 5

Knížka nebyla špatná, taková oddechovka. Akorát jsem byla trochu zmatená v té části, kde se Cara opila. Občas mi běhal mráz po zádech. Kniha byla pěkně napsaná a měla zajímavý námět. Ale je tady ještě jedno obrovské mínus. Ta anotace! Musela jsem se podívat tady, na Databázi knih, abych zjistila, o čem ta knížka vůbec je.

WallopX
07.02.2018 3 z 5

Kniha vskutku oddychová. Děj nebyl moc zajímavý, ale i přes negativní názory svých kamarádek jsem si ji přečetla a hlavně dočetla. Není propadák, ale ani ne nějaká knížka, ze které bych byla "paf"