Slúžka

Slúžka https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/162770/sluzka-162770.jpg 3 92 31

Autorka tentokrát prináša príbeh, ktorý sa odohráva v období rozpadu rakúsko-uhorskej monarchie. V tom čase odchádzalo množstvo mladých dievčat (často nedobrovoľne) do Viedne, medzi nimi aj Anka, nemanželské, všetkými odstrkované dievča z Banskej Štiavnice, ktoré začne slúžiť ako pomocnica vo vysokopostavenej viedenskej rodine. Otázkou je, či dokáže zvládnuť nielen množstvo otrockých pracovných povinností, ale aj stratu domova a svoje menejcenné postavenie v spoločnosti. Okrem toho na ňu ako na mnohé slúžky čakajú pokusy zvodcov z vyšších kruhov, ktorí sú ochotní sľúbiť hocičo, aby si mohli užiť s naivnými dievčatami túžiacimi po lepšom živote.... celý text

Romány Pro ženy Literatura slovenská
Vydáno: , Evitapress
Originální název:

Slúžka , 2013


více info...

Přidat komentář

Zuzikuk
22.04.2024 3 z 5

Náhodný výběr z knihovny mi nakonec udělal radost. Kniha je popisovaná z pohledu staré paní, vzpomínající na svůj život v mládí, kdy dělala služku v panském domě ve Vídni. Zajímavý pohled prosté venkovanky na tehdejší život a zvyklosti v souvislosti se dvěma válkami. Únavné a zbytečné mi připadají ty části, kde se stará paní lituje a smiřuje se s tím, že brzy zemře. Příběh má podle mě velký potenciál (moc zajímavého sama hlavní hrdinka moc nezažije), ale není skoro vůbec rozepsaný. Budilo to ve mě realitický dojem, jako by příběh opravdu vyprávěla nějaká stará paní. Bylo to čtivé a rychle to uteklo.

Jana K
20.03.2024 2 z 5

Takřka na den přesně před rokem jsem shlédla v kině filmové zpracování Služky, které se mi opravdu velmi líbilo. Po knize jsem tedy sáhla až po roce a těšila se, jak si film znovu připomenu. Nestačila jsem se divit. Kdyby na obálce nebyl záběr z filmu, který nás utvrzuje, že se skutečně jedná o knižní předlohu k filmu, domnívala bych se, že se jedná o úplně jiné dílo, jež nemá s filmem nic společné. Opravdu tak rozdílné příběhy film a kniha nabízí.
Zatímco ve filmu odchází mladičká Anka sloužit do Prahy, v knize se naopak vydává do služby do panského domu ve vídeňském Hietzingu. To je jen první z celé řady věcí, v čem se filmové a knižní zpracování rozchází, těch věcí je mnohem víc, spíš by se dalo říct, že jsou to dva rozdílné příběhy. Filmaři se knižní předlohy drželi jen velmi sporadicky, spíše vůbec ne.
Příběh jako takový má obrovský potenciál, zajímavé, poutavé a silné, emocionální téma. Bohužel to, jakým stylem je nám prostřednictvím paní Lasicové předložen, ho degraduje na strašně nízkou, troufám si říci až mizernou úroveň.
Snad to byl záměr autorky, kniha je koncipována jako retrospektivní, strašně chaotické vyprávění staré Anky, vracející se během jediné noci myšlenkami na svou službu ve Vídni, ve které strávila bezmála třicet let. Příběh je nám podán nesmírně únavnou, chaotickou formou, kdy o sobě Anka mluví hned v první osobě a v zápětí ve třetí, neustálé opakování již podaných informací, přeskakování v čase ve vyprávění příběhu i vracení se do aktuální přítomnosti. Celý příběh nás donekonečna provází věty typu „A ještě si vzpomínám,“ „A ještě jsem zapomněla říct,“ „A ještě říkal,“ „A jednou,“ a další, neustále se opakující věty. Opravdu úmorné čtení. Pokud to byl záměr, nejsem si jista, zda se podařil a příběhu prospěl, řekla bych že spíše nikoli.
„Dnes je poslední noc. Klopačka bude odteď odbíjet každé čtyři hodiny, až do rána.“


Sirina
20.03.2024 2 z 5

Z filmu jsem viděla jen ukázky a doteď nechápu, co má společného s knihou. Na styl psaní jsem si musela zvyknout, ale pak už se mi kniha četla dobře. Sice to bylo hodně útržkovité, ale myslím, že se autorce podařilo vylíčit jeden smutný osud.

Luvy
19.03.2024 5 z 5

Je nemožné zavděčit se všem, ale mně se kniha líbila. Nezdála se mi tupá, naopak velmi osvěžující, a to právě díky skákání v čase, kterému tu někteří spílají. O filmu jsem nevěděla, podívám se.
Je to taková romance, hodně myšlenkových pochodů, k odpolední kávě ideál.

lusila
14.01.2024 5 z 5

Skvelá kniha. Film bol tiež zaujímavý, len škoda, že sa nedržal knihy a bol pozmenený.

jitka7326
30.10.2023 2 z 5

Zklamání. Viděla jsem nejdřív film a pak jsem četla knížku. Zajímavý příběh ale napsaný zvláštním jazykem. Přeskakováni v čase bylo únavné.

jasminecka
18.09.2023 3 z 5

Kdyby to slo,dala bych knize tri a pul hvezdicky.
Co me nebavilo - monotonni intermezza, kdy se autorka vraci k vypraveccine pritomnosti.
Ze stylu vypraveni jsme byla taky rozpacita. Plynuti vyoraveni se docela povedlo zachytit, ale nekdy to bylo dost zmatecne. Pokud to byl zamer, pak ok, ale prislo mi to zbytecne.
Co me naopak bavilo, bylo prostredi, moznost nahlidnout do zivota sluzebnych, kontrasty. Je mozne srovnat vidensky zivot Anny s jeji domovinou v Banskej Stiavnici, Annu a Lizu, zivot sluzebnych v tomto dome a u chudsich panu, tovarnicky, lehke zeny... Ruzne pohledy na moralku. Bohatstvi a chudobu. Naivitu a protrelost... Bavily me i ty otazky, bez vnucene odpovedi: je takto prozity zivot sustojny, k necemu dobry, nebo promrhany a zbytecny?

Nakoukla jsem i na trailer k filmu Sluzka, ktery mel byt natocen podle teto knihy. Kdybych nevedela, ze scenar je take z pera pani Lasicove, rekla bych si, ze autori filmu videli z knohy leda anotaci, a to jeste z rychliku... Ale film tu nehodnotime. Kniha mela neco do sebe a mela jsem chut se k ni vracet. Takze slusne tri hvezdy.

JancaMia
17.09.2023 3 z 5

Stará paní vypráví svůj příběh, kdy za doby mocnářství sloužila u bohatých lidí. Ve vyprávění skáče sem a tam. Kniha je hodně pocitová. Půjčeno z knihovny.

deauville
18.07.2023 2 z 5

Zklamání. Téma příběhu znělo hodně zajímavě, ale zpracování se mi nelíbilo. Vypravování staré ženy "bez ladu a skladu". Z tématu se podle mě dalo vytěžit daleko víc.

tereza5480
12.06.2023 5 z 5

Moc se mi líbilo. Neobvyklé prostředí a moc zajímavý pohled na dobu..na války. Viděla jsem film, tak jsem byla zvědavá a je na tom přesně vidět, jak se všude, kde se dá doplňuje téma LGBT, jen aby tam bylo. V předloze absolutně není. Ve filmu se tváří, jako kdyby to bylo ústřední téma..

MoonR
09.06.2023 2 z 5

Toto mi absolútne nesadlo, od štýlu písania až po príbeh. Pritom film sa mi celkom páčil. Samozrejme, nepočítala som s tým, že to bude ako film, to je jasné, a vedela som, že mám čakať emocionálne absurdnosti, v tej dobe považované za bežné. Ale toto predčilo moje nervy.. Mala som chuť "vymáchať" väčšinu tých ľudí v studenej vode, nech sa zobudia z celej tej malomeštiackej obmedzenosti - a ešte sú na to hrdí! Že dieťaťu od útleho malička vtlkali do hlavy ako musí svojím životom odčiniť to, ako sa narodilo. Že nemá právo byť milované a musí opustiť všetko čo pozná aby očistilo od hanby ostatných?!?!? WTF??! A čo ten starosta čo nechal ženu s dieťaťom? To sa nepočíta?! Lebo len žena je vinná, a dieťa môže úplne za všetko, lebo sa nevhodne narodilo, a dokonca živé?? Odmalička psychicky týrať a ponižovať, keď 5-ročné dievčatko ani nevie čo znamená "vydať sa", ale načo aby to vedela, aj tak nemá šancu.. je to sprosté a kruté! Ľudská hlúposť je ozaj nekonečná. A to je len jeden príklad. Dávam 2*, lebo to vo mne vyvolalo toľko emócií. Čo sa týka štýlu písania, rozumiem, že je to slovami veľmi starej pani, no veľa vecí sa tak často opakovalo a "ešte som zabudla.." a toto bolo vlastne inak..a čo ďalej? Toto.. " veľa takýchto slovných a dejových zvratov (niečo sa popise a potom sa to poprie alebo zmení), že potom si ani nie ste istí či to tak bolo, či nie.. a toľkokrát použité slovo "bastard" na jednom mieste..", to som ešte nikde v živote nevidela. Chápem, že jej to stále vtlkali do hlavy, no bolo to pre mňa neuveriteľne frustrujúce. Všetka česť Anke, že si dokázala v celom tom nešťastí nájsť nejaké šťastné chvíle. Ešte jedna pozitívna vec, veľmi sa mi páčila postava Lacibáčiho. Som emočne vyčerpaná, a ako by niekto povedal "toto chce panáka.."..ufff ... hádam netreba dodávať, že som veľmi vďačná, že žijem v tejto dobe.

vercas945
02.05.2023 3 z 5

Téma knihy se mi líbilo, až na opakování se mi líbilo i zpracování, kniha se četla dobře. Ale byla na mě moc útlá, uvítala bych téma mnohem víc rozpracované a zajímavý by byl určitě příběh Anny i v pozdějších letech. Proto nakonec dávám jen tři hvězdy, i když jsem uvažovala i o čtyřech. Ale chápu, že to mělo odpovídat vyprávění staré paní během jedné noci. Je to taková jednohubka :-)

LenkaKa
13.04.2023 3 z 5

Příběh je hodně zajímavý, ale způsob napsání je hodně zvláštní. Trvalo mi dlouho než jsem to vůbec přijala.

mulieribus
01.03.2022 5 z 5

...přeskakování v čase... ani stálé opakování vět mi nevadily...pracovala jsem v domově pro seniory...lidé v tomhle věku tak mluví...knížku jsem četla potřetí...líbila se mi moc

Noisette73
13.11.2020 2 z 5

Útlúčká knížečka a přesto mi dala zabrat....
Neustále opakující se věty, to bylo něco tak častého až jsem měla pocit, že čtu slohovou práci středoškoláka... Nicméně vhled do toho jak to chodilo "za císaře pána" byl zajímavý, ale místy mně ač jsem se branila rozčilovalo, že jen proto, jak se někdo narodil se zlatou lžičkou v ústech, mohl na lidech chtít cokoliv, říkat jim cokoliv, chovat se k nim jakkoliv....
Hrozné, každý člověk má svou důstojnost a cenu.

Marcela52
09.11.2020 4 z 5

Příběh služky s pera mladé slovenské autorky se mi líbil. Četla jsem už od ní i jiné knihy, které byl "atraktivnější", ale i v tomto zdánlivě prostém příběhu je patrný její výborný vypravěčský talent. Takže za mě, žádná velká literatura to není, ale přesto tato zajímavá sonda do doby, kdy do Vídně odcházely mladé dívky do služby, stojí za pozornost.

Katka2382
30.08.2020 5 z 5

A mě se to náhodou líbilo,čtenář se dozví něco málo z toho jak to chodilo za císaře pána.Také i něco o pocitech chudé dívky z venkova když se dostane do velkoměsta.A že skákala ve vyprávění sem a tam?tím to jen umocnilo dojem že příběh opravdu vypráví stará žena na sklonku svého života.Jen bych ráda věděla co dělala Anka po návratu domů,to už v knize bohužel není.

BuchtaMaková
07.07.2019 2 z 5

Téma mě hodně zaujalo, ale nelíbil se mi styl vyprávění (na mě nekonzistentní, bez dynamiky). Myslím, že autorka zvolila velmi těžké téma a nedokázala se s ním moc popasovat. Chybí tomu určitá hloubka, procítění - a asi i životní zkušenost....

Vendula39
04.01.2019 4 z 5

Knížka byla vlastně takovou vzpomínkou na to co bylo dříve. Bylo to vlastně vyprávění už staré ženy. Vzpomínala na svůj život služky a na špatné pracovní podmínky. I když se v knize něco už víckrát opakovalo i tak hodnotím kladně a pamatujte Klopačka odbíjí každé čtyři hodiny.

HanKasp
06.11.2018 3 z 5

Jak popsat tuto knihu? Krásné téma avšak nelíbil se mi styl zpracování knihy. Byť šlo o vzpomínání již staré osoby, která měla problém si mnoho věcí vybavit, nebo naopak si neuvědomila, zda se s námi již o tu či onu událost podělila, a tak ji zopakovala. To útržkovité vyprávění příběhu jej spíše ochuzovalo, než obohacovalo. Stejně jako trhání šatů, které snad mělo přidat do příběhu dynamičnost. No nevím. Život Anny byl beze sporu barvitý a velmi nelehký. Neboť jí už od dětství vštípili, že je bastard, a to je něco méněcenného, co stojí za opovržení a nezaslouží si žít svůj vlastní plnohodnotný život, a tak je raději odeslána na službu do Vídně. Proto se domnívám, že by chtělo na stylu zpracování ještě v mnohém zapracovat. Velmi by se mi líbilo, kdyby se tématu chopil spisovatel/ka s barvitějším vypravěčským umem.