Slovácko sa súdí aj nesúdí
kniha od: Zdeněk Galuška
KoupitKoupit eknihu
Vítejte na Slovácku! Příběhy, které k nám promlouvaly z televizních obrazovek, máte nyní možnost přečíst si také v knižní podobě. Nechejte na sebe působit osobitý humor a náladu starého Slovácka, kdy každý věděl o druhém vše, i když to mnohdy nechtěl připustit. A kdybyste si nevěděli rady s některými slovíčky, na konci knížky je malý slovácký slovníček....celý text
https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/131035/slovacko-sa-sudi-aj-nesudi-131035.jpg 4.7132Žánr | Humor, Povídky, Literatura česká |
Vydáno | 1987, Mladá fronta |
více informací... |
Komentáře (31)
Kniha Slovácko sa súdí aj nesúdí

„Protože v celém vagóně už ostál enom taký přísný pantáta, zesypaly sa děcka na něho jak ose na zhnilú hrušku. Dyž mu vyvlékly šňúrky z botů a ukrútily tři bombíky od vesty, to ešče vydržál. Dyž mu ale malý Jožka přilepíl báleš trnkama na koleno a Francek praščíl zlatýma hodinkama o lavku, že v nich enom křuplo, vyletěl ven jak z kanóna, bácl dveřama, že sa všecky děcka sjely průvanem až pod okno, a zařvál: ‚Herodes - to býl král!‘“
Nejdříve jsem s formou trošičku bojoval, ale jakmile uběhla první desítka stran, propadl jsem kouzlu malebného Slovácka navždycky. Především pak nápaditým přirovnáním, kterými Zdeněk Galuška rozhodně nešetří. Občas je sice vyprávění lehce předvídatelné v pointách, ale to zas vynahrazuje krátký rozsah epizod a hlavně nenásilná jazyková virtuozita. Na někoho může být všeho toho nářečí moc, text už od začátku působí čertovsky nesrozumitelně, ovšem kdo má trpělivost, snadno se adaptuje a pak už si až dokonce užívá venkovské tahanice o kdejakou malichernost.

Knihu mám ráda, četla jsem ji už několikrát, vracím se k ní, když potřebuji povzbudit a pobavit.

Po shlédnutí seriálu jsem myslel, že knižní předloha nemůže být lepší, než herecké výkony v hlavních rolích Ale - kniha je nejen rozsahově větší, ale především je jednoduše skvělá! Ty malicherné i naprosto zásadní každodenní starosti, to množství krásných přirovnání v každé povídce, ta nikdy nechybějící halúzková, to prosté podání neobyčejného a skvělého humoru... Jedna z TOP knih našich autorů.

Není možné, aby člověku veselé a zábavné příběhy dědečka Pagáče nepřirostly k srdci. Z příběhů na Vás dýchne krásný duch Moravy a líbeznost dob již minulých.

Pan Galuška napsal knihu ze Slovácka, kam se ráda vydávám na výlety. A také se ráda vracím k jeho humorným příběhům.

Nádherná knížka o nádherné Moravě a skvělý laskavý humor, kdyby nebyla psána nářečím ani by si ji člověk tolik neužil. Jen škoda, že už pan autor žádnou další nenapíše.
Doporučujeme

Štítky
Autor a jeho další knihy
- Slovácko sa súdí aj nesúdí 1987
- Slovácko sa nesúdí 1972