Slavné obrazy: Mistrovská díla v souvislostech

Slavné obrazy: Mistrovská díla v souvislostech https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/425199/bmid_slavne-obrazy-mistrovska-dila-v-sou-woD-425199.jpeg 5 15 7

Tato publikace poskytuje vynikající vhled do malířského umění od středověku do současnosti. Velkolepou galerii ikonických obrazů, které jsou představeny v úchvatných detailech, doprovázejí fascinující příběhy jejich vzniku a výklad použitých technik, symbolů a skrytých významů. Životopisy umělců v historicko-společenském kontextu nabízejí odpovědi na otázky, čím byly tyto nejvýznačnější malby ovlivněny a inspirovány a jak ovlivnily budoucí vývoj umění.... celý text

Literatura naučná Umění
Vydáno: , Universum (ČR)
Originální název:

Great Paintings. The World's Masterpieces explored and explained


více info...

Přidat komentář

ddkk
12.11.2021 5 z 5

Podle mne povedená publikace, která si nedělá ambice zahrnout veškeré výtvarné umění všech dob. Naopak, nabízí ve srozumitelném přehledu skutečně významné malíře od středověku po - víceméně - současnost, a to vždy s jedním z jejich nejvýznamnějších děl.

Začíná pozoruhodným hedvábným obrazem Svátek čching-ming čínského malíře Čang Ce-tuana z roku cca 1100, pokračuje Giottem a jeho Oplakáváním Krista a Fra Angelicem se Zvěstováním, přes nejslavnější italské, nizozemské, německé, holandské a další proslulé umělce, až po Jacksona Polocka, Marka Rothka a Andyho Warhola a končí dosud tvořícími Paulou Regovou a Anselmem Kiefrem. U každého malíře jsou stručné informace (nikoli banální), příběh uvedeného obrazu a zobrazení jeho detailů s vysvětlujícími popiskami.

Kniha samozřejmě není určena odborníkům , ale běžným čtenářům, kteří se chtějí seznámit s nejvýraznějšími výtvarnými umělci a jejich vybranými díly.

Kniha je vytištěná na křídovém papíře, reprodukce nemají chybu. Pro mne je to krásná publikace, která mne těší a splnila mé očekávání.

kopeceli
16.10.2021 4 z 5

Obrazy jsou krásné. Objevila jsem několik, které jsem neznala. Publikace nemá bohužel velké ambice, každému vybranému autorovi zveřejní jeden obraz, ten jen naťukne a hned následuje jiný autor. Na to, jak má publikace velká písmena, se čte dobře i slabším zrakům. Akorát se toho moc nedozví. Takže kniha je dle mého určená neznalcům malířství, aby tu krásu objevili a pak hledali dál na výstavách a v dalších, podrobnějších publikacích.


adevr
04.10.2021 5 z 5

Fajn knížka, nemám s ní žádný problém. Informace v ní jsou poučné.

knihyKeMne
17.01.2021 4 z 5

Za mě lehké zklamání. Kniha jako taková je super, ovšem nedala mi tolik, co slibovala. Tedy je celý problém v tom, že jsem čekala víc. Jednak není jasné, podle čeho byly představené obrazy vybrány, u některých se rozhodně nejednalo o nejslavnější díla autorů. Mnoho slavných děl tak chybělo. I mého devítiletého syna zklamalo, že tam nenašel Výkřik. Zato jsem tam našla několik autorů, o nichž jsem slyšela poprvé. Děkuji za toho posledního, to byl velmi příjemný objev, budu ho nadále sledovat.

Doprovodné texty byly často jen takové kecy okolo, sorry, jaké může napsat jen zanícený obdivovatel, co vidí i to, co nevidí. To je ale asi neřest umělecké recenze obecně, takže budiž.

Poslední, co vytýkám, jsou ty detaily. Popisy k nim byly někdy relevantní, uznávám, ale občas jako by autor prostě nevěděl, co k tomu napsat, tak "něco" napsal. A často nebyly detaily dost detailní. Zbytečně zapláclé místo.

Knihu mi ale nepřísluší soudit přísně, zčásti přece jen splnila, co slibovala, a pořád jde o nádhernou obrazovou publikaci a sbírku úžasných děl, takže je čím se kochat.

AgiMangi
28.12.2020

Kniha je moc krásná, praktická, naučná a pozoruhodná, moc se mi líbí jak je vždy na druhé straně od strany s obrazem podrobné vysvětlení díla. Kniha je zkrátka skvělá.

pepap
29.09.2020 5 z 5

Pruvodce galerii mistrovskych del. Kniha me moc bavila a tesil jsem se na listovani v ni.

iceVS
30.12.2019 5 z 5

Galerie světových malířských děl. Muselo být těžké vybírat, které v této publikaci budou prezentovány. Zaměření na detaily, včetně odborného výkladu, přiblíží obrazy i naprostému laikovi. Kniha je opravdu krásná.
Dojem kazí hrubky v popiscích, zřejmě už je to standard i u takto výpravné publikace. Kniha se mi četla vcelku špatně, ze zvoleného fontu mě bolely brzy oči, mimo jiné i proto, že písmenka byla spíše šedá, a to se na lesklém papíře nedá učíst.