Skryté drahokamy

Skryté drahokamy https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/134309/bmid_skryte-drahokamy-FY9-134309.jpg 4 15 6

Román z naší pahorkatiny. Mladá dívka prožívá první štěstí, když se přivdá na bohatý statek. Má milujícího tchána, manžela a později i syna. Brzy však umírá tchán i manžel. Hrdinka se až po nějaké době znovu provdá za milého muže. Rodina se rozrůstá o další děti, ale problémy působí nejstarší syn, který se cítí odstrčený. Nevlastní otec se projeví jako rozumný muž a mladý Jan nachází znovu cestu ke své rodině.... celý text

Přidat komentář

knihomolka1197
20.10.2022 5 z 5

Nádherný román. Jeden z top od této autorky. Jdem ráda, že mi v knihovně nechybí...

MOu598
24.07.2017 4 z 5

Četla jsem v červenci 2014. Podle mých poznámek:
Kratší vesnický román.
Neschody a smíření.
Dá se číst.
Citát:
"Říká se, že slovo zní a příklad hřmí."


alnahu
28.04.2017 4 z 5

Opět pěkný román od paní Javořické, která píše o prostých lidech o jejich starostech a bolestech, mám ráda její jazyk a příběhy z venkova , v kterých nám líčí, jak se tenkrát žilo a byl to opravdu nelehký život.

Marika Vanova
23.01.2017 4 z 5

Skryté drahokamy- vesnický román, který je plný starostí o grunt, o děti, o živobytí, radostí z přírody, poctivě odvedené práce, ale také životních mouder a pravd, mýtů a předsudků. Líbí se mi spisovatelčin jazyk se slovy a slovními obraty, které už asi neuslyšíme v běžném hovoru, např. "Navenek jen syčel, ale v nitru štkal krvavými slzami. ".
Úplně vidím, jak se to na nějakém venkovském statku opravdu událo a odžilo. Číst to, je příjemná změna v této době plné krimi, fantasy a podobně laděných knih.

kika 13
10.04.2014 2 z 5

Dobrý román,zajímavé téma.Čtivé.

modranka
13.06.2013 3 z 5

V úvode knihy autorka upozorňuje čitateľa, že vlastne nemala o čom písať, tlačil ju redaktorský termín, a aj to je v príbehu poriadne cítiť. Anotácia chýba, tak skúsim pridať pár slov. Príbeh je o statkárskej rodine, hlavní hrdinovia sú dobrí, všetko rodine vychádza, bohatstvo pribúda, rodina sa rozmnožuje. Prichádza prvá rana, keď najskôr zomrie starý statkár a zakrátko aj mladý gazda. Katuška zostáva sama s maličkým synčekom. Rodičia ju presvedčia, aby sa znovu vydala a zabezpečila pre statok poctivé mužské ruky. Veď pôda pýta svoje. Po dlhom váhaní Katka pristúpi na dohodnutý sobáš. Opäť dostane dobrého a statočného muža. Rodina sa rozmnoží o ďalších dvoch synov a dcéru. Najstarší syn sa dozvedá, že je vlastne synom pôvodného gazdu a keď sa zamiluje do chudobného, podľa rodičov, nesprávneho dievčaťa, prvý raz na rodinné vzťahy padnú temné mraky. Ján odchádza na vojnu a pridlho bude trvať, kým pochopí, že nie je otcom ten, ktorý dieťa splodí, ale ten, ktorý mu dá riadnu výchovu a starostlivosť.

Prínosom tejto knihy ani tak nie je dej príbehu ako bohatstvo slovnej zásoby. Myslím, že je to perlička pre etnografov. Síce je v texte hodne archaizmov, ale ak si uvedomíte, že čítate príbeh z obdobia I. svetovej vojny, v priamej reči sa tie nárečové výrazy akosi žiadajú. A k tomu všetkému patrí aj odkaz na kultúrne dedičstvo vidieka. Škoda, že zvyky, ktoré autorka zachytila v tejto novele už vymierajú. Hodne mi príbeh pripomínal film "Strýco Ragan".

Štítky knihy

červená knihovna

Autorovy další knížky

Vlasta Javořická
česká, 1890 - 1979
2009  86%Granáty
1998  76%Námluvy
2006  84%Můj život 1. a 2. díl
2005  81%Bez lásky
2001  75%Na Veveřím gruntě

Kniha Skryté drahokamy je v

Přečtených26x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených1x
Knihotéce30x