Skrýše

Skrýše https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/368082/bmid_skryse-bf7-368082.jpg 4 19 5

„Věřím ve věčnou platnost slova…“ říká Tereza Šustková (nar. 1991) v debutu, který volně odkazuje k tradici české spirituální poezie. Své jemné a koncentrované svědectví však nebuduje zvenčí, „ohlasově“, ale z nitra, s pokornou péčí a důrazem na smysl, tvar a neexhibující obraznost každého verše. Autorka, jejíž první krůčky na poli literatury jsou spojeny s tradičním Zeleným peřím a nedávným vítězstvím v Literární ceně Vladimíra Vokolka, vystudovala český jazyk a hudební výchovu na Univerzitě Palackého v Olomouci. Kromě psaní se věnuje také interpretaci literárních textů a divadlu.... celý text

Přidat komentář

Dobraadresa
05.11.2023 4 z 5

Poezie psaná ženami měla dlouho pověst poezie psané pro ženy. Civilní, ale zasahující texty Terezy Šustkové jsou další důkaz toho, že ženskou životní zkušenost by měli aspoň pomocí poezie poznávat i muži. Možná hlavně oni.

Ithaka
30.09.2021 5 z 5

Niterná, mateřská poezie, která mne zaujala již v Tíze vlny a přes níž jsem se tak nějak anachronicky dostala k básnířčině debutu. Díly knih se nečtou na přeskáčku, u básnických sbírek to však nevadí. Rezonují ve mě, všechna ta kuchyňská posezení v melancholii všedních dní vyhlížející s křehkou nadějí tušený zítřek.

My přece mezitím žehlíme, šijeme.
V kuchyni vonící po mandlích
se nahříváme u topení jako kočky,
zatímco knížky zapomenuté vedle sporáku
chytají po okrajích.
Básně tolikrát přeprané
připevňujeme do větru
smrkovými kramlíky.
Slova, po celé dny
poletují naším bytem.
Děti je dýchají a ráno z nich kašlou.


marierachel
14.07.2020 4 z 5

Básnická sbírka, která mě oslovila. Její verše jsou křehké a autorka k sobě čtenáře nepouští příliš blízko. Dojem, který její poetika vyvolává, je trochu skryt v mlze - často nevíte úplně přesně, co se v básni popisuje, co se přesně odehrává. Je to melancholické, křehké, subtilní, nesklouzává ke kýči. Těším se na další autorčinu sbírku.

puml
01.10.2018 4 z 5

Hodně slušný debut, který navazuje na tradici spirituální poezie s ozvuky tvorby Jana Zahradníčka a Ivana Martina Jirouse. Doporučuji.

pavlinda
01.04.2018 4 z 5

I když tahle poezie není zrovna můj šálek kávy,oceňuji kvalitu veršů.Jsem překvapena věkem autorky pro tenhle žánr poezie.

Autorovy další knížky

Tereza Šustková
česká, 1991
2018  85%Skrýše
2020  84%Tíha vlny

Kniha Skrýše je v

Přečtených17x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených3x
Knihotéce6x
Chystám se číst6x
Chci si koupit1x