Tíha vlny

Tíha vlny https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/447990/bmid_tiha-vlny-x0D-447990.jpg 4 14 5

Po debutu Skrýše (2018), který vzbudil zaslouženou pozornost, přichází básnířka s dalším, ještě vyzrálejším a koncentrovanějším souborem. Tak jako ve své první sbírce, i zde autorka na nerozlehlých půdorysech buduje intimní, avšak intenzitou nasycené prostory, v nichž pak pečlivě ohledává svůj vztah k Bohu, ke svým milovaným, k přírodě a vůbec k celému bytí, které tentokrát vnímá skrze obrazy vln dynamičtěji, jako závrať i uklidnění. I na zdánlivě klidné hladině všednodennosti, kterou žijeme, dokáže působivě zachytit jemné existenciální chvění. Jinak řečeno, dokáže se na známé podívat novým, jitřním zrakem a o nalezené tíze svědčit v silných, zasahujících verších.... celý text

Žánr:
Literatura česká , Poezie

Vydáno: , Host
více info...

matej.kulistak
matej.kulistak
24.10.2023 3 z 5

Sbírka, která se daleko lépe čte, než hodnotí.
Pokud si v medailonku přečteme, že Tereza Šustková "s manželem a třemi dětmi žije v domě u lesa", je to vše, co potřebujeme vědět o lyrickém subjektu. Protože v té větě jsou shrnuta téměř všechna témata sbírky. Sledujeme ženu, která si zvyká na zvuky lesa, stará se o domácnost, dojímá se nad dětmi a vnímá skrze ně svou tělesnost. A pak se vztahuje k muži a především Bohu.
Básně jsou často zakotveny v konkrétním prostoru, v němž vidíme drobný výjev. Loupání vajíčka, dítě sledující pletoucí mámu, ale jindy Máří Magdalena bodající prstem do nebe nebo různé podoby měsíce (srpek, půli a úplněk), odpočívající vedle sebe na dně řeky.
Styl je na hraně naivity (až banality) a oproštěné přímosti. Hodnocení, na které straně hranice se pohybuje, bude spíše subjektivní. Za mě je to kus od kusu.
Autorce se ovšem daří občas propašovat do básně nečekaný význam, který její vyznění obohacuje a posouvá do uvěřitelné (tj. zproblematizované) polohy. Nelepší je v tomto smyslu oddíl Nikam. "Slabší" básně pak vytvářejí podhoubí, z něhož ty "silnější" vyrůstají. A opět je subjektivní, jestli díky nim bude pro Vás lyrický subjekt uvěřitelnější nebo nabydete dojmu, že autorka napíná síly, ale ne vždy s úspěchem. Za mě je to opět tak nějak napůl.

Je ti sotva rok
a tančíš už tak vášnivě.
Děsím se toho, jak se mi podobáš.
Objímáš s dětskou něhou,
a když se nedívám,
sháníš se po noži.

Dobraadresa
Dobraadresa
14.08.2023 5 z 5

Nemám moc rád dělení poezie na mužskou a ženskou. Tahle poezie nicméně jemně, krásně a přesvědčivě popisuje to, co by se dalo nazvat ženskou zkušeností světa a partnerství. Jde pro mě o jednu z nejsilnějších českých sbírek za poslední roky.


dzejn187
dzejn187
23.03.2023 3 z 5

Osobně mi příliš neseděl básnický styl autorky. Zároveň mi ale vyhovoval způsob, jakým vykresluje atmosféru žití v domku u lesa.

Ithaka
Ithaka
27.05.2021 5 z 5

Prostota, pokora, něha a (odevz)danost. S tou poslední jsem při čtení sama v sobě mírně bojovala. Připomněla mi železnobrodská nedělní rána s babičkou v kostele, kdy faráři jsem chtěla věřit vše a stejně tak i ostatním, ale nedokázala jsem to. Už tenkrát jsem byla zkažená, četbou Andrejeva a poslechem Brassense. Ale vykládejte to babičce, zvláště, když ani není vaše vlastní a má srdce na dlani. Verše mě vrátily do těch let zpět k vlastním pochybnostem. Děkuji.

Ajda300
Ajda300
27.03.2021 5 z 5

Za dvoukřídlým oknem
odlepuješ mi z rukou ztuhlé kusy vosku.
Po tolika letech.
Rozštípl jsi mě napůl
a já se dychtivě dál krájím.
Taková mnohost,
vždycky ve mně byla.

Autorovy další knížky

Tereza Šustková
česká, 1991
2018  85%Skrýše
2020  84%Tíha vlny

Kniha Tíha vlny je v

Přečtených11x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce2x
Chystám se číst9x
Chci si koupit1x