Skříňka s motýlem

Skříňka s motýlem https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/39858/bmid_skrinka-s-motylem-5YR-39858.jpg 4 27 10

Hrdinka ženského románu se snaží vyřešit svůj vztah k otci, nevydařené manželství a novou lásku. Federica prožila své dětství v Chile s anglickou matkou, charizmatickým otcem a mladším bratříčkem. Po rozchodu rodičů se děti vrátily do Anglie, do matčina rodného Cornwallu. Rozloučení s milovaným otcem Federicu velmi poznamenalo, proto pečlivě střežila dárek od něj, dřevěnou krabičku s motýlem. Po letech, když jí ztroskotalo manželství a rozhodovala se, zda přijmout lásku jiného muže, odjíždí i s bratrem do Chile za otcem, aby vyřešila vše, co ji tíží na duši. Nenáročné, avšak velmi příjemné čtení pro ženy.... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

Butterfly box , 2002


více info...

Přidat komentář

Szilvia1
10.10.2023 5 z 5

Knížka vypráví nejprve rozchod pak po letech i rozvod rodiču Federiky a Hala,kterých to poznamená na celý život.Je to velmi emotivní a krásný příběh,který jsem už druhýkrát četla.Autorka v češtině nemá moc knih přeložených,ale v v madarštině jsem už od ní víc příběhu četla.Je to docela škoda,že se od autorky tady nedá víc příběhu přečíst,ale i ti jsou krásný co tady máme.Jenom doufám,že v budoucnu bude od ní víc knih. :)

katasokolov
06.02.2022 3 z 5

V porovnání s autorčinou knihou Rodinné tajemství jde o slabší kousek. Přesto se ale jedná o velmi čtivou záležitost, ve které se snoubí dvě naprosto odlišné kultury. Nezkrotná a exotická Chile na straně jedné a na té druhé konzervativní trochu puritánská Anglie.
Příběh jako takový se mi moc líbil, přičemž druhá část byla značně lepší, nežli ta první, zejména proto, že se příběh více stáčel k Federice a Samovi a odkláněl se tak od Ramona a Heleny (někteří lidé by neměli mít děti a sobeckost, sebestřednost a nerozhodnost těchto dvou postav dosahovala závratných výšin).
Přes výše zmíněné výtky knihu doporučuji.


bábuška
24.11.2020 4 z 5

Na začátku příběhu se ocitáme v Chile, v přímořské vesnici Viňa del Mar v roce 1982, kde žije Angličanka Helena se dvěma dětmi, šestiletou Federicou a čtyřletým Halem v domě rodičů svého manžela Ramona. Ten odjíždí vždy na dlouhé měsíce po různých zemích jiných světadílů, píše pro National Geographic, poutavé cestopisné romány, žije vlastně volným dobrodružným životem, ale Helena zůstává po většinu času sama doma s dětmi. Ramon má prostě' toulavé boty'. Rozčarovaná Helena se s dětmi vrací do rodného Cornwallu, malá Fede to nese těžce po mnoho roků; tento stav trvá u ní až do dospělosti, kdy se provdá za staršího bohatého muže, ke kterému ji přitahuje podobnost s jejím otcem. Jaké je její vystřízlivění, kdy v něm zjistí sobce, který ji nedovolí ani navštěvovat svou rodinu. Tento stav řeší útěkem k rodině a úplným rozchodem. Kniha je obsáhlá, zabývá se osudy členů Federičiny rodiny, osudem Ramona a jeho nové rodiny. Ale podívala jsem se zpět do nové zajímavé země, čímž je to kniha čtivá a kdo má rád obsáhlé příběhy, pěkně si počte. Překlad je kvalitní.

Vlcice72
17.08.2019 4 z 5

Hezký příběh o lásce a odpuštění z exotického prostředí Chile.

Agnesita
22.03.2018 4 z 5

Pěkná oddechovka. Několik věcí jsem si při čtení uvědomila. Určitě sáhnu po dalších autorčiných knihách.

Babo
12.01.2016 5 z 5

"Tolik se toho zběhlo"zadíval se Ramon do kalíšku "Estella,Ramoncito...."
Život jde dál. Každá kniha má spoustu kapitol . A všemi prochází nit , která je spojuje ."
" A to je co papa ?"zamumlal Ramon .
"Láska , " potřásl Ignacio hlavou . Ramon svraštil obočí , ale otec pokračoval "Jsem už starý , synu . Bude mi čtyřiaosmdesát a pár věcí jsem pochopil. Tohle je jedna z nich ."
Usmál se pod vousy " Láska vás spojí , uvidíš "
A odpuštění " dodal Ramon a vyprázdnil kalíšek .
Ohromná dávka odpuštění ."

Myslím,že tento odstavec charakterizuje celou knihu.Není to jen o lásce mezi mužem a ženou ,ale i o lásce rodičovské ,sourozenecké ,prostě o lásce jako takové.
A odpuštění je to co mě zaujalo asi nejvíc.
Kniha je psaná naprosto srozumitelným jazykem a všechny postavy jsou psychologicky velice dobře propacované .
Určitě to není poslední kniha od této autorky , kterou jsou četla a doporučuji všem,kteří mají rádi psychologické romány.

malen
10.07.2015 4 z 5

Bála jsem se, že to bude červená knihovna, ale byla jsem mile překvapena. Četlo se to opravdu velice dobře..

rajen
25.06.2015 3 z 5

Moc dobře se to četlo. Konec mi přišel ale trošičku uspěchaný. Autorka má styl, co mi sedí. Hodně se mi líbila její knížka Rodinné tajemství, ta byla lepší než tato.

krtica
22.05.2015

Krásná knížka od začátku do konce.

kika 13
07.11.2012 4 z 5

Vše končí dobře to je hlavní.Krásně psané.