Siegfried

Siegfried https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/481500/bmid_siegfried-BOp-481500.jpg 4 29 11

Volně adaptovaný příběh z Nibelungské legendy, která inspirovala Wagnera k jedné z jeho nejkrásnějších oper. „Siegfried“ je vrchol hrdinské fantazie, fascinující grotesky, která porušuje zakládající mýty o nejkrásnějších legendách. Děti Siegfrieda, synové lidí a bohů, které mezi vlky vychovala Mime. „Nibelungové“ tvoří první symbol neobyčejné trilogie podepsané Alexem Alicí, velkým tvůrcem „Třetího zákona“.... celý text

Literatura světová Komiksy Fantasy
Vydáno: , Josef Vybíral
Originální název:

Siegfried Edition Intégrale , 2016


více info...

Přidat komentář

Ivan Kučera
06.01.2024 4 z 5

Keďže i Siegfried má dá sa povedať operetný základ, bál som sa, že to dopadne podobne, ako neveľmi šťastná Kouzelná flétna a další operní příběhy. Takže som príjemne prekvapený, akej vydarenej fantasy jazdy som sa dočkal. Je síce opäť prítomná severská mytológia, ktorej som mal v dobe čítania trocha po krk, keďže som nedávno čítal Mjöllni, ale nastalo príjemné prekvapenie: Odin a spol. sú do kontextu zapracovaní spôsobom, ktorý príliš nebije do očí a je to skôr vedľajšia linka, povedzme korenie na dochutenie hotového pokrmu. Ako celok mi to viac, než vikingské eposy, pripomenulo Thorgala (ktorý bol samozrejme tiež šmrncnutý Vikingami, ehm). Najmä album Thorgal: Dítě z hvězd, kde tiež dieťa/mladý muž pátra po svojom tajuplnom, vari až mystickom osude. Kresba Francúza Alexa Alicea (Třetí zákon), ktorý zároveň písal scenár, je jedným slovom nádherná. Vychutnával som si postavy, prírodu, drsné skalnaté veľhory, ako tiež malebné lesné zákutia, úchvatné scenérie, veľkolepé momenty. Azda by som tomu vyčítal miestami čudný scenár: najskôr tvorí celú zápletku hrdinova túžba dostať sa do sveta ľudí, čo je teda pomerne chatrné (asi to chcelo viac zapracovať na jeho psychológii, aby sme jeho rozhodnutie lepšie chápali) a uprostred sa z toho nečakane stane príbeh lásky schopnej hory prenášať, čo ale pôsobí nedôveryhodne, keďže sa vlastne dané postavy stretávajú minimálne a zrazu je z toho láska ako hrom, láska porážajúca smrť. Ale inak fakt skvelý fantasy komiks. Potešia veľké rozmery, pevná väzba, kvalitný lesklý voňavý papier a dokonca 9 strán bonusov (galéria, skulptúry). Kovadlina. Dve kovadliny!

Zmiu
31.08.2023 5 z 5

Severská mytologie, to je pro mě velké téma, protože mám tendenci se zaobírat detaily a většinou mi něco nesedí. Ne, že by se zde nic nenašlo, ale komiks má tak skvělou atmosféru a kresbu , že si zaslouží plný počet. Dokázal mě opravdu pohltit.


fvalek
07.02.2023 4 z 5

Grafická stránka možná není nejlepší, ale pro edici ERB je poměrně typická a celkově tak pro všechno z aktuální produkce Francie. Takže já s kresbo problém neměl. Celkově jsem se snažil na knize hledat jen pozitiva, takže pro mě docela pěkný zážitek. V knize se skvěle snoubí božská prozřetelnost se zoufalou nevyhnutelností osudu, zároveň ale s naprosto nahodilým lidským osudem a předurčením. Vždy na začátku kapitoly se objevuje nějaké proroctví nebo boží mudrování, což mi přišlo super a docela hluboké. Samotný příběh Siegfrieda ale tak hluboký nebyl a chlapec je postava, která je místy otravná, protivná, hloupá a... asi vyjadřuje vše lidské. To se váže k podobě světa, který není v podstatě vůbec lidský a celá lidská rasa je nějaká legenda, co žije někde mimo. Těžko říct, co je to vlastně za svět. Můžou to být jiné říše Yggdrasilu, nebo počátky Midgardu. Nicméně s celým tímhle prostorem jsem byl velice spokojený, od kresby až po všechny ty nápady.

Co se týče postav, Siegfried pro mě takový průměr. Hrdina, který se dá očekávat, nic víc, nic méně. On ale ani Ódin nebyl takový, jakého bych čekal. Zaujala mě valkýra, která funguje jako vypravěč/divák celého příběhu. Její postava mohla být zajímavější, kdybychom rovnou nevěděli, co se s ní stane. Navíc mi přijde, že se až příliš často vzdává nesmrtelnosti na to, aby to dopadlo tak pozitivně... Zajímavá postava je taťka trol, který je opakem těch dobrých božských vlastností, ale o to výraznější u něj je vše pozitivní a všechny změny. Největší zklamání byl asi nepřítel... Souboj byl krátký, zcela nemystický a vlastně v podstatě vůbec o ničem. Celé to proroctví o Siegfriedovi pak vyznívá tak, že to mohl v podstatě udělat kdokoliv čímkoliv...

sackettboy
22.04.2022 3 z 5

Nemám čo vytknúť vydaniu Vybírala. Vyzerá to pekne. Bohužiaľ nikdy nehodnotím knihu podľa obalu. Dej mi prišiel nudný a ani grafická stránka ma nenadchla. Musel som sa nútiť, aby som to dočítal do konca. Mime mi prišiel nechutný až odporný a samotnému Siegfriedovi som na chuť tiež neprišiel, takže som mu konieckoncov ani moc nefandil. Severskú mytológiu mám rád, ale dialógy ma vôbec nebavili mal som pocit, že čítam americkú tvorbu nie európsku. Od autora som čítal Tretí testament a ten mi teda zachutil oveľa viac.

Denny456
17.03.2022 3 z 5

Trošku složitější děj. Ne vždy je přehledné co se právě děje. Kresba samozřejmě výborná. Vybíral si prostě umí vybírat. Pamatuji si ho na Světu knihy s asi třema českýma antologiema komiksů a dneska patří k nakladatelům, od kterého čtu všechno. Siegfried patří k těm slabším kouskům, které ale stále převyšují drtivou část prodávaných komiksů.

adevr
13.03.2022 5 z 5

Přenádherná kresba, výjimečné dílo, ale je třeba malinko znát tu ,,omáčku" kolem.

1972Sixo
15.01.2022 4 z 5

Bol som milo prekvapený ako komiksová forma prospela niečomu tak mýtickému ako je Sága o Niebelungoch. Epika z tejto knihy doslova vyteká. Krajina je tak rozmachlá a fantasticky príťažlivá, že máte chuť do nej vkročiť a kochať sa je zákutiami. Jemné farby dodávajú prízračnú atmosféru a niektoré stránky si priam kričia o veľkú reprodukciu na stenu do bytu, pre ohúrenie návštevy. Táto forma je ťažko prekonateľná!

Príbeh je pre germanofilov známy z Wagnerovho spracovania monštroznej (čítaj - strašne dlhej) opery Prsteň Niebelungov, jej poslednej časti. A určite sa ňou inšpiroval aj istý Tolkien pri koncepcii k Pánovi prsteňov. Sleduje púť mladého osirelého Siegfrieda na ceste za drakom. Jeho prerod v nadľudského bojovníka a hľadanie vlastného pôvodu a identity.

MARTh
02.01.2022 4 z 5

Za sebe musím upřímně říci, že dějem knihy jsem byl občas malinko zmatený - to je ale spíše chyba mě samotného (a nikoli knihy jako takové), neboť mým zásadním problémem bylo to, že o souvisejícím tématu (Sága o Nibelunzích, Prsten Nibelungův...) jsem věděl příliš málo. Knihu si přitom - alespoň podle mě - stoprocentně užijí zejména čtenáři, kteří o tématu mají jisté povědomí. Příběhem Siegfrieda, jeho dospíváním a následnou cestou za poznáním, jsem ale vůbec nebyl zklamán, jen jsem se musel pekelně soustředit a občas hledat souvislosti a pomoc např. na webu. Kvituji nádherné grafické zpracování knihy a zajímavou kresbu. Bavily mě také vtipné promluvy Mima...za mě pěkné 4*

trudoš
30.10.2021 4 z 5

Povedený doplněk ke komiksu P. Craiga Russella Prsten Nibelungův, nebo možná lépe řečeno k původní opeře Karla Wagnera. Francouzský výtvarník a scenárista Alex Alice se sice nedrží úplně věrně původní předlohy, ale pracuje s ní natolik výrazně, že se vyplatí znát originál čistě jen proto, že se pak člověk lépe orientuje v postavách a jejich pohnutkách. Jinak příběh samotný se soustředí primárně na osudy mladého Siegfrieda a to od jeho narození, až po plné mládí, kdy se z dorostence stává muž a z muže legendární hrdina. Ve srovnání s Wagnerem se může zápletka zdát notně osekaná, ale pro potřeby dobrodružného komiksu je napínavá dostatečně a také mnohem srozumitelnější. Což ještě podtrhuje kouzelné grafické zpracování, od uhrančivých detailů po dechberoucí krajinomalby. Ve svém důsledku je to náramně jednoduché čtení, jež navíc příjemně odlehčuje postava morouse Mima (především pak jeho obsese kovářským náčiním) a podkresluje úžasně zachycená romance lidského bojovníka a božské valkýry.

GoodGames
26.10.2021 5 z 5

Siegfried je vynikajúce rozprávkové fantasy. Veľmi svieži pohľad na dobre známy klasický príbeh Piesni o Nibelungoch a musím povedať, že za mňa najlepší, aký kedy v komikse vznikol. Dobrodružné putovanie za drakom Fafnirom, ktoré je dostatočne napínavé, hravé a niekedy aj prekvapivo vtipné. Krásne kreslený komiks plný veľkolepých scenérií, kvalitný preklad a celkovo perfektné prevedenie knihy. Znovu výnimočné dielo v edícii ERB. Pred pár rokmi by som ani neveril, že tu tento perfektný komiks vôbec môže vyjsť.

Norri
18.10.2021 4 z 5

Až se Disney rozhodne natočit animovanou pohádku pro děti o hrdinovi jménem Siegfried, tak to bude vypadat přesně jako tahle adaptace Wagnerova Prstenu Nibelungova. Siegfrieda bude vychovávat malý komický čertík, stejně jako disneyovského Herkula, a taky si Siegfried bude rozumět se všemi zvířátky v lese, stejně jako Disneyova Sněhurka. Po tom, co si užijeme jeho dětské dovádění, dojde Siegfried svému osudu, zabije draka a osvobodí princeznu, tedy valkýru. A pak žili šťastně a jestli neumřeli, tak žijí dodnes. Zazvonil zvonec a pohádky je konec. Přece nebudeme děti stresovat dalším dějem. Třeba tím, jak nechá Brunhilda Siegfrieda zavraždit a sama se probodne mečem.

Samozřejmě trošku přeháním, ale fakt je ten, že Alex Alice předělal legendární tragédii na fantasy pohádku se šťastným koncem. Musím říct, že jsem trošku zklamaný, protože jsem celkově čekal něco jiného než “jen” další adaptaci Wagnerovy opery. Čekal jsem buďto nějaké zpracování původní Ságy o Vølsunzích, anebo nějakou fantasy, která se sice nebude držet žádné předlohy, ale bude drsná a temná. Pohádkové zpracování jsem fakt nečekal. Ale uznávám, že to je čistě můj problém. Navíc musím dodat, že když jsem veškeré očekávání odložil stranou a smířil se s pohádkovým podáním, tak jsem si to při druhém čtení užil.

Velkým plusem tohoto komiksu je kresba a budování atmosféry. Alexovu kresbu jsem chválil už u Třetího Zákona a musím ji pochválit i zde. Kresba je pěkně dynamická a doplňuje ji skvělá práce s barvami. U všech důležitých momentů je dopředu pečlivě budována atmosféra a když se potom například drak konečně vynoří ze stínů, tak je to prostě epické.

Zajímavý je způsob, jakým je celý příběh vyprávěn. Téměř všechno je to totiž vyprávěno z pozice pozorovatele v rámci jakési vize, nebo spíše vědminy věštby. Chvíli je tam dokonce vyprávění vize ve vizi, což je docela zajímavá situace, která se může scenáristovi lehce vymstít, ale zde to Alex Alice ukočíroval velice dobře.

Štítky knihy

komiksy Nibelung severská mytologie fantasy

Autorovy další knížky

Alex Alice
francouzská, 1974
2017  72%Třetí zákon 1 a 2
2017  66%Třetí zákon 3 a 4
2021  87%Siegfried

Kniha Siegfried je v

Přečtených31x
Čtenářské výzvě2x
Knihotéce30x
Chystám se číst10x
Chci si koupit5x
dalších seznamech1x