Sherwood

Sherwood https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/455648/bmid_sherwood-1m6-455648.jpg 4 103 27

Když Mariana zjistí, že Robin padl po boku krále v bitvě, neví, co bude dál. Když byla zaslíbena právě jemu, byla svobodná, mohla žít po svém a vzepřít se zkostnatělým pravidlům společnosti. Teď je sama a neznamená nic. Locksleyští jsou odsouzeni k životu v chudobě nebo smrti na oprátce. Šerifova pravá ruka chce navíc Robina nahradit v roli jejich vůdce a Marianina snoubence. Společnost požaduje, aby Mariana přijala svůj osud a bezmocně sledovala, jak její lid hladoví. Když si na sebe dívka oblékala Robinovu zelenou kazajku a do rukou vzala jeho meč a luk, nikdy si nemyslela, že by si ji někdo s Robinem mohl splést. Nečekala, že se maskovaná postava, kterou vytvořila, stane majákem naděje a spravedlnosti pro šlechtu i poddané. Nikdy se nechtěla stát legendou. Ale Nottingham touží po spasiteli, a tak Mariana musí vzít osud do vlastních rukou a sama se stát hrdinkou.... celý text

Literatura světová Dobrodružné Romány
Vydáno: ekniha , CooBoo
Originální název:

Sherwood , 2019


více info...

Přidat komentář

M.C.SMITH
26.07.2023 3 z 5

Tato kniha pro mne bylo jedno velké zklamaní.
Četla se dobře, ale Marian mi moc nesedla a celá kniha mi přišla velmi vlažná.
Od autorky jsem četla Na lovu a to mi přišlo zajímavější.

emilieselden
14.05.2023 3 z 5

Dobrodružná romantická pohádka pro mladé dámy.
Před cca 10 lety by se mi asi líbila víc.


nonameperson04
15.01.2023 2 z 5

Pozor! Pro bystřejší hlavy! V poslední větě by se pro vás mohl vyskytovat spoiler (začína slovem Konec), pokud byste se rozhodli knihu číst, mohli byste díky tomu mnohem dříve odhadnout, co jsem odhadla já.

Nedá se říci, že by kniha byla špatná, ale vždy, když jsem ji odložila, jsem se musela nutit ji znovu vzít, protože jsem neměla nutkání vědět, jak příběh dopadne. Nicméně, co se týče hlavní hrdinky, tak Marian je podle popisu autorky pěkná schizovfrenička. Od chvíle, kdy jsem si to uvědomila, mě to bilo do očí až do konce knihy. Konec né že by byl úplně odhadnutelný, ale vpodstatě jsem si tak v půlce knihy řekla, že by vlastně dvě postavy mohly skončit spolu a nakonec se to stalo, jen mi to přišlo malinko násilné.

Rebarborka
19.03.2022 1 z 5

Vleklá nuda, kde zajímavé myšlenky zůstávají nevyužité a hlavní postava je čtvrtinu děje v bezvědomí...
+ námět
- nelogičnosti, natvrdlost postav a zvraty pro zvraty
- plytké postavy a z toho pramenící neuvěřitelnost jejich konání
- chybí záporák nebo vyhrocenější situace, která by dala "Robinu Hoodovi" motivaci k jeho činům
- "romantická linka"
- chyby a překlepy v textu

Zpracování tohohle příběhu mě minulo.

Lacie
17.03.2022 5 z 5

(SPOILER) Já mám tuhle knihu mnohem radši, než Na lovu. Vzájemné poznávání postav a ten konec – to je pro mě krásná romantika.
Robina jsem nikdy moc ráda neměla, takže mi nevadí, že hned umřel. Zato jsem ocenila, že si Marian dokáže přiznat, že to zase tak žhavá láska nebyla a je otevřená budoucnosti, neužírá se někde v koutku ztracenými nadějemi.
Pozvolnost děje mi pasuje k době, kdy se vše odehrává. Je tak lépe zdůrazněna postupnost myšlenek, změn chování, vše směřuje k té chvíli, kdy si Gisborn uvědomí pravdu a jak s ní naloží... asi si to jdu ještě jednou přečíst, jak to tu píšu :)

*Pájuše*
21.11.2021 2 z 5

Robin Hood - trošku šprýmař, dobrodruh a zloděj, který bohatým bral a chudým dával. Kdo tento příběh nezná, o hodně přichází. Ovšem toto zpracování je dost těžkopádné.
Čekala jsem, že kniha bude nabitá dobrodružstvím a plná akce. No, autorce se podařil pravý opak. První polovina knihy je nudná, vleče se a vykreslení postav je až úzkoprsé. Druhá polovina už začíná dostávat spád, objevuje se romantická linka(!) - čtenář je až překvapen, že ji tam autorka dokázala vměstnat - ale bohužel z celkové knihy nadšena nejsem. Přišlo mi tam spoustu nesrovnalostí a nelogičností. Příběh byl vystavěn na dobrých základech, ale ta omáčka kolem ty základy pěkně rozemlela - postavy jsou úzkoprsé, nedodělané, necelistvé... Nemůžu si pomoct, ale ačkoliv Na lovu byl docela zajímavý počin, při této knize autorka moc dobrou práci neodvedla. A když jsme u toho, tak ani nakladatelství. Těch chyb!!!!

Terry.89
12.09.2021 3 z 5

Zpočátku jsem se domnívala, že kniha bude velké zklamání. První polovina byla poměrně nudná. Je jasné, že autorka se nejprve snažila seznámit čtenáře s postavami, ale jelikož se tam nic moc nedělo, děj neměl spád a vyvolal ve mě jen nepatrný zájem. Naštěstí to vykompenzovala druhá část knihy, kde byl děj plný "akce". Nevím, zda by se ve skutečnosti podařilo Marian proč ne. :)
Ještě musím dodat, že mě potoklamat své okolí. Možná by jen nikdo nečekal, že za tím vším by se mohla skrývat žena. Minimálně u Gisborna bych čekala trochu víc důvtipu, ale přeci jen je to vlastně pohádka. Potěšilo mě, jak to nakonec dopadlo, protože navzdory jeho "pověsti" jsem si sira Guye v průběhu čtení oblíbila.
Přesto u mě stále a nezpochybnitelně vede autorčina předchozí kniha Na lovu. A jsem zvědavá, do čeho se pustí příště.

Zelvicka03
17.04.2021 5 z 5

Autorka opět nezklamala . Super.

Fortuna7
26.10.2020 3 z 5

Oproti Na lovu je tato kniha zklamání. Těšila jsem se na ni, protože dívka, která se převlíká za Robina Hooda se mi líbil, ale zklamání. Nebylo to moc čtivé a postavy byly takové nijaké...

Ailee
11.07.2020 4 z 5

Z této knihy mám rozporuplné pocity! Příběh byl dobrý a poutavý, i když některé náhody se děly tak, až nebyly moc uvěřitelné. Zároveň si však místy tak zvláštně odporoval. To se však mohlo stát překladem a korekturou, protože ta knize rozhodně chyběla. Překlepů a chyb si většinou moc nevšímám, ale tady asi řádil šotek. Hádám, že na poslední korektury prostě nebyl před vydáním čas. To je bohužel nemoc dnešní doby.

Další věc je, a to je a není chyba autorky, že mě ten příběh rozbrečel hned na začátku. Robin je mrtvý! Jak mám číst něco, kde je Robin mrtvý? Věděla jsem, že se to nemůže stát, ale tak nějak jsem přesto pořád doufala, že se nějak vrátí. Že zpráva o jeho smrti nebyla pravdivá, že mu nějaký saracén zachránil život... Co naplat. Legenda o Robinu Hoodovi je moje srdcovka. Jak si mám užít knihu, kde je moje srdce zničené hned na začátku?

Ale když od toho odhlédnu a zaměřím se čistě na knihu a Robina vytěsním.... tak jo, bylo to příjemné čtení.

1259
11.07.2020 5 z 5

Pěkně sepsaný, poutavý příběh, který se dobře čte. Zařadila bych to do takového odpočinkové ho čtení. Za mě super.

andrejci
20.06.2020 5 z 5

Čekal jsme podle popisu trošku něco jiného. Z toho jsem byla trošku zklamaná. Dej se mi jinak líbil. Smrt Robina mě hodně zasáhla protože příběhy o něm má ráda. Styl psaní mi nepřišel tak dobrý jako u minule knížky, ale dalo se to. Maria mi byla sympatická. Většina postavy mi taky přišla fajn. Moc se mi líbíl citát na začátku knihy. Knižně bych dala tak 4,5 hvězdičky. Za citát dávám 5.

LilianaFalcon
14.05.2020 4 z 5

Kéž by to nebylo tak zdlouhavé. Protože jinak to byl opravdu originálně uchopený Robin Hood. A ta romantická linka byla nádherná.

Nicoletta1681
24.04.2020 3 z 5

Vážně jsem od toho čekala víc. Ten nápad je skvělý, ale bohužel byl promarněn. Hlavní hrdinka Marian vás ničím nezaujme, o záporném hrdinovi také nic nevíte. Děj se jakoby opakuje a do poloviny knihy se hrozně vleče. Romantická linka je zničehonic vložena do příběhu a vám to přijde absurdní. Aspoň ty akční scény jsou dobře napsané a dávají hlavu a patu. Konec je krásný, smysluplný, ale jde vidět, že si autorka ten příběh fakt nepromyslela.

Alex.Barunka
07.03.2020 4 z 5

Po celou dobu čtení jsem byla přesvědčená, že se to víc jak na tři hvězdy nevyšplhá, že to ty tři hvězdy zkrátka budou. Ale pak jsem se dočetla ke konci a přidávám Sherwoodu oficiálně jednu subjektivní hvězdu.

Sherwood je lehce feministický, už jen z toho důvodu, že roli Robina tu na svá bedra bere dívka. Nicméně je to feminismus, který si hezky plyne s příběhem a nic neruší. Začnu tím, co se nepovedlo. V příběhu je několik nelogických a do očí bijících děr, které podkopávají uvěřitelnost příběhu a dělají ho naivním. Marian je jako hrdinka nemastná neslaná, ale přesně taková byla i Yeva z the Hunted. Není vyloženě nesympatická, ale mohla by být trošku víc zajímavější, protože takto nedostála svému slovu. Autorka o ní neustále psala, jak je jiná, než ostatní dívky, ano lehce byla, ale aby to vyvolalo vlnu zděšení na danou dobu? To ani zdaleka nestačilo. Naštěstí Spooner nepíše hloupé hrdinky, takže aspoň něco.
Samotný příběh je více než dobrý, je to sice šablona Robina Hooda, přesto si autorka našla několik cest, jak ho ozvláštnit. Ale to nejlepší si nechala na konec, což je taky jeden z těch menších problémů, protože drobné události jež se děly předtím, nedokázaly tak rozdmýchat krev v žilách a příběh se táhl.

Co jsem milovala na The Hunted byl fakt, že i když měl zdánlivý happy end, pronikla do něho neskutečná melancholie z toho, že se stala věc, jež nejde napravit, a která všechno ovlivní. Ta myšlenka toho, že už nikdy nic nebude jako dřív, že tam ta jizva zkrátka je. A naštěstí pro mě Sherwood nabízí konec podobný. Konec, který dopadl i nedopadl. Konec, za který hrdinové až tak nebojovali. A kromě tohoto aspektu si mě Spooner dostává na svoji stranu nedostatkem zamilovanosti a romantiky. Samozřejmě, že tam je, ale opět jiná, drsnější, odtažitá a vlastně i intenzivní. Ale ne taková, kterou potkáváme v každé YA knize. Není hloupá, ale vyvolaná především na potřebě.

Líbí se mi, jak tohle autorka uchopila a poprala se s tím. Má to svoje mouchy, to nepopírám. Ale Sherwood si mě jako Young Adult kniha a hlavně s ohledem na to, že je to YA, prostě dostal na svoji stranu.

Pedruska01
29.02.2020 4 z 5

Na Sherwood po knize Na lovu jsem se těšila. Anotace zněla skvěle a téma samotné je hrozně zajímavé. Takový nápad na převyprávění Robina Hooda mi přišel víc než originální. Proto jsem se do toho s vervou pustila. A pak přišla menší studená sprcha. Bohužel. Kniha se místy táhla a ty překlepy, které se objevují opravdu často byly otravné. Moje nadšení klesalo. Přesto jsem pokračoval dál.
Hlavní hrdinka Marian jako by se dělila na někoho, kdo byl místy protivný, až moc chytrý a hloupý zároveň, někoho koho si neoblíbíte a je vám chvílemi protivný, ale i přesto sledujete, co s ní bude dál, protože vám to nedá. A pak na holku, které jsem vlastně fandila, držela palce a obdivovala ji. Zvláštní.
Dělo se to cca od poloviny knihy. Ta hrdinka, která vás nezajímá a má hromadu chyb, která se chová a dělá co nemá, kterou nechápavě sledujete s otázkou, proč to sakra..? a příběh se táhne, nedělá vám problém knihu prostě odložit a jít spát. A pak zase obrat. Děj se rozjel, hrdinka sršila sympatií a já byla zvědavá. Nechápu to. A je to škoda. Kdyby totiž ta kniha byla už od začátku taková jako aspoň od poloviny, tak je příběh na vysoké úrovni. Jak říkám - škoda.
Dejme tomu, že dalším hlavním hrdinou je Sir Guy, Gisborne. Ten chlap byl nastíněný jako záporák a neprávem už od samého začátku. Nesouhlasila jsem, do jakého pytle ho hodili. Opět to byl tragický hrdina, kterého jsem si prostě musela zamilovat. Měl tam okamžiky, které mi sevřely srdce. Stalo se až to, že jsem čekala, až se objeví na scéně a fandila mu a doufala. Jak jsem již zmínila, od druhé poloviny to bylo jen a jen lepší. Musím přiznat, že zrovna u téhle postavy jsem nemohla vůbec předvídat, proto jsem celá nervózní čekala co bude dál. A to, co bylo vykresleno mi udělalo radost. Jsem za Gisborna fakt ráda.
Samozřejmě nemůžu zapomenout na partičku nejbližších, kteří pomáhali Robinovi Hoodovi - směska postav, které si člověk musí oblíbit a fandit jim. Byli hrozně fajn.
Marian celou dobu příběhu jede na tom, že miluje Robina, že dělá jen to, co by dělal Robin, ale Robin je tu jen jako duch, přízrak čehosi, co vlastně ani není. Nikdo neví, zda by to Robin vážně udělal, sama hrdinka neví, co k Robinovi cítila. Možná si tuhle "legendu" jen sama vymyslela, která jí dokáže mluvit v hlavě. Omyl. Jede sama na sebe, vymýšlí kraviny a pouští se do nebezpečných věcí. Myslí si, že činí jako někdo, ale není tomu tak. Ta holka byla zvláštní, ale nakonec ji berete.
Až na počáteční zklamání, které toho bohužel obsahovalo hodně, se mi příběh, jako myšlenka/nápad, líbil. Napsané to bylo celkem slušně a po polovině mě to bavilo, což se stupňovalo. Hrdinka taková... všemi směry, za to hrdina - ach. :D Vážně. Jen je škoda, že to není na stejné úrovni jako "Na lovu", což mě mrzí, a i tak to ve mě vyvolává pocit rozporuplnosti. Hodnocení - střed to není určitě, protože konec to hodně vytáhnul, přidávám i něco malinko za povedenou obálku: 4*. Doporučení však i tak dám a radu navrh, když se do toho pustíte, tak vytrvejte, prosím, protože pak je to jen a jen lepší! :)

Veruu95
18.02.2020 3 z 5

Oceňuji nápad, ale kniha se strašně vlekla a hrdinové mi nebyli sympatičtí. Jediné, co se mi líbilo, byl Robinův příběh na začátku kapitol.

Friggthegod
21.01.2020 odpad!

kniha se od začátku až do konce vlekla pomalým tempem, čekala jsem něco dramatického ale ne, až cca posledních 50 stran a ani hlavní hrdinka mi nebyla nijak sympatická, chtěla jsem číst i Na lovu ale po téhle knize už rozhodně Ne, je spusta lepších Ya než Sherwood, navíc spoustu překlepů :D

annes
15.01.2020 4 z 5

Za mě určitě bylo lepší Na lovu, i když Mariana je taky moje oblíbenkyně. Nicméně, jak už tu bylo psáno, ty překlepy jsou vážně hrozné! A navíc jsou opravdu prostoupeny celou knihou. Co se týče převyprávění, líbí se mi pojetí Hooda, jako osoby i jak jeho přízvisko vzniklo. Ovšem Marian a její progress byl pro mě trochu nesympatický, nějak mi přišlo jaksi umělé její pouto s Gisbornem už na začátku. Dle mě by se hodilo více stran a lepší propracování myšlenek/postřehů, ne jen letmé zmínky.
Jinak ale dobrý a doufám, že autorka přijde s dalšími převyprávěními. Čte se mi dobře se známými jmény, neznámý příběh ;-)

Sixtinka144
13.01.2020 5 z 5

Na knížku jsem se ohromně těšila, a musím říct, že mě ani trochu nezkalamala. Od autorky jsem četla zatím všechny knihy co u nás vyšli a všechny naprosto miluju. Knížka je napínavá, líbily se mi "kapitoly" z pohledu Robina a celkově si autorka krásně pohrála s tak známím příběhem, jako je právě samotný Robin Hood. V této knížce se dozvídáme, jak Robin "vzniknul" a jak získal svou přezdívku Hood. Jediné co mě na příběhu trochu vadilo byly city hlavní hrdinky, která pořádně ani sama nevěděla, koho miluje a koho nesnáší, a komu chce pomoct a koho chce zabít :D . Ale knížku určitě doporučuji a určitě bych zkusila i jiné knihy od autorky, protože opravdu stojí za váš čas.