Studie v růžové

Studie v růžové https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/395841/bmid_studie-v-ruzove-kV8-395841.jpg 4 199 43

Sherlock série

1. díl >

Bývalý vojenský lékař John Watson se vrací z Afghánistánu do Londýna a vzhledem k nepříliš uspokojivé výši své penze nutně potřebuje spolubydlícího. Toho shodou okolností shání i Sherlock Holmes, detektivní poradce – jediný na světě, alespoň to sám tvrdí! – a veskrze podivuhodný člověk, který při přemýšlení hraje na housle, někdy celé dny nepromluví ani slovo a jeho dedukční schopnosti pravidelně zachraňují reputaci Scotland Yardu. Jejich setkáním pak začíná nejen jedno z nejslavnějších přátelství v dějinách literatury, ale též vynikající japonská adaptace neméně vynikajícího britského seriálu „Sherlock“.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi , Komiksy

Vydáno: , Crew
Originální název:

Sherlock: A Study in Pink , 2016


více info...

Emik87
Emik87
24.02.2024 4 z 5

Nejsem zvyklá na mangu, ale byla jsem zvědavá, co udělá se Sherlockem. Byla jsem mile překvapená. Je to zpracování neobvyklé, ale dobré.

knizninadsenec
knizninadsenec
21.06.2023 5 z 5

Zajímavý příběh o tom, jak se Sherlock a Watson potkali. Také jejich první společný případ..

Příběh je čtivý, poutavý a ilustrace jsou velmi podobné hercům ze seriálu, což je skvělé.

A hezká je i obálka mangy, na jedné straně Sherlock a na druhé Watson.

Mám Sherlocka ráda, takže jsem si čtení užila a příběh se mi moc líbil.


barcasknihou
barcasknihou
18.05.2023 3 z 5

Napínavé příběhu, které řeší Holmes a Watson mám hrozně moc ráda. Tahle manga mi doma ležela hodně dlouho. Trochu jsem se i bála se do ní pustit, protože se čte obráceně, ale rychle jsem si na to zvykla a pak už jsem to ani nevnímala. Celá zápletka byla trochu předvídatelná, ale i tak jsem si čtení užila. Skončilo to vcelku otevřeně, takže se těším na další díly.

Hor89
Hor89
20.12.2022 5 z 5

Převedení jednoho z mých nejoblíbenějších seriálů do manga verze. Přestože jsem byl zezačátku ohledně manga série hodně skeptický (mangu normálně příliš nemusím), tak jí musím po přečtení ohodnotit pěti hvezdičkami. Detailní a přehladná kresba a k tomu scénář vycházející (téměř jedna ku jedné) z prvního dílu seriálu.

Corso
Corso
20.08.2022 2 z 5

Uprimne, celkom sa mi paci moderna verzia SH, myslim serial s Cumberbatchom. Moderne ponate klasicke uz chronicky zname pribehy su ozivenim. Lenze naco obzerat manga komiks, ked si mozete pozriet skvely serial?

simon9946
simon9946
16.04.2022 4 z 5

Nebudu lhát, moc mě to bavilo, jen nechápu proč z toho museli dělat mangu. Ale jinak hodnotím kladně.

robin9739
robin9739
10.04.2022 4 z 5

Povedená a zajímavá manga. Sharlocka mám velmi rád a tento příběh mě bavil a kresba byla taky v pohodě. Prostě pohodová záležitost .

Malarkey
Malarkey
25.02.2022 3 z 5

Moc mi nedává smysl převádět do komiksového světa seriál jedna ku jedný. Dokonce mi to přijde skoro jako zbytečnost a ztráta času samotných tvůrců. Přitom animace je jinak velice hezká a celý ten nápad to napsat po vzoru mangy tomu jen přidává na originalitě.

Marketplace
Marketplace
21.12.2021 4 z 5

Hezká kresba, příběh pravděpodobně podle seriálu, který jsem nesledoval. Tak shlédnu aspoň tento díl. Je to zajímavá jednohubka.

Samery
Samery
14.11.2021 4 z 5

Obvykle vím, co si o knize myslím. Co mi vadilo, co se mi naopak líbilo. Tady jsem dost v rozpacích. Knihu jsem si pořídila, protože mě zaujal seriál a líbili se mi ilustrace. Mangu jako takovou ale ráda nemám. Při čtení jsem se dost opírala o znalosti seriálu a útržky si při tom vybavovala. Díky tomu mě kniha velmi bavila. Myslím, že nacpat jeden díl seriálu do jedné knihy nebyl nejšťastnější nápad. Hlavní linka je sice obsažena, ale chybí tomu jisté drobnosti, které by knihu více pozvedly. Fakt, že jde jen o přepis seriálu nikoli o originalitu, knihu opět posouvají níže. Dalším mínusem je skutečnost, že se nic nového nedočtete. Nicméně postavy jsou dobře vykreslené, ilustrace jsou z mého pohledu skvělé a děj se dá pochopit. Knihu beru jako oddechovou mangu a sběratelskou zajímavost pro fanoušky seriálu. Na otázku, zda je sama o sobě kniha hodnotná a zda by jí ocenila osoba bez znalosti seriálu, neumím odpovědět.

TomTomis
TomTomis
24.10.2021 3 z 5

Moje první a asi i poslední manga. Kupovat si to nechci a v knihovně jsem je myslím ještě neviděl. Nakouknutí do jiného stylu komiksů. Děj jako takový mi přišel zjednodušený a nijak mě nic nepřekvapilo. Zůstanu u klasicky psané literatury...

Atlantis
Atlantis
14.10.2021 4 z 5

Celou dobu jsem měl při čtení podivný pocit a nedokázal jsem určit, co mi tak vadí. Seriál jsem viděl, tak že by to bylo tím, že jde jen o pouhou kopii? Že tak nějak celkově nemusím postavu Sherlocka Holmese? Že jde o příběh na sílu naroubovaný na moderní dobu? Nope, nic z toho to bylo. Tohle všechno bych překousl, dokonce si troufnu říct, že mě čtení bavilo (i když jsem věděl, co se stane). Mně tam neskutečně nesedí zpracování postav. Všechno je příliš roztomilé, nevhodné k tématu a třeba takový Watson vypadá celou dobu, že se brzy rozbrečí. Shrnutí - parádní seznámení s postavami, slušný příběh, ale tohle neměla být manga.

sgjoli
sgjoli
09.10.2021 5 z 5

Tahle manga je víceméně přepisem první epizody seriálu. Nic víc, nic míň. Takže pokud máte seriál od BBC nakoukaný, nového vám to nepřinese nic. Ale to neznamená, že jsem si to neužila. Protože jsem si to užila, a to dost. Bavila mne kresba, příběh jako takový skvělý (spád, švih, dobrá zápletka), a ty humorné hlášky včetně sarkastického/ironického/cynického podtónu tu byly zachovány. Sherlock (jak seriál BBC, tak i tahle manga) obsahuje přesně ten druh humoru, co mne prostě baví a co je mi blízký. Takže i když hlavní dějová zápletka je dramatická (hledáme zde sériového vraha), tak i přesto se nerozpakuju označit Studii v růžové za svým způsobem zábavné dílo. A já si tuhle mangu prostě fakt užila.
Chápu, že někdo by mohl chtít od příběhu víc, než jen pouhý přepis scénáře převedený do komiksu, takže ho tohle dílko asi moc neuspokojí, ale mně tu nic nechybělo. Prostě Sherlock tak, jak ho mám ráda.

fvalek
fvalek
19.09.2021 3 z 5

Nejsem divákem seriálu, takže je pro mě tohle zpracování novinka. Zároveň mám ale problém s určitými zápletkami, které mi přijdou vcelku nepochopitelné a nevím, jestli by mi třeba nedávali větší smysl, kdybych seriál sledoval... Ale cílem knihy je jednoznačně i to, aby dávala smysl bez nutnosti znát seriálovou předlohu, tak doufám, že mi toho moc neuteklo.

Hodně se mi líbí zpracování, protože zkrátka proč ne. Kresba postav podle živých předobrazů je zajímavá, vidím to v takové míře asi poprvé v životě, a nemám problém se snížením umělecké invence. Po stránce děje asi není co vytknout. Přichází postava, vysvětluje se její pozadí. Náhle přichází další postava, která vše ví a zná, a její pozadí zůstává tajemným. Taková konstelace funguje a je pro mě sympatická. Nicméně samotná zápletka vražd v prvním díle mi přišla zvláštní. Z poměrně nevysvětlitelné záhady se stala velmi jednoduchá a pro mě přihlouplá záležitost. Autoři se ji sice snaží vysvětlit (donucení, vyhrožování apod.), ale opravdu stačí na člověka zamířit a on ochotně udělá, co chcete, aniž by bojoval? Navíc 4 lidé prohrají šanci 50:50... Mohou to svádět na genialitu a manipulaci jak jen chtějí, ale úplně mě o tom nepřesvědčili. Seriály podle knihy fungují, ale knihy podle seriálů jsou pro mě zatím docela překvapivé, a přestože někdy fungují dobře, často pak do určité míry předpokládají, že čtenář seriál zná a něco mu dojde, což mně asi ne. Moje chyba.

Nicméně jako celek je kniha zajímavá a nabudila mě na další čtení, takže se k sérii možná ještě dostanu (osobně bych ale podotknul, že kdo mě zná, ví, že vždycky upřednostním spíš magickou/mystickou mangu než krimi, takže good luck Sherlocku).

lassse
lassse
11.07.2021 3 z 5

Je to kopie hodně dobrého seriálu v manga provedení a jako jeho připomenutí to funguje.

Raido26
Raido26
31.03.2021 5 z 5

Stejně jako seriál, ani toto nemá chybu. Nejedná se o žádné nové příběhy Sherlocka a Watsona - jak jsem si z počátku myslela, ale asi nejde mít nikomu za zlé, že se manga věrně drží seriálového scénáře. Protože postavy, humor i příběh je sám o sobě dobrý a funguje i v manze. Právě ta snaha o převedení atmosféry, kterou si držel seriál, do tohoto stylu, si zaslouží jisté uznání. Vše je děláno kresbou, která je čistá, jednoduchá a prostě krásná. Kreslířova práce s obličeji je natolik jemná, že jsou si postavy, kreslené typickým manga stylem, nadmíru věrné originálu (tzn. hercům). Za mě je to krásné připomenutí oblíbeného seriálu.

eli.bernatova
eli.bernatova
23.02.2021 4 z 5

První manga a asi i jediná kterou jsem kdy četla. Obrázky jsou pěkné, občas jsem se ale ztratila v jejich pořadí... Na seriál to určitě nemá, ale jako rychlovka na volnou chvili je to fajn :-)

Fortuna7
Fortuna7
31.01.2021 5 z 5

Je to moje první zkušenost s manga a jsem velice mile překvapena, jak moc se mi to líbilo. Po dočtená mám chuť se znovu podívat na seriál.

nniikka
nniikka
06.10.2020 5 z 5

Manga se mi velice líbila připomenutí seriálu, který jsem si oblíbila.

Adele02
Adele02
21.09.2020 4 z 5

Člověk u toho hned dostane chuť se zase podívat na seriál. Klasický boží Sherlock a stejně boží kresba.