Sex v pěti dílech světa

Sex v pěti dílech světa https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/123651/sex-v-peti-dilech-sveta-123651.jpg 4 113 26

Významný český cestovatel Miloslav Stingl tentokrát zvolil poněkud jiný pohled - svých bohatých cestovatelských zkušeností využil k vytvoření poutavého vyprávění o milostných a sexuálních praktikách na pěti kontinentech. Pro českého čtenáře je bezesporu zajímavé vydat se do exotických míst a nahlédnout do tajemství tak intimního, jako je sex. Ještě dnes existují některé indiánské kmeny a africké národy, nad jejichž svatebními či zásnubními rituály člověk žasne. Jako by necestoval pouze prostorem, ale i v čase. Jak a s kým se milovali staří Řekové a Římané, co všechno je v sexu dovoleno a kde už musely zakročit příslušné orgány, kam až sahá lidská fantazie... Rozhodně vás tento tematický výlet nudit nebude.... celý text

Přidat komentář

sgjoli
16.04.2023 4 z 5

Tento titul jsem poslouchala jako audioknihu a byl to vcelku zajímavý poslech. Obsahově se to zabývá tématem, které se týká vlastně nás všech - fyzickou láskou. Autor tu docela otevřeně, ale přesto velmi civilně a srozumitelně píše o tradicích a praktikách v otázkách sexu napříč kontinenty a národy. Některé věci mohou pro nás třeba být cizí a nepředstavitelné, ale v jiných končinách světa to může být naprosto normální. Ale v tom právě podle mne tkví přínos této knihy - autor čtenáře seznamuje právě s všelijakými rozmanitostmi a rozšiřuje tak obzory. Samozřejmě nikoho nenabádá, co přesně má kdo se svým sexuálním životem dělat. Jedná se skutečně hlavně o popis toho, co je kde v kterých končinách běžné, třeba i s ohledem na historii - zobrazeno na příkladu některých národů - tak, jak to pan autor při svých cestách coby entomolog vyčetl či zjistil při povídání si s domorodci či jinými kolegy-entomology.
Pokud vás otázky sexuality a různých podob fyzické lásky zajímají, tohle by vás mohlo bavit. Je to psané srozumitelně a poutavou formou. Vcelku otevřeně, ale ne nijak pohoršlivě či za každou cenu vulgárně.

Bustedka
10.04.2023 4 z 5

Pokud vás nebaví moc číst, zajímá vás sex, drby a fun facts, tohle bude kniha pro vás.

Je útlá, čte se snadno a v rámci těch 120 stran projedete cel svět od Polynésie, přes Čínu, africké muslimy až po indiány.

Já se do toho pustila ze studijních důvodů, v rámci četby antropologické knihy do jednoho předmětu. Byl to bizár, chvílemi mi bylo doslova zle (zvlášť když jsem si dělala výpisky z ženské obřízky a zasvěcovacích rituálů žen do sexuálního života). Na druhou stranu informací a zajímavostí se dočtete víc než dost.

Je to opravdu populárně naučná kniha, trochu to klouže po povrchu, chybí tomu ucelenější koncept, není výjimkou ani přeskakování témat, ale svůj základní účel to plní.

Najdete tam fakt všechno, od pohádky o náčelníkovi s vlnícím se pyjem, který najde každou ženu v chýši, přes doporučení taoistů pro muže souložit za noc s 10 ženami bez ejakulace, aby byla nastolena rovnováha mezi jing a jang až po indiánské chlapce, kteří se kvůli snům stanou ženami a začnou uspokojovat mužovi choutky.

Hezké čtení přeju. Já si jdu dát něco konzervativnějšího.


Vesela_Veverka
05.04.2023 2 z 5

Jednohubka, která neurazí ani nenadchne. Ikdyž některé pasáže můžou znechutit (ženská obřízka, aboriginci a jejich zasvěcování dle popisu rovnající se prakticky hromadnému znásilnění "větší skupinou mužů"). Jako náhled do problematiky dobré. Dílo chápu jako takovou popularizační návnadu.

Clea3112
24.06.2021 4 z 5

(AUDIOKNIHA) Ráda se vzdělávám, a to ve všech oblastech. Proto jsem se zájmem sáhla po vybraném titule. Sexuální život vždy byl, je a bude nedílnou součástí života lidské společnosti. Jsme, ať chceme, nebo ne, formováni kulturou, ve které vyrůstáme. A proto to, co nám připadá normální a běžné, se může zdát jiným divné, či zvrácené. A naopak. Jinými slovy, nesuďme, ale poznávejme. Nemusíme s mnohým souhlasit, ale už jen srovnání s jinými zvyky, sexuálními praktikami, vnímáním lidského těla, mužské a ženské role ve společnosti různých domorodých kultur nám může pomoci zjistit, kde je naše místo. Myslím, že právě o to šlo i autorovi knihy. Ano, publikace není komplexní vědeckou syntézou probíraného tématu, proto jednotlivé kapitoly mohou občas působit jako posbírané střípky zajímavostí z cest. Ale to bych paradoxně považovala za přednost publikace. Knížka populárně vědeckým jazykem zpřístupňuje ohromnou spoustu faktů ze sexuálního života exotických i historických společenství a je tím pádem čtenářsky přijatelná prakticky pro každého. Interpretace audioknihy je příjemná, vhodně zvolená k danému formátu. Určitě stojí za vyslechnutí.

mi-380
05.05.2021 4 z 5

Rád se nechávám poučovat a platí to i u sexu. Miroslav Stingl, zkušený cestovatel, kterého já, mnohem méně zkušený cestovatel, obdivuji, dokázal na okrajích svých poznatků nakouknout i do tohoto vděčného tématu a předat své zkušenosti dál. Ale pozor, v úvodu zdůrazňuje, že vše prozkoumal pouze teoreticky. Polynésané, Aboriginci, Indiáni, Japonci, Číňani, Afričané, Eskymáci, Římané před Kristem, různorodé přístupy k sexu, fantazie nestíhá. Mezi řádky autor dokazuje Středoevropanům, jak moc daleko jsou naše, na křesťanství založené, zdánlivě přirozené standardy, vzdálené od zvyků v jiných krajích. A jak nesmyslné je vnucovat jiným civilizacím náš způsob života. A naopak. A když se promícháme, to se pak nestačíme všichni divit.
80 % (90 hodnotících s průměrem 75 %).

Vixiene
18.04.2021 3 z 5

2,5/5

V klubu Audiotéky jsem narazila na poněkud zvláštní "cestopis", mohu-li to tak nazvat a samozřejmě jsem byla zlákaná tématem k poslechu :-D Informace se dozvíte nepochybně zajímavé, ale ačkoli mě kniha při poslechu víceméně bavila, musím jí vytknout její zmatečnost, dá se říct. Autor vyprávěl o jedné problematice, která náhle skončila a ihned nastala problematika druhá, jakoby si zrovna při psaní jedné věci vzpomněl na něco jiného, nechtěl to zapomenout, tak rychle rozepsanou věc dokončil a honem honem začal psát tu další. To dávalo knížce trošku zmatený dojem. S čímž souvisí, že by bylo fajn, aby některé věci byly rozepsané. Ve vyprávění se nešlo do hloubky, autor pouze klouzal po povrchu problematiky a sem tam přihodil "historku z natáčení" (koneckonců, audiokniha má asi 4 hodiny a knížka jako taková má cca 120 stran, takže se to možná trošku dalo čekat).

Načtená byla knížka příjemně panem Jirmanem.

Pokud to tedy shrnu - docela fajn nahlédnutí do problematiky, ale opravdu víc, než nahlédnutí nečekejte.

vklaskova
20.03.2021 2 z 5

Kniha mě nenadchla. Měla jsem docela problém ji dočíst. Zdálo se mi, jakoby autor psal jednotlivé odstavce nezávazně na sobě a pak je spojil. Poměrně často se stávalo, že bylo popsáno něco s použitím nějakého výrazu a to stejné bylo pak převyprávěno znovu, ale ne pro připomenutí v další kapitole, hned ob odstavec.
Problematika sexu je v některých částech světa postihnuta až příliš schématicky a obecně a kapitola se skládala z neustálého opakování téhož. Myslím, že by si některé pasáže zasloužily více pozornosti. Někdy jsem měla pocit, jakoby si autor trochu protiřečil - na jednu stranu popisuje velmi aktivní milostný život obyvatelstva, jak si ženy užívaly nezávazný sex, aby zanedlouho zdůraznil, že se mimomanželský styk týkal skoro výhradně mužů (s kým tedy?) Některá místa ve mně vzbuzovala mnoho otázek - nezávazný sex, neznalost antikoncepce...jak se řešilo těhotenství, které muselo být časté? Jaké měly tyto ženy postavení atd.
Také mi není jasné, na základě čeho přesně autor v každé destinaci čerpal informace? Je to rozhovor s domorodcem? Prohlídka muzea a dochovaných maleb? (Nechci shazovat autorovy cesty a jeho výzkum. Pro mě však pro tuto tématiku není cestovatel příliš relevantní). Od knihy se samozřejmě neočekává přílišná informační hodnota, chápu, že to mají být poznatky z cest lákající na pikantní téma.

DuncanIdaho
31.12.2020 4 z 5

Velice zajímavý náhled na různost sexu a milování na světě, ikdyž trochu stručný.

Evca127
22.09.2020 5 z 5

Pan Stingl – jako vždy jedinečný, jako vždy skvělý.

Sandalkar
14.05.2020 3 z 5

Zajímavý průřez světem v jedné z přirozených oblastí lidského života. Musím říct, že po přečtení trochu přemýšlím, proč v západní kultuře věci spojené se sexem skrýváme, ale každé odpoledne v TV běží desítky stříleček, detektivek,.... Co je na násilí a ubližování ostatním normálního a na sexu nepřirozeného?

PS.: Ani stydlivější povahy se nemusí stydět číst, je to psané velmi věcným způsobem.

Tantalis
14.07.2019 4 z 5

MOhlo by být podrobnější, ale jako exkurze do jiných krajů a jejich mravů výborné.

witko
31.05.2019 3 z 5

Některé praktiky byly pro mne šokující. Na druhou stranu, kdyby v tom člověk byl od mala, tak bu mu to divné nepřišlo. Třeba si to samé myslí oni o nás. Je škoda, že autor neměl aspoň jednu svoji zkušenost na vlastní kůži. I když to by byl asi zase jiný žánr, že.
Docela zajímavý výcuc z oblasti sexu letem světem.

lachtan77
14.05.2019 5 z 5

Zajímavý náhled do kultur jiných národů. Já osobně jsem moc rád v jaké době a kde jsem se narodil :))

Janadvorackova
04.04.2019 4 z 5

Hezké.
Původní obyvatelé Austrálie věří, že žena otěhotní, když do ní vstoupí duch. Tomu ale předchází soulož, při níž je ale mužský úd jaksi ke splození potomka nedůležitý :). Ten ženu pouze "otevře" a duch se v ní pak šikovně usadí a vznikne nový život.
Prostě krása. Už prastarý příběh Australanů o původu Měsíce se mi hrozně líbí, (ten v knize není, ten si najděte :).

To je ale asi jediná roztomilá věc v knize, to vám teda řeknu.
V Africe AIDS a obřízky.
Eskymáci, když chtějí, užívají si homosexuálních praktik pro radost. Proti gustu...
No ale řecké "zadečkové dovádění" s chlapci, to už mi dost smrdí, (a ono asi jo).

Na jednom "ostrově lidojedů" mají zase zvyk "zbavení panenství," při jehož popisu se mi udělalo fakt blbě, protože vypít po hromadné souloži semeno všech mužů, co se na ženě vystřídali, přičemž nešlo o znásilnění, bych fakt nechtěla.
Ani kdyby se to zajedlo bochníkem chleba, nebylo by to dobré, no nebylo... Furt mi vrtá hlavou, v čem to ty holky shromažďují. Nevím, proč se mi furt vybavuje petka od dvoulitrové Kofoly.

Pak různé chuťovky zahrnující členy rodiny atd. Pravda, ne ty nejbližší.
Indiáni si z bylin, z nichž si rádi děláme čajíky, vyráběli mazání vhodné jako lubrikant při análním dovádění :).
Ale to bych jim křivdila.
Autor se o sexu v jednotlivých částech světa vyjadřuje vhodně, ne jako já - s nevhodnými dodatky.

Pozornost je věnována i Asii, ale spíš tak jako okrajově.

Pozor, nevadí mi všechny tyhle věci, spíš jejich nedostatečný, rozumějte málo podrobný popis.
I když jako taková sonda do tématu a vodítko k hledání další podobné literatury je to dobré :), ale hledat musíte sami, protože odkazy nejsou.

Slyšela jsem audio. Bohužel je načteno poměrně rychle, monotónně, což tedy na zážitku dost ubralo.

takana
15.11.2018 3 z 5

Docela dobrá kniha.

martin7848
05.11.2018 2 z 5

Čekal jsem od toho podstatně víc. Knížka je antropologická studie zaměřená hlavně do historie. Víc něž historie sexu je to historie jednotlivých národů a jejich přístupu nejen k sexu, ale k manželství (svazku muže a ženy). Něco nového se z ní dozvíte, ale ve výsledku žádná sláva. Nejvíc mě zaujala část věnující se Indii - v takovém duchu kdyby byla napsána celá kniha, tak si s ní odnesu i něco daleko víc praktického...

a.k
16.09.2018 5 z 5

Souhlasím s Pedias.
Zajímavá kniha. Hlavně první polovina, z prostředí domorodých kmenů, indiánů apod. Jejich svatební a předsvatební rituály, uvádění mladých lidí mezi dospělé a tradice s tím spojené. Mně se kniha líbila.

Pedias
02.08.2018 5 z 5

Nejspíš půjdu proti většině, ale mě se kniha líbila.
Už z popisku jsem věděla, že to bude spíš formou zápisků cestovatele, než odborná literatura, takže jsem ani nečekala, že to bude bůh ví jak rozsáhlé a detailní.
Uznávám, že některé pasáže byly nudnější, ale i tak mě kniha celkově zaujala. Byla plná zajímavostí, dozvěděla jsem se hodně nových informací a určitě to nebyla moje poslední kniha od pana Stingla.

Finn69
10.06.2018 2 z 5

Asi by se to mělo spíše jmenovat "Letem světem sexem v pěti dílech světa... atd.", je to opravdu jen taková blesková exkurze do různých krajů a kultur. Ne, že by tam nebyly zajímavé pasáže, ale vidíte to všechno jen z rychlíku a povrchně, moc nového se nedozvíte. Trošku mi to přijde celé jaksi zbytečné. Že se lidi milují na celém světě je tak nějak všem jasné, a že v Indii mají Kámásútru, v Japonsku "polštářové knihy" a že primitivové jsou primitivní, to není taky zas až tak překvapivé.
Podruhé už bych to nečetl, a o nic zásadního nepřijdete, pokud to nepřečtete ani jednou.

Beeper
08.03.2018 3 z 5

Kniha plná zajímavostí, občas nudnější pasáže nutné přeskočit, ale celkově taková lehká četba.