Sex, prachy a potíže

Sex, prachy a potíže https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/514694/bmid_sex-prachy-a-potize-wzt-514694.jpg 4 47 18

Černá holka narozená bílým rodičům? Tak to je průser sám o sobě. Může být vůbec život k někomu takovému laskavý? Jsem Valérie a tohle je můj příběh. Po neskutečném zklamání jsem všechno vzdala. Zbylo mi zlomené srdce a zadupané sny. Nic mi nedávalo smysl. Jenomže pan Osud je nevyzpytatelný panáček a nachystal mi mnohá další velká překvapení...... celý text

Přidat komentář

Jidu
13.03.2024 3 z 5

Tak kde začít! Asi tím, že anotace knize tak strašně moc ublížila, protože to dle ní vypadá na hluboký příběh, že jsem fakt zůstala koukat.

Ono totiž tohle je pomalu bizár. Valerie je zkrátka blbka, co život těžký nemá, ale ráda si ho takový dělá.

Spí s kdekým, protože proč ne, chová se nevhodně a neumí si nikoho vážit, takže když už se o ní někdo stará, tak ona ho velmi rychle odradí a pak jen ublíženě kouká, že fakt vzal nohy na ramena.

Co mi vadilo extrémně, tak byl humor na sílu v podobě fráze "nasr...ehm, frustrovalo". Ne, mě to nefrustrovalo, mě to regulérně sralo, protože to bylo klidně i 5x na dvojstránce a upřímně jsem myslela, že kvůli tomu knihu odložím.

O původu a proč je černá, se čtenář nedozví nic moc, což mě taky mrzí, dalo se to popsat lépe.

Zlom přišel cca v půlce knihy, kde začalo jít u Valerie do tuhého a něco se jí opravdu začalo dít. Jana má konce knih maličko překombinované, ale to mi nevadilo, příběh to zachránilo.

Proto celkově hodnotím na 60%. Ale Kráva a kretén jsou moc lepší.

HelcaKoudova
10.03.2024 2 z 5

Pribeh ma potencial. Ze zacatku je vtipny. Pak ale zabredne do opakovani a hlavni hrdinka je bohuzel misty popsana zbytecne az jako hloupa. Nicmene je to ctive, na vikend na chatu, proc ne.


AlenaInfy
07.03.2024 3 z 5

Kniha jako takova neni spatna. Zaslouzila by ale procistit text, vystrihat se opakovani sprostych slov, ktera po chvili nudila. Ocenuji ale autorky vypravecsky styl, rozhodne umi vybudovat atmosferu. Jako jednohubka na vecer je to fajn.

PosPol
29.02.2024 2 z 5

Kde začít? Valérie je černá holka, která se narodila bílým rodičům. V době komunismu to není příliš skvělý start do života. Jenže svojí laxností a uprdelismem jde průs... ehm, průšvihům naproti. Často kalí tak, že se vzbudí v náručí někoho, koho vlastně ani moc nezná. Sex má ráda a orgáče ještě více. Nevadila by mi hovorová čeština, kdyby ale text nebyl chudý na slova a tím pádem se neopakovala pořád dokola.

Kniha je protkaná břitkým humorem, ale říkám to pořád - napsat vtipnou knihu je to největší umění. Mně tento druh humoru nejen, že nesedl, ale drásal mi nervy a občas jsem měla chuť spáchat sebelobotomii pletací jehlicí :D. Už jsem ji skoro držela v ruce pokaždé, když tam byla formulka - nasr... ehm, frustrovaná. Srač... ehm, průšvih. A další. Vtipné to bylo jednou. Po 9387362 opakování už nepomáhal ani hluboký nádech a výdech.

Kniha je taková oddechovka, je ale vidět, že text neměl příliš korekce a redakce, ačkoliv jsou i mnohem horší. Přečtete ji za odpoledne, prožijete život jedné exotické krásky, která neví co sama se sebou, natož se svým životem. Zápletka ke konci byla tak absurdní a překombinovaná, že vlastně ani nevím, co více k ní říct. Co knize rozhodně ubližuje je anotace, která moc neodpovídá kontextu celé knihy...

Škoda i nevyužitého potenciálu ohledně rasismu, s tím se dalo pohrát mnohem více. A toho sexu tam nakonec vlastně ani tolik nebylo. Za mě je to 2/5*.

recenzienika657
05.12.2023 3 z 5

#sexprachyapotize @slaninkapise

Vďaka @mama_nad_knihou a jej štafete som sa dostala k tejto útlej knihe. Nevedela som o čo pôjde, ale od autorky som zahliadla Krava a kretén, a tak som si povedala- prečo nie?

Prvá strana- som sa smiala a čumela zároveň. Nechápala som. Autorka použila myslím hovorú češtinu, na ktorú som zvyknutá z Prahy a Mělníka. Nerobila mi problém a ani vyjadrovanie, pokým neprišli časti kedy som bola znechutená. Popravde sexovala kade tade, veľakrát si nepamätala ani ako sa dostala tam kde sa zobudila. Vadilo mi ako to mala na háku všetko a teda jej průs...teda průšvih a podobné mi už riadne liezlo na nervy. Brzdilo ma to v čítaní a naozaj som mala 100 chutí zavrieť knihu a nedočítať. V polovici som skončila včera a povedala si, že dnes dám šancu ešte pár stranám. Ak sa to nezlepší? Končím. Dnes som začala a po veľkom nešťastí, ktoré zasiahlo Val a sama som ho prežila, začala dospievať, meniť sa, a stávala sa ženou. Avšak...prišlo prekvapenie a zvrat a celkovo koniec bol skvelý. Príbeh sa odohráva v čase komunizmu a vďaka tomu sme nahliadli trošku aj do týchto časov. Prvú polovicu hodnotím na 2 a druhú na lepšie 4. Celkové
3,5 aj pre pár chybičiek

lucie.svobodova
01.08.2023 5 z 5

Jedná se o druhou přečtenou knihu od autorky a opět to byla jízda - smích se střídal s nadávkami a naštváním.. občas jsem byla vyloženě nasr - frustrovaná ..

Chtěla bych číst další a další knihy autorky, její styl psaní je přesně podle mého gusta . Knížka je opět velmi čtivá, děj ubíhá - vytkla bych jedinou věc.. je moc krátká!

Val - hlavní postava, věčně tak trochu nasr - eh, frustrovaná, nadaná švadlenka a zpěv ji také není cizí
Gábi - od začátku mi lezla na nervy a už vím proč
Martin - důvod mého nasfrustrace
Dusbabice - mám dojem, že v každé bytovce / paneláku se někdo takový najde

Po dočtení knihy jsem si opět utvrdila, že někomu věřit není jen tak - důvěřuj, ale prověřuj, důvěra se ti může totiž pěkně vymstít

TetaMadla
16.06.2023 5 z 5

No. Co napsat? Jako i jiní, obálce bych se asi vyhnula.. no jo, ale když to napsala Jana Slaninová, tož to nemůžeme očekávat nic běžného, není-liž pravda? Dobře tedy, obálce odpouštím a jmu se číst to dílko, které mě určitě nebude bavit, páč je tam jen sex a prachy, a to nejsou moje témata.
Prdlajs! Od začátku fičák, hlavně tedy sexuální, pravda. Pro mě až trochu moc, ale za to může moje vštěpená prudérie. Když jsem taková fajnovka, nemám číst knížky s tak všeříkajícím názvem, že jo... Vali prostě sexuje o život a v pozadí se odehrává nám starším dobře známý socialistický zázrak. Všechno jede, pasuje dohromady, až si člověk říká, konečně holka našla to svoje...
A bác ho, všechno je jinak, aneb jak by asi sama Valerie řekla - a kurva! Zvrat jak na horské dráze.... a pak už to jede až k tomu konci, který samo nevykecám. Jo, nic tak nepotěší, jako číst o cizích trampotách.
Sama píšu hovorovou češtinou, takže mě autorčino výrazivo nešokovalo. Vali prostě mluví, jak jí zobák narost´, v pohodě. Jediné, co mě časem začalo trochu rušit, bylo to stálé opravování vulgárních výrazů za ty slušnější. "Je v pr...frustrován" :-D má to ovšem i něco do sebe a Valérie nakonec stejně zase sklouzne k původnímu výrazu.
Možná nejde o dílo století, ale smlsla jsem je ráda a s chutí. Valerie je živá (někdy až příliš) a uvěřitelná. Musím říct, že jsem dočítala skoro s obavou, co zase pos... totiž jaké potíže si zase způsobí. Ale neřeknu!
Kniha na mě působí jako autorka sama - svižná, oddechová a sexy. Můžu doporučit. Pokud nejste prudérní...

RinaV
25.05.2023 4 z 5

Sex, prachy a potíže

Není můj program na víkend, ale kniha od Jana Slaninová - píšící snílek a fantasta. Četla jsem ji už jednou jako e-knihu a teď když vyšla i ve fyzické podobě, hned jsem si jí objednala domů.

Příběh sleduje mladou, ztřeštěnou Valérii, která se chce stát zpěvačkou. Kromě toho, že tenhle sen má v době, kdy se o demokracii u nás teprve začínalo mluvit, má před sebou i několik dalších překážek, včetně neobvyklé barvy pleti.

Je to oddechové čtení, které mě ale oslovilo způsobem, jakým Jana dokáže živě popsat dobou ve které se příběh odehrává. Na pozadí eskapád, které Valérie zažívá, se dostáváme k pestrému obrázku tehdejší společnosti.

Sledujeme její cestu od dětství na malé vesničce přes velkou snahu prorazit v klubech, její první zaměstnání až po ony potíže, které ji přivedou do nezáviděníhodné situace.

To že se jen tak mimochodem z jejího pohledu dozvíme i jak se za socialismu žilo obyčejnému občanovi, jak se dalo a nedalo vydělávat až po náhled na revoluci, se mi na knížce líbilo nejvíc.

Valérie na první pohled nevypadá jako hrdinka, která má zachránit svět, nebo to všem natřít, ale svým vlastním způsobem, nám ukazuje, jak se nevzdávat. Že i když to někdy vypadá vážně špatně, pořád je cesta, která vede dál.

Luckazudoli
06.05.2023 5 z 5

Na knihu jsem narazila nahodou, diky recenzi na zavislacich a uplne souhlasim s tim, co bylo receno. Ctive, odechove a hlavne sve. Paradni jednohubka na vecer.

HankaKonadra
14.04.2023 5 z 5

Bavilo me to od prvni vety. Skvela odechovka a i kdyz jsem si chvilemi rikala, ze hlavni hrdinka je az moc velky strelec, vsechno do sebe zapadlo jak melo.

mariebramborova
22.03.2023 5 z 5

Velmi osobitý způsob psaní, na který chvíli trvá si zvyknout, ale pak je to jízda. Obálka jasně říká o čem příběh je, fialový nápis mluví za vše! Ráda jsem ji četla

sulzsova.anna
13.02.2023 4 z 5

Knihu mi doporučila kamarádka s tím, že se nemám děsit obalu. Poslední dobou si všímám, že spousta eknih má velmi špatné obálky, které vůbec nesedí k příběhu, či ho dokonce poškozují. Tato mi překvapivě nijak nevadí, nepohoršuje mě a vlastně k příběhu i sedí, ale na druhou stranu, bych si takové obálky mezi ostatními nevšimla. Nezaujala by mě, možná mohly dát do její přípravy více z děje a jít do hloubky příběhu, který za přečtení opravdu stojí.

Byla jsem upozorněna i na hovorovou řeč a s tou jsem popravdě trošku zápasila. Kdyby mi ji nedoporučili, tak takto psanou knihu nezačnu číst, ani bych se o to nepokoušela. Přesto jsem byla mile překvapena. Chtělo to pár kapitol abych si na netradiční způsob zvykla, ale pokud se na knihu podívám jako celek, tak do ní celý ten přidrzlý styl psaní vlastně krásně sedí.

Příběh mě vcelku bavil a rychle jsem se začetla. Chytila jsem příjemné tempo, které nikterak nevybočovalo. Netvrdím, že jde o nějaké převratné dílko, ale rozhodně mě neurazilo ba naopak potěšilo a vlastně i svým způsobem obohatilo.
Myslím, že kniha má v sobě skrytý potenciál, který ale zastiňuje nic neříkající obal.

zimolka
10.01.2023 5 z 5

Hovorová řeč mě nevadila. U knihy jsem našla hodně toho co jsem čekala a i něco navíc v pozitivním slova smyslu. Příběh mě pobavil, překvapil a i hlavní hrdinky mě místy bylo celkem líto. Podle mě kniha za přečtení stojí, takže já autorku neposlechla v příspěvku na fb, kde psala hlavně knihu nečíst :) :) a udělala jsem dobře.

Lenucha77
29.12.2022 4 z 5

Hned na začátku:
upřímně - kniha má obálku, o kterou bych vůbec nikde nezavadila, a kdyby ano, vyhnula bych se obloukem. Ale vzbudila ve mě zvědavost díky jinému článku, který paní Slaninová uveřejnila, tak mi to nedalo a e-knihu jsem si pořídila.

A dobře jsem udělala - psaní autorky se mi moc líbí! Ovšem pojmy : přečteno jedním dechem, nebo kniha je velmi čtivá u mě nehledejte.
Jsem totiž ráda, když si čtenář knihu vychutnává i na dlouhé dýchání, třeba mnohdy nedokáže překvapive situace vydýchat....no prostě jedním dechem nečtu kromě jídelního lístku a jízdenky na tramvaj nic.
Také formulace: kniha je velmi čtivá ve mě zanechává rozpaky.... Kniha podle mého je buďto dobrá nebo špatná, kvalitní nebo brak.
Takže zpět ke knize Sex, prachy a potíže.
Velmi se mi líbí styl, jakým autorka píše, někdo si stěžuje na hovorovou češtinu - tak ta kdyby tam nebyla, celé kouzlo sděleného by šlo do kopru!!!! Hodí se tam úplně přesně, dokresluje myšlenkové pochody hlavní postavy - ztřeštěné Valérie. Je v tom, syrovost, drzost, opravdovost. Psaní je velmi osobité. Ano, velmi mile mě kniha překvapila. Ja v tom stylu vidím neomylné prvky Bukowskeho, kterého mám v oblibě....
Pro příště se ale přimlouvám za jinou obálku.

NatálieK.
19.12.2022 2 z 5

Nezvykla jsem si na hovorovou řeč

Mon.CouCou
03.12.2022

Sexu v knize zase tolik nebylo, zato potíží docela dost, až jsem čučela, co autorka všechno vymyslela.
Valérie se chová jako střevo, ale zase tak úplně marná není, protože i když v anotaci stojí, že všechno vzdala, tak to není tak úplně pravda. Padá na prdel, na hubu, fakt si sáhne kvůli své blbosti na dno, tak je docela nezmar. Nebudu prozrazovat co všechno se jí povedlo, nepovedlo. A tak trochu vyzradím - vydělávala dost peněz, sex měla s kde kým (prostě puberta za socíku), dokonce si užila souložení i s holkou! Mínus - ta hovorová čeština mi chvílemi lezla na nervy, ale protože je to vyváženo břitkým humorem, takže nakonec vlastně celkem v pohodě.

hanka4331
01.12.2022 5 z 5

Moc hezký příběh se skvělým námětem, především netradičním. Knížka mi udělala radost, četla se parádně. Postava potrhlé Val mě zkrátka bavila, protože vyznívala reálně a lidsky, ne jako dokonalá Bárbína vycucaná z prstu.

MonikaBobo21
25.11.2022

Z počátku jsem si nemohla zvyknout na to, že je kniha psaná hovorově. Ale po pár stránkách jsem se do příběhu tak zažrala, že jsem ji dočetla skoro jedním dechem. Autorkou barvitě vylíčené momenty z dob reálného socialismu mi připomenuly moje vlastní dětství i dospívání a také sarkastický suchý humor to dobře okořenil. Fakt dost dobré čtení! Kamarádka mi ještě doporučovala další knihy ze stejného nakladatelství, tak to budu muset určitě zkusit!

Kniha Sex, prachy a potíže je v

Přečtených33x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených2x
Knihotéce90x
Chystám se číst33x
Chci si koupit11x
dalších seznamech2x