Kráva a kretén

Kráva a kretén https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/517972/bmid_krava-a-kreten-Mvp-517972.jpg 4 60 26

Když se setká kráva s kreténem, nastává válečný stav! Klára (kráva) v plné palbě poznává, jak výbušné může mít následky první tvrdé setkání s neznámým chlapíkem. Adam (kretén) je srážkou s krávou vykolejený. Kdekoli se ti dva setkají, nastává chřestění slovními zbraněmi, až létají jiskry. Vanesa je Klářina nejlepší kamarádka, která způsobí, že na sebe Klára a Adam po čase začnou pohlížet jinak. Láska? Tak určitě Když se zdá být vše zalité zářivým sluncem, náhlé zklamání šeredně zamíchá kartami zdánlivě dobře rozehrané partie. Za každou špatnou věc se však platí. Adam i Vanesa zaplatí dvojnásob, ale nikdo si nemůže být jistý, kdo nakonec ze všeho vyjde jako skutečný vítěz.... celý text

Přidat komentář

romika
17.02.2024 2 z 5

(SPOILER) SPOILER Nic moc,spíš nic než moc....nečíst v rámci štafety,odložím po pár kapitolách. Nesedl mi styl psaní a Klára mi jako kráva přišla furt....navíc mít chlapa po nejlepší kámošce....s rozdílem týdne,kdo takhle žije

attila1
07.02.2024 4 z 5

Pro mě hlavni hrdinka Klára opravdu kráva. Na léto dobrá romantická odechovka. Hezký styl psaní.


Tess_BooksNerd
26.12.2023 2 z 5

Kniha neurazí, nenadchne. Zpočátku fajn příběh. Ačkoli mi dost imponovalo, jak se hlavní hrdinka se svou nejlepší kamarádkou v téměř každé větě nazývali "zlatíčko" atd. To opravdu nebylo nutné. Knihu jsem jakž takž překousala. Co mi ale opravdu hlava nebere, je chování Kláry. Nejlepší kamarádka se vyspí s mým přítelem. Nenávidím je, vymažu je ze života, jsem v depresích. Po pár týdnech se objeví ten "kretén" , kterého jsem se rozhodla nenávidět, ale pustím ho domů, Sednu si s ním na gauč, dám si s ním skleničku a uveřím mu vše, co řekne. Chápu že umírající přítelkyně je hrůza. Ale kamuflovat tím fakt, že s ním bez okolků vlezla do postele? I tak bych mu za žádných okolností neodpustila. Ale ne. Prostě bum bac jasný vyspal ses s mojí kamarádkou, protože tě o to požádala ona, tys to vlastně nechtěl tak jde svět dál můžeme být zase spolu...
Příběh nemastný, neslaný.

lucakuca
11.11.2023 4 z 5

Láska láska laska.
Ať se děje, co se děje, vsechno je ve jménu lásky. Ať to dobré neno špatné. Může za to láska.

TerkinKnižnySve
07.11.2023 5 z 5

Výborná letná oddychovka plná smiechu , lásky ale aj sklamania a straty.

Musím povedať, že aj napriek mojej nevôli čítať čisté romantiky bola táto kniha skvelá a ten koniec má rozcupoval na totalku.

Rosse
27.10.2023

Mě kniha bohužel už od prvních stránek nesedla a v průběhu čtení se to nijak nezměnilo. Nesedl mi autorčin styl psaní, slovní obraty ani přirovnání. Knihu bych doporučila spíše teen čtenářkám. Pro ženský, kterým to táhne ke čtyřicítce (nebo prostě jenom pro mě) to asi moc není.

Je mi líto, že se do skupiny čtenářů, kterým se kniha líbí, nezařadím, ale jak se říká 100 lidí 100 chutí. Nicméně, pokud vás anotace výše zaujala, určitě neváhejte a jděte do ní, je možné, že vás osloví víc než mě. :-)

Áňa 998
24.10.2023 4 z 5

Když se setká kráva s kreténem, nastává válečný stav! Tahle první věta z anotace stačila, abych se do knihy pustila. Za oslovení moc děkuji samotné autorce @slaninkapise, a taky za krásné věnování!
.
Jedno náhodné setkání může všechno změnit. Když se Klára poprvé srazí (doslova) s Adamem, na lásku na první pohled to není. Otitulují se totiž rovnou přezdívkami kráva a kretén. Kdyby tak tušili, že to není poslední setkání...
.
Klára byla skvělá hlavní postava. Milá s prořízlou pusou. U Adama jsem byla pořád ve střehu. Nějak jsem si o něm nemyslela nic dobrého. A pak je tu Klářina nejlepší kamarádka Vanesa. Té je všude plno, Klára je takovým jejím stínem. Byly momenty kdy se mi líbila a momenty, kdy jsem jí nemohla vystát. Zajímavá postava, která s příběhem hodně zatočila, i když byla jen vedlejším charakterem.
.
Autorka nás vezme do lidských životů, jejichž osudy jsou propletené. Navíc, kniha je napsaná čtivě, a na jeden den mi byla opravdu příjemnou společností.
.
Co musím vyzdvihnout, tak to je vtip, s jakým je příběh napsaný. Kolikrát jsem se neubránila pobavenenému ušklíbnutí. Zároveň, není tu jen vtipná a romantická linka. To Vám ale prozradit nemůžu.
.
Kniha byla milým společníkem, u které jsem si krásně odpočinula. Ke konci příběhu doporučuji kapesníčky a pak možná i dortík. Tahle kniha je důkazem, že láska má mnoho podob a nic nemusí být tak, jak se zdá na první pohled!

B.Wilde
30.09.2023 3 z 5

(SPOILER) Tohle byla fajn sobotní jednohubka. Kniha je velmi čtivá a děj hezky odsýpá - takže na volný večer úplně ideální. Ze začátku jsem čekala klasickou hate-to-love romantickou komedii, ale nakonec nic nebylo tak, jak se z počátku zdálo.

Kromě zaměření na ústřední dvojici je tady třetí, velmi důležitá postava a to nejlepší kamarádka Kláry - Vanesa. Se kterou se znají od dětství a vyvádí spolu už roky všelijaké vylomeniny. Tyto tři postavy během několika týdnů zažijí hned několik životních zvratů a čtenáři spolu s nimi...

A jelikož mám na srdci ještě pár věcí, které potřebuju někam vypsat, zbytek hodím do spoilerové části, každopádně za mě tedy 3,5* za tento příběh.

***

Spoilerová část mého hodnocení, pokračujte ve čtení jen na vlastní riziko!

***

Přiznám se, že mi na začátku dost nesedla zápletka, kdy Vanesa měla poměr s Adamem a on během toho bez ostychu nabaloval Kláru, ještě v moment, kdy měl Vanesu vedle sebe v posteli. Představa, jak mi volá chlap a říká mi, jak mě chce poznat a já vím, že chvíli předtím si to rozdával s mou nejlepší kamarádkou, mi tedy přijde poměrně zvrácená. A to si fakt nemyslím, že jsem nějaký puritán... ale vysvětlení "je to jen živočišný" by mě nechávalo absolutně chladnou a ten člověk by neměl absolutně šanci. A asi i proto jsem tomu vztahu ze začátku ani moc nevěřila, prostě mi tohle celé přišlo jako strašně zvláštní začátek a neměla jsem z toho pocit, že to jako byla práce Vanesy, že věděla, jak by se k sobě hodili a chtěla je zkusit dát dohromady. Opravdu jsem z toho měla rozpačité pocity a asi bych si čtení užila více, kdyby to bylo pojaté trochu jinak. Bylo mi líto, že jsem se na jejich vlnu nedokázala úplně naladit...

Konečná zrada taky nakonec měla své vysvětlení, čtenářsky rozhodně zajímavé (i když se dalo něco vytušit i v dřívějších scénách) ale s některými rozhodnutími všech tří hlavních postav jsem se nedokázala úplně ztotožnit. I když nebudu lhát, že scéna v hotelu mě vážně překvapila a částečně i pozdější vysvětlení.

Jinak souhlasím s některými komentáři, cílený humor (hlavně ten mezi Klárou a Josefem) mi úplně nesedl. Možná i kvůli tomu, že se tam jejich interní vtip opakoval několikrát. A také jsem nebyla úplně fanoušek používaných zdrobnělin jména Klára a dalších jejích přezdívek.

Tímto nechci nějak kritizovat děj a ani směr vývoje postav, jen jsem chtěla napsat své dojmy, které jsem při čtení měla. Kniha se jinak četla opravdu velmi dobře a klidně bych se pustila i do jiných knih autorky.

Jidu
29.09.2023 4 z 5

Musím říct, že tenhle prcek mě velmi překvapil. Čekala jsem jen vtipný román, ale já si na konci poplakala!!
Co dokáže jedna srážka krávy a kreténa? No to byste koukali! Opravdu mnohé.
Prví část knihy jsem se smála vtipným přirovnání, že mě bolelo břicho a měla jsem škytavku, a druhou část knihy jsem měla těžké srdíčko a slzy na krajíčku.
Jana nám opravdu bravurně ukazuje životní cesty, osudy a nespravedlnosti, které se zkrátka a bohužel dějí.
Jediná má výtka je, že kniha měla dost stylistických chyb. Pravé stránky byly mnohdy o řádek až dva kratší úplně beze smyslu, a taky mě štvalo oslovení "Klárko". Hlavní hrdinka byla třicetiletá žena, ne žádný puberťák, a toto mnohdy nepůsobilo dobře.
Celkově knihu doporučuji a moc se mi líbila! A obrovská výhoda je, že ji slupnete jako nic!

Gabriela143
23.09.2023 5 z 5

Kniha ma bavila. Číta sa dobre a je aj vtipná. Tú zápletku som vôbec nečakala, vravela som si, že to snáď nieje možné aby, najlepšia kamarátka spravila niečo také. Než som sa dostala k dôvodu, stále mi to vŕtalo v hlave. Posledné stránky boli dosť smutné a knihe dali úplne iný rozmer. Kráva a kretén je podľa mňa kniha tohto leta.

Jita160
20.09.2023 4 z 5

Po této knížce sáhnete asi hlavně kvůli jejímu názvu....dost dobrý.
Ale nemělo by to tak být.Tento krásný příběh ukrývá sílu lásky a to nejen mezi ženou a mužem ,ale i mezi nejlepšími kamarádkami.
Z části je to velmi humorný příběh o srážce dvou meteoritů, výbušný ,bouřlivý a srdcebolný. Kráva a kretén dali těmto označením úplně nový význam.
Ukazuje se, že láska má mnoho tváří a záleží jak silní dokážeme být aby jsme to protějšku ukázali.

MAU256
20.09.2023 3 z 5

Ze začátku jsem se dobře bavila - první srážka Krávy s Kreténem, to nemělo chybu. Dost mě ale překvapilo a vadilo, že by nejlepší kamarádka takto zradila. I když se nakonec ukázalo, že nic není takové, jak se na první pohled může zdát. A konec mě rozesmutnil, přála bych si ještě nějaký epilog. Ale jinak knížka byla čtivá.

Dydy7
04.09.2023 5 z 5

Dokonalá kniha !!!
Od prvej strany, som sa nevedela prestať smiať , v strede knihy, keď nasral zvrat , som nechcela veriť, že by mohla byť najlepšia kamarátka zradca a koniec ???
Smútok a plač - to bolo niečo neskutočné !

Autorka z takej knižky jednohubky, dokázala vytvoriť dokonalosť !
Určite vám odporúčam prečítať, pretože za mňa, to je tohtoročná top kniha !!!!

JarunkaBerunka
19.08.2023 5 z 5

Super jednohubka,doporučuju

Kiksi007
19.08.2023 5 z 5

(SPOILER) Knížka je taková jednohubka
Čte se skvěle a má humorné hlášky na které jen tak nezapomenete
Má i smutné chvíle a hlavně na konci příběhu i nečekanou situaci.
Za sebe jí můžu jen doporučit.
Knížku do štafety nám poskytla sama paní spisovatelka

jitka3027
18.08.2023 4 z 5

Jednohubky, která se čte sama, má spád a vlastně nevíte, jestli postavy máte rádi nebo ne. Zpočátku ulitlý obyčejný příběh třicátnic, který má nečekané rozuzlení a hloubku. Doporučuji.

cornetka
13.08.2023 4 z 5

Musím říct, že ze začátku (teda spíš tak do poloviny) to bylo na mě trochu moc ujetý a rychlý. Až druhá půlka byla klidnější a konec byl hodně silný zážitek. Zprvu jsem si taky nebyla jistá, jestli mě vůbec ti tři baví a jestli mi jsou sympatičtí. Nakonec jsem ale jejich chování pochopila. Na mě tedy bylo moc překreténováno a přetrdlováno, nicméně ve finále to byla celkem fain knížka. A ten název je prostě originální.

Monuschka
12.08.2023 5 z 5

U této knihy mě zaujala ponejprv obálka a následně i velmi vtipný název. Může se stát, že obálka "klame tělem" a kniha je propad. Ovšem zde se toto nekoná... Kniha je skvělá. Zhltla jsem ji v podstatě za 1 a půl dne a opravdu hodně mě bavila. Od samého začátku až po "skorokonec" :-) Každou chvilku jsem se setkala s nějakou boží vtipnou hláškou, byla jich spousta a já nesmím zapomenout si je zaznamenat
Jeden zvrat jsem tu teda ale v žádném případě nečekala a chvilku jsem dvě z hlavních postav nesnášela. Když pak přišlo vysvětlení, tak jsem potřebovala kapesníčky... Ou!
Kniha je velmi čtivě napsána, opravdu bavila. Je to taková vtipná (nejen) letní oddechovka. Mohu jen doporučit.
Poskytla nám ji do knižní štafety sama autorka.

PosPol
07.08.2023 3 z 5

(SPOILER) Když si Klára vyběhne na svoji klasickou trasu, narazí do neznámého muže. Za normálních okolností by se jeden omluvili druhému, ale kdepak, dneska je špatná konstelace hvězd. A tak se stane, že z muže se stane kretén, načež z Kláry se stane kráva, no a když dá kráva kreténovi facku, zbývá už jen zběsilý úprk.

Jaké zděšení, když se pak s kreténem, alis Adamem potkají v klubu, kde se svojí nejlepší kamarádkou Vanesou paří. Ve chvíli, kdy je Adam pozve domů na jelení steak s banánovou omáčkou (to fakt někdo sní?), dílo zkázy se započne....

S Adamem se prvně vyspí Vanesa, načež jej přenechá Kláře, která zjišťuje, že kretén není zase tak moc kreténský. Klára prožívá chvilky štěstí, než se, jak je zvykem, všechno totálně posere...

Kniha je úžasně vtipná stejně často, jako lacině prvoplánová. Nejvíce jsem se bavila u scén, kde to asi autorka ani nezamýšlela a naopak mi přišly nešťastné zamýšlené vtípky. Co mě vytáčelo, bylo oslovování Kláry Klárko, zdrobněliny u dospělých mi přijdou dost infantilní.

Příběh se čte ve výsledku skvěle, první polovina je vláčnější, druhá už rychle odsýpá. Nechápala jsem jednání a uvažování postav, až ke konci se vše vysvětlilo a nebudu lhát, jedna zbloudilá slzička utekla. Jenže když se mi to pak rozleželo, vlastně mi to řešení vůbec nedávalo smysl a bylo tak překombinované, že jsem přemýšlela nad uvěřitelností, což bohužel celý příběh trochu shodilo.

Krávu a kreténa bych tak hodnotila 3/5, příběh od Jany Slaninové má čtenáři co nabídnout a ačkoliv mám výhrady, celkově mě kniha bavila. No a obálka je dokonalost sama!

šikulka111
02.08.2023

Jedním slovem wau. Od začátku velmi vtipná kniha.
Já bych řekla, že mezi Klárou (kráva) a Adamem ( kretén) přelítla jiskra hned.
Taky musím říct, že mít takového šéfa jako má Klára tak si pískám.
Vztah mezi Klárou a Adamem se vyvíjí dobře, jenže se něco zásadního zvrtne.

A to už si přečtěte Doporučuji. Kniha za to stojí.

Štítky knihy

romantika

Autorovy další knížky

Jana Slaninová
česká, 1974
2022  76%Sex, prachy a potíže
2023  72%Kráva a kretén
2022  93%Elvisovo kopí
2022  71%Adventní kalendář
2023  75%Laskonka pro barbara

Kniha Kráva a kretén je v

Přečtených62x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených1x
Knihotéce104x
Chystám se číst52x
Chci si koupit12x
dalších seznamech2x