Druhá smrt

Druhá smrt https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/369780/bmid_druha-smrt-lOx-369780.jpg 5 42 13

Sestra Fidelma série

< 26. díl >

Blíží se květen roku 671 a v Cashelu, hlavním městě irského království Mumanu, se chystá velká pouť na oslavu svátku Bealtaine. Do města míří zástupy návštěvníků a řady vozů, mezi nimi i družina kejklířů, kteří se mají postarat o zábavu. Znenadání jeden z vozů vzplane a po uhašení požáru je uvnitř nalezeno rozkládající se tělo neznámého mladíka. Jako by to nestačilo, ukáže se, že dívka na kozlíku nezemřela při požáru, ale na následky otravy. Tyto neblahé události by mohly celou slavnost ohrozit, a proto cashelský král Colgú povolává na pomoc svou sestru Fidelmu. Tato zkušená a bystrá advokátka s pomocí věrného druha Eadulfa dostane za úkol případ co nejrychleji vyřešit. Dvojice se vydává po stopě cizího vozu a pátrání je zavede až do zlověstného nitra bažinatého kraje klanu Osraige, kde je Eadulf zákeřně přepaden a jen o vlásek unikne smrti. Zdá se, že všude kolem se to hemží nebezpečnými přívrženci tajemného Společenstva krkavce. Co má ale jejich spolek za cíl? Mrtvých přibývá, Eadulfovi s Fidelmou se však stále nedaří přijít záhadě na kloub. Oba se vzápětí ocitnou ve smrtelném nebezpečí a je zřejmé, že nepřítel neusiluje pouze o jejich životy, ale zlo míří až do srdce samotného Mumanského království. V sérii Fidelminých příběhů navazuje tato kniha na události v knize Ďáblova pečeť a čtenář v ní vedle napínavého příběhu opět nalezne poutavé a přesvědčivé líčení irského společenského systému, práva a náboženských sporů, které hýbaly tehdejším světem, to vše založené na autorově erudici význačného historika.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Historické romány
Vydáno: , Vyšehrad
Originální název:

The Second Death , 2015


více info...

Přidat komentář

hanzmb
07.05.2024 5 z 5

Asi nemá cenu po 24. románu ( díly 9 a 15 jsou u nás nevydané sbírky povídek) rozpitvávat plusy této série. O tom samo hovoří to, že čtenář zvládne těch pomalu 10 000 stránek. Já osobně obdivuji tento irský státní systém, založený na rovnosti. Čtení o něm je požitek sám o sobě. A když k tomu přidáte příběh Fidelmy a Eadulfa, navíc zpestřený krimi zápletkou, je to zkrátka něco nádherného. Už se těším, až se ke mně dostane další díl.

Luigi1
25.05.2023 5 z 5

Tento díl začíná pěknou záhadou v tehdejším Irsku


elena2054
07.07.2021 4 z 5

Moje první kniha od autora, takže netuším, zda má na požitek vliv, že jsem nečetla chronologicky.
Kniha je napsána čtivě a věřím, že autor rozumí nejen psaní, ale i době a místu, kde se děj odehrává.
Já však od knihy čekala něco jiného.
Začátek byl skvělý, myslela jsem, že se bude prioritně vyšetřovat, že se jedná o detektivku.
Bohužel. Pro mě se z toho vyklubal historický román, bez jakéhokoliv wow efektu.
Dějiny Irska jdou úplně mimo mě, takže psáno efektivně, ovšem není to můj šálek čaje.

Sofonisba
09.06.2021 4 z 5

Zajímavý a čtivý detektivní příběh ze starého Irska

kolacky
19.04.2021 5 z 5

Nemůžu si nevšimnout, že Colgúovi nějak docházejí vrchní velitelé stráže :-)...

Chesterton
12.02.2019 5 z 5

První kapitoly mě snadno vtáhly do známého prostředí Irska 7. století z dob mnohých obtíží při ukotvení a udržení nové víry. Často mívám při čtení Tremayneho příběhů podobné výtky jako komentáře pode mnou. Zápasím se jmény a polemizuji s některými názory. Tentokrát mi přišla střední pasáž až příliš rozvleklá.
Jenže v závěru do sebe vše uspokojivě zapadlo (i dehet jsem našla na s.316) a já už se těším na další. Ráda pobývám v podobných historických kulisách, kde si mohu odpočinout i přemýšlet. A jako bonus potkat nenápadnou moudrost nebo jemný výraz úcty k lidskosti.
* Namyšlenost je pouze znamením slabosti, neboť skutečný pán svého lidu si je svou silou natolik jist, že nemá potřebu ji ostatním neustále připomínat.
* Právě jsem se chystal zavolat své pomocnice, které s ohledem na slušnost připravují do hrobu ženská těla . . . .

quendery
04.12.2018 5 z 5

Opět autor nezklamal, skvělá zápletka, napětí, nezaměnitelná atmosféra starého Irska, co chtít víc...snad ještě další nové příběhy sestry Fidelmy.

konicekbily
22.11.2018 5 z 5

Perfektbě vylíčená atmosféra tehdejší doby v Irsku, hodně "thrillerovských scén", zamotaná zápletka, a spousta postav - to vše dohromady přináší nový díl oblíbené sestry Fidelmy.

Vojslava
20.10.2018 4 z 5

Pokračování příběhu boje staré víry s novou je stejně pořád zajímavou detektivkou. Kolik ještě takových případů bude Fidelma řešit? Rozhodně bych ještě jednu nebo dvě uvítala, i zde je příběh velmi logický, byť v průběhu řešitelný. Velmi příjemná četba na podzimní večery!

wooloong
07.10.2018 4 z 5

Příběh začíná pěknou záhadou a rozvíjí se velmi nadějně. Jen dvě věci mi tam nějak neseděly. Asi budu teď trochu spoilovat. Chování Eadulfa na statku (pokud ovšem neznal úmysly pana autora) a potom nedovysvětlená smrt ze začátku příběhu, s tím ohněm to prostě nemá logiku a ten dehet nám taky nikdo neobjasnil.

iška
02.05.2018 4 z 5

Sestra Fidelma a její přítel patří k mým z nejoblíbenějších hrdinů. Tentokráte jsem ale měla pocit, že nebyli úplně ve formě. Ale přesto jsem si početla s chutí.

Alienor
29.04.2018 4 z 5

Už v predchádzajúcich dieloch som si všimla, že Tremayne má úžasný cit pre atmosféru raného kresťanstva. Bohužiaľ, nedá sa to povedať o pohanstve a práve preto som mala s týmto dielom trochu problém. Niežeby sa autor snažil pohanstvo očierňovať, ale v jeho podaní je úplne necharizmatické. Inak je kniha "čtivá" a zaujímavá a až na vyššie uvedenú výhradu som si ju užila.

elizabeth_ba
23.04.2018 5 z 5

Začátek a konec byly trochu podivné. Začátek proto, že si Fidelma nevzpomínala na řecký oheň (copak asi teda dělala v Bretani v příběhu Holubice smrti ?). A pak konec, kde si autor či překladatelka (při soudním jednání před králem Colgúem a vrchním brehonem) popletli nejvyššího církevního představitele království Mumanu a opata z Imleachu - Ségdeho s nejvyšším opatem ze severu z opatství Ard Macha - Ségenem. Mezitím zvlášť, když se Fidelma zase nepohodla s Eadulfem a pátrali každý na vlastní pěst, to nemělo chybu. Dokonce se tam objevilo i mnou dlouho očekávané těhotenství, i když vůbec ne tak, jak jsem chtěla a doufala. Ale (jako vždy) to dobře dopadlo a konečně si tentokrát dívku z cest nepřivedl Gormán ale Enda. Vlastně mu ji přivedl Eadulf, který tady zanechává super dojem, dokud se ovšem nepokouší odhadovat lidi. V tomto se liší od Bootha, který naopak v tomto vynikal.

Celkové hodnocení podle mě zase moc dobré a snad to těhotenství příště už konečně nastane tam, kde má... A tak rovnou vznáším dotaz na nakladatelství, kdy můžeme očekávat další díl? :-))