Kosti svaté Brigity

Kosti svaté Brigity https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/326106/mid_kosti-svate-brigity-XYw-326106.jpg 3 61 28

Sestra Deirdre série

1. díl

Keltská detektivka. Historický dobrodružný román s kriminální zápletkou Kosti svaté Brigity je prvním dílem příběhů z Irska na počátku šestého století, kdy se v Irsku šířilo křesťanství. Vypravěčkou je mladá sestra Deirdre, půvabná a vzdělaná, která putuje po kraji a pátrá po vzácných ostatcích svaté Brigity, které někdo vzal z kostela. I když se jako bard těší velkým výsadám, dostává se do mnoha nebezpečných situací.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Historické romány
Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

St. Brigid´s Bones: A Celtic Adventure , 2014


více info...

Přidat komentář

kolacky
27.04.2023 4 z 5

Jsou ještě dva díly, které nám nepřeložili: 2. Sacrifice: A Celtic Adventure a 3. The Gospel of Mary.

Hajana
15.11.2022

Jedná se v podstatě o historickou detektivku, za přečtení stojí.


Ignis
15.08.2021 3 z 5

Je to takový odvar sestry Fidelmy, tomu srovnání se prostě nedá vyhnout a ta je minimálně po té detektivní stránce úplně jiná liga.
***Mírné spoilery****
Tenhle příběh má jinak všechny klišé, co mohl, láska z mládí, šéf pirátů, zlý opat od konkurence... A ani to rozhodnutí nemá úplně logiku, kdyby se rozhodla opačně, má mnohem větší možnosti.
****"
Ale líbil se mi popis Irska té doby, tak dávám o hvězdičku víc, než by si to zasloužilo.

Galadwen
13.07.2021 3 z 5

Jednoduchý příběh zasazený do zajímavého prostředí. Oddechovka na dovolenou.

Vojslava
23.05.2021 4 z 5

Opět spíš jednoduchý a trochu dobrodružný příběh než detektivka... a nelze si nevzpomenout na případy sestry Fidelmy, které jsou ovšem o pár levelů jinde. Nicméně příjemné čtení do dopravních prostředků a na unavené večery. A nemohla jsem se zbavit představy, jak by asi zněly žalmy doprovázené na harfu profesionálního barda?

konicekbily
08.11.2020 3 z 5

Nevypadá to na detektivku - je to takové lehoučké odpočinkové čtení o tom, jak asi vypadalo Irsko při nástupu křesťanství na tento ostrov - podle názoru autora. Čte se rychle, za odpoledne je přečteno.

PanKrbec
26.10.2020 2 z 5

Knížka se mi vůbec nelibila, četla se sice lehce, ale ten děj a jednání postav mi připadalo naivní, nevím přesně jak bych to popsal, připadalo mi to skoro jako parodie nebo knížka pro děti (tomu ale odporovaly dvě drsnější scény). Několikrát jsem měl nutkání knížku odložit, ale to ze zásady nedělám.

ElfkaEleanor
25.10.2020 4 z 5

Příjemné oddechové čtení obohacené o věrohodné vykreslení dobové atmosféry Irska 6. století skrze život hlavní postavy. Perličky popisující zvyky zpestří děj a ještě více vtáhnou do děje. Nazvat však knihu detektivka? Nevím, zda je to šťastné. Ano, je tam zápletka, je tam pátrání, ale bez velkého napětí, dramatu... Spíše slouží jako spojnice mezi popisy jednotlivých postav, země a zvyků.

Vhodné odpočinkové čtení pro toho, kdo se zajímá o období chtistianizace Irska a střet křesťanství s druidismem...

RSR
29.07.2020 4 z 5

Pokud čekáte napínavou historickou detektivku s komplikovanou zápletkou, hlubokými myšlenkami, dedukcemi Hurcula Poirota nebo detailním popisem keltů, života druidů či mladých řeholnic, budete nejspíš zklamaní. Pokud si chcete přečíst oddychovou knížku, jen tak s nohama na stole a sklenkou vína vedle sebe, nebo cestou vlakem, tak není špatná.

carbici
13.05.2020 2 z 5

Zajimave byly detaily venujici se zvykum a historii Irska, to mne nalakalo k dalsim kniham s touto tematikou. Jako detektivka to bylo takove mile, rozvlacne a bez napeti.

Moňas17
23.11.2019 5 z 5

Na knížku jsem narazila náhodou, jelikož Vondruška byl v knihovně beznadějně rozebrán...Čekala jsem tedy humor a napětí, na který jsem zvyklá od Vondruškových detektivek, ale tento příběh, styl vyprávění, je zcela něco jiného. Má jiný základ, jiné postavy co se týká charakterů (až na ty negativnější). Myslím, že díky zcela jinému pohledu na středověk (v tomto případě raný), se čtenáři otvírají zcela jiné obzory. Nejen na keltskou kulturu a jakéhosi konfliktu mezi křesťanstvím a pohanstvím, ale i hlubší a citlivý pohled do duší hluboce věřících lidí. Je tam vidět i ten rozdíl mezi křesťany, hlavně mezi preláty, protože slovo křesťan nebo prelát ještě neznamená zbožnost a lidskost. Protože i ateista nebo v té době spíše kelt, druid atd., mohl být velice lidský, stejně jako kterýkoliv křesťan, protože pravá zbožnost není bez hlubokého lidství a citu pro empatii atd. - není zbožnost, je to jen fasáda co slouží za prosazování sebe. V tomto příběhu je to hezky vidět. Ale je to především detektivka. Musím říct, že zloděj kostí by mě v žádném případě nenapadl, autor mistrně oblbuje čtenáře :-D.
Je to každopádně taková spíše relaxační detektivka s pokorným pohledem na život tehdejších lidí. A je taky vidět, že co autor, to názor na středověk. :-) Vondruška nejde moc do hloubky a souloží tam každý s každým :-D, jakoby každý chlap měl kondom a každá žena antikoncepci a nikdo při porodech neumíral. Nicméně je více zábavný.
Tento příběh je spíše pro citlivější a přemýšlivé duše.

Mignard
13.08.2019 4 z 5

Velmi odpočinkový román. Příjemné čtení a do poslední chvíle i zajímavé. Asi by jsem se rozhodl jinak než hlavní hrdinka Deirdre, ale zase by to nemohlo mít pokračování. Jestli někdo vydá další knihu, pravděpodobně si jí alespoň přečtu.

DominaCZ
12.12.2018 1 z 5

Bylo to celý takový...suchý.

Marika Vanova
18.09.2018 5 z 5

Příběh mě hodně bavil. Navštívit Irsko je můj sen a tady je něco z jeho historie. Sestra Deirdre je mi sympatická. Na konci knihy mi i ukápla slza a to už se mi dlouho nestalo. Doufám, že bude brzy druhý díl.

KatnissLavender
14.10.2017 4 z 5

Nikdy jsem nic podobného nečetla. Je to takový zvláštně jemný příběh. Nečekejte velké napětí a akci, vše jen tak přirozeně plyne od začátku až do konce. Kořením tohoto příběhu je období a místo, ve kterém se odehrává. Tuto knihu bych doporučila hlavně jemnějším duším, které mají rády detektivní příběhy...

alva1
13.10.2017 1 z 5

Kniha mě nebavila, byla to nuda.

tereza1198
24.09.2017 2 z 5

Nuda. Děj se vlekl, postavy podle mě často měly příliš moderní myšlení. Kdybych nevěděla, kdy se děj odehrává, tak bych myslela, že jde o další díl seriálu Případy sestry Terezy. Ani okouzlení Irskem se tentokrát nekonalo.

Nefer
23.09.2017

těším se na zbylé díly. co m mrzí, je to že je rychle přečtená z důvodu jak je hubená. což mě táák štve :(

rajsa
06.09.2017 3 z 5

příjemné oddechové čtení

bagel
24.07.2017 4 z 5

Trochu moc rozvláčné, ale líbilo se mně netradiční prostředí, ve kterém se kniha odehrávala.