Šepkár

Šepkár https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/421160/bmid_sepkar-fQw-421160.jpeg 4 276 87

Ak necháš dvere napoly otvorené, začuješ niečo šeptom ševelené Po nečakanej smrti manželky sa zdrvený Tom Kennedy so synom Jakom presťahuje do zapadnutej dedinky Featherbank, aby začali odznovu. Lenže dedina má temnú minulosť. Pred dvadsiatimi rokmi v nej zvrátený sériový vrah uniesol a zavraždil piatich chlapcov. Zločinca, ktorý sa stal známym ako Šepkár, sa napokon podarilo vypátrať a dostať za mreže. Tom a Jake si, samozrejme, s dávnym zločinom nerobia žiadne starosti a pomaly sa usídľujú v novom dome. Jedného dňa však zmizne ďalší chlapec a Jake sa odrazu začne správať akosi inak. Tvrdí, že za oknom počuje šepot...... celý text

Literatura světová Horory Thrillery
Vydáno: ekniha , Lindeni
Originální název:

The Whisper Man , 2019


více info...

Přidat komentář

Deia
25.01.2024 4 z 5

Na túto knihu som čítala samé pozitívne reakcie, takže som sa na ňu veľmi tešila. Akurát že som si myslela, že sa bude jednať o horor v ktorom hlavnú úlohu bude hrať nadprirodzeno (nálepka “Najlepší krimiromán desaťročia mi mohla napovedať, že to tak nebude). A horor to teda vôbec nie je. Aj keď trošilinku nadprirodzena tam nájdeme. Ale aj keď to nebolo úplne to, čo som čakala, tak kniha ma bavila. Čítala sa mi dobre, prišla mi dostatočne napínavá na to, aby som ju prečítala v podstate za jeden deň. Postavy boli celkom sympatické, či už Tom, ktorý je spisovateľ, ale po smrti manželky má s písaním problém a takisto si nie je úplne istý, či správne vychováva svojho syna, alebo Pete, vyšetrovateľ, ktorý vyšetroval bývalé zmiznutia a tak je do toho zapojený aj teraz. Lenže napriek tomu som si k nim nejak nevedela vytvoriť vzťah a teda aj keď atmosféra bola fajn, tak nejak mi bolo jedno, čo sa postavám bude diať. Tiež mi to miestami prišlo ako príliš veľká náhoda, napr. to, že vcelku veľa postáv skončilo práve v danej dedinke. A problém som mala aj so slovom “úctivý, ktoré bolo v knihe používané až príliš často, všetci sa na všetkých úctivo usmievali a liezli mi s tým na nervy :D. Ako celkovo sa mi kniha páčila, len tak nejak nenaplnila moje očakávania a taktiež je to príbeh, ktorý mi, bohužiaľ, dlho v pamäti neostane.

rodak
12.09.2023 4 z 5

Je to drsný thriller, který ale obsahuje druhou linii vyprávění o rodině, odloučení, setkání a....


Ráďa505
27.07.2023 5 z 5

Skvělé!

čef
25.06.2023 5 z 5

Příběh vnímám jako popis vztahů mezi otci a syny a také, jak zážitky z dětství ovlivňují celý další život. Pochopitelně jde v prvním plánu o únosy a vraždy chlapců a pátrání po jejich vrazích, ale motto je jasné. Do našeho života se vždy všeptá něco z toho, jací jsme byli, když jsme poprvé hledali naše místo v životech jiných. Vysoké hodnocení si kniha jistě plně zaslouží.

Jenny46
14.05.2023 4 z 5

Začátek takový pomalejší, ale na prvotinu není špatné.
Mrazivý psychologický příběh s prvky hororu ted si musím dát klidnější čtení...

Tamirai
16.04.2023 5 z 5

Wow a brrr. Možno nesadne každému, ale ak prečítate na jeden nádych prvé stránky, prečítate tak aj celú knihu. Možno ten štýl autora nesadne každému, ale mne teda sadol a počas čítania ma občas až mrazilo. Nečakala som ani taký koniec, no zároveň sa to k príbehu hodilo najlepšie.

veronika4001
25.03.2023 5 z 5

Autor zná kouzlo krátkých kapitol. Ani to nepostřehnete a už jste v příběhu.
Vrz.
Zvuky starého domu.
Thriller s hororovými prvky, který svědčí o možnosti filmového zpracování. Zvláštní dítě se samotářskými sklony, které je až dospěle uvažující, které má bohatou fantazii, rádo maluje, trpí samomluvou, a které je přesvědčivé.
Sny asociují. Jde opravdu o sny?
Příběh pokrývají dvě linie žánru. Jedna je spíše thriller až detektivka, druhá thriller až horor. Obě linie jinak rozdělené, se spojí, přesto si stále ponechávají své identické prvky.
"Když necháš dveře napůl otevřené, uslyšíš šepot, jak se dovnitř dere."
Autor vystihuje zvláštní chování dětí. Všechny jakoby reagovaly na Našeptávače. Líbí se mi prostoupení skutečného světa s imaginárním. Od cca 100. strany jsem začala tušit, kdo je tím oním neznámým pachatelem, jen šlo o to, dohrát to do konce.
Pro mě otázka byla, kdo je ta imaginární dívka? Je vymyšlená, signalizuje frustraci, nebo je to pozůstatek v paměti - utkvělá vzpomínka na někoho z minulých let?
Líbily se mi prvky fantasy v pojetí strašidelného domu; to sbližování tajemna s hlavními postavami. Nejde jen o přítomnost pocitu strachu a děsu, ale i o estetiku hororového, kterou autor v čtenáři navozuje plíživé a tísnivé pocity, neuvědomělé očekávání, které nemá před vygradováním šanci zlomit. Jde o to propojení na teď, které si neuvědomujete a spouštíte se. Nádherné scény s chlapcem. Byl posedlý?
Autor připoutává pozornost čtenáře k chlapci, poznenáhlu k otci. Ale pozor!
Významný wow efekt stojící mimo rozuzlení hlavní zápletky si ponechal na straně 196.
Vraha jsem tentokrát odhadla správně.
Za hororové prvky, které vás do příběhu navnadí, a které jsou jakoby s absolutní samozřejmostí každým jeho novým startem, dávám 5 hvězd.

Dela111
20.03.2023 4 z 5

Našeptávač je thriller s prvky hororu, který však také výrazně pracuje s psychologií postav. Příběh se odehrává v menším městečku, kde se kdysi ztratilo několik malých chlapců. Do tohoto místa se přistěhuje Tom se synem Jakem a doufá v životní restart, který po ztrátě manželky/matky oba potřebují. Místo nového klidného začátku však zjistí, že dům, do kterého se nastěhovali, má pohnutou historii a skrývá nejedno tajemství. Zároveň zažívají spoustu podivných situací a navíc se jim nedaří spravit a upevnit jejich vztah, v což hlavně Tom doufal.
Příběh je vyprávěný nejen z pohledu této dvojice, ale i z pohledu dvou policistů, z nichž jeden má zásadní roli v životě Toma. Vztahově je tento thriller vůbec zajímavý propletenec.
Zápletka je velmi dobrá, ale je zde více důležitých postav a jejich složitá minulost i vzájemné vztahy příběh trochu tříští. Výsledek je ten, že do života žádné postavy čtenář nenahlédne hlouběji. O samotném "našeptávači" by také mohlo být prozrazeno více.
Celkově jde však bezesporu o maximálně čtivý thriller, který si po celou dobu udržuje lehce tajemnou atmosféru. Tohle bude většinu čtenářů napínavých příběhů bavit.

broskev28
13.12.2022 4 z 5

Už jsem tím opakováním trapná, ale já opravdu nemusím thrillery.
Jenže když mě čekají 4 h cesty vlakem a já nemám po ruce nic jiného než právě tuhle knihu, nemohu jinak. A překvapivě – ovšem pokolikáté už? - nelituju. Opět se tady objeví pár nelogických situací (já, slyšet jak Jake mluví cizím chraplavým hlasem, hledám experta na schizofrenii), ale jinak určitě čtivé a dobře přeložené. Při rozhovorech Franka a Peta ve vězení mi běhal mráz po zádech, podobně jako při Peteho sebemrskačských alkoholových „dýcháncích“. Růžová škola mě rozhodně nepřesvědčila, na rozdíl od knihy Síla tří.
Autor si zaslouží pochvalu – minimálně za to, jak se vyhnul melodramatu otec/syn i nabízející se romantické lince.

„Jenže Lyons byl odjakživa ambiciózní, zatímco Pete si byl dobře vědom, že každý služební postup se neobejde bez střetů a souvisejícího napětí, proto nikdy netoužil šplhat po kariérním žebříčku výš, než kde byl teď. Zároveň si uvědomoval, jak právě tohle Lyonse štve. Když jde někdo za něčím stejně urputně a pracně jako on, nemůže ho nic iritovat víc než vědomí, že někdo jiný by stejného postu mohl dosáhnout s naprostou lehkostí, ale okázale na to kašle.“

Čand@
11.12.2022 5 z 5

Vynikajúce! Nevedieť, kto je autor, pripísala by som tento thriller Kingovi . Mrazivé a napínavé čítanie s mystickým nádychom, moje oči od radosti nevedeli prestať čítať. Priam vzorová ukážka toho, ako má tento žáner vyzerať .

alibaba72
19.11.2022 4 z 5

Za mě byl trochu rozvleklý úvod a tak trochu mně vadilo časté připomínání alkoholové minulosti detektiva. Jinak je to opravdu dobré čtení.

JointlieKat94
16.10.2022 5 z 5

Tohle byla moje naprostá TOPka v thrillerech- zatím!

Knihu, i přes to, kolik má stran, jsem přečetla za pouhých pár hodin. Nehla jsem se od ní, tak napjatá jsem byla. Každou stránku, každou kapitolu, se dočítáme něco, co nám pomáhá ten příběh rozuzlovat. Musim se přiznat, že před usnutím (no jasně že jsem musela načerpat nové síly!) jsem se to snažila rozuzlovat sama- bezvýsledně. Něco mi teda trklo dobře, ale ne zcela všechno. Bylo to fakt dobrý.
A dokonce jsem pocítila kolem 2.hodiny ranní lehký strach. Četla jsem si v kuchyni, přítel už spal.. a samozřejmě jsem slyšela spoustu zvuků! :D

Jsem taky moc ráda, že se vynechala ta zvěrstva, odehrávající se na dětech. Díky za to! Jinak by to asi nedostalo těch 5*.

Jsem fakt sakra ráda, že jsem se na knihu vrhla, přitom tak dlouho čekala! Mrzí mě to!

Pavlina50
15.09.2022 5 z 5

Tohle byla pro mě zase trefa do černého.
Mělo to všechno, co od psychologického thrilleru očekávám - promyšlenou zápletku, která má hlavu a patu, slušnou porci napětí a tajemství, působivou atmosféru s trochou nadpřirozena a v neposlední řadě i sympatické postavy a taky dobré vykreslení jejich charakterů a myšlenkových pochodů.
Naopak, co mi vůbec nescházelo, byly jakékoliv přímé a brutální popisy pachatelových činů, zejména vzhledem k tomu, o jaké oběti se v tomto případě jednalo.
Palec nahoru dávám i za některé překvapivé odhalení, především neočekávané propojení některých postav. Motivace pachatele byla opravdu mrazivá a dost mrazivě vyznívalo i „nadpřirozeno“ kolem malého Jakea.
Kniha se mi líbila opravdu komplexně, protože nakonec do sebe všechno perfektně zapadlo, nic nezůstalo viset ve vzduchu a vcelku žádné podstatné otázky nezůstaly nezodpovězeny a nevyjasněny.
Čtení mě pohltilo, že mi opět bylo líto, že musím jít aspoň chvíli spát a udržet zvědavost do dalšího dne.
Skvělá prvotina.

Estarossa
02.09.2022 5 z 5

Přečetl jsem další parádní příběh. První půlka byla skvěle záhadná a mrazivá. Druhá už více klasická detektivka což mi nevadilo, protože je to také můj oblíbený žánr, ale ten kdo by hledal čistý thriller tak by mohl být zklamán.

Čmeláček
29.07.2022 5 z 5

Výborná kniha s originální zápletkou. Čte se dobře a je fakt napínavá :).

8182
22.07.2022 4 z 5

Solidní napínavá detektivka se silným příběhem o síle lásky a odpuštění

Imis
16.07.2022 3 z 5

Podle anotace a hodnocení na zadní části knihy jsem měla pocit, že se snad pouštím do čtení hororu. Jedná se však o normální detektivku, která nijak zvlášť nevybočuje z toho, na co je čtenář detektivek zvyklý. Od začátku nebo minimálně od poloviny bylo docela jasné jak se bude vyvíjet děj. Přesto se to nečetlo špatně, jen jsem doufala, že se bude jednat o něco originálnějšího s napínavějším dějem.

Titas9001
14.07.2022 5 z 5

Výborný thriller o pátrání po vrahovi malých chlapců v městečku Featherbank. Sem se právě stěhují spisovatel Tom se synem Jakem, kteří se snaží vyrovnat se ztrátou manželky a matky a každý samozřejmě po svém. Jake si vytvoří paralelní svět, kterému otec nerozumí. Dny plynou a dům vydá své tajemství a do toho začíná opět řádit únosce a vrah v jedné osobě. Jak je to možné, když ten původní je ve vězení? Osudy několika málo ústředních postav se začínají propojovat a rozuzlení je překvapivé a motiv děsivý. Přestože je to klasický detektivní příběh, tak autor dokázal nastínit, jak je život někdy složitý a malého Jaka nelze nemilovat. Doporučuji k přečtení!

martunka
01.07.2022 4 z 5

Uznávám...je to zajímavý příběh...ale myslím si,že autor pořádně nevyužil potenciál svého nápadu...škoda

Kami33
23.05.2022 5 z 5

Nelze než souhlasit s předchozími komentáři. Zajímavý příběh a čtivost dělají z četby této knížky příjemný zážitek. Za mě i plus za konec, který není překombinovaný a ani schválně protahovaný.