Séééndvič

Séééndvič https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/480403/bmid_seeendvic-5IE-480403.jpg 4 16 10

Séééndvič je soubor šesti lehce podivných povídek. Dozvíte se v nich například, jak hrají šachy pyrotechnici, co se může přihodit, lezete-li v horách s neznámým spolulezcem, jaké zážitky přináší astrální rande, případně jak se věnovat umění aktu, i když neumíte fotografovat ani malovat. Proč Séééndvič? Protože v knize jsou vážnější povídky prokládány lehce nevážnými. Ne že by ty vážné byly až nějak moc vážné, a ty nevážné byly k popukání. Proč Séééndvič, a ne Sendvič? Jelikož titul by měl spíš vzbuzovat zvědavost a chuť na čtení, než chuť k jídlu.... celý text

Přidat komentář

kristyna6750
13.06.2023 4 z 5

Na knihu povídek jsem narazila náhodou, nalákala mě grafika na obálce a útvar (povídky). Čtení hezky odsýpalo, ačkoliv první povídka se mi zdála všední až banální, v ostatních jsem už nalezla momenty k pobavení, zamyšlení i osvětu v těch druzích lidské činnosti, které nejsou zrovna moje parketa, ale zároveň mě zajímají (fotografie, lezení, šachy) Po přečtení se tedy cítím spokojeně a dala bych si přídavek buď od autora nebo Jiřího Hájíčka, na jehož tvorbu jsem si při čtení občas vzpomněla.

attila1
09.06.2022 3 z 5

Po první povídce jsem myslela,že knihu vzdám. Ale dala jsem jí ještě šanci. Některé povídky byli fajn jiné mě neoslovil vůbec,proto průměrné hodnocení.


oblakaknih
26.04.2022 4 z 5

4,5/5
Ráda objevuji české autory, se kterými jsem se ještě nesetkala a v tomto případě se nejspíš poohlédnu i po druhé knize.

Hned první povídka knihu skvěle otevírá. Především jsem si užívala atmosféru (a to jak přírody, tak opuštěného nádraží). Přesto musím poznamenat, že je povídka tak trochu zvláštní a tajemná, takže nad ní budu nějakou chvíli přemýšlet. Po dočtení je ale mojí nejoblíbenější v knize.

Když bych se nebránila srovnání, druhá povídka pro mě byla slabší. Přece jen bych ale chtěla vyzdvihnout postavu Mistra, která byla na tak malém rozsahu skvěle vykreslena.

Třetí povídka byla...jiná. Ačkoli je v ní otevřeno téma, které bych ne zrovna vyhledávala a přemýšlela o něm, v závěru se mi povídka moc líbila, četla se dobře, byla rozsáhlejší,...

Na čtvrté povídce Pyrotechnické šachy se mi nejvíce líbilo asi prostředí, ve kterém se příběh odehrával a pak také společnost, ve které se hlavní hrdina ocitl. Z celé knihy je to asi nejoriginálnější povídka a velmi povedená!

Povídka Jahoda se nejvíce vyznačuje asi střídáním minulosti a současnosti, což mi moc vyhovovalo. Také povídce nemohu upřít jisté napětí a počasím skvěle vykreslenou atmosféru.

Jak byla kniha skvěle otevřená, byla i velmi povedeně zakončená. Spisovatelské prostředí, horory, léčebna, ale i humor.

A nakonec nějaké shrnutí. Kniha má od každého trochu, takže jak už to u povídek bývá, každý si najde to své. Během čtení nás autor provází různými tématy, které jen tak v každé knize nenajdete. S mnohým jsem se v rámci čtení setkala až v tomto případě. A jako bonus navíc je zde šance, že se i něco nového dozvíte.

Velké doporučení a pro mě příjemné překvapení!

maximus13
21.04.2022 odpad!

Na rovinu. Vůbec se mi to nelíbilo. Taková slátanina krátkých povídek. Vzal jsem to v knihovně jako novinku. Musím se pokárat. Příště se musím líp připravit, anebo si vytáhnout mobil s Databází knih a titul si trošku nastudovat. Tak snad příště vyberu lépe.

DericCaster
13.04.2022 4 z 5

Nevím, ale ještě jsem se asi k povídkám nepročetl, a tak je mé hodnocení ovlivněno pocity a je více subjektivní, než objektivní... Jak již tu bylo napsáno a souhlasím s tím, že náměty jsou dobré. Provedení je také dobré. Povídky baví a nenudí, jen jsem měl vždy nakonci pocit, že je to nějak málo, že mi něco chybí a že by to sneslo rozvést, ale to už by pak nebyl princip povídky, ale román...

Danamolka
02.03.2022 5 z 5

Povídky nevyhledávám. Ale tato kniha mě velice mile překvapila. Přečetla jsem ji na důrazné doporučení kamarádky a původně jsem ji jen chtěla potěšit. Můžu opravdu srdečně doporučit všem kdo mají rádi poetické knihy , ale zároveň ocení inteligentní humor. Podle mě je kniha pro každou generaci , a asi ji spíše ocení ženy, ale určitě i muži můžou vyzkoušet.

Habibi.lucka
28.02.2022 5 z 5

Knihu bych určitě doporučila :)
Nejsem žádný velký čtenář a myslela jsem si, že si každou povídku přečtu zvlášť jak budu mít chvilku čas.. Už při první povídce mi zůstal úsměv na rtech. Byla sem po ní dobře naladěná a nechtěla o ten pocit přijít tak jsem četla další. Nechci a nebudu prozrazovat děj. U dalších povídek jsem se u různých vtipných narážek srdečně zasmála a konec každé z nich vyvolával stejný úsměv na rtech. Každá povídka je úplně jiná i z úplně jiného prostředí, takže si určitě každý najde tu svoji nejlepší. Některé povídky mají nenásilný romantický nádech, který ale neodradí ani ty (včetně mě), co nemají romantiku v knihách rádi.
Knížku bych doporučila každému, kdo si chce u čtení oddychnout, vypnout a navodit dobrou náladu po náročném dni. :)

Stestivnestesti
10.02.2022 5 z 5

Pestré a promyšlené náměty, vybroušený a originální jazyk, smysluplný humor... Prostě kniha, která 100% stojí za přečtení.

Danago
09.02.2022 5 z 5

Tak to byla jízda. Jedna povídka lepší než druhá. Každá se zaobírá úplně jiným tématem, ale každá zaujme. Některé z nich jsou více romantické a ideální pro ženy, jiné typicky chlapské a při tom mě po určité době také bavily.
Nedokážu vybrat nejlepší, ale kdybych musela, tak autor možná uplatnil pravidlo nejlepší nakonec. Dokázala bych rozebrat jednu povídku po druhé a povídat si o každé z nich.
Autor používá naprosto bravurně český jazyk a dokonalé slovní obraty. Inteligentní humor je do příběhů zasazen citlivě a naprosto nenásilně a já se smála při čtení od srdce a nahlas až mi chvílemi tekly slzy smíchu , to považuji za veliké plus. Kdo mě zná ví, že prvoplánový humor nemám ráda, a když už se u knihy směju tak to musí být něco.
Každý příběh má něco k zamyšlení a všechny jsou dokonale vypointované.
Skvěle jsem si čtení užívala a moc jsem se pobavila.
Velice moc doporučuji. Tato kniha je pro mě velkým překvapením a dostává nominaci do mých nejlepších knih letošního roku.

čtenářkaVK
27.11.2021 5 z 5

Knížka se mi líbila – jako výraz vysokého ocenění jsem ji doporučila svojí matce :-).
Je to opravdu séééndvič ;-) – každá povídka je z jiného prostředí a má jinou atmosféru, což je skvělé, čtenář se nestačí nudit.
Krom matky knihu doporučuji i dalším čtenářům. Není to žádná těžká próza, takové pohodové počteníčko.