Sedm let v Africe: Příběh českého syna nigerijského krále

Sedm let v Africe: Příběh českého syna nigerijského krále https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/402293/bmid_sedm-let-v-africe-Lgb-402293.jpg 4 76 27

Odvahu nevzdat boj, který se zdá předem ztracený, projevil autor po smrti svého otce, když dobrovolně odešel z Česka do Nigérie, aby odvrátil pád hrozící jeho rodině. Do Afriky se vrací jako dědic otcova trůnu, následuje volání dávné rodové tradice a přebírá odpovědnost za osud rodiny, kterou však sotva zná. Na této cestě nachází nejen své kořeny a novou identitu, ale často se také ocitá na pokraji smrti, opuštěn blízkými i svou životní láskou a vydaný všanc jednomu z nejnebezpečnějších míst naší planety. Skutečný příběh přináší čtenářům syrovou výpověď o drsném životě na africkém kontinentu a ukazuje, že i v nejtěžších chvílích si lze zvolit cestu svobody a naplnit své životní poslání.... celý text

JointlieKat94
JointlieKat94
31.01.2024 3 z 5

AUDIOKNIHA
Kniha o klukovi z Bruntálu, který byl synem nigerijského krále.
Kniha o tom, jaký je obrovský rozdíl mezi vyspělou a zaostalou zemí (dá-li se to tak nazvat). Ale ty rozdíly jsou fakt ohromné.
Kniha o nebezpečí, ztrátě a o tom, jaké to je mít nějakou moc v takové zemi.
Kniha o tom, jak se z kluka z Bruntálu stal muž, který zažil snad vše.
A taky kniha o tom, jak není dobré mít velkou rodinu a o tom, jak v té rodině nikdo nevěřil tomu klukovi, co se snažil vše zachránit.

Líbilo se mi, ale jednou to slyšet mi asi stačilo. :)

Kniha je moc hezky namluvena Vasilem Fridrichem.

kacaabba
kacaabba
30.12.2023 3 z 5

I mně se Obonete víc líbí v rozhovorech, než v knize. Jinak příběh až k neuvěření.


E_Lan
E_Lan
14.05.2023 3 z 5

Velmi zajímavý příběh, který je chvilkami těžko uvěřitelný. Soupis událostí je psán hodně akční, jakoby filmovou, formou. Přesto je to poučné dílo jak to chodí v Africe a dobře se to čte a poslouchá.

dulenka
dulenka
16.06.2022 3 z 5

Zas jiný pohled na nigerijský život , rodinné tradice, mentalita domácích ,místní podnikání , ....
Nechtěla bych tam žít a poklona autorovi, jak se se svým osudem popral.

soukroma
soukroma
27.01.2022 4 z 5

(SPOILER) Na tenhle životní příběh jsem byla hodně dlouho zvědavá a skutečnost nakonec překonala má očekávání: jak mladík z Bruntálu zdědil půl království vzdálené přes půl světa (a světelné roky co do civilizovanosti), a co to obnášelo...
Přijít do země, kde to prakticky neznal, po smrti svého otce a ujmout se všech povinností hlavy rodiny (pozůstalé čtyři manželky, tři bývalé, čtvrtá aktuální, dědeček, strýcové a tety a spousty nevlastních bratrů a sester...), od pohřbu počínaje (s vojenskými poctami pro otce-generála), celá příprava (především zpracovávání příbuzných) a průběh se vším všudy zabírá první třetinu knihy), přes vykonávání závěti (největší životu nebezpečný oříšek) až po spravování nemovitostí a rozjezd podnikání (opět povětšinou životu nebezpečné)... Strašlivé poměry nejen v zemi, městech, v policejních, soudních a politicko-výkonných sférách, ale hlavně v rodině, kde každý chtěl urvat, co to dá, a neštítil se naprosto ničeho. Autor (hrdina) nakonec vše ustál, jako český neznalý jouda (podle všeho v zemi byl jako mladík jen jednou na kratičkou dobu za otcem) se musel rychle vpravit do všech zapeklitostí chodu tamní společnosti a hlavně vedení rodiny a správy majetku. Mnohokrát měl namále, nejen finančně na dně, napůl vyhladovělý a udřený. ale skutečně ohrožený na životě ozbrojenci i z vlastní rodiny. A to ho teprve na samotný konec dostihly a sklátily zákeřné choroby jako malárie a tyfus. Vydržel sedm let, dal vše do kupy, předal nejstaršímu nevlastnímu bratrovi otěže a dal Africe sbohem (domů se ale nevrátil, podle všeho si užívá v Andalusii - aspoň to tak píše na konci knihy).
Strašlivá země, hrozné poměry, korupce, bída (dívala jsem se wikipedii - díky ropě nesmírně bohatá země, ale z hlediska obyvatel na jednom z posledních míst pro "dobrý život"), a do toho animismus, šamanství, džu džu, kterým není radno se tam smát.
I styl psaní se mi líbil, seděl k obsahu a hrdinovi: autor jistě něco neuvedl, něco víc zdůraznil, něco upravil, ale je to z jeho pera osobní a velmi originální (ne ovšem záviděníhodná) výpověď. 85%

"'Přijel jsem, protože chci rodinu postavit na nohy a dát všem vzdělání. Já jsem tady přece vůbec být nechtěl. Kdyby ta zatracená dozorčí rada nebyla taková banda zlodějů, vůbec bych se sem nevracel. Žil bych svůj spokojený život v Evropě, tohle celé mi mohlo být ukradené! Jsem tady pár měsíců a už se nemůžu dočkat, až odsud vypadnu!'
'Ty jistě ano, jenže tak uvažuješ ty. Ovšem žádný Nigerijec ti nikdy neuvěří, že ses rozhodl vzdát života v Evropě, kam se každý z nich snaží stůj co stůj jako imigrant dostat, a přijel jsi do Afriky, kde není nic než bída a strádání. To pro nás nemá logiku. Jediné, co logiku má, je, že jsi se sem přijel napakovat, a pak zase rychle zmizíš.... Jsi dobrý chlap, ale naivní snílek. Musíš se naučit uvažovat jako my. My nevěříme v budoucnost, protože tady žádná není. Musíš si co nejvíc urvat sám pro sebe, a to ještě dnes, protože zítra můžeš být po smrti.'"

"Když je zkrátka člověk sám v Africe, napadá ho ledacos. Paranoia se mu sice stane stálým společníkem, ale může mu zachránit život."

Lubošovo
Lubošovo
31.08.2021 3 z 5

Začátek super, ale pak se to nějak zvrhlo v akční film, kterému se skoro až nechce věřit.

Kate72
Kate72
16.08.2021 3 z 5

No, tak trochu mi to obsahově připomínalo spíše scénář k americkému akčními filmu, než kniha psaná podle skutečných událostí…..

Kytka08
Kytka08
03.05.2021 3 z 5

Viděla jsem rozhovor s panem Ubamem v DVTV, hrozně mě to zaujalo a líbilo se mi jak mluvil i celý jeho životní příběh. Okamžitě jsem si knihu objednala, ale bohužel kniha mě až tak nebavila. Ale za přečtení stojí, jen mi nesednul styl autora.

asam
asam
24.11.2020 5 z 5

pět hvězdiček mi nestačí.
Příběh, kterému můžete sotva věřit, říkáte si -to snad není v dnešní době ani možné. Drsná a šokující výpověď o tom, čeho všeho jsou lidé schopní, aby se dostali k penězům a moci. Jde o autobiografii, ale klidně by to mohla být detektivka či špionážní thriller. A to autor není spisovatel.
Určitě doporučuji k přečtení. Ani chvilku se nebudete nudit.

DK197
DK197
19.11.2020 4 z 5

KNIHA: Tahle kniha mě dostala. Pan Ubam možná není spisovatel, ale příběh to byl velice čtivý. Hlavně počátky a popsané otřesné kontrasty mezi příšernou bídou a megalomanským bohatstvím mě ohromily. Ne, že bych netušila, že to tak ve světě je, ale tušit a číst doslovné zřetelné obrazy, co zažil jeden malý kluk, je něco jiného. Když se bojuje o majetek, děj trochu stagnuje, protože se točíme v kruhu rozkrádání, ale ke konci je to zase barvité... A náročné. Nevím zda bych to ustála, ani za ten následný luxus. Opravdu povedené originální svědectví. PS: Fotky jsou super!

Jak na mě působí z knihy autor? Jako velice silný člověk se sklonem k nigerijské choleričnosti, se zakořeněným smyslem pro rodinu, který možná popohnala i (třeba nepřiznaná) touha po majetku a bohatství - na druhou stranu, proč ne, patřil mu. Těžko říct, co vynechal a upravil, ale jsem ráda, že tu knihu napsal. Chtěla bych ho poznat osobně.

honza66
honza66
04.06.2020 4 z 5

Obiho vzpomínky na africkou misi se čtou jako akční román, akorát s vědomím, že všechno je to skutečnost a odehrává se to v reálném životě a nikoli ve fantazii spisovatele. Klobouk dolů před autorem, jeho vytrvalostí a zaťatostí a mnohdy i velkou odvahou.

Opatov
Opatov
04.04.2020 4 z 5

Česko versus Nigérie. Narodil se ve smíšeném manželství. Díky svojí barvě kůže se odlišoval jak v Čechách, tak v Nigérii.
Krásně popsaná mentalita a způsob života obyvatel Nigérie, především pak přístup k finančním záležitostem a zákonům. Tím si mě knížka dost získala.

terijans
terijans
05.03.2020 3 z 5

Surové, drsné, čtivé.

orinka3
orinka3
30.01.2020 3 z 5

Sonda do současné Afriky. Cenná tím, že je psaná z pohledu syna Češky a Nigerijce, který po smrti svého otce přebírá jeho funkci v Africe. Popisy toho, jak se v Nigérii dělá kariéra, co určuje prvenství ve společnosti. Metody pro nás nepochopitelné, surové praktiky, džudžu a krvavé oběti zvířat i dnes. Svět, který si uchovává tradice a přes povrchní nátěr civilizovanosti i vzdělanosti na nich stále staví a lpí. Stylizačně nepříliš zdařilé, ale pro spoustu informací, ke kterým se člověk nemá jak dostat, je to hodně poučné.

Hobo
Hobo
10.01.2020 4 z 5

Zajímavé čtení, zejména o nigerijských reáliích.

Pasadenka
Pasadenka
30.12.2019 4 z 5

Nejspíš ve vší „stručnosti“. Docela povedená knížka, která docela dobře popisuje poměry v jedné daleké africké zemi, která s námi nemá nic společného. Literárně se opět nejedná o žádný skvost, bylo by lepší, kdyby si Obonete k sobě přivzal někoho zkušenějšího. I když samotné povídání o jeho zážitcích, které jsou jistě unikátní – mulat vyrůstající v České republice se po smrti otce musí vypořádat s rodinou, která je mu kulturně i geograficky hodně vzdálená a musí se vyrovnat s rasizmem i intrikami, kde mu nejednou jde doslova o život.

Zní to jako dobrý námět na román, jenomže tohle román není. Jsou to paměti průměrné kvality. A to je možná i dobře. Skutečný život neoplývá rozmanitostí, složitostí a napětím, které když se zkondenzuje do knižní podoby donutí čtenáře číst až do konce. Zde se jedná jen o muže vychovaného v západní kultuře snažícího se udělat to, co je podle něj správné. A navzdory překážkám tak nějak uspěje do rozumného stavu.

Jak říkám, námět dobrý, ale chtělo by to pomoc od skutečného spisovatele, který by knížku dotáhl do vybroušené podoby. I tak mě to moc bavilo a sežráno na jeden zátah. Takže 4 hvězdičky si tento drobek zaslouží. :)

davefsp
davefsp
03.11.2019 4 z 5

Kniha je podle mne velmi zajímavá a poměrně čtivá, byť se formou místy blíží spíše literatuře faktu než krásné literatuře. Napsaná mohla být asi i lépe, u některých událostí bych ocenil více informací či větší detail osobního prožitku, jindy zas podrobností méně, ale je třeba si uvědomit, že jde o vylíčení toho, co autor zažil, ne o fiktivní román. Osudy pana Ubama jsou bizarní, stejně jako mnohé v knize uvedené popisy nigerisjké společnosti a tamního způsobu života a uvažování. Je otázkou, zda se k některým událostem váží skutečnosti, které nemohly být v knize uvedeny - autor se podle všeho pohyboval velmi často přinejmenším v šedé zóně zákona -, na věrohodnosti jí to podle mne ale neubírá.
Knihu proto s klidným svědomím doporučuji každému, kdo zvládne trochu náročnější četbu a třeba by se rád dozvěděl více o Nigerii a jednom na první pohled neuvěřitelném příběhu. A i když narazíte na pár stránek, během nichž vás čtenářský elán opouští, zkuste číst dál, tato kniha za to stojí.

lencin
lencin
02.09.2019 1 z 5

Odloženo. Nedočteno.

Jonna
Jonna
23.07.2019 2 z 5

Knihu jsem sice dočetla, ale jen proto, že jsem v dosahu neměla jinou knihu. Kniha je napsaná "blogovým" stylem, sáhodlouhé popisy ničeho, příhody jsou jedna jak druhá. Jediné, co jsem si z knihy vzala, je to, jak odlišná kultura v Nigérii panuje, a že musí být hrozný problém najít nějaké styčné body s tou evropskou. Autor sám mi připadá jako ziskuchtivý chytrolín, který se to snaží maskovat snahou o udržení odkazu svého otce.

lidunka1
lidunka1
17.07.2019 2 z 5

Přečetli jsme s manželem cca 50 stránek a knihu odkládáme. Příběh autora je velice zajímavý a zdlouhavé popisy už méně. Jde spíše o senzaci než o dobrou literaturu. Jedna věc je události prožít a jiná umět je poutavě napsat.

Štítky knihy

cestopisné příběhy podnikatelé cesty a pobyt autobiografie Nigérie smíšené kultury

Autorovy další knížky

Obonete S. Ubam
česká, 1977
2019  71%Sedm let v Africe: Příběh českého syna nigerijského krále
2021  65%Náš černobílý svět: České rozhovory o afrických kořenech a splněných snech
2020  87%Kalangu - Africká moudrost na každý den

Kniha Sedm let v Africe: Příběh českého syna nigerijského krále je v

Právě čtených3x
Přečtených115x
Čtenářské výzvě26x
Doporučených11x
Knihotéce45x
Chystám se číst97x
Chci si koupit23x
dalších seznamech3x